Sunday, January 16, 2011

Mat Salleh Pun Belum Tentu Pandai Mengeja in English.

Al-kisah ni cerita pasal abang sulung aku masa kecik-kecik. Dulu-dulu ayah aku study di UK. Makanya abang aku sempat lah bersekolah kat sana. Nak dijadikan cerita, cikgu suruh seorang murid ni yakni anak orang puteh la mengeja.


Ayat dia macam ni: I knocked my knee with knife. (semestinya lah kan huruf 'k' tu tak bunyi)

Budak tu baca : I kenock my kenee with kenife. (siap bunyik lagi huruf 'k' tu)

Haru. Abang aku balik rumah pergi cerita kat Mama aku. Dibantainya gelak. Syiok sangatlah tu kononnya lagi pandai membaca daripada anak mat salleh tu. hehehe.. Sebenarnya sampai sekarang abang aku masih dengan sikap sarcastic beliau. Sekarang menurun kat anak dia yang umur baru 2 tahun tapi petah dan joyah. Serius joyah wehhh. padahal lelaki.

*Ayah kesayangan dengan cucu sulung yang joyah. Oh! aku mewarisi lesung pipit dari ayah aku.hihihihi..Comel kan ayah saya kalau takde jambang ?? =) =) =)  *


*cuba korang zoom sikit atas bibir dia. Nampak tak ada tahi lalat? tahu tak tandanya apa? tahu tak?? Tandanya banyak cakap. Serius budak ni sangat kelakar. Tapi satu perkara yang aku impress, dia pandai cakap dah.Tak pelat pulak tu.*

p/s: kalau nak anak muka cam Korea silalah tengok banyak drama Korea masa mengandung.Kuikuikui..Kakak ipar aku suka tengok citer korea.

21 comments:

  1. amati copi saye suke korek idung !

    ReplyDelete
  2. haha.. comel budak tu.. memang cam Korea la muke dak tu.. huhu.. comel sgt2..^_^

    anak kakak nieza lak perangai ala2 sin chan.. gatal tgk pmpuan.. padahal kecik lg.. sbb time ngandung, kakak nieza suke tgk cite sin chan.. haha..

    ReplyDelete
  3. Salam..
    Lucu entri nie..
    Btw.. budak tu cute..
    uncle tu pun cute.. hihi =)
    Singgah n follow..
    Jom singgah sini plak..

    http://renunganask.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Kekeke...anak buah ML pun pandai cakap sophie. Tapi die rapat dengan nenek (mak ML). bile dah jumpe nenek, die dah tak pandang dah mak die. Bile mak die nak cium die, die cakap ape tau "Eiii..tak payah nak sebok-sebok". Kekeke..kitorang sume blur,dari siapa la die belajar ni.kekeke..

    ReplyDelete
  5. alololo comel nye dia.. nama apa baby yg aktif bercakap tu?

    lucu plak anak mat salleh ckp pelat tu siap ada "k"......;)

    ReplyDelete
  6. muka sophie memang ade iras ayah la..^_^

    comel eh dak kecik tu..macam muke korea..hehe..

    ReplyDelete
  7. comelnye diee
    adeehh
    rase nak picit2 pipi

    ReplyDelete
  8. mmg pun sophie.hr tu lionteen g amik sample kat tourist dr plbagai negara kan,mmg ade yg x tau b.i..ade yg eja pun x tau.
    tp bagus drg,drg x terlalu martabatkan b.i.drg lebey martabatkan bahasa drg sendiri.:)

    ReplyDelete
  9. eeeeeeeeeeeeee
    comelnya budak niiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  10. Ada gak org English yg failed English, mcm orang Melayu failed paper Bahasa Melayu kan?

    ReplyDelete
  11. anak buah sophie sungguh comel ! :D

    ReplyDelete
  12. comel la!

    mmg btul pn,mat saleh pn kdg2 slh eja n slh sebut...

    so,bg kte yg lidah melayu ni plak jgn la malu2 tuk mnyebut n mnulis in english ye...sm je kte ngn dorang 2...

    have fun! :)

    ReplyDelete
  13. piuhhh.patot mate sepet cm ala3 org korea gituewwwww..hehehe

    ReplyDelete
  14. ohh..kena tgk cerita korea banyak2 la..hehhe

    ReplyDelete
  15. Hahaha..
    Lawak dow..
    Eh2, aku pun ade tahi lalat kat bibir lg tu..
    Ape mksd dia plak?

    ReplyDelete
  16. hehe
    sy ada tahi lalat atas bibir. atas permukaan. lagu ar banyak cakap..whahahaha

    |SYOK sendiri|Siapa RAGAD WALEED AL KURDI? |

    ReplyDelete
  17. ala comel nye anak buah sophie. i tak tahu lesung pipit i amik dari sape. parents i takde lesung pipit pun. haha

    p/s : i suke tgk cerita hindustan. camne ni? =.='

    ReplyDelete
  18. sy ske tengok cite korea...so,ada harapan r dpt ank mcm muka ank buah awk...ekeke....

    seyes..comey giler lah ank buah awk...

    ReplyDelete
  19. cOmelnya anak sedare awk..nak ngorat dia blh? huhu..

    ReplyDelete
  20. biasa laa mat saleh.. speaking best jaa dgr, bila eja kantoi :p

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...