Thursday, January 6, 2011

Isu Nak Masuk Bloglist Kena Buat Entry? credit to GKSB Blog.

Just a short post I guess.

First sekali boleh lah kot kalau nak check kejap isu ni di Blog GKSB ni.

Dan ni pula pendapat aku la. Honest. Aku tak kisah lah kalau ada blogger yang buat syarat nak masuk bloglist dia kena buat entry ke apa dan kena follow blog dia. Hal masing-masing beb. Cuma aku macam kesian pun ada kat blogger yang masih sangat-sangat baru. Mesti macam teruja ke apa bila dapat peluang masuk dalam bloglist blogger lain.

Meh aku nak bagitahu satu rahsia (rahsia lah sangat) kat korang semua selama aku berblogging. Ni berdasarkan pemerhatian aku la. Berada dalam bloglist blogger yang dah famous tak bermaksud anda akan dapat  traffic yang tinggi. Blog aku pernah dilinkan dalam dua kategori blogger. Famous dan belum famous. Traffic aku tak naik disebabkan blogger yang famous tetapi naik sebab blogger yang masih baru ataupun belum famous lagi la.

Kenapa?
Sebab senang aje. Di kebanyakan masa, kalau blogger tu famous, orang datang blog dia sebab nak baca entri dia. Bukan sebab utama nak usha bloglist dia. Sebab dah selalu masuk kan. Jadi macam dah tahu siapa ada kat bloglist dia. Atau memang tak berminat langsung nak tengok bloglist, sekadar nak usha entry blogger tu aje. Maklumlah Famous kan.Tambahan pula bloggers di bloglist dia ramai jadi kau kena berlumba-lumba update supaya entri kau naik paling atas. Sebab selalunya blogger akan hadkan bloglist tu tunjuk 5 blog atau 10 or more. Melainkan kau  dapat traffic kalau mereka review blog kau atau link blog kau dalam entri mereka.

Berbanding pula dengan blogger yang masih baru. Yang mungkin followers dia tak cecah 100 lagi. Selalunya yang aku dapat lihat, bloglist mereka tak perlu scroll-scroll. Mungkin sebab masih baru, jadi masih kurang mengenali blogger yang Famous. Tambahan pula mereka rajin Blogwalking. Memang kena lah dengan blog kau yang terpahat di blog bloggers baru kan bila blog mereka dikunjung kembali.

So, just think about it. Kadang-kadang tak salah kalau tanya baik-baik "errr, saya blogger baru, sudi tak exchange link dengan saya.." Sure ok punya. Sebab tak payah bayar pun lah kalau nak exchange link. =)


p/s: Aku selalu fail bila aku cakap nak buat short entri. Benci! Urgh~ rasa macam kuat membebel doh.

42 comments:

  1. hahahaha i like this entry...bagus2...=)

    ReplyDelete
  2. rolflol,gua ade buat segmen join bloglist kat blog gua..nak masok ? jom - -"


    bab bloglist blogger baru tu gua setuju..haha..sebab dieowg akan bw ikot bloglist tu je..

    blog gua blog newbie dan noob jugak..so tak salah la kan buat BLOGLIST SEGMENT ?

    NAH siap promote lagi

    10 perkara dibenci oleh blogger !##
    jom letak blog korang kat woot woot bloglist !##

    ReplyDelete
  3. ahha!sebenarnya benda ni ade pro n kontra dia.bergantunglah pada blogger yang anjurkan tuh,lagipun selalunya yang sanggup join pun sebab memang dia suka nak masuk bloglist tuh.lagipun blogger2 pun reti pikir kan dia nak join ke tak.hak masing2.:)



    p/s~echah letak sis dlm bloglist bkn sbb ape.sebab sis peramah,suka respon bile wat entri dan yg penting sis antara blogger terawal yang menyedari blog sememh ambo gini jah tuh,walaupun tau itu blog tak popular,still ringan tangan respon entri situ.hehe. :)

    ops.tetiba terpanjang entri neh.heheeh

    ReplyDelete
  4. aah kn..bt0l jgk tuh..
    sy p0n kal0 masuk bl0g bl0gger femes..xde nye nk usha bl0glist d0rg..hiks~

    ReplyDelete
  5. sangat setuju dengan entry nie! ehehe

    thumbs up untuk sis :)

    ReplyDelete
  6. agree dear..tp bg nurul..bloglist ke x..tu sebenarnya xmenyumbang traffic blog kite sgt pon..betul x?
    so kadang2 kite xyah la terlalu taksud sgt nk masuk bloglist sape2,,sbb nk dpt traffic..mula2 kesungguhan kite sendiri pergi blog2 org lain..then bila org dh mula baca n suke blog kite..traffic tu sendiri akn naik..semua org bermula daro bawah kn dear?

    ReplyDelete
  7. sgt setuju dgn entry ni. haihh sy pernah la jugak join entry2 nak join bloglist ni n sy masuk bloglist beliau, tp bila check traffic blog, harem keluar link beliau. yg ade link from blogger newbies. so sy sgt syg kat blogger baru sbb dorg best! :D

    ReplyDelete
  8. besela uh..tapi sophie femesssss..hee~~

    ReplyDelete
  9. betul tu sophie. Tapi mende la nak famous dekat blog neyh.Bukannye dapat duit 2-3 ribu pon sehari. Paling2 seposen dua nek dekat nuffnang tu.hek elen...ape la sangat kan?Kekeke

    So,pada ML,balik pada niat asal. Buat blog, dapat kawan baru and dapat keep in touch sesame blogger.=)

    ReplyDelete
  10. Salam sophie..

    T kasih untuk n3 ini.. boleh di jadikan panduan untuk Jemari Asmara sebagai blog baru..

    Mana nak dpt info fasal kelas renang lah? :-)

    ReplyDelete
  11. saya setujuuuuuuuuuuuuu <3

    kalau duduk dekat bloglist org femes, keyword setiap enty kene power baru org nak baca kan? T________T

    ReplyDelete
  12. ehem. ain pon perasan pasal ni.
    serius tak akan buat entry semata2 nk join bloglist.
    kdg2 kan rasa mcm eh dorang ni hebat sgt ke smpai nak jadi bloglist dorg pon kena buat entri? ada aku ksah?
    ;p

    ReplyDelete
  13. sophie antara penyumbang trafik dla setiap hari..tu jer nak gitaw..hehe..

    ReplyDelete
  14. sy pun blogger baru... n like! like! dis entry...ngee~ :D

    ReplyDelete
  15. sy pun blogger baru... n like! like! dis entry...ngee~ :D

    ReplyDelete
  16. sy pun blogger baru... n like! like! dis entry...ngee~ :D

    ReplyDelete
  17. sy pun blogger baru... n like! like! dis entry...ngee~ :D

    ReplyDelete
  18. sophie. miza setuju. kita sependapat lah. sekarang bagai cendawan tumbuh selepas hujan rata-rata buat segmen nak masuk bloglist. miza lebih senang blogwalking dan baca entry, kalau menarik miza tinggalkan komen. itu ja.

    bab bloglist tu ada yang membantu dan ad juga tak membantu :)

    ReplyDelete
  19. akak pown ada join contest cenggini..
    sebenarnyer join ni saje ska2 u eratkan silaturahim..

    pandangan masing2 la kan..

    ReplyDelete
  20. Cr publisiti la kan kalo nak masok bloglist dia kena buat entry..
    Huhu..

    ReplyDelete
  21. setuju dgn sophie... memang kalau org dtg blog blogger femes ni, dorg just bace entry dia jek.. takde nye nak tgk bloglist dia...

    tu yg malas nk amik port kalau dorang wat segmen bloglist suh wat entry bagai.. huhu...

    ReplyDelete
  22. yes!! menyokong sepenuhnya!!
    keterujaan akan membuatkan seseorang itu bersungguh2,,
    haaa..

    blog nis tade bloglist pun..
    aman.
    adil & saksama
    :D

    ReplyDelete
  23. nicely said sophie...

    sbnrnye, isu ni basic habis...
    terletak kpd niat seseorg tu nk blogging..
    kalo niat baik, insyaAllah traffic ok..
    tp kalo niat skadar nk traffic tp isi ntah pape takde poin langsung,
    org yg dtg takkan dtg lg...

    ReplyDelete
  24. thankss sophie ermm gud for sanah yg bru dlm blog ni..so hrt korg le follow sanah k http://pinkgurlz-sanah@blogspot.com

    ReplyDelete
  25. entry yang mmbuke mata masyarakat sedunia..ahahha

    ReplyDelete
  26. yeah,pernah berada di situasi mcm tu.
    dan setuju sgt2 ;D

    ReplyDelete
  27. nice entry..pndai gak sophie cari citer wat n3 ye,heee..
    wpun blogger xbape baru tp msh byk sy kne blaja..

    ReplyDelete
  28. betol gak apa yg u ckp kan ni..

    hehe.. u mmg suka taip panjang2 kan... :P

    ReplyDelete
  29. ni pendapat i..kadang2 bloger yang kejar follower sampai beribi atau pon senang cakap giler femes lah .die cume mempergunakan bloger baru cam i ni tok naik kan trafik die.padahal entri blog die sume tak best mane pon sampai kite nak follow die..sory lah.i cume follow blog yang best je...hehehehe...maklum lah anak-anak ikan lagi dalam dunie bloggie ni.so kene chicken-chicken je lah dgn ikan jaws ni..hahaha..

    ReplyDelete
  30. dah komen ke belum entah. lupa. hahahahah tapi pendapat nurul, yerp setuju. dah terkena pun. blog listed dalam blog blogger famous tapi jgn kata orang lain, blogger tu sendiri boleh bilang dengan sebelah jari je berapa kali dia masuk.

    ReplyDelete
  31. saya xde penagalaman sgt...
    tataw pon cena nak up trafik...
    kalo da org sudi bca pon da ckop bgos walaupon saya mngarot jer....

    ReplyDelete
  32. kalau ade y buat bloglist free tak payah nak buat entri aku suke join..haha..

    ReplyDelete
  33. Hafiz Rahman: Thanks =)

    woot-woot: Tak salah pun. Aku tak pernah cakap salah. Thanks for the invitation beb. =)

    GKSB : thanks. Senyum biar maneh kan.. haha..

    echah: yup, terpulang pada blogger tu. kdg2 memang unik cara dia tarik pengunjung. eh yeke echah? Sophie lg lmbt start blogging dr echah..huhu..so bg Sophie kena blajar dr echah la.

    ayu jazari: see,that is what i meant.

    ezan: Thanks dear =)

    Nurul: yeah.mmg bermula dr bawah. tp bloglist tu agak penting bg sophie.Sebab dr situ blog boleh berkembang dan org tahu kewujudannya.

    Ninie: Hohoh..baguslah kalau syg.

    kay yea: Hello~ Like NOT ok.

    ML: Kalau famous kt blog rasanya leh la kot buat duit. mcm Hanis Zalikha tu ke kan.. Tp Sophie pun selalu ingat, niat yg plg penting.=)

    ReplyDelete
  34. Zefa: Oh sama-sama.

    Liyana Lunia: Dah tu, Ynn dah femes apeee... =D

    Nurain Hassan: hahaha..amboi ain. hurm, depends pd org. Kalau blogger tu enjoy buat entry berkaitan bloglist then why not.

    d_LA: OMGeeee.Serius ke? terharu seyh. T_T

    eyqasara: hahah.thanks eyqa. =)

    Miza Yusof: yup. setuju dgn Miza. kdg2 membantu.kdg2 tak. huhu..

    Mrs Jamal: yeah.totally agree. pandangan masing2. Kalau enjoy buat then why not.

    arep: hurmm..i guess.

    Honeybunny: erkhh..yeke? thanks anyway sbb bace.

    d_tieah: hurmmmm...sendiri pikir. =)

    liyanaziz: thanks =)

    nieza micha: u got me right! that is what i meant.

    nis: bagus gak blog mcm nis ni.xde bloglist kan.adil. tp Sophie lg senang blogwalking kalau ada bloglist.tehehehe..

    ReplyDelete
  35. cEro: thanks kawan. Niat. betul2. Itu yang paling penting bg aku.

    saNah: most welcome.tp x salah pun kalau nak join bloglist tue.. boleh dpt kawan kan. =)

    JijiYu: fuihhh! masyarakat sedunia? Malaysia pun tak khatam lagi entri ni.haha.

    AD: yeahh! give me five!!

    farah amira: give me five again!!

    ibunaznoy: huhu..takla mencari.sekadar luahan hati sanubari.ecehh.

    Sophia Rani: I guess so.can't help it lah dear.hahahaha..

    Taufan Ribut: wahh3 ayatttt! yg penting, be smart. ada otak pikir.ada hati rasa.

    The Nurul: belum kot.haha. fiuhh..pedas tuh kalau blogger tuh bace. Takpe, kite kene slow2..

    anies anessa: haha..soon you will know.

    bukan photographer: kalu camtu haku pun suka join..!! (^_^)

    ReplyDelete
  36. gud job sophie. aku tahu ko dah makin mahir untuk memahami konsep yang betul sekarang.^_^ dan kini ko share dgn org lain.^_^ shabas diucapkan.aku suke pendapat ko nie.dan aku rase mmg berkesan pong.^_^

    ReplyDelete
  37. saya nak tambah kawan je..meh sapa2 nak jd kawan meh..kekekke:P

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...