Monday, December 19, 2011

I Have Been Proposed and I Am Engaged. Yeehaa!!

Assalamualaikum wahai rakan pembaca sekalian.

Sangat penat sebab aku baru pulang dari bercuti. Yes, bagi yang bertanya pada entri lepas, aku telah meninggalkan blog dan facebook tanpa khabar berita aku nak pergi mana. Nanti aku update k. (semoga rajin update.huhu..)

Merujuk perkara (tajuk) di atas, bukanlah saya yang di propose dan dah engage tuh. Oh tidak~
Tajuk nak gempak aje kan. Heh heh!

Lepas pulang dari Bangkok, aku terus bukak facebook. Aku nampak orang share video yang Oh sooo suweeet ini. Rasa terharu. T__T ada realiti begini.




Secara jujur dan ikhlas dari hati aku, bukanlah aku menolak keras couple mapel ni. Adalah perlu juga untuk mengenali pasangan kita sebelum berkahwin ye tak? Nanti kang lepas kahwin takut tak serasi lah apa lah kan.
Tapi bagi aku, bertemu jodoh begini pun not bad juga. Aku respect lelaki ni. Sebab dia berani & yakin dengan pilihan dia. & memandangkan si gadis pun dah buat solat sunat istikharah dan percaya dengan pilihan dia, insyaAllah, inilah jodoh dia. Aww~ *terharu*

Inilah yang aku tak suka tentang couple mapel zaman sekarang ni. Err, aku snap dari belakang. Aku yakin diorang bukan pasangan dah berkahwin. Sebab muka budak sekolah.Huhu. Dating di Times Square. Biasanya orang dah kahwin ni kita boleh beza cara diorang, Ye tak? Tapi kalau betul memang dah kahwin, my bad. Sorry yah.
Aku kurang gemar melihat gadis bertudung suka hati dibiarkan disentuh teman lelaki. Mahupun berjalan berpegang tangan, apatah lagi dibiarkan dipeluk. Errr.. aku pula yang terasa malu bila memandang. huhu. Pada aku, tudung membawa erti yang besar. Bila bertudung, turut bagi efek pada perbuatan, adab, akhlak dan harga diri. 

Aku berpendapat, seorang lelaki yang baik dan menghormati seorang perempuan takkan sesuka hati menyentuh perempuan itu. Yer, walaupun perempuan seperti Lollipop, sedap dipandang mungkin juga sedap disentuh dan dirasa tapi tidaakk.. Wahai perempuan, janganlah mudah sangat biarkan diri disentuh sesuka hati. Jodoh itu belum pasti. Macam mana kalau kalau kamu berkahwin dengan orang lain & satu hari nanti kamu dan suami terserempak ex kamu. 
Mungkin dalam hati ex kamu: Alaaa,minah ni aku dah puas pegang & comolot dah. Tak heran laaa..aku dah dapat apa yang suami dia dapat walaupun suami dia dapat extra. Eh!!

Tapi kalau kamu memang tak pernah disentuh, mesti kamu akan rasa satu kelegaan yang besar sebab menjaga harga diri kamu. Rasa macam tak rugi apa-apa lah. So mana satu pilihan kamu? ada otak pikir baik-baik. Ayah aku selalu pesan, ikut otak, jangan ikut hati. Aku memang setuju.

p/s: kalau korang ada bf/gf, tak perlulah update status jiwang-jiwang sangat di Facebook dan letak gambar suweeet-suweet bagai. Sikit-sikit tu bolehlah,aku maksudkan yang betul-betul over seperti "baby, thank you for today, sedap ice cream u cuapkan." Euww~ (-_-')   Benda yang kita nak kekalkan, tak molek digembar gemburkan dan dihebahkan selagi belum pasti. Paham nggak?

btw, pemilik video di atas ada blog juga. She's cute. =)
Boleh klik: Dena Bahrin

Thursday, December 8, 2011

Korang Rasa Tak Apa Yang Aku Rasa?

Hello.. Sekadar quick post sebelum tidur.

Seperti biasa, kalau ada surat khabar depan mata mesti nak baca.

Tapi sejak akhir-akhir ni, aku rasa macam dah tak lalu dah nak baca paper.
Aku rasa dunia semakin gila.
Berita bunuh tu macam dah normal.
Baru selak dua tiga muka surat, aku rasa macam dah tak lalu nak baca sampai habis.
Ngeri doh. Kes rogol, sumbang mahram, buang bayi, rompak, etc.

Selak bahagian hiburan pulak, pelakon seksi-seksi. Lollipop mana lah pulak ni. Orang tengok pun geram, ye tak? Macam nak gigit-gigit je..
Muka tak kenal lah pulak.

Kadang-kadang rasa macam pelakon baru perempuan semua sepesen aje,
rambut panjang, baju pula selalunya mendedahkan kulit yang gebus gebas ittuw.
Kain kalau tak atas peha macam tak sah.
Dada kalau tak nampak lurah dendam tak sah.
Kadang-kadang terfikir jugak, memang kat Malaysia ni kalau nak jadi artis kena pakai seksi kah baru orang panggil berlakon?

Kadang-kadang kontroversi aje lebih, lakonan entah mana-mana.
Berebut pakwe pun keluar paper.
Baca post twitter artis-artis kat surat khabar lagi kelakar dari baca ruangan kartun.
Benda peribadi & tembak menembak sesama artis. Kurang matang @ kurang cerdik disitu.
Bila keluar Melodi- "owh, no comment~ I bercakap random jew. Takde nak tuju kat sesiapa. Kalau ada yang terasa itu hak masing-masing lah" Pftt.. tipikal jawapan artis Malaysia. Kat status bukan main suka sembur-menyembur, bila ditanya taknak mengaku malah berdolak dalih.

Belum lagi tengok reality show. Punyaaalah berlambak yang join reality show yang pertandingan nyanyi tuh, tapi mana? mana pergi semua juara reality show tu?
Suara memang superb tak dinafikan. Adam Af antah kemana? Vince AF? Ayu OIAM? Mawi mana hilang? Mila apa jadi?Semua sekejap je naik.
Walaupun masa depan peserta reality show ni aku rasa macam tak lah boleh dijamin akan popular dalam jangka masa lama, tapi masih ramai lagi nak join, dan semakin banyak lagi program realiti disiarkan di TV. Relevan tak? Yang aku rasa agak kelakar tu, yang jadi juri yang sakan mengomen dan mengutuk tu, tertanya juga aku apa kelayakan dan sumbangan mereka pada industri seni tanah air yang melayakkan mereka jadi juri. Ada sesetengah tu memang layak la aku rasa. Cuma ada certain yang buatkan aku rasa macam.. Huh?? kenapa dia? Dia punya lagu meletup ke kat radio? Suara dia pun macam..Teeetttttt!!!

Anzalna (aku tak kenal pun siapa tapi sebab keluar dalam Pancaindera baru-baru ni)

Neelofa

Izara Aisyah

Ayu Raudhah

Fasha Sandha

Hah, nampak tak daripada gambar-gambar di atas ni apa yang aku cuba sampaikan? Tak, aku takkan mempersoalkan tentang dosa pahala. Aku cuma nak kata, korang perasan tak artis perempuan Malaysia ni macam nampak sama aje. Harus berpakaian beginikah untuk menjadi artis? Ye..ye, yang penting bakat.(kata mereka seperti selalunya)
See..jawapan tipikal artis Malaysia kan..
 (-_-')


So kesimpulannya, korang rasa tak apa yang aku rasa? Atau korang ada pendapat atau huraian sendiri? Mungkin aku punya pendapat yang salah ke..
Elakkan mengutuk, mari berbincang anggap macam forum. Cehhh!! Yo yo oww je.

p/s: yang lelaki tengok gambar-gambar ni mesti dalam hati kata "yummeh~ lollipop!"

Monday, December 5, 2011

Can't Wait To Say Goodbye


Selama ni, tahun baru tak pernah bagi makna apa-apa yang besar bagi aku.
Sekadar New Year's Resolution yang bila dah nak tahun baru berikutnya azam yang lama tak tercapai pun.kahkah.

Serius, aku tak pernah pergi sambut tahun baru. Mungkin sebab mak aku pun marah gak keluar lewat-lewat malam kan.hehe..Plus, aku memang takde perasaan nak sambut kat luar.

Tapi..
kali ni..
Aku rasa tak sabar menunggu Disember berlalu pergi.
Betul aku tak sabar..
Tahun 2011 ni.. Hurmm.entah.
Susah nak dihuraikan. sekadar boleh kata "Hurrmmmmmmmmmmmmmmmm~" dengan panjangnya sambil belip-belip mata yang merenung jauh. Fiuuu~

Selamat datang 2012,
Semoga saya lebih ceria, gembira, bersemangat waja,sihat dan bertenaga,
Semoga dapat lebih banyak meluangkan masa bersama keluarga, rakan-rakan dan paling tak patut dilupakan, Allah yang Maha Esa.
Semoga lebih menyayangi dan bersyukur,
Semoga sentiasa menjaga maruah diri dan menghormati orang lain walaupun  orang lain tak semestinya menghormati I. (takpe, Allah Maha Adil maah)
Semoga apa yang dah berlalu dibiarkan berlalu.
Jangan pandang belakang.
Jangan toleh pun.
Sekadar ambil iktibar boleh.
Jangan mengalirkan air mata kesedihan. air mata kegembiraan takpe.

Sophie Al-Yahya, you're gonna be just fine, and great!
You're gonna be somebody.
Trust yourself and don't give up!
Let's live life to the fullest!!

p/s: oh tak dilupakan..gaya, mutu, keunggulan tu kena ada..harharhar~ macam mintak penampor..


To whoever it may concern. If you love somebody please let them know. 
If you love me I need to know. Awww~ (^_^)V


If you're not brave to tell them how you feel, be brave enough to let them be loved by others. Ouch~ (maksud mendalam doh. sentap..sentap..)

Saturday, December 3, 2011

Burger King Masih Dihati

Dalam banyak-banyak kerja yang aku dah buat selepas SPM, aku suka dengan dua kerja ni. Aku pernah kerja di Burger King, dan kedai kek. Tapi kali ni aku nak strory pasal Burger King.

Well, orang Malaysia ni rata-rata lagi familiar dengan McDonalds kan? Mungkin sebab pengaruh media kot. Tapi secara jujurnya, aku rasa burger di Burger King macam lagi best. Antara burger yang McD takde: BBQ cheeseburger, Mushroom Cheeseburger, Black Pepper burger. French Chicken Tapi Burger King takde burger ayam yang ala-ala Chicken McDeluxe kat McD.

Aku terfikir nak tulis pasal BK (Burger King) ni pun sebab semalam aku dan family cousin yang study di Australia pulang Malaysia. Kononnya nak belanja satu family dia makan di Seafood kat Titiwangsa. Memandangkan jalan sangat jem dan hujan serta aku sampai rumah lambat dari office, maka kami sampai pukul 10pm. Restoran tutup pukul 10.30pm. End up kami makan di BK aje.Alahaiiii..

Walaupun dah hampir 5 tahun berlalu sejak aku bekerja di BK, aku tak sangka aku masih ingat ingredients dalam semua burger-burger tuh. Siap aku yang lead amek order sebab semua tanya aku burger apa yang best.

So kalau korang nak tahu burger apa yang best kat BK ni, aku suggest korang try:


1) French Chicken

Burger sepanjang 7 inci ni dalam dia ada crisply long chicken patty, 2 keping chicken rolls, 2 keping swiss cheese, mayonis dan tiada sayur. sesuai untuk yang tak suka makan sayur. (tak sangka masih ingat dalam burger ada ingredients apa)

2) Double Mushroom Swiss Burger


Sebenarnya dalam dia beef patty. Ada cheese. Atas burger patty letak mushroom. Sedap~

3) Whopper
Burger bulat paling besar kat BK. Ada beef patty & sayur-sayuran seperti lettuce, tomato,onions, pickles,berserta ketchup.

Memandangkan konsep BK ni ialah Have It Your Way, makanya korang boleh sukahati nak add up apa-apa jenis sos ke, sayur ke,keju ke just anything lah dalam burger yang korang nak. Nak tolak apa-apa pun boleh. Contoh kalau kau taknak sayur tapi burger tu ada sayur, nanti diorang boleh je buatkan burger yang takde sayur untuk kau.

Sebenarnya aku taklah minat sangat fast food. Tapi aku suka bekerja dalam bidang food and beverage ni sebab somehow aku suka dengan food preparation & presentation. Aku masih ingat burger mana yang ada sayur, mana yang tak payah letak sayur a.k.a lettuce. Mana burger yang kena letak pickles. & layering burger ni macam mana. Kalau letak sayur, mana satu nak letak dulu, lettuce ke, tomato ke, pickle ke? sos nak letak bila? haa..macam tulaaa.. Suka! semua ni ilmu jugak bagi aku.

Lagi satu, kalau aku tak kerja sini,aku takkan tahu costing satu burger ni berapa. Kalau macam French Chicken ni korang beli ala-carte ada dalam RM10 ++ kot. Ala carte ok bukan set. Tapi tahu tak cost untuk burger dia berapa? Tak sampai RM 3 pun. Ni untuk burger paling mahal kat BK la kononnya. Burger yang murah sikit? haaa..bayangkanlah cost dia macam ala-ala lebih kurang burger tepi jalan jela kot.

Selain tu, kalau pergi mana-mana fast food beli burger, aku tahu bun dia ni dah nak expired ke apa sebab dah keras. Tak lembut. & fries yang warna dia macam kecokletan bukan kekuningan biasanya sebab minyak yang digunakan dah banyak kali guna tak bertukar. Haaaa..ilmu tu aku share dengan korang. Dan minyak yang dah banyak kali guna ni korang tahu ke diorang buat apa? haaaa..kalau aku bagitahu gerenti korang tak lalu. (sebab aku pernah tanya kat manager aku minyak yang bertong-tong yang selalu ada lori angkut ni nak buat apa) So takpelaa.aku simpan dalam hati.nak tahu boleh email atau formspring aku.kekekeke..

Lagi, salah satu taktik yang aku percaya banyak fast food buat especially kat drive thru. Kalau korang mintak medium set, make sure yang keluar kat skrin tu medium set, bukan large set. Large set= more money. more sale. Kadang-kadang mintak burger lain, dah sampai kat tangan dapat burger lain yang lagi murah. dah beberapa kali terkena kat Key.Ef.Cee depan rumah aku. Ciss betul!!!  sebab diorang tahu biasanya orang yang drive thru ni nak cepat & kemungkinan untuk berpatah balik untuk tukar burger adalah tipis.

Oh lagi satu last: biasnya kalau orang tak tahu nak makan burger apa & tanya cashier burger apa best, taktik kotor ialah suggest burger paling mahal. (-_-') serius tak tipu dengan taktik ni. Tapi biasanya memang yang mahal adalah lebih sedap.

Ohya, bagi peminat cheese, kalau korang pergi BK, wajib try cnack ni.Mozarella stick. Layan~:


p/s: kalau nak tahu pengalaman aku kerja kat BK boleh baca kat entri aku NI
Selamat membaca! Nak sambung berlatih piano. Esok ada kelas piano.tehehehe.. Lain kali ada masa aku share pula progress aku belajar main piano eh. Hehe..
*aku dah sihat dari demam.Yeay~*



Thursday, December 1, 2011

Baru Aku Faham Kenapa Orang Minat K-Pop

Selama ni aku tak lah layan sangat K-Pop pop pop ni. Aku pun tak berapa kenal lah group-group K-Pop ni. Aku cuma tahu group macam Su-Ju, SNSD dengan Wonder Girls, & KARA kot. Yang SNSD tu aku macam familiar sebab housemate lama aku dulu suka ulang tayang lagu SNSD Gee 3x Baby~ baby~ mana lah tak melekat dalam otak aku lagu tuh. Aku ni pulak, bila tak paham bahasa Korea & maksud lirik tuh makanya aku malas la nak layan,sebab aku rasa macam takde feeling bila tak faham.

Masa aku demam aku rasa bosan giler. Aku pun usha youtube. Tiba-tiba tergerak hati nak usha group-group K-Pop ni. Nak jugak tahu kenapalaaaaa orang suka sangat K-Pop ni.Err, sebenarnya memang takkan habis usha la sebab banyak kot. & kadang-kadang bila tengok half terus nak tukar malas nak tengok dah, nampak macam sama aje stail.

Tapi, ada group yang finally buatkan aku suka kat diorang. hiuhiuhiu.. =B aku tak tahu kenapa bila tengok video diorang rasa macam nak ulang banyak kali. Aku dapat rasa kelainan kot kat diorang punya dance step & stail. Haaa.. memepersembahkan. Ni dua lagu feveret aku dari KARA. Aku tetibe minat giler kat Nicole Jung yang berambut pendek lurus tuh. Awww~ finally. Baru aku faham kenapa orang boleh minat K-Pop. (^_^)V tak sangka boleh terjebak.


Dalam banyak-banyak video music KARA, aku paling suka lagu Mister dengan Step. Sebab diorang menari dengan sangat energetic, tak begitu ala-ala gedik. Err, butt shake tu pun agak macam membezakan KARA dengan group lain kot.hahah Entah, masing-masing ada style sendiri. Cuma kesimpulannya, aku rasa aku minat KARA. yaaaa, terima kasih.

Eh jap ni video lagi satu. Lagu 'Step'. Mula-mula tengok rasa macam "apehal laa kalerful sangat baju diorang ni dah macam template blog aku" tapi bila layan lagu & dance diorang. Perghhh!!! yela, kesimpulannya suka la. Nak berkespresi terlebih pulak aku ni.


tolak tepi dance move yang menghairahkan bagi kaum lelaki. I gegurl tak rasa pape.hihi..

haih! sukanya Nicole punya style. Rupanya dia lahir tahun 1991? giler muda!! 
Err, tapi sekarang aku tak pasti KARA ni still ada ke dah berpecah.huhu. Tapi semua ahli dia comel-comel cuma paling suka Nicole. =B
p/s: walaupun tak paham apa yang diorang nyanyikan, tapi gua layan jelaaa..

ok. good night. zzZZZZZ.. 
(-___-)
esok kerja harus semangat sebab dah goyang punggung ikut tarian. wahahaha. ok tipu. bye. (^_^)V

Demam Yang Terpilu

Assalamualaikum..
Sebenarnya, aku rasa macam taknak post entri ni.Sebab agak macam bagi element negative aje.huhuh. Tapi, disebabkan bila aku baca balik entri-entri lama aku, memang ada ups & down, jadi rasanya tak salah untuk berkongsi cerita dengan korang semua. Dan aku harap, ini post terakhir untuk hal sebegini.

Sepertimana yang korang pun tahu, aku dah tak rajin update blog. Bukanlah sebab taknak.Banyak je cerita best aku nak kongsi tapi masa tak mengizinkan.Aku dah MC kerja 2hari sebab demam. Aku tak pasti lah sebab kurang rehat ke apa. Huwaaaa..

Aku tak sangka kerja memang sangat memenatkan. hihi (^_^)V
aku selalu jugak tanya arkitek kat firm aku macam mana nak cope dengan kerja semua tu sebab yelah, aku kerja tak sampai setahun lagi. Kebanyakan advice yang aku dapat adalah: it's about planning & time management. Bila you dah kerja 3 tahun, you akan rasa comfortable dah dengan work load you kat sini.

Aku seorang yang akan rasa bimbang bila kerja tak siap. Walaupun kerja memang takkan habis, tapi aku selalu jugak nak bimbang especially bila nak bertemu deadline. Sampai nak tidur pun termimpi-mimpi benda bulat-bulat sebab currently kena buat detail spiral ramp & detail lain (sorry kalau korang tak paham).

Aku stay sampai malam pun tak dapat siap. Datang weekend pun tak dapat siap.. Aku rasa macam T__T arghh kenapa rasa sangat macam loser ni? aku selalu tertanya & kaji kenapa aku tak dapat siapkan on time padahal aku dah plan, aku dah tetapkan berapa lama masa untuk siapkan satu drawing. Ternyata target selalu tersasar. Aku found out, menyiapkan lukisan yang ada curve-curve, lekuk bulat-bulat memang sangat menguji kesabaran sebab bila aku buat drawings yang garisan sekadar petak dan lurus aku boleh speed lagi. haih. Dan mungkin juga sebab pakai software yang aku tak pernah guna masa belajar, masih banyak shortcut yang aku tak habis explore lagi.

Makan bubur ayam McD sebab demam. 1 AM at office. =')
(takut tengok muka sendiri pucat & mata..oh em geee..terbaik!)


ada berani nak stay office sorang-sorang? ikut hati memang tak berani. Tapi mintak adik aku teman.

Sebenarnya aku nekad nak stay sebab aku kena siapkan kerja ni sebab ada deadline. Ni hari Isnin, cuti awal muharram. Masuk opis 10.30 pagi. Tiba-tiba demam.Bajet nak balik pukul 6 petang. Sekali stay sampai 6 pagi subuhnya. Giler laaaaa!!!! Aku memang sukeeeee demam-demam buat kerja  T__T

Masa pukul 9PM macam tu, sorang abang tu agaknya jemu tengok muka aku je yang asyik stay, aku kena marah pulak 

Abang tu: Ni apesal tak balik lagi ni?
Aku: Mana boleh balik, kerja tak setel lagi
Abang tu: Team mate kau yang lain tak stay pun.
Aku: Diorang dah senior, buat kerja laju dan cekap. Saya kenalah kerja lebih sikit kalau nak cope.
Abang tu: Kalau tak siap biar jela, bagitahu arkitek kau tak dapat siapkan. Bukannya kau tak buat kerja. Dari weekend kau datang.Orang kerja pun ada limit.

Aku seriously tak tahu nak cakap apa,tak siap kerja pun nanti kena marah, nak siapkan kerja pun kena marah? T_T


Memang..memang..memang.. Nak berjaya bukannya senang. Tapi aku selalu berdoa, kalau ada hikmah kenapa aku dapat kerja kat firm besau ni, kalau ada hikmah kenapa aku kena lalui semua ni & kalau ada hikmah kenapalah dalam banyak-banyak course, architorture jugak yang aku pilih, maka Ya Allah, berikanlah aku kesabaran yang sangat tinggi untuk aku lalui semua ni. Amin.. aku hanya seorang perempuan. Aku harap aku tabah lalui semua ni. Fighting!!!!!!


p/s: secara jujurnya, satu hari nanti kalau aku ada anak, aku taknak anak-anak aku study architecture. & kalau boleh putar balik masa di mana aku apply nak masuk belajar, aku takkan pilih course ni. Because I wanna really "live" my life.Taklah pulak menyesal sekarang. Sebab dah separuh jalan better habiskan. Because to me there's no turning back. There's only moving forward & a little bit of twisting like being an instructor & lifeguard. teheheeee..  Sebenarnya berminat nak belajar Culinary Arts. Masuk dapur. Aww~ Suke perasaan jadi perempuan sejati.hiuhiu.. ;D tapi kawan baik aku menyedarkan aku dengan berkata "Hoi, kalau kau suka masak-masak, masuk je kelas memasak!!" shiot jew~ *rasa macam kena penampar walaupun sekadar bercakap dalam talipon*

Tuesday, November 22, 2011

Sedetik Cuma, Tersedar "I'm Not A Girl, Not Yet A Women"

Mungkin sedetik cuma, ambil masa satu hari,
memandang ke arah orang lain, fahami apa yang mereka rasa, lalui, hadapi.

Aku ambil contoh hidup aku, tempat kerja. Kadang-kadang bila dah tak dapat perah otak atau tangan lenguh control mouse & keyboard, aku ambil masa sejenak untuk memahami orang dan keadaan sekeliling aku.

Satu
Dari jauh, 
aku nampak seorang abang ni, mungkin dalam 40-an. Duda. Tak pasti samada cerai ataupun isteri meninggalkan beliau. Dia ada 3 orang anak yang masih bersekolah. Aku rasa kesian. Seorang lelaki membesarkan 3 orang anak tanpa kasih sayang seorang ibu. Pagi-pagi abang tu selalu tengok video anak dia. Hari sukan lah, nasyid lah, macam-macam. Hari-hari pun dia ambil anak dari sekolah & bawa anak-anak ke opis walaupun belum habis waktu pejabat. Kalau anak demam, dia bawa je ke opis. Walaupun bagi aku abang ni macam agak garang, tapi dengan anak-anak dia sangat lembut.Memang nampak giler lah betapa dia sayangkan anak-anak dia. Sebenarnya aku cuma rasa prihatin. Aku pernah tanya dia memandangkan dia dah kerja sini macam 7 tahun. Aku tanya "bang, tak penat ke kerja kat sini lama-lama? Company besar, selalu busy." Abang tu kata (sambil merenung jauh) "kadang-kadang, dalam hidup ni, kita kena lah sedar diri sikit." Terdiam aku sambil senyum. Sebab aku paham dia kena cari rezeki untuk anak-anak.

Dua
Ada lagi seorang abang ni.Mungkin juga 40-an. Haritu dia accident. Tangan sebelah urat putus ke apa, tapi kiranya macam sebelah tangan tak boleh guna la, selalu pakai anduh tu. Tapi dia datang juga ke opis buat kerja walaupun sebelah tangan tak boleh guna. Kerja kitorang ni kena lah guna dua-dua tangan. Pakai PC kan, buat drawings pakai software. Tangan kiri tekan command, tangan kanan pegang mouse & control. Cuba bayangkan macam mana abang tu buat kerja dengan sebelah tangan? Tapi, arkitek masih harapkan dia sebab dia memang berpengalaman. Dia kata, dia kena lah bekerja. Nanti anak bini nak makan apa.. T_T 

Tiga
Ada seorang akak arkitek ni. Bagi aku dia seorang project architect yang bagus. Dia selalu nampak busy. Ada satu hari anak-anak dia dengan suami dia datang. Dari jauh kedengaran anak dia yang perempuan panggil "Mama~ Mama~" (ambil berlari ke arah mama dia) Awww~ So cute. Aku nampak akak tu pandang anak dia. Dia tersenyum (you know, senyum seorang ibu) Bila anak dia datang, hilang terus muka stress kerja tu. Lepas tu satu family berjalan keluar opis dengan muka happy-happy.Bestnya boleh jadi wanita berkerjaya & berkeluarga dalam masa yang sama eh. 

Empat
Aku nampak bos aku. Orang kata dia garang. Bagi aku dia memang strict. Tapi bos memanglah kena macam tu. Aku kagum dengan dia. Banyak benda dia kena fikir. Semua projek dia kena tahu update. Kalau aku jadi dia, aku boleh jadi gila kot. Haha.

Lima
Aku terkenang seorang akak ni. Dia dah kahwin lama tapi belum dikurniakan anak lagi. Jauh dalam hati dia, aku tahu dia mesti penuh berharap. Mesti ada waktunya stress, sedih, etc. Macam-macam cara dah dia cuba, tapi mungkin belum ada rezeki kot.

Hurmm, kalau ambil masa sejenak bermuhasabah diri dengan memandang orang lain, memahami keadaan mereka dan apa yang mereka rasai atau alami, secara tak langsung aku rasa bersyukur dengan hidup aku sekarang, Takde benda yang aku nak rungutkan. Bila pandang diri sendiri, aku sedar, aku sedang melalui fasa perubahan-iaitu fasa meningkat dewasa. Weyy! aku dah nak jadi wanita ke?? arghhh!! aku gadis lagi maah. 

Tanggungjawab semakin besar. Environment dah berubah. Kawan-kawan masa belajar masing-masing bawa haluan sendiri.Rata-rata ramai yang dah bekerja. Ada yang sambung study overseas. Keadaan memang tak sama. Tapi kerap contact pula lepas habis belajar sebab rindu.haha.

Lagu Britney Spears ni terasa sangat menggambarkan keadaan aku sekarang. Haih. Apakah? 


I'm not a girl,
But if you look at me closely,
You will see it in my eyes.
This girl will always find
Her way.


p/s: See, Maria Elena pun tengah alami waktu-waktu sukar dengan kerja dia. Biasa lah, baru bekerja kan.Ambil masa lah nak biasakan. It' the matter of time..and commitment & sometimes must be heartless too. (pujuk hati sendiri jugak.hihihi)


*tengah usaha habiskan baca buku baru beli. =) *




Monday, November 7, 2011

My [Random] Honest Thoughts #4

1) Harini hari Isnin. Cuti raya Aidiladha lagi. Tapi aku dengan semangatnya nak masuk kerja. Sebab rasa macam ada kerja nak buat. Aku dah nekad, kalau ada orang kat ofis aku stay, kalau takde orang aku caboottt. Heh sekali memang takde orang. Ofis aku besar, bila takde orang memang sunyi gila. Plus, banyak dah dengar orang kena kacau bila buat kerja sorang-sorang. Macam, dengar orang bancuh air di pantri lah, nampak kelibat lalu lah,etc. So memandangkan takde orang, aku pun Cha Alif Ba Wau Ta laaaa.. Nasib baik bawak baju swim. Aku terus cari swimming pool untuk swim.

2) Hari tu aku eksaited sangat nak buat Cheezy Pasta express. Beli yang dalam packet tu. Bila dah siap aku makan la. Aku rasa macam rasa cheese dia lain macam. Tapi aku layan je. Aku fikir " ah mungkin rasa dia memang macam ni kot." *punyalah berfikiran positif kononnya* tapi adik aku kata "kak, bau dia pun lain macam doh.." Tapi aku still layan sampai dah nak separuh agaknya barulah aku rasa macam Pergh!fed up aku dengan rasa dia. Aku check packaging dia. Damn ah. Expiry date: June 2011. Time tu Oktober 2011 kot. Huwaaaa T__T asbestos niii!!

3) Korang yang perempuan suka pakai losyen tak? Lately aku ada dua losyen kesayangan. Gedik jek siang pakai losyen lain.Malam losyen lain. Siang aku suka pakai losyen yang Siti Saleha jadi duta tu. Aww~ Enchanteur Paris. Siang kena lah pakai yang ada UV protection kan. Malam pulak nak tidur dengan lena dan wangi seperti bayi ayuhlah pakai  baby Johnson & Johnson Bedtime (melt away stress daily calming lotion) serius lena weh tidur. Memang melt away stress pun. Serius dah jadi kesayangan dah. (^__^)
Ini losyen siang. Best!

Ini losyen malam. BEST!!! (^_^)V
boleh bajet tidur seperti bayi. hiuhiu..
Dua-dua pun wangi sebab tu suka.


4) Aku masih confuse dengan hidup aku. T_T Ini sangat menyedihkan.. Kenapa? Kenapa? kenapa aku confuse ni? ok kejap lagi aku memang akan find out kenapa aku confuse. Just wait and see. Eh you cannot see lah. Me only can see lah. WTH aku ni?? (-_-')

5) Oh aku nak bagitahu korang satu makanan yang sedap.Kalau korang nampak stall kecik bernama Shihlin Taiwan Street Snacks yang ada di kebanyakan shopping complex ni, try lah Crispy Chicken XXL ni. Sedap wehh. Rangup! Tak boleh cerita banyak, korang sendiri kena try. Bak kata kawan aku masa aku promote kat dia suruh try. Dia kata "Layan doh~" Oh walaupun kedai ni macam makanan Cina tapi aku ada nampak sijil halal. ok.

6) Sebenarnya, aku pun suka tengok perempuan cantik. Tapi, aku tak berapa gemar kalau perempuan tu bermekap tebal giler bercontact lens mata besar dan berbulu mata palsu. Entah kenapa aku rasa macam wah, nampak sangat pelastik ni. Tambahan pula kalau orang macam ni suka bergambar dan diletakkan di Facebook lepas tu minta orang LIKE gambar untuk vote entah contest apa yang dia join. Kadang-kadang tak kenal pun. Dalam friend list pun takde. Ape ke peliknya dunia sekarang? Tak faham aku. Korang faham tak?

7)Antara rupa vs personality, aku lebih pentingkan personality seseorang. Sebab aku tahu kebanyakan orang akan tertarik pada perempuan cantik @ lelaki kacak pada pandangan pertama korang. Tapi entah kenapa aku tak rasa macam tu. Aku lebih sukakan personality dan character seseorang lepas tu baru aku boleh rasa orang tu cantik & hensem ke tak. Contoh: Si A jauh lebih kacak dari si B, tapi personality si B jauh lebih best dari si A, maka aku akan rasa si B lah yang lebih kacak berbanding A. Sebab tu aku jarang pandang orang dua kali kalau dia cantik atau kacak. Sebab tak kenal. hehe. Tapi kalau Arjun Rampal lalu memang aku pandang sampai meleleh air liur.boleh? wahaha..

Siapa tahu mungkin orang seperti Mr.OS lebih kacak di hati aku berbanding Arjun Rampal sebab Mr.Os kelakar dan Arjun Rampal terlebih kontrol hensem? Contoh jelaaa..Arjun Rampal tetap dalam hati aku maah..

8) Aku ada pesanan untuk semua. Best punya! Nah! 
Tapi kawan baik aku tambah: Let's ruin the idiot's day instead! Haha. Terbaik!!

Wednesday, October 26, 2011

Pengalaman Macam Ni, Siapa Nak Bagi?

Life aku agak hectic sekarang ni. Sebab tulah aku dah jarang update. Semoga takde yang kecil hati kalau aku tak reply comment atau terjahan dari kamu semua. Walaupun lama juga aku tak update, tapi masih ada juga orang yang singgah blog nih. Terima kasih.

Hurmm.. sebenarnya, kali ni, aku menulis sebab aku rasa sangat down. Dalam banyak-banyak fasa kehidupan aku, aku dapat rasa sekarang adalah fasa yang SANGAT tough untuk aku hadapi, iaitu alam pekerjaan. Huwaaaaaa T__T

Aku bekerja dalam firm architecture yang besar,projek pun besar.Kebanyakan masa aku kena buat drawings, ammend ke apa, ada sedikit design. Setiap hari, aku akan belajar perkara baru.Hampir setiap hari juga, aku akan buat kesalahan walaupun kesalahan kecil mahupun besar.. Kadang-kadang aku rasa macam huwaaaa~ kenapa bengap sangat ni??  T__T  Aku selalunya tak takut belajar benda baru. Even benda yang bukan bidang aku pun aku enjoy belajar.Tapi bila fokus on bidang sendiri ni aku rasa macam oh menakutkanlah sebenarnyaaaa. Korang bayangkan tandas rumah korang tu pun detail drawings dia sangat detail setiap lekuk, lubang ke apa siap dengan saiz tiles etc kena tunjuk padahal realitinya boleh aje suruh buruh Indon bina terus siap..Tapi tak, semuanya ada lukisan yang sangat detail.

Setiap kali aku rasa down, aku akan fikir.. kalau rakan sekerja aku kat sini dah bertahun-tahun kerja, & masih stay, kenapa aku tak boleh? diorang semua mesti ada fasa permulaan yang sangat tough dulu-dulu. Kadang-kadang mengenangkan arkitek-arkitek aku, aku rasa diorang lagi lah pening, masuk meeting pung pang pung pang bincang dengan engineer lah client, etc, pergi jumpa authority, nak check drawings lagi. Oh gila. Mesti dulu-dulu diorang pernah lalui fasa yang sangat susah barulah boleh sampai ke tahap sekarang yang masih juga susah..

So,terpaksa lah gua pujuk hati sendiri. Nak cerita dengan ayah, dia dalam bidang berbeza, susah nak buat dia paham. Amek handphone nak call pakwe? eh lupa sekarang dah solo.Huahuaa.. Nak call member, rasa macam "takpeeelah, gua masih bisa bro~!"

Sebab tulah aku suka mengajar berenang. Sebab aktiviti tu macam terapi. Aku rasa happy sangat-sangat bila mengajar. Aku happy dapat jumpa orang baru. Student aku pun bukan calang-calang orang. So far aku banyak mengajar pensyarah, ada doktor, engineer, macam-macam lagi lah.Ada yang umur 60 tahun pun ada.& kebanyakan student memang lagi tua dari aku. Ni peluang baik untuk keluar sekejap dari kepompong architecture. Currently salah seorang student aku ialah seorang yang istimewa, dia kerdil. Jadi memang kaki dia tak cecah lantai pool  and aku kena bagi extra care kat dia. Aku tak tahulah mana aku dapat kesabaran untuk mengajar tapi bila aku mengajar orang, tak kisahlah mengajar apa pun, aku akan letakkan hati aku pada apa yang aku ajar. Aku tak pernah marah student(kecuali budak-budak sebab diorang nakal). Sebab bila mengajar, pada aku kita kena letakkan diri kita di tempat dia. Faham apa yang dia rasa. Tak pandang rendah pada kemampuan orang lain. Jangan sekali-kali ketawakan kelemahan orang lain. Kita takkan tahu orang yang kita ketawakan tu mungkin akan jadi seseorang yang hebat suatu hari nanti.

So hari ini, walau selemah mana pun aku,walau mungkin diketawakan, walau dipandang rendah aku yang memang rendah ni. Hiuhiu (gelak kurang pasti yang menyedihkan).. Tapi takpe, sebab bila jatuh kena bangun sendiri tak boleh harapkan orang lain. Sebab sekarang aku berada di bawah. So aku akan mula perlahan-lahan dari bawah. Ilmu terbaik adalah pengalaman kan. Pengalaman macam ni siapa nak bagi? Simpan dalam hati. Satu hari nanti akan tersenyum balik mengenangkan semua yang aku lalui sekarang ni.

Tak jemu mengajar dan belajar. 

kadang-kadang teringat ayat anak buah aku Ajen. Kalau aku sakit ke macam sakit perut ke apa dia pujuk sambil tepuk-tepuk belakang kata "Amati Copi kan strong.." terngiang-ngiang.. =')

Nak share satu lagu agak dah lama tapi kadang-kadang teringat lagu ni bila rasa down.



Forget about the reasons why you can't in life,
And start to try..



And when you're down and feel alone,
Just want to run away,
Trust yourself and don't give up,
You know you better than anyone else.. (perasan.kikiki..)

Tuesday, October 11, 2011

Kenapa Malu Nak Tunjukkan Kasih Sayang?

Aku..
Kamu..
Dia..
Mereka..
Kita..

Semuanya dilahirkan oleh seorang ibu. Kita juga mempunyai seorang bapa. Iya, kita mempunyai ibu dan bapa. Tak dinafikan, ada yang ibu atau bapanya telahpun kembali ke rehmatullah. Innalillah. 

Sepanjang aku meningkat dewasa, mestilah kan, akan menemui pelbagai jenis orang. Biasanya kawan-kawan rapat,aku selalu bawa pulang ke rumah terutamanya kawan-kawan UiTM. Sebab aku jenis yang suka kalau parents aku tahu dengan siapa aku berkawan, supaya mereka tak risau dengan siapa aku berkawan. Eh, lari tajuk. Err, aku ni walaupun rumah dengan UiTM tu dekat, tapi jarang juga balik sebab course architecture membuatkan aku sangat busy.

Bila aku pulang rumah, mestilah aku akan bersalam dengan Mama dan Walid aku. Lepas tu peluk-peluk sebab huwaaaa rindunyaaa.. T_T sob..sob..  Yer, adegan begitu dihadapan kawan-kawan. Tapi I tak malu pun. (^_^)V  Walaupun diorang kata aku anak manja. Walaupun adik-adik aku claim aku sebagai "yelaaa, kakak kan anak manja Mama."hiuhiu..  tapi aku okeyh jek. Peace!!

Sebab..
Bagi aku..

Kita cuma ada seorang ayah, dan seorang ibu. Kenapa malu nak peluk cium ayah dan ibu selagi mereka masih ada? Manja tu tak semestinya mengada-ngada merengek-rengek begitu, tak. Kalau orang kata aku manja, yeah mungkin la. Ada part tu manja sebab manja bagi aku= menunjukkan/mempamerkan kasih sayang. In a way, aku tak malu berkelakuan begitu sebab aku sangat-sangat menghargai mereka yang aku sayang. Sebab aku taknak satu hari nanti aku rasa terkilan @ menyesal tak peluk cium mereka puas-puas selagi mereka masih ada. Siapa tahu kalau satu hari nanti samada mereka, atau aku yang akan 'pergi' dulu. 

Masa belajar dah memang tak duduk dengan family, rasa ralat juga bila lama tak jumpa & spend time together. Tapi bila dah bekerja, lebih ralat perasaannya bila nama je duduk rumah, tapi kerja asyik balik malam. Weekend pun busy. Tak selalu lekat di rumah.Huhu. So kalau ada masa balik kerja tengok Mama baru lepas solat pergi baring kat Mama lentok kepala kat peha Mama, aww~ feeling yang sangat menenangkan sambil berborak-borak. Kalau Walid dah tidur pula aku suka tengok muka dia tidur. Comel gila muka ayah aku tidur nampak sangat menenangkan & aku akan cakap kat Mama "Ma, tengok Walid tidur. Comel macam baby besar.Haha.." 

Peluk baby besar.Hiuhiuhiu..

Aku sangat suka bila nak pergi kerja salam Mama aku, dia akan pandang aku dengan penuh kasih sayang. Hanya seorang ibu mampu pandang anaknya begitu. Pandangan yang begitu menenangkan dan mendamaikan. Haih. Bukan susah nak membezakan pandangan kosong dengan pandangan yang ada kasih sayang.

So, adik-adik, kawan-kawan, lepas ni, buanglah rasa malu tu. Kalau pergi sekolah atau kerja, kalau parents masih ada, jangan lupa salam, peluk, cium mereka. Kalau tak biasa buat, then tiba-tiba kamu buat, mesti tiba-tiba ibu macam terharu pastu nak mengalirkan air mata *macam hindustan tiba-tiba* Hey, membuatkan ibu bapa senang hati dengan kelakuan kita amatlah penting ok supaya hidup ni diberkati. Mungkin rasa kekok mula-mula. Tapi apa nak malu? Kita kan anak mereka? Masa baby tak payah suruh peluk, mesti terus cari ibu kan dalam apa-apa situasi pun. Kenapa entah dah besar nak rasa malu dan kekok pula. Kalau lelaki lain la kot. Tapi kenapa nak create boundaries sebegini? huhu.

Walaupun mungkin kamu ada masalah keluarga, walaupun kamu rasa ibu atau bapa kamu bukanlah orang yang baik, ingatlah bahawa kamu terhasil dari benih mereka. Walau seburuk-buruk perilaku mereka, mereka masih ibu dan bapa kamu, sentiasalah berdoa supaya mereka berubah. Buanglah benci dalam hati ok.

p/s: kepada yang telah kehilangan ibu atau bapa, atau kedua-duanya, sorry ler kalau entri ni termenyentuh hati pula & membuatkan rasa rindu tu datang balik..huhu. Al-Fatihah.


-pelik orang sekarang peluk cium pakwe makwe tak malu langsung. Peluk cium parents malu pula? (-_-') 

sisters.

dengan kengkawan pun nak bermanja.hihi.Over mak~







Sunday, October 9, 2011

My [Random] Honest Thoughts #3


1) Harini rasa sangat penat. Sebab pagi pergi jogging. Lepas tu pergi pool UiTM Shah Alam sebab ada latihan lifeguard macam sem lepas dari pagi sampai petang. In between latihan aku terpaksa bergegas ke kelas muzik. Huahua. Aku dah join kelas muzik wehhh. (^__^)V Seronoknyeeee. Lepas kelas sambung latihan balik. Giler kan? Nasib baik boleh minta excuse. Eh gua kan senior. ;p  Balik rumah terus terlentang tidur atas katil seperti dugong terdampar.



2) Lately aku terasa macam banyak pikir doh. Pikir macam mana aku nak kumpul duit. At least bermula dari sekarang aku kena buat RM1000 extra income per month.Tak termasuk gaji sendiri. Gila ah. Itu target jela. Sebab korang tengok eh planning insyaAllah jadi yang agak cramp nih.

Nov @ Dec- Nak amek scuba lisence bersama geng lifeguard 
Nov @ Dec- Pergi Singapore bersama geng lifeguard
Dec- Pergi Bangkok dengan family
Feb- Backpacking in Indonesia for like 10 days? OMG.. 
Within 2 years: Pergi UK.

Penting: Nak beli Iphone. T_T sob..sob..

Mama kata: Sila kumpul duit juga untuk sambung belajar nanti dan untuk kahwin walaupun belum ada calon. Cheese!

(kalau terpaksa mungkin kena let go ke Singapore, amek lesen scuba dan Iphone yang dah lama diidam-idamkan.Isk!! )
Nampaknya penatlah weekend aku macam ni huhu. Tengah consider mengajar private ni boleh charge lebih.huahua. Nak harap gaji kerja di firm memang celah taik gigi jelaaaa.Nak bayar kereta bulan-bulan pun dah menggelupur. Terasa paling teruja dengan backpacking. (^__^)V  Banyak betul nak amek cuti ni.Takutnyaaa bos marah. Itupun kalau aku masih bekerja di situ bulan Februari. Ada jugak kawan nasihatkan "dah tahu mengajar lagi masyuk apesal kau tak berhenti kerja je?"
"Sebab aku nak jadi arkitek la bukan nak jadi cikgu renang".Walaupun susah betul nak jadi arkitek.. Takpe, ada hikmah kot.


3) Oh, berkenaan kelas muzik, aku dari zaman sekolah memang nak belajar piano tapi disebabkan adik beradik 6 orang, rasa unfair pula nak minta parents aku hantar. Nanti adik-beradik yang lain ada nak belajar gitar, drum, nanti mahal la. So aku dah kerja ni aku bayar jela sendiri. Huhu. Semoga tak la hangat-hangat tahi ayam je belajar.(eh tadi taip peribahasa ni begini pula: semoga tak la tahi-tahi ayam je belajar. Lupa peribahasa doh)  Nanti boleh nyanyikan lagu untuk yang tersayang. Bermotif sangatlah tu. Hiuhiu.. (-__-')


4) Sebenarnya seperti dilema dengan planning hidup aku nih. Huwaaaa~ Aku tak tahu bila aku patut sambung belajar, bila patut berhenti kerja, patut tukar tempat kerja lain kah untuk dapatkan exposure berbeza sebab company sekarang ni memang bagus, cuma exposurenya bukanlah seperti yang aku harapkan. Tapi juga tak patut banyak cekadak kan? Tapi working environment memang best. Rakan sekerja best. Ramai yang kelakar. Beban kerja? Boleh adapt, insyaAllah. Target aku paling minimum pun setahun di firm sekarang. Sekarang dah 6 bulan kerja situ. Tapi tak mustahil juga tiba-tiba berhenti awal eh? atau terlama pula. Entahlah. Macam yang aku kata, dilema dengan planning hidup. Huahua. Patheticnya bila dah makin dewasa.

kadang-kadang datang kerja on weekends.

Project Architect projek lain belanja makan Domino's Pizza. Project Architect projek aku belanja makan goreng pisang aje. (-__-') tapi takpelah, rejeki..

Pemangkin semangat. Tension pun kena sneyum. Eh tapi jangan jelir lidah kat orang.huhu.


5) Aku baru sedar. Aku dah lama betul tak melukis.Yang betul-betul lukisan lah macam lukisan lama aku kat entri nih:


Tak termasuk lukisan cakar ayam semasa bekerja. Mesti dah kekok tangan ni nak melukis. Aku pernah bercita-cita untuk memiliki galeri lukisan sendiri. Wahaha tak boleh blah angan-angan. Cuma satu aje aku tak pernah lukis. Potrait. Aku rasa macam tak pandai lukis orang. Tapi tak tahulah sebab tak pernah cuba. 

Lukisan tahun 2008. Poor dari segi shadow dan macam-macam lagi. Ahh pedulik.

6) Sekarang kalau aku ada entri baru aku dah tak post dah di Facebook profile aku. Sebab dah mula ada kawan-kawan sekerja dalam friend list. Tetiba rasa malu pula kalau ada yang baca blog picisan ini. Huahua.. *gigit jari* Kebanyakannya lagi tua dari aku so tak tahu wajarkah merasa malu sebab taknak rakan sekerja tahu banyak pasal aku. Tiba-tiba aku rasa macam ada dua personaliti. haha. Tengok header dah boleh nampak dua personaliti berbeza itu. =)





Saturday, October 8, 2011

Tips Pergi Pulau

Haluuuuuu everybody!!!

Ni apa kes ni mood macam nak pergi bercuti je buat entri tips pergi pulau. Heheh. Sebenarnya sekadar nak share pengalaman memandangkan dah pergi beberapa buah pulau. Sebab aku tahu ramai juga yang tak pernah pergi pulau. Tak termasuk Pulau Pinang dan Singapura ok. Jangan nak loyar buruk disini.

So here we go!!!

Oh sebelum tu, pulau yang aku maksudkan adalah betul-betul pulau, bukan pulau maju jaya seperti Langkawi tetapi pulau yang nak dapat elektrik pun susah. & memang betul-betul macam kampung nelayan punya stail lah!!

Paling UTAMA sebelum bermula No.1: BE PRACTICAL!

Ok boleh masuk No.1 dah:

1)Pakaian
 Bawa barang yang perlu sahaja. Kalau duduk di pulau tak perlu berpakaian macam nak pergi dinner atau dating atau bling-bling kalah mak datin. Kalau nak kelihatan seperti alien boleh sahaja nak pakai sebegitu. Nak pergi pantai biasanya orang feeling ala-ala pantai gitu. Pakai pakaian yang selesa. Takde motif nak pakai sweater siang-siang. Panas doh.


yeah! silalah berseliper jepun/ flip flop aje. Girls, tolonglah jangan pakai heels di pantai. Kerana anda akan berjalan seperti penguin bila berjalan atas pasir dengan memakai heels. Eh!tapi comel juga berjalan seperti penguin kan?


2) Beg/bagasi
Kalau boleh pakai beg ala-ala backpacking. Sebab kita sedang bercakap tentang pantai. Pasir halus. Kalau kamu bawa beg ala-ala nak duduk hotel, beg beroda itu macam mana nak tarik ala-ala Easy-bag (beg sekolah zaman dulu yang famous tu) ? Melainkan korang memang check in hotel yang ada tukang angkut barang tu takpela, silakanlah angkut bag ala-ala easy bag tu. Tapi aku maksudkan macam budget travel gitu la.

aku kurang gemar bawa beg begini pergi pulau.

lebih gemar bag pack dan dry bag.

Ini pula dry bag. Biasanya mereka yang terlibat dengan sukan air selalu bawa dry bag sebab kalis air. Aku pun ada warna hijau. Senang nak bawa di tepian pantai, takdelah basah barang-barang dalam beg ni.


3) Toiletries
Barang mandi tak perlu bawak semua botol. Berat giler kot kalau nak bawa botol shampu, botol shower gel, botol conditioner, apa-apa jenis botol lah termasuk botol kicap ke. Kalau dah perempuan tu kalau boleh dengan toilet rumah sekali nak bawak. Konon nak selesa aje.hiuhiu..So belilah travel kit (kat Mydin murah giler). Then korang isi lah, satu botol satu produk. Dengan cara ini, korang dapat meringankan beban beg korang.


4) Duit
Biasanya kat pulau takde mesin ATM. Maka sebelum sampai pulau, sediakanlah cash secukupnya ok. Tambahan pula, kat pulau makanan lebih mahal. Plus, kot-kot lah korang nak kena sewa snorkeling gear ke, sewa naik bot ke apa, dah extra charge pula. 

5) Sun Block
Weyh ini penting!!!!!!!!!!!!!!!  Aku pernah pergi pulau tak pakai sunblock langsung. huhuh. Balik rumah je terus gelap giler siap berkilat cukup. Dah macam orang minyak. So, aku suggest pakai lah Sun Block jenama Sun Play ni. SPF 130. Haritu pakai kat Perhentian. Masa balik tak ramai perasan aku burn. Diorang kata macam takde beza sangat. Fiuuu~ lega. Semangat tu apply setiap kali keluar dari air laut, sapu, then mandi laut lagi, naik, sapu lagi. Kena rajin apply la. Tapi aku suka texture jenama ni. Macam air, senang serap.

Kalau tak pakai sun block sia-sia aje usaha dah berapa bulan setiap malam  sebelum tidur pakai krim Safi Balqis. Ish!! Nanti dengan hanya dua hari dah jadi hitam. Sia-sia usaha beberapa bulan tepek krim walaupun mata ngantuk separa tertutup tangan masih mampu tepek krim. *oooh, kerana diriku begitu berharga~*

6) Keselamatan
Oh ini sangat penting! Bila nak pergi pulau biasanya kena naik feri atau bot. Tapi aku tak faham lah kenapa walaupun ada lifejacket kat dalam feri/bot, tapi pemandu tak mewajibkan pakai. Siap elok berbungkus lagi dalam plastik .Malang tu kan tak berbau. Nanti tiba-tiba karam bila masa pulak nak buka bungkusan plastik tu? Gila hapa.Paling tak pun, korang alertlah kat mana kedudukan lifejacket tu. kalau apa-apa jadi, at least korang sempat grab lifejacket tu. Aku yang boleh berenang pun selalu alert dengan keselamatan ok. Sebab laut bukan boleh buat main. Kalau ombak kuat haru juga.



Diharapkan dengan tips yang tak seberapa ni dapatlah membantu korang untuk pergi pulau dengan berjaya ye. Heheh. 
Last but not least, kalau pergi pulau mestilah dengan niat bercuti kan?  So, segala apa permasalahan haruslah dibuang jauh-jauh. Hati haruslah excited maka boleh ekspresikan diri seperti dalam gambar-gambar di bawah. Haih. Muka jatuh saham aje.kikiki..




PEACE!!!!



Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...