Thursday, June 23, 2011

Apa Yang Anda Perlu Tahu Jika Mahu Belajar Kursus Senibina (Architecture)

Assalamualaikum.

Harini aku nak membincangkan satu hal yang aku kira agak serius. Ececeh.

Apa yang adik-adik (terutamanya) perlu tahu jika ingin melanjutkan pelajaran dalam bidang ini? Kadang-kadang kita tengok banyak sangat tawaran best-best kolej kominiti lah kolej swasta lah. Tak dinafikan juga, course ini agak susah nak diterima masuk di IPTA sebab tempat SANGATLAH TERHAD.

Jadi apa sebenarnya perkara paling utama kalau anda nak belajar course architecture?





1. Recognition/ accreditation.


Disebabkan anda tak dapat terima tawaran di IPTA anda mencari kursus yang sama di IPTS. Tapi tahukah anda kebanyakan IPTS tiada pengiktirafan/ recognition dari LAM? Untuk menjadi seorang arkitek berdaftar di Malaysia, anda perlu ada LAM Part 1 dan Part 2. (ohya, LAM= Lembaga Arkitek Malaysia). Kalau ada Part 2 baru boleh digelar arkitek. Kalau ada Part 3, maknanya nama aku akan jadi Ar.Sophie Al-Yahya. PErghhhhhh terjuling mata!!! @__@

Ikut pengalaman aku, masa aku belajar kat UiTM dulu, banyak kes yang melibatkan macam, orang ni habis Diploma di sesebuah kolej,tapi disebabkan dia takda Part 1, dia tak boleh sambung Degree kat UiTM terus. Dia kena masuk Diploma tapi tahun kedua macam tu la. Dan walaupun di UiTM Diploma Senibina dah ditukar kepada B.Sc (Architecture) tetapi ia tetap Part 1 yang kena belajar 4 tahun. Dari segi tu dah membazir waktu dah. Belum lagi nak sambung part 2 LAM kan?Kalau total course Part1+Part2 di UiTM adalah 6 tahun, maka orang-orang yang ada kes macam ni mungkin habiskan masa dalam 7,8 tahun untuk dapat Part 2.

Ok, kalau masa nak belajar tahan lagi. Tapi masa bekerja? Ramai yang aku kenal, dia habiskan belajar di kolej swasta dalam bidang senibina, sekali bila nak mintak kerja, rupanya kolej dia takda recognition Part 1. Tangga gaji juga mungkin sedikit rendah berbanding yang ada Part 1.Dari situ dah menyusahkan dia kena ambil exam yang rasanya bukanlah mudah. Lepas tu melecehkan sebab susah nak ambil Part 2 bila Part 1 pun takde. Paham tak kawan-kawan dan adik-adik?

2. Interview

Kebanyakan IPTA yang menawarkan kursus ini akan mengadakan temuduga terlebih dahulu. Melalui apa yang lecturers aku cakap, bukan straight A's SPM yang mereka cari. Orang yang straight A's SPM pensyarah-pensyarah lebih menasihatkan belajar course yang lebih macam..ermmm.. Medic ke.. Engineering ke.Course yang memerlukan otak genius la pendek kata.  Sebab apa yang mereka mahu dari seorang pelajar senibina ialah berfikiran kreatif, kuat dari segi mental dan fizikal,out spoken, tak pasif,determine.Sebab tulah ada interview. So kalau ada yang dapat interview senibina tu korang janganlah tertunduk-tunduk masa diinterview. Sebab nanti nak jadi arkitek kau kena jumpa client dll.Dalam tangga building construction pula, arkitek berada paling atas yang kena kerah tenaga Quantity Surveyor, Engineers, Contractors,dll. Bak kata bos aku bila orang-orang ini tak buat kerja ikut deadline " We've got to whack all these jokers man!" Sebab kalau orang bawah kau tak buat kerja, arkitek juga yang selalu kena tuding jari oleh client. Jadi kalau kau tak aggresive, macam mana kau nak berdepan dengan ini semua? Lagi satu, kalau nak pergi site yang under construction, kau ingat boleh ke nak bajet diva atau puteri dan putera lilin? tak tahan panas, nak pakai heels bermekap tebal bagai? Sebab tu interview itu penting. Sebab tempat adalah sangat terhad, maka mereka mahu cari orang yang betul-betul mereka rasa boleh survive dalam kursus ni.

Sebab apa aku kata terhad, sebab kalau kat IPTA lain, aku kurang pasti tapi rasanya macam lebih kurang. Kalau kat UiTM, satu sem cuma ada satu kelas aje untuk batch tu. Masa aku masuk dulu,satu batch ada 30 orang aje. Tapi yang apply setiap sem? beribu orang tau.

So, ni dua benda utama lah yang korang kena tahu kalau nak belajar course ni. Aku buat entri ni pun sebab rasa kesian sebab ramai sangat dah orang yang aku kenal ada masalah dengan recognition. Kadang-kadang korang kena faham jugak, strategy IPTS. Kaut duit. Tapi banyak dah dengar certain professional courses takde recognition yang sepatutnya. Senang je nak tahu kalau tempat tu takde recognition. Biasanya menawarkan kursus senibina tanpa ada temuduga. Tapi kalau ada pun kau kena tanya elok-elok ada reconition dari LAM ke takde. Kalau orang tu sendiri tak tahu LAM tu apa, lebih baik kau berambus aje jangan buang masa.

p/s: Dulu aku selalu dengar orang kata budak arci ramai semat-semat, cun, ensem.. Aku tak percaya, sebab yelah, duduk studio, serabai, entah mandi entah tak. Tapi bila dah kerja. Rasa macam. Wahh..impressive juga yer arkitek-arkitek ni. Tak kata lah semuanya kena hensem atau cun. Tapi cara mereka bekerja dan berfikir membuatkan ada 'something' dalam diri mereka yang aku rasa outstanding. Buktinya, masa first day aku nak masuk kerja, aku tunggu dalam kereta agak lama sebab datang awal. Aku lihat gelagat dan gaya orang. Semua yang aku target adalah arkitek masa di tempat parking tu memang aku jumpa balik masa masuk firm. Dan memang arkitek pun.Haaaa.. sampai dah boleh cam dah gaya arkitek macam mana.



Selalunya mempunyai mata yang merenung tajam. Pergh interpretation sendiri. =B

Keadaan paling sebenar dalam firm. 

Maka jangan jeles dengan fakta ini:

Architects are seen as being "balanced and rounded individuals who combine a creative approach with a caring, thoughtful disposition," the survey found. It concluded: "Their ability to cope with pressure of work in a relaxed manner was also deemed to be a significant plus."
Male architects beat stockbrokers, doctors, film directors and teachers to the top spot.


Maka mungkinkah budak hingusan ini layak menjadi arkitek? Tunggu lagi beberapa tahun. Bertabahlah anda Super Sophie!!

133 comments:

  1. owh..klu arkitek kena ambik LAM eh?
    klu nurses kena ambik LJM..huhu

    ReplyDelete
  2. Terima kasih sudi shara. Saya masuk IPTS ni. Taylor's University. Rasanya ada pengiktirafan kolej ni. :) Hello, selama ni jadi silent reader je. Saya ni Foundation je pun dh frust. Akak punya result spanjang belajar, cm mana yeh? Okay dok? Share skali jom :)

    ReplyDelete
  3. as salam..
    wah! nampaknya pakcik dah tahu struktur kos ni.huhu..dikurangkan sebab lambakan arkitek kot. masa pakcik kat site exxon dulu, ada la dengar kabo yang kos2 arkitek ni akan dikurangkan. tengok la berapa banyak yang kontraktor klas mana yang konker projek. betul kot? komen sophie??

    tapi rasanya, bidang arkitek punya log book mesti tada setebal macam bidang pakcik untuk setahun? huhu..log book pakcik untuk tahun ni je sampai bulna 6 ni, dah mengalahkan tebal 10 buah buku panduan telefon yellow pages.

    grr..nasib baik ada sistem komputer. pakcik catit je task dan sub-task dalam ms. senang nak rujuk.

    tak tahu la pulak cara kos sophie handle2 bab log book ni.masa pakcik menuntut dulu, pengurusan kejuruteraan ni kos elektrif. tu pun dibuka masa autmn quarter je. kalau rasa nak ambil tapi tak ambil, tunggu tahun depan.haha.

    nak dibandingkan dengan arkitek ok lagi la. macam pakcik, sadis..haha..apa boleh buat. pakcik memang minat ;)

    cum astu je.moga2 pakcik selamat sewaktu bekerja. ramai dah jurutera yang passed away. nka kata ada kaitan pasal ethics, tatau la.sendiri sambil lewa, sendiri tanggung.


    OK2. pakcik baru buat entri baru~
    cuma konpius je..apa kata

    Buruk Baik Ada Misai Janggut Jambang

    ReplyDelete
  4. Huhu..Saya tak pernah nak jadi arkitek...sebab saya nak kahwin dengan arkitek...(yang saya dapat bakal suami draftman..and that's enough)
    anyway kat UIA amik architecture takyah interview.rasanya uitm je yg buat kot...tp mmg bestla architecture..however, Interior Design 1000x kali lg best..hoho..sorry SOphie..wee~

    ReplyDelete
  5. wow...macam tu rupanya.....susah eh.
    dulu dani amik quantity surveying. bila bekerja sebagai asiss QS, masa meeting with design team memang arkitek yang dani tenung. sebab kebanyakkan diorang smart. hehehe. and cita2 memang nak jadi arkitek cuma tak kesampaian sebab macam sophie cakap,terhad. sobs sobs.
    apa pun.good luck dear! semoga menjadi Ar.

    *dulu teringin nak jadi Sr. tapi tak boleh sebab tak minat.hehe

    ReplyDelete
  6. arkitek mmg sexy..hahaha....but i think must at least have an artistic hand...n creative n all...sal smart..xsure ...kena sorang dua jer arkitek tue pun keje kat melbourne...

    ReplyDelete
  7. jadi arkitek antara cita2 aku masa kecik dulu...
    ntah camne, skang dah jauh melencong...

    ReplyDelete
  8. tapi namee pelik lah..kenapa persepsi terhadap architect adalah sebagai satu career yang bergaya??

    namee pun dulu nk amik archctre sbb budget mcm bergaya lah. xtau detail pun pasal this course. smpai dah ambik..ah, rasa nk bunuh diri sbb work loads yang macam gazillions! :(

    serik, no part2 for me ah...part3 lg lah jgn harap. hahahah

    tp bila tgk balik kerja2 project semua...rasa bangga sebab pernah melalu zaman architecture. 4 years..wah..tup tup dah habissss part 1.

    ReplyDelete
  9. suke baca entry nie..!sbb ape?sbb ayat nie.."Melalui apa yang lecturers aku cakap, bukan straight A's SPM yang mereka cari. Orang yang straight A's SPM pensyarah-pensyarah lebih menasihatkan belajar course yang lebih macam..ermmm.. Medic ke.. Engineering ke.Course yang memerlukan otak genius la pendek kata. Sebab apa yang mereka mahu dari seorang pelajar senibina ialah berfikiran kreatif, kuat dari segi mental dan fizikal,out spoken, tak pasif,determine."
    sy nie bkan otak genius,jd doktor @ engineer bkn la bdang sy..sbb tu kowt sy d takdirkn jd bdak IT..berkat krativiti nie(chewah..)sy mula sdar yg nk bjaya x smestinye msti dpt straight As dlm exam..^^

    ReplyDelete
  10. sophie, ada arkitek yg x kawen lg x kat sn..haha..kidding...
    beli kete baru ek??mcm persona je tu..tahniah2..hope sophie berjaya nt jd arkitek yg cemerlang..InsyaAllah..

    ReplyDelete
  11. aaa tak setuju!! budak2 engineers lagi sexy ok?? :)

    ReplyDelete
  12. It was good reading this ;p pretty much sums up the requirement and expectation of being an architect!

    Well.. been practicing for the last 8 years.. and here's what I have to i say.. bila dulu2 kat studio selalu stay back..nanti kerja pun sama saja hehe.. tapi kadang2 dengan tak mandi and tak tido still bleh dress up cun2 nak gi present dekat client ;p clap clap!

    Another tips to being a good architect is to have good PR dengan Client ke consultant ke even ur drafting guys.. no matter how much pressure u feel dengan x tido and datelines etc.. kena maintain cool gitu ;p which is memang laaa payah.. took me so many years to tunjuk muka senyum walaupun stress and kena marah dengan Client heheh

    Being good in design is one thing.. i assume at some point all architects are creative and good in design.. but in the working world design is not everything.. you have to learn the importance of project management as well as having good decision making skills.. i don't think they teach you much on this in school but you'll pick these up along your the way when you are working..

    Tapi paling penting kerja kena jujur and jadikan projects yang you have to handle as part of amanah orang yang akan occupy the building .. so that you will be able to design and manage the project well..

    Anyway... I dah membebel panjang ;p

    Just like to wish you - Sophie and friends the best of luck and wonderful journey of being an architect! A lady architect!

    (in my firm out of 40 architects only 5 of us are ladies! ;p)

    ReplyDelete
  13. eraz edrus: yes! go! go! go!!

    cikmimi: insyaAllah..amin..

    KRL: haha..

    amy syifa: erm, yep!

    fadhlinaafifah: better find out than to regret later.huhu. result? tak gempaq pun.. janji lepas semua alhamdulillah tak fail apa2 paper & tak extend.

    ReplyDelete
  14. Подтверждаю: lambakan arkitek?? tak lah. engineer yang berlambak adalah. cuba tengok berita statistik pengangguran negara. arkitek takde pun.hoho. ada benda (banyak benda sebenarnya) yang kontraktor tak boleh deliver macam arkitek.

    airaniez wirdani: eh saya pun nak kahwin dengan arkitek! Cuma tak tahulah ade arkitek nak kat saya ke tak.wahaahaha.. *malu*

    lemau: geng!!

    nurdani: tengkiuu dani. good luck to u too =)

    pilothans: yess!! gimme five Mr.Pilot!!

    cEro: alaaaa..kalau x mungkin kita satu batch.cewah.

    ReplyDelete
  15. Namee: eh entahlah. sebelum masuk belajar tak pernah sangka pula arkitek ialah career yg bergaya. Hurm, memang bukan mudah. Tapi kita layan jela kan..

    Anis: Memang pun, straight A's bukanlah penentu masa depan yang bombastic. sebab exam based, orang yang ada kelebihan menghafal lebih bertuah somehow.

    dLA: hahaaaa..adeee!!! yup. eh bukan persona. tak mampu. FL je.btw, tengkiuu dLA.

    ReplyDelete
  16. muchang: hihihi..okey..okey.. @_@

    anonymous: hellooooo Miss/Mrs architect!!! thanks for dropping by. ohh giler lah. enjoy baca u punya comment!! macam bagi semangat kat I untuk tak give up! TQ!! TQ!! sila datang lagi.hehe..

    ReplyDelete
  17. I wish architect in Malaysia will get their pay as good as their "gaya" in the future... Hahaha...

    ReplyDelete
  18. Anonymous: indeed, so true. Haih. Gaji orang kerja kat Mydin pun dah boleh sama dengan TA kat firm. Macam shiot je.

    ReplyDelete
  19. bila dah jadi arkitek baru aku tahu..minat sebenar aku adalah fine art!!!

    ReplyDelete
  20. ketamkayu: masih belum terlambat utk bertukar arah. tapi mesti sayang kan..

    ReplyDelete
  21. Course architect ni bukan semudah yang sume org sangka...Perlu ada hati yang sgt keras utk mengenggam segulung ijazah!!

    ReplyDelete
  22. kak sophie ; 2 tahun lepas fara dpt interview archi uitm...abah mmg nak sgt fara jdik archi but i failed it T____T huwaaaa...sedih glerr xdpt fulfill hrpn abah..but now i'm in dipl civil engineering..dah masuk tahun 2 dah pun...^.^ alhamdulillah..

    ReplyDelete
  23. Salam kak sophie, sya ni rmaja lepasan spm, tringin sgt nk amik kos architecture ni, ape yg akak tulis ni mmg memahamkan sya psal bidang ni.. nk tanye, ape perkara pling mncabar smasa blajar dlm bidang ni.. ^^,

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum, Kak Sophie. Saya remaja lepasan SPM 2011. Terima kasih atas informasi yang kakak bagi ni. Sedikit sebanyak saya dapat bayangkan keadaan saya bila saya ambil coarse architecture nanti. Satu soalan; bagi pendapat kakak, kalau budak baru (newbie) yang nak ambil coarse ni, bolehkah mereka bertahan (survive)?

    ReplyDelete
  25. intan shafinaz: tepat sekali!

    faraheleena: takpe, xde rezeki la tu. ada hikmahnya =)

    sskfairos: wsalam. perkara paling mencabar? bila buat kerja sampai tak tidur. banyak benda lah sebenarnya susah nak digambarkan dgn kata2..chewah~

    freddy zack: waalaikumussalam. kalau ada minat memang boleh. kalau xde minat agak susah. setiap benda yang kita nak jd mahir, mesti ada satu starting point.

    ReplyDelete
  26. Salam Kak Sophie. Saya budak lepasan SPM 2011. Nak tanya pendapat akak, course apa yang lebih kepada skill/ subject mathematic?

    ReplyDelete
  27. Kak Sophie sy ade terfikir nak ambil course architechture. tp sy t'tanya-tanya, macam mana peluang kerja nak jadi arkitek ek?

    ReplyDelete
  28. Hello sis Sophie . Thanks for your information. It's a great honour to read this. Hehe. Saya lagi melencong dulu dari forensik tup tap ke architect terus. Jatuh hati dengan pembaris bersegi tu. Just curious la,sis tahu tak mana2 ipts yang ada part 1 tu ? Lagi satu, macam mana nak pergi oversea untuk course architect?

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum akak..
    Saye budak lepasan SPM 2011..
    result sye xde laa gempak sangat :D tp saye memang minat archi ni..
    dh lame saye bace entri akak ni,then saye lagi bsmgat!saye nk tanya akak dgn lebih mndalam lagi..
    tapi x sanggup laa nk terus komen kat blog akak..
    nanti x pasal2 heavy pulak wall blog akak :D
    if u dun mind,FB ??
    give me a helping hand okay?TQ :)

    ReplyDelete
  30. salam kak.. is it possible for a sc student to take this course ? since sc xdak lk sbject kn.. huhu.. and the interview mostly oral or a test ? sgt2 perlukn someone's guide :(

    ReplyDelete
  31. anonymous: skill yg lebih kepada matematik? memang ada course matematik pun. selain tu, mcm course actuarial science ke, statistic mcm tu.huhu..

    ReplyDelete
  32. Kak Sophie,yang amek course Seni Bina UiTM ni mmg leyh pat kerja ke,x takut ke nnty law jadi penganggur

    ReplyDelete
  33. kak sophie...saya lepasan spm 2011...dan sngt brminat untk jd archi...tp course apa ug prlu diambil kt uitm dip.bangunan,dip.reka bntuk dlaman,dip.seni bina landskap or diploma ukur bangunan...sy hrap kak sophie rply scepat mgkin krna trikh ttup prmohonan 2.4.2012

    ReplyDelete
  34. kak sophie masa diploma dlu ambk course apa ya?sbb saya mmg brminat untk mnjd arkitek sjak dri kcil lg....tp saya pning untuk mmilih program yg ssuai...sy mrupakan lpasan spm 2011,kos apa yg prlu saya ambil di uitm..saya harap kak sophie bleh mmberi mklum balas scepat mgkin krana trikh ttup prmohonan ialah 2.4.2012

    ReplyDelete
  35. Farah: kalau di uitm: sarjana muda sains senibina.Sebab diploma senibina dah ditukar pada sarjana muda sains senibina.

    ReplyDelete
  36. Info yang berguna dan membuka minda.Tahniah dan syabas di atas usaha saudari untuk menjadi arkitek yang berjaya.

    ReplyDelete
  37. interesting entry.

    I wish i have this kind of info many2 years ago. But then in my time there were no blogs, no facebook, not even email i think.

    I jumped into architecture from a science stream. It was a shocking experience. I was on scholarship, so there's no turning back. From there, I survived the sleepless years, survived the late nights in the office, and finally survived the part 3 exam. Yes, it was like 'yeah!! i'm finally an architect!'...one of 1800 professional architects around (compare to 14,000 professional civil engrs. around)

    It just doesn't end there. After all the years as a survivor, i decide to take up another challenge...to survive on my own practice. And I am still surviving.

    ReplyDelete
  38. kak , saya nk tnya , saya dapt tawaran diploma senibina di ipts tempatan , tapi saya tak tau sama ada saya mmpu tak bertahan klau ambik kos ni , maklumlah maths saya pun cukup cukup makan je and tu pun study gila habis masih tak dpt capai gred B , tapi bab bab melukis ni mmg minat saya . pendapat akak , patut ke saya terus kn ?

    ReplyDelete
  39. Akak,tolong saya...sarjana muda sains tu bukan ijazah ke?dats mean,sy kena blaja 4 taun tuk dip???then,bru smbung ijazah lak?pliss reply kak..i'm in trouble right now..haha.kalo btol waste my time la..

    ReplyDelete
  40. whoa!! somehow i became much more excited after reading this!! i got an offer at UiTM this sept!! i am soo hoping that i can become a great Archie!!

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum akak,saya minat dalam bidang pekerjaan arkitek nie tapi saya tak de bakat dalam melukis..saya nak tanya nanti bila kita masuk belajar pensyarah kita akan ajar kita cara melukis dengan betul ke tak ekk..?

    ReplyDelete
  42. @Anonymous
    Wow, u got your part 3? So inspiring!!!
    I wish I could survive until, forever? heheh.. Why are you anonymous? Wish I could talk to u..

    ReplyDelete
  43. @adik

    Kalau minat teruskan aje. Nanti pakai basic maths je. Taklah teruk sangat. Jangan takut.. =)

    ReplyDelete
  44. @Anonymous

    Ijazah ler. Asalkan ada accreditation. Diploma atau degree bukan masalahnya.

    ReplyDelete
  45. @Anonymous
    Good luck!! It's not easy to be a great architect but it's not impossible too. =)

    ReplyDelete
  46. @myna zakaria
    Firts year ada diajar. Tapi effort dari students yang kena lebih. Ibarat 20% dari lecturer. Lagi 80% usaha kita sendiri.

    ReplyDelete
  47. askum saye wyn bru semester pertame mmg agk susah na amek course sbg arkitek ne smpay kdg2 ta ckup sejam tdr p kelas da hari2 melukis ade je tugasan ,, diri luar dlm mmg kne kuatlaa katekan , btul2 menguji hee , p wyn mmg mnat doakn berjaye n dpt mengikut jejak abg sye(civil eng.)heee okey Gudluck oll syg koran (:

    ReplyDelete
  48. aku sedih gila tak dapat sambung bidang arkitek selepas tamat sekolah teknik dlm bidang kjuruteraan elektrik.. bayangkan masa projek kjuruteraan elektrik, projek aku terpilih utk dibentangkan pd sekolah lain, aku bina model bangunan siap sekali dgn litar lampu automatik.. tak nafi klau bab kertas priksa mmg aku tak bagus, tp bab buat projek, aku mcm2 idea ada.. but nak buat mcm mna, sistem pelajaran Malaysia mmg teruk dan bodoh... hanya disebabkan spm aku tak bnyk A, tak brape baik, aku tak dpt smbung kerjaya yg aku terlalu impikan iaitu arkitek.. aku rasa sistem malaysia la penyebab utama bakat2 muda dlm kerjaya masing terpadam bgitu sje hnya disebabkan sistem malaysia pandang pd keputusan spm, tp tak pandang pd bakat, idea dan cara berfikir seseorang.. mcm post anda ni tulis, ia memberi kelebihan kpd org yg kuat mnghafal.. mmg tak adil.. kuat mnghafal sbenarnya tidak mampu buat spt org yg berbakat dalam bidang tertentu.. org kuat mnghafal hanya mampu jwab solan exam dgn baik, but realiti pekerjaan mmg mereka fail sebenarnya.. thats why malaysia kekurangan pakar2 dalam bidang2 besar, semuanya kena import dari luar.. why??? kerana sistem pelajaran malaysia yg hanya pandang pd keputusan spm, tapi tak tgk betul2 sape yg betul2 mampu dalam bidang tersebut.. so bidang arkitek contohnya dibolot oleh org yg hnaya kuat mnghafal yg dapat kputusan exam yg bagus, tp buat projek hampeh.. i'm so sad ok.. so not fair.. malaysia system is really stupid.. memadam cita2 org2 yg berbakat tp menggilap org2 penghafal fakta... thank you malaysia..

    ReplyDelete
  49. assalamualaikum,sahabat...

    Terlebih dahulu saya mengucapkan terima kasih kepada tuan tanah blogger ni pasal mewujudkan blog yg informative camni...
    anyway..kepada bebudak yg bercita2 sgt nak jadik arkitek ni..let me tell u a bit of the story behind it...NO PAIN NO GAIN.."nak seribu daya!!!"
    Blame ur self not the system..ukur baju dibadan sendiri..jika kite memang ingin berjaya kiter perlu ade usaha belajar rajin2 untuk keputusan yg dpt melayakkan kiter tuk mencapai cita2 kiter.
    walaupun pada asas spm tidak berjaya namun itu bukan menandakan kiter gagal..
    banyak lagi cara untuk meneruskan usaha kiter...i pun diantara yg keputusan SPM yg tidak berapa baik tapi akhirnya mencapai juga ketahap yg i ade sekarang.
    hanya dgn spm gred 2(aggregate 31)di TEKNIK takpe takdpt sambung Universiti..
    but i sambung peringkat sijil dahulu i IKMSP dlm bidang senibina..time tu buat ngan cemerlang atleaast 3 pointer..jika mengikut saluran yg betul memang ade jalan nyer..
    then apply back Diploma Senibina di Uitm ..mesti dapat punye...gi interbiu then study hard..
    then kalo nak sambung bole atau terus keje pun bole..atleast i still alive in ARCHIWORLD for 11 years....

    ReplyDelete
  50. u look familiar. dulu studio mane? i think u r 1 of my juniors. maybe.

    ReplyDelete
  51. Hi sophie. This blog has been very informative.
    Kepada sesiapa who is already in this archiworld, i really need some info.
    My daughter almost finishing her btech hnd in architecture (which took 3 yrs after spm),
    is more inclined towards drawing or drafting using the autocad and any other softwares.
    Her interest is really drawing and kalau boleh nak pursue in model making.
    I pulak is concern on the job prospect utk daughter.
    But she wants to be within the archiworld.
    Question is:
    what should she do?
    What further course should she take?
    Would enduldging her into a real working environment be better for her to gain experience and only then further her courses?
    Need response dari those who are working within the archiworld and of course from from sophie . . . Nina

    ReplyDelete
  52. helmi0122587412:
    Thanks. comment ni menjawab balik comment dari Anonymous. True. Jangan salahkan sistem Malaysia. Sentiasa ada cara untuk sambung belajar kalau betul2 usaha. Plus, archi course is not about reading or memorising only. =)

    ReplyDelete
  53. Anonymous: Studio Archimancer.

    Nina:
    Kalau anak akak minat drafting, boleh jadi draftsperson. Tapi dari segi tangga gaji, starting untuk draftsperson tidaklah begitu memberangsangkan. Sebenarnya saya kurang pasti apa itu btech hnd in architecture (but I supposed it should be equivalent to Part 1 LAM). & tak rasa dia patut pursue untuk jadi model maker kalau dia minat architecture..model making, tak study architecture pun boleh kak. sebab nak buat model cuma perlukan drawings & 3d, plus skrg banyak pakai machine je buat model, dah makin canggih. Kalau dia nak jadi arkitek, haruslah belajar di saluran yang betul which, course yang dia ambil haruslah accredited with Part 1 & Part 2 LAM. Sebab bila ada Part 2 LAM, barulah officially boleh digelar arkitek.

    In between study Part 1 dan Part 2, memang sangat digalakkan bekerja dahulu. Kalau saya, saya prefer habiskan betul2 sampai Part 2. =)

    Kalau dia taknak sambung Part 2, dia boleh jadi Technical Assistant di firm architecture.

    ReplyDelete
  54. Salam, thanks for the info. Sangat berguna sebab jika diizinkan Allah next year saya grade Civil Eng., saya akan cuba cari part time Degree in Architecture. Harap2x saya berjaya dan dapat jadi Ir. Ar. pertama diMalaysia.

    ReplyDelete
  55. Thanks for the info..Jika diizinkan Allah, next year saya akan cuba cari dan sambung secara part-time degree in Architecture. Saya pun tak sure sangat ada tak mana-mana IPTA yang tawarkan kos tu secara Part-Time. Hopefully ada, jika dapat saya akang further study in archietcture plak dan moga menjadi Ir. Ar. pertama di MAlaysia.

    ReplyDelete
  56. salam kak sophie. saya ada soalan berkaitan kemasukan ke ipta yang menawarkan bidang architecture.

    saya merupakan pelajar spm 2010 dan saya mendapat tempat di ipts berserta biasiswa dalam bidang kejuruteraan. Setelah dua tahun, saya perform sangat teruk dan saya bakal hilang biasiswa. masalah ni saya ajukan pada ibu bapa dan kaunselor. mereka bersetuju untuk membenarkan saya beralih ke kos architecture, kos yang saya impikan sejak zaman sekolah.

    persoalannya, universiti apakah yg menawarkan bidang ijazah architecture tanpa kelulusan diploma? saya cuma ada sijil asasi kejuruteraan

    ReplyDelete
  57. salam kak sophie.. sy minat utk ambil interior design.. sy sedang ambil spm thun nie.. jd.. sy nak tnye akak.. hmm.. bpe thun totally utk belajar klu sy amik diploma dlu then sy smbung utk amek degree in interior architect? sy dengar 6 thun.. tp yg kak sophie sbut dlm entry tu 7-8 thun.. lmenye~~~ and.. ape result yg ckup stable utk mmbolehkan sy amek course nie.. sy amek science stream and sy tmbh subjek seni visual... tatal ade 10 subjects... nie je satu bidang yg sy mnt.. klu x dpt sy x tau nak amek bidang ape lg.. hmm.. tu je kowt nak tnye utk mse nie.. harap kak sophie sudi reply cmment nie.. thx bnyk2...

    ReplyDelete
  58. kak sophie, slalu nye ipta mane yg ade kos architecture? i mean between uia,uitm,upm,usim. which one is the best?

    antara u yg kat oversea yg ade architecture? :D

    ReplyDelete
  59. kak sophie, between uia,upm,uitm n usim. which one is the best utk study architecture?

    kat oversea kn, u yg mane yg agk okay lah utk stdy architecture?

    ReplyDelete
  60. Mohamed Khairullail Salim:
    Good luck. Not that easy but not impossible too.

    akmal:
    waalaikumussalam.
    Kos yang awak impikan dari zaman sekolah? habis tu apesal amek engineering 2 tahun pulak tu?? Okey.. hurmm.. susah nak jawab. Basically, degree architecture bukan sewenang-wenangnya awak boleh dapat tanpa ada diploma. Sebab architecture ada standard dia sendiri. Which, awak kena ada qualification Part 1 LAM dulu (biasanya diploma senibina lah) tapi, cuma satu IPTA je yang ada Part 1 LAM tapi BSc in Architecture (degree lah ni). Iaitu di UiTM. BSc Architecture kat UiTM amek student dari lepasan SPM. Sebab dulu program ni adalah diploma yang dinaik taraf kepada degree.

    ReplyDelete
  61. Ain Farhana:
    Waalaikumussalam...
    Adik, awak ni dah salah faham..interior design tak sama dengan architecture. Oleh itu, untuk mendapat degree bagi course interior design memang perlu 5 tahun untuk complete. 3 tahun diploma, 2 tahun degree (kalau kat UiTM lah ni). Yang akak cakap 7-8 tahun tu bagi kes mereka yang dari diploma politeknik nak masuk UiTM. Result yang stable tu. bergantung pada IPTA/IPTS yang awak nak masuk. Boleh masuk website IPTA/IPTS itu sendiri dan cari syarat kelayakan untuk course yang awak nak.

    ReplyDelete
  62. Hamba Allah:

    IPTA mana.eh, yang awak dah taip tu la. termasuklah UM, USM, UTM. Nak cakap mana yang the best tu rasa macam tak syiok pulak lah kan. sebab saya tak merasa belajar kat uni lain. Tapi dari segi prospek kerja, kebanyakan firm, tempat saya kerja dengan firm2 lain tempat kawan saya kerja, kebanyakan staf adalah lepasan UiTM dengan UTM. Bos sendiri suka ambil dari dua uni ni. Oversea tu, boleh tengok ranking architecture school in ie Australia ke, UK ke, New Zealand ke. Refer website PAM untuk lebih lanjut tentang accreditation.

    ReplyDelete
  63. assalamualikum kak sophie... sebenarnya saya memang minat sangat nak jadi arkitek sebab ayah dan kakak saya seorang jurutera.. oleh kerana itu saya tidak mahu bidang saya sama seperti mereka.. saya memilih untuk menjadi arkitek.. sekarang saya berada di form 4 tahun depan saya ambil SPM.. tetapi saya aliran perakaunan.. dalan jurusan akuan saya tidak belajar addditional mathematics, phyisc, chemistry, mahu pun biology.. saya cuma belajar sciences biasa, perdangangan,ekonomi asas, adakah saya masih boleh diterima untuk menjadi graduan seni bina?? dan di institusi mana kah yang terdapat Part1 ,Part 2 dan Part 3 untuk menjadi arkitek?? terima kasih .. saya harap dengan jawapan akak sophie serba sedikit dapat menghilangkan keresahan saya .. terima kasih..

    ReplyDelete
  64. em. Salam k. Sophie.. Sy pon mcm nurul syaza. Cume sy mnat mlukis dn TRSANGAT la nak jdy archi. Cume nk tau archi nie.. Blaja ap ye.? Sy bdak sains.

    ReplyDelete
  65. Salam akak. saya nak tanya dip senibina di politeknik ade ke LAM part 1? and akak, saya minat sangat dgn course ni tapi time SPM 2012 saya budak pure science tak tambah subjek seni. layak ke saya mohon?

    ReplyDelete
  66. Salam... nak tanya.. Saya ni Diploma dri pelancongan... dh grad n tersasar jauh dh kot.. hehe tp tu la nk smbung balik cita2 n minat dri kecik dlm senibina... so saya perlu amik asasi sains UITM n sambung Degree or amik balik diploma senibina UiTM or amik degree senibina di Infrastructure University KL(IUKL)? cmne pendapat akak? harap balas.. ty :D

    ReplyDelete
  67. assalamualaikum akak yg sering menjawab soalan..hehe
    sy skarang di matrikulasi.
    amik akaun..
    rase x nk smbung akaun (malas)hee..
    sy nk try new subject.
    pointer sy utk sem 1 alhamdulillah 3 above
    utk sem 2 target 4
    nk tnyer sy layak x mohon jurusan senibina ni..
    mmmg best melukis ni..sbb tngok abg amik civil engeneering..lgsatu sy mmg suka dgn math
    dan sy tengok kat lamn web utm..
    slh satu syrtnye kene temuduga / ujian lukisan x silap..
    jadi utk kemasukan ke degree utk intake nov..
    rasenye patut x law sy ltak kos ni sbgai pilihan pertama??
    tq

    ReplyDelete
  68. Nurul Syaza:
    Boleh refer entri yg saya dah buat sebelum ni untuk pertayaan awak pasal kelayakan & institusi mana ada recognition.
    link: http://sophiealyahya.blogspot.co.uk/2012/03/faq-senibina-architecture.html

    Anyway, kalau ayah awak seorang arkitek sekalipun itu tak menjadikan senibina tu sesuatu yg mudah. Semua atas usaha sendiri. Pikir baik2..& good luck.

    ReplyDelete
  69. Anonymous:
    Lain uni lain nama subjek. Tapi silibus tu mungkin ada persamaan.

    Subjek utama biasanya Design, Construction Technology, Structure, History of architecture, Architecture practise & law.

    Subjek selebihnya yg bukan core adalah seperti English, agama, fizik, chemistry, economy.

    ReplyDelete
  70. Farhana Radzi:
    politeknik masih belum ada pengiktirafan Part 1 LAM.

    Zamir Affandi:
    Eh, rasanya UiTM takde asasi sains untuk senibina. Sebab terus degree dari lepasan SPM. Amek aje mana2 diploma or degree sebab apa2 hal pun, awak kena start dari awal, go for institution yg ada recognition Part 1 by LAM. kalau xde recognition, saya tak galakkan sgt..sebab awak dah pun buat diploma pelancongan, nanti bertambah2 lagi lamanya nak habis study.

    ReplyDelete
  71. Mohd Azim:
    kalau awak malas sambung akaun, apa yg membuatkan awak rajin untuk study architecture?

    Dik, maths takdelah guna sgt dlm architecture. Basic calculation aje.

    Kalau awak nak letakkan senibina sebagai pilihan utama hanya kerana awak MINAT MELUKIS dan MATHS, sebenarnya tak cukup strong lg reason awak. Akak cuma taknak awak rasa menyesal aje, bukan nak lemahkan semangat.. architecture lebih daripada tu.

    ReplyDelete
  72. bole x ambil seni bina tnpa asas LK?

    ReplyDelete
  73. salam kak, kalau tak ambil LK lukisan kejuruteraan camner?

    ReplyDelete
  74. salam.. boleh tnye.. saya dapat markah lk 100 or 99 every exam.. and saya x berapa cemerlang dalam subjek lain.. mcm mne.. boleh ke saya dapt amek course ni.. say betul2 minat dalam seni bina ni.. harap balas..

    ReplyDelete
  75. Assalamualaikum kak sophie..mintak maaf kalau bertanye..kalo nk smbg belajar ke luar negara utk course architecture ni minimum bape a spm?? dan kalau sy nak pilih uia utk amik course ni berbaloi tak?terima kasih. :)

    ReplyDelete
  76. salam, tmpg tnya..kak kalau kita tak lepas kelayakan minimum untuk masuk sesuatu bidang..tp kita still mohon.. rasenya ade peluang tak kita mungkin terpilih.. harap hrp kak bole tlg jwb sbb saya tringin nk jd arkitek kat uitm tp result fizik saya ( C+ ) minimum kena ( B ).. so nk tahu ptt ke saya mohon atau tak payah mohon terus.. terima kasih..

    ReplyDelete
  77. salam... nak tnye sikit la..
    sy diploma semester akhir civil engineering.. tapi memang nak jadi arkitek dri dlu2.. then sy nak truskan jadi arkitek.. agak2 ade x cdangan untuk sy apply cos architecture.??? sebab ada part1, part 2... agak2 bape lame masa diambil utk sy complete kan degree architecture?? please do reply... i really needs ur help!!

    ReplyDelete
  78. Salam kak sophie, saya baru jeh dapat result spm n dah buat semakan kelayakan based on result tuu. Memang lepas. But i only got 4As n 4C+ in fizik, bio, addmath n chemistry. English B. Saya juz amek seni visual sbb di skola saya takda lukisan kejuruteraan n alhamdulillah i got A for seni visual. Rasanya layak tak dapat course senibina?? Saya memang minat architecture :/

    ReplyDelete
  79. akak, sy baru je lepas spm so nak tanye ni bleh x klau sy nak terus apply sarjana muda sains (senibina) di upu sebagai first choice? i mean possible ke lepas SPM terus nak wat Sarjana Muda Sains (senibina)? menggunakan results SPM?

    ReplyDelete
  80. Anonymous & hanjungwoo:
    Boleh. Saya pun x amek LK gak dulu.

    wan naser:
    saya tak dapat bagi jaminan apa2.. markah LK pn tak menentukan awak akan dapat atau tak course ni. Cara terbaik ialah MENCUBA. Good luck.

    kenzaki:
    Waalaikumussalam..
    Minimum berapa SPM, depends on uni yang awak nak apply. Contoh: uni top ranking mesti nak result yg lebih bagus kn.. Yg psl uia tu sy x dpt jawab. It really depends on what u want to achieve.

    Budakbarubelajar:
    Waalaikumussalam.. to be honest, peluang lebih cerah bg yg memenuhi kelayakan minimum. Kalau betul2 minat, boleh apply study architecture di tempat pengajian yg boleh terima result awak.

    Anonymous:
    Waalaikumussalam.. Architecture complete course= 6 tahun bg lepasan SPM. 5 tahun bagi lepasan matrik/asasi/stpm. Apa2hal pun awk memang kena start dari awal which is Part 1.

    Biela Bllove:
    Waaalaikumussalam..kalau semakan kelayakan tu awak dah lepas, maknanya awak layak lah tu utk memohon. Cuba je dulu. Sy pun dulu xde LK tp score seni.

    レモン :
    Boleh. Sebab Sarjana Muda Sains senibina di UiTM memang utk lepasan SPM.

    ReplyDelete
  81. Assalamualaikum. Akak sophie, kita sebagai seorang perempuan, saya nak tanya pendapat akak. saya ada dengar yg mengatakan kerja sebagai seorang arkitek ni, tak sesuai untuk perempuan. sebelum khawin boleh laa, tapi lepas khawin susah. itu apa yg saya dengar lah.kena komitmen dengan kerja balik lewat malam. suami n anak2 ada kat rumah macam mana? *sorry eh, pikir jauh sangat*

    one more,kalau kita belajar kos ni, tidur kan tak cukup. so, boleh ke memikirkan idea yang bernas dan kreatif jika otak pun tak dapat nak rehat?

    okay.that's all akak. terima kasih. hopefully akak dapat jawab. sebab saya dalam kebuntuan. heee~ XD

    ReplyDelete
  82. Assalamualaikum kak, nak tanya sikit.Saya pun lepasan SPM dan saya mohon sarjana muda seni bina uitm masa mohon upu.Kalau tak ambil diploma, berapa lama masa pengajian kita nanti sekiranya dapat meneruskan pengajian dalam sarjana muda seni bina uitm? Boleh terangkan tak sebab saya memang kurang faham tentang pengajian tinggi

    ReplyDelete
  83. Assalamualiakum Kak Sophie.Saya lepsaan SPM dan memohon sarjana muda seni bina di UiTM melalui UPU. Saya nak tanya tentang proses pengajiannya dan berapa lama tempoh pengajian memandangkan kita tiada diploma.Minta tolong Kak Sophie terangkan sebab saya kurang faham tentang sistem pengajian tinggi.

    ReplyDelete
  84. assalamualaikum kak Sophie.. ape baza architecture dgn interior design bleh tlong jelaskan?

    ReplyDelete
  85. Emm, hai kak Sophie ^^

    dah baca komen2 ni, banyak yang tanya pasal pengalaman akak belajar,

    so boleh tak akak update entry akak dengan bercerita sikit pasal pengalaman akak belajar architecture ni ? Apa yang paling susah and mencabar ? :))

    saya naakk sangat amik architecture, =3

    btw, entry ni banyak membantu,
    tenkiu akak ^^v

    ReplyDelete
  86. salam. kak sophie,
    saya lepasan asasi sains uitm. lepas baca entry akak ni rasa naaakkkk sgt amik archi. memang cita2 dr kecik. hehe.. tapi masalahnye sy tak letak archi utk upu fasa1. sbb time isi tu kelam kabut saya main isi je. -.-. sy nak amik archi dkt upm. boleh ke upu fasa2 nnti sy letak archi? sbb kos ni kan kene interview... so sy tak tahulah mcm mane.. ;(

    ReplyDelete
  87. Hai Kak Sophie! :D Nak tanya sikit, kalau ambik diploma bangunan boleh jadi arkitek tak?

    ReplyDelete
  88. Salam, saya nak tanya. Sye student lepasan matrik. Untuk fasa1 sye dapat interview archi dekat upm tapi sye xpergi sbb xconfident dgn diri sye. Kalau saya apply archi untuk fasa2 akak rase agak2 sye boleh dapat x interview tu sedangkan fasa1 sye xpergi?

    ReplyDelete
  89. Salam kak Sophie. Saya lepasan spm last year and I applied for Architecture dkt uitm. Dah kena paggil interview last month and all that tapi result upu dah baru-baru ni... Sadly, saya tak dpt. Rayuan was opened today and saya nak rayu course untuk course sama, tapi tak ada. Course lain yg saya nak pun tak ada. Yang tinggal are the cikai2 ones je. Sedih gila takyah ckp la. I still want architecture dkt uitm so, apa patut saya buat now?

    For the time being, ayah saya suruh apply apa2 from uitm dulu then bila dpt accepted nanti, minta tukar course to archi. Possible ke mcm tu? Kak Sophie, pls helppppp T__T

    ReplyDelete
  90. athiqahmohdnur:
    waalaikumussalam.
    Sebenarnya kerja apa2 pun memerlukan komitmen samada arkitek ataupun profesion lain. Jadi bergantung lah pada cara awak bekerja. Eficient ke tak sampai asyik nak kena kerja lebih masa. Kerja memang perlukan pengorbanan. Bab xdpt idea bernas sbb x cukup tidur tu itu cuma alasan. Kalau nak seribu daya, taknak seribu dalih. Takde orang kata architecture tu senang. =)

    Anonymous:
    Sarjana Muda Sains senibina=4 tahun. Sepatutnya ada dalam surat tawaran kalau dapat.

    Syed Al-Kharid:
    Waalaikumussalam..
    Sarjana Muda Sains senibina di UiTM=4 tahun. Memang takde diploma. Diserap terus dari SPM.

    Dea:
    It's too obvious. Architecture= senibina bangunan. Sekadar rupa bentuk fizikal bangunan. Interior design= senibina dalaman sesuatu bangunan. Macam lebih kepada decor.

    Eyena MellowD.
    Boleh nak share. Cuma masa sekarang tak mengizinkan. Lain kali. InsyaAllah. Thank you for requesting..

    Umuza:
    Yang tu manalah saya tahu. Kalau ada column untuk letak archi awak letak lah ye dik..

    ReplyDelete
  91. Eman:
    Kalau ikut qualification tak layak sebab awak patutnya ambil course senibina.

    Anonymous:
    Waalaikumussalam..
    Mana lah saya dapat agak dik oii.. Saya bukannya peramal masa depan. Apa kata awak cuba dulu. Tak cuba mana nak tahu kan..

    Lini:
    First of all, awak buat kesilapan besar bila memandang rendah course lain mengatakan course yang tinggal cikai2.. Mungkin sebab tu awak xdapat apa yg awak nak. Jgn pandang rendah course lain ok. 2nd, u have two options.

    1) ikut cakap ayah awak. Apply mana2 from uitm. Lepas satu sem boleh minta penukaran course kalau pointer awak melebihi 3.0.. Since course lain "cikai2" i bet u can get over 3.5 pointer. That's what my friend did when she wanted to change course. Kalau sekarang dah lain akak tak tahu la.

    2) Lupakan sem ni dan apply sem depan. All the best.

    ReplyDelete
  92. assalamualaikum..sy ira..kak sophie..nak tanya la..sy dapat diploma seni bina dekat poli..poli ada iktiraf dari LAM tak....? tq~

    ReplyDelete
  93. wahhhh..
    architecture... best tak? kenapa ek ramai na bile tengok komen-komen kt ats minat sangat dengan architecture ni? best ke? macam berminat je bile bace komen kt atas ni...

    ReplyDelete
  94. salam hye....dulu ada jgk berhajat nak jadi arkitek. tapi bila dah rasa suasana bekerja kat firm arkitek jadi malas plk nak sambung belajar. so sy kerja je lah sebagai architecture designer...sy akui student architecture mmg hebat...

    ReplyDelete
  95. kak sophie.. sy bru form 4.. and sy brcita-cita nk jdik interior designer.. jd apa yang sy kene score utk capai cita2 sy.. sy x tau nk tnye sape.. so.. sy arap ad org bley jwbkn.. mekasey.. sy nk jwpn seceptnye.. nk blik asrama daa ni... (-_-)

    ReplyDelete
  96. Salam kalo nk jadi Archite.. ni atleast ape subject kne score and bape A's yg die nak..And ade FB or twitter x tuk senang saya nk dpt information ttg architect ni...ni lah impian saya akak..Boleh tolong yerr...hehehe

    ReplyDelete
  97. Salam..sis..sy ni lepasan matrikulasi..sy ditawarkan course senibina dalaman di uitm shah alam..adakah ia lebih kurg sama dgn arkitek or cam ne..lgpun sy agak risau sebab sy tak de basic..tapi sy sgt berminat dgn course yg sy dpt..boleh tak akak bg info apa2 yg perlu sy buat..:)

    ReplyDelete
  98. Salam..sis..sy lepasan matrikulasi..baru2 ni sy ditawarkan course senibina dalamn di uitm shah alam. Tapi sy nk tahu adakah dia sama mcm course arkitek? Dan sy risau sebab sy tak de basic dalam course yg sy dpt. Tp sy sgt berminat dgn course tu. Boleh tak akak bg sedikit info tentang course sy..kalau akak tahu..:)

    ReplyDelete
  99. Anonymous June 11, 2013 at 8:12 PM:
    Subjective. Ada orang rasa best. Ada orang rasa tak suka. depends.

    Ahmad Afiq Azhar:
    Hehe..Thumbs up bro!

    Anonymous June 28, 2013 at 11:16 AM:
    Masalahnya akak tak study interior design dik. Jadi apa yang terbaik, sila buka website uni yang awak nak cuba apply nanti & check apa syarat kelayakan minimum utk dapat course ni.

    Muhd Azman:
    Saya dah pernah ulas tentang ni dalam salah satu entri Architecture Guide. Sila baca sebelum tanya. Terima kasih.

    Aisyah Faqihah:
    Waalaikumussalam. Tak sama. senibina dalaman lenih kepada susun atur & dekorasi dalam bangunan. Senibina lebih pada ruang & bentuk bangunan. Awak boleh belajar software yang basic dahulu.

    ReplyDelete
  100. Thank god I met this post . I’m one of the spm’s candidate. However I still thinking about this course. Perhaps kak sophie could help me. Do we need seni visual for this course? What are the requirements for those who interested to join this course? Hopefully you will answer me ASAP (:

    Last but not least, the local university or institute or college(not included the IPTS) that you are encourage people to continue their study especially for fresh spm. Thank you!(:

    ReplyDelete
  101. Assalamualaikum, saya memang berminat nak jadi arkitek. masa saya darjah 5 lagi dah, saya buat model rumah 2 tnigkat (ambil mane2 pelan rumah, pastu buat), saya pun x tahu drpd saya dapat buat idea tu, tapi memang drpd Allah.lagi satu, saya suke imagine design yang pelik2..

    taon ni saya ambil spm, saya confuse nak ambil architect / engineer, saya kesian tengok ayah saya sebab saya seorang lelaki dalam family.tapi saya memang tak minat langsung belajar engineer.Akak rasa saya patut ambil bidang apa?

    Setiap hari, saya pikir nak design dapur, rumah, dinding, sampai xleh nak fokus belajar subjek lain.

    Saya risau kalau x dapat course architect, Apapun, saya harap kepada mereka yang membaca komen ni, doakan saya mendapat belajar couse architect.amin

    Ahmad Salihin Zailan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Kalau dari passion awak ni saya rasa awak patut go for architecture. atau interior architecture memandangkan awak minat nak design dapur, rumah, dinding etc.
      Risau tu perkara kedua. Yang penting cuba. All the best.

      Delete
  102. Sape cakap course engineering je yang tak ada kerja?

    Check sini.

    http://www.statistics.gov.my/portal/download_Labour/files/BPTMS/PERANGKAAN_%20SISWAZAH_2011.pdf

    Kos senibina(Architecture), ukur bahan (Quantity survey), semua kategori teruk tak ada kerja.

    ReplyDelete
  103. assalamualaikum kak sophie , kalau lepasan spm kan , boleh kh ambil kos archi ? :) sy skg ambil perakaunan part 1 tp nak hjg2 part1 ni nak tukar kos archi .. dpt tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau awak study di UiTM boleh minta tukar course lepas habis sem 1.

      Delete
  104. Assalamualaikum, saya menduduki spm tahun ni. Sy masih buntu tk tau nk amik kos apa. Ad ap2 tips tak? Utk menyakinkan sy utk mengambil kos ap. Adakah kecelaruan utk memilih sesuatu kos di peringkat usia sy ni (17yo, tinggal 3 minggu spm) merupakan pekara biasa?

    ReplyDelete
  105. asalamualaikum kak Sophie saya pelajar ting.5 tahun nie and nak tanya.. sekolah ada pilihan subj elektif like reka cipta, ICT , akaun and sains pertanian.. and saya pun memilih ICT ... jd layak tak saya mgmbil jurusan seni bina if xda pengetahuan dlm apa2 dlm lukisan ?? and course arci ada guna BIO tak? sbb saya x ada bio, saya hnya ada phys,addmt and chmstry

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh check website IPTA/IPTS kursus yang tawarkan senibina & boleh check syarat kelayakan (ikut subjek).

      Delete
  106. hyee sis..sya student IKM sg petani n amek sijil architecture..skrg sy tgh wat LI kt syarikat perumahan..then,after LI nie mybe sy cntinue kt KKTM for diploma lg 2 part..so,sy nk xnya sis lyak ke sy nty bila hbis study nk cntinue degree kt oversea...impian sy nk smbung kt oversea..berapa pointer yg perlu kita dpt nk smbung kt oversea...hope sis sudi mnjawab...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, saya tak bekerja di bahagian pengambilan pelajar jadi saya memang tak tahu soal syarat kelayakan. Mohon bertanya pada pihak yang sewajarnya. Pointer untuk sambung overseas ada dua jenis- pointer untuk scholarship, dan untuk university. Jadi sila google ikut uni/scholar yang awak cari.

      Delete
  107. haii sis,sy student IKM SP n amek sijil architecture..now,i tgh wt LI kt syarikat perumahan..mybe pas abis LI sy akn cntinue study for diploma kt KKTM pasir mas utk 2 part lg..so,sy nk xnya lyak ke sya utk smbung dgree nty bila hbis study nty kt oversea..mcm mna cara nk cntinue kt sna..brapa pointer perlu score..?

    ReplyDelete
  108. bestnya belajar archi ni..teringin la tapi tak ada pendidikan plak. spm fail. :)
    tapi budak2 dia tak mandi...laki n pompuan sama..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pernah pun tak mandi. =)
      Tak baik fitnah orang ;p

      Delete
  109. kak kalau dip seni bina di politeknik ade x part 1 ?

    ReplyDelete
  110. Salam kak,,brp pointer minimum untuk ambl architecture degree ?

    ReplyDelete
  111. Salam kak,,brp pointer minimum untuk ambl architecture degree ?

    ReplyDelete
  112. Assalamualaikum kak sophie. Saya just nak tanya, i mean diploma dalam bidang apa yang merangkumi aspek arkitek ni ? Interior design, perancangan bandar lepastu lagi ? Senibina landskap pulak macam mana ? And btw kos apa yang kak sophie ambik kat IPTA ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau awak maksudkan arkitek-senibina bangunan. Bangunan sahaja.
      interior design, perancangan bandar etc etc bukanlah minor course dalam architecture. setiap course yang awak tulis ni lain-lain aspeknya. Mohon jangan keliru. Saya study architecture(senibina)

      Delete
  113. kinda broke my heart after reading this.. minta maaf tapi ni pendapat sy. yeah. ramai yg ckp ayat tu memberi semangat. but for me a dream crusher. act sy budak staraight A, kategori ala ala genius jgk la.. but ive been dreaming to be an architect. Di sekolah sy pun pd asalnya lbih 20 org yg ambil subjek LK for SPM, tetapi slps sethn dan stgh, kami dgalakkn drop subject oleh guru2 dan kounselor. yeahh sbb kami tak sesua. sbb kami budak pandai(sarkastik). at the end tinggal 4 org sahaja. we are the last one standing. even spm, most people around us did not support.. so after reading this post. i. suddenly. felt. crushed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fikir positive. Who knows lepas dapat study architecture u susah nak survive? Budak straight A lebih diperlukan dalam bidang lain (maybe?). Tuhan lagi tahu apa yang terbaik. sebab tu fate awak bukan pada architecture. Jangan fikir negatif sangat okay. =) Be glad. because if i can turn back time, I will choose different course.

      Delete
  114. i. feel. crushed.
    tak salah budak pandai minat architecture.. minta maaf, tapi bukan semua macam tu.. sorry to say this, tp kebanyakan org di sekeliling kami pun tak support, even guru, kaunselor, ibu bapa, adik beradik.. kadang2 blog2 dan internet menjadi harapan.
    so. i. felt. crushed.

    ReplyDelete
  115. Hai, saya baru di tingakatan 3. Saya sangat berminat untuk menjadi seorang arkitek. mmg saya menat melukis dari kecil lagi. dan sayan kagum dgn senibina banggunan di malaysia. lagi-2 di putrajaya!
    tetapi, buat masa sekarang saya kusut kerana cikgu menyuruh saya membuat folio tentang kerjaya. apakah kelebiahn dan keistimewaan menjadi seorang arkitek?? tolong bantu saya kak sophie!!! :'>

    ReplyDelete
  116. Hai, saya baru di tingakatan 3. Saya sangat berminat untuk menjadi seorang arkitek. mmg saya menat melukis dari kecil lagi. dan sayan kagum dgn senibina banggunan di malaysia. lagi-2 di putrajaya!
    tetapi, buat masa sekarang saya kusut kerana cikgu menyuruh saya membuat folio tentang kerjaya. apakah kelebiahn dan keistimewaan menjadi seorang arkitek?? tolong bantu saya kak sophie!!! :'>

    ReplyDelete
  117. assalamualaikum akak,,saya ni nk tye skit lau sya skng tgh bljr ikbn dusun tua ambk skm thp3,,,,bln 12 ni sya abis,,,sya sem1 ngn 2 pointer 3 keats,,,,blh x lps ni sya mhon uitm ambk kos diploma senibina lndskap ni?lyk x sya

    ReplyDelete
  118. akak kalau spm 4a boleh tak jadi arkitek. Tapi saya tak ambik lukisan geometri semua benda tu masa spm. Before ni saya amik scn tulen. Boleh akak terangkan tak lepas spm ni nak sambung mane? Ada scholar tak? Terima kasih akak^^

    ReplyDelete
  119. akak saya baru diterima untuk sambung belajar kat uitm dalam seni bina, kalau nak tanya mcm mana study and apa tips belajar kat akak boleh? saya budak 96's ;)

    nak contact kat mana lagi eh kat akak ni, senang sikit nak tanya

    ReplyDelete
  120. akak,,, kos ni kna pndai mlukis ke... sy klu lkis kartun out tpi potret ngan 3d ok.. and sy x pnah bljar sni,,dlu mse skolah rndah pnah la

    ReplyDelete

Yang ringan tangan mengomen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...