Thursday, August 23, 2012

Pengalaman Muka Berjerawat & Tips Merawat

Siapa lah dalam dunia ni taknak muka flawless kan? Dengan adanya majalah kecantikan yang berlambak-lambak di pasaran, dengan kehebatan pihak media meng-edit gambar sampai muka model nampak licin gila, putih gila, membuatkan kita yang mempunyai masalah muka ni terasa hodoh gituww. Betul tak? Mesti rasa macam eh, nak beli lah produk dalam magazine ni. Nak cantik macam model ni.

Hello~ wake up boys and girls!!
Kalau kamu duduk dalam Malaysia, dengan cuaca panas dan lembab sepanjang tahun, dengan pembiakan bakteria yang maju jaya dengan cuaca begini, bukanlah mudah untuk mendapat kulit yang cantik, flawless gitu. Melainkan keturunan kamu mempunyai genetik kulit cantik. Melainkan dari kecil kamu memang sangat prihatin dengan sebarang cacat cela pada wajah kamu, kan.

Jadi, aku nak share pasal pengalaman aku sendiri lah. Aku mula ada masalah jerawat masa di sekolah menengah. (adakah jerawat gatal? huahuaaaa) sampailah aku study di UiTM. Nak kata tak cuci muka, hari-hari pun aku cuci muka pakai pembersih muka. Sampai dah tak tahu kenapa dah muka aku ni taknak stop pertumbuhan jerawat tu. Macam-macam pencuci muka aku try untuk tahu mana satu yang sesuai dengan kulit aku.

Ni gambar-gambar masa zaman study di UiTM. Teruk. Tapi masa sekolah lagi teruk. Ada masanya rasa sangat rimas dengan benda asing yang tumbuh kat muka nih. T__T

Walaupun muka aku berjerawat, tapi kulit aku kurang sesuai dengan produk yang memang dikhaskan untuk jerawat seperti Oxy mahupun T3. Sebab kulit aku jadi kering dan gatal-gatal. Pernah gak try produk yang memang untuk jerawat yang beratus-ratus harganya tapi takde kesan langsung.Oleh itu, ni antara produk pencuci muka yang aku ok:

Walaupun pencuci muka Eversoft ni bukanlah untuk jerawat tapi aku mendapati ia berjaya mengurangkan jerawat aku tanpa membuatkan kulit aku kering. Aku pernah pakai yang nourish (avocado) dengan whiten & firm.

Ni aku pakai masa Form 4-5. Pun aku suka. Memang untuk jerawat & tak buatkan kulit jadi kering. Biasanya kalau aku suka produk tu aku akan guna lama. Kalau macam so-so je, lepas sebotol aku tak beli dahlah produk tu.

Tapi sekarang ni aku macam dah jatuh cinta dengan pencuci muka ni: 
Mula-mula aku rasa pelik feelingnya masa cuci muka pakai Cetaphil ni sebab macam licin semacam & takde buih sabun. Rasa macam cuci muka pakai losyen. Haha. Tapi lama-lama, dah biasa & orang asyik tanya pulak aku pakai produk apa jerawat makin kurang & texture kulit makin elok. Mak aku pun impress. Haha.. Sekarang dah nak habis 2 botol dalam masa hampir 6 bulan.

Toner pula aku gunakan produk Safi Balqis. Memang suka. Sebab nama dekat-dekat. 
Sophie, Safi. Ok lah tu.. ;p Tipu je koghojenye.. Produk Safi lain yang aku pernah guna ialah krim-krim muka, krim siang, krim malam, krim kecantikan. Semua ok. Cuma banyak betul krimnya. 

Jadi sekarang aku guna krim:

Fair & Lovely Anti-Marks. Bila pakai tak rasa berminyak. Kulit aku agak kering sekarang ni. Kadang-kadang perit je rasa. So bila pakai krim ni rasa muka tu best jela.hoho..

Tips lain yang sangat berkesan:


-Jaga makan. Kurangkan makanan manis a.k.a berkalori tinggi macam yang ada pada cake & ice cream dan makanan berminyak. Oh, dah ingat dah dulu masa sekolah hampir tiap hari makan keropok lekor. Ishhh..berminyak sangat tuu.. Aku perasan kulit aku ni kalau banyak makan makanan berminyak, nanti muka pun jadi berminyak. So sekarang muka dah kering pulak. hehe.

-Jangan stress atau nak rawat dalam keadaan rush. Amalkan rutin pakai pembersih muka, toner & moisturizer. Hari berganti hari, tahu-tahu orang dah tegur dah kulit kamu makin cantik.

-Aku ada masalah resdung.Semua orang ada sinus. Bezanya samada teruk ataupun tidak. Aku rawat dengan cara guna lilin resdung. Lilin resdung yang aku ok adalah dari kedai "Pesona" kat PKNS. tingkat atas dekat dengan escalator. Kalau kulit aku naik gatal & jerawat mula nak naik, kain penawar resdung ni lah yang aku guna:
*ni gambarnya. Dulu aku buat rawatan resdung kat kedai dia. Tapi RM25 untuk dua batang. Rasa macam membazir je. So aku beli aje dua kotak RM25 ada 10 batang. Ada orang tak percaya dengan keberkesanan llin resdung ni. Tapi tak cuba mana nak tahu. So far, brand ni je aku guna sebab kalau beli kat pasar-pasar malam, lagi gatal pulak muka aku.huhu. Yang dari kedai ni ok sangat dengan muka aku, hilang gatal-gatal area T-zone & jerawat yang baru tumbuh pun cepat je mengecut. Kat kotak ni tertulis 
"dapatkan rawatan menggunakan kain penawar yang telah dibacakan doa resdung oleh Hajjah Fatimah Sham" Wallahualam betul ke tak tapi so far aku pakai ok je so I have no complaints against it.


So how do I look now without any makeup on.Ni takde edit-edit gambar nih. Of course, parut chicken pox & parut kebuasan masa kecik-kecik masih ada. hoho. Cuma dalam gambar kadang-kadang nampak kadang-kadang tak nampak. Ai pun konfiuss..

Muka baru balik pasar yer kawan-kawan. Ni gambar sehari sebelum raya. Agak pucat sikit lah fenat angkat barang dapur mak I beli-daging-sukahati-dia-je-beli-banyak-kilo-yang-angkatnya-aku-yang-puasa-ni!. (Eh tak ikhlas gila angkat barang.)
Erm, still ada lagi lah parut jerawat, liang pori besar ke apa. Tapi sekurang-kurangnya tak seteruk dulu dah. 

Ok, ni pun muka tak pakai apa-apa langsung kat muka mahupun edit ke apa..Sebab ni gambar dalam rumah. Orang datang beraye. Banyak perubahan tak? Hihi..
Tak mustahil masalah jerawat boleh dirawat. Cuma jangan fikir sangat aje. Kalau ok dengan sesuatu produk, konsisten aje guna.

p/s: lega muka dah pulih dari sun burn pergi Pulau Redang & Melaka haritu. Haha. Pakailah Fair & Lovely. Huahua. Anyway, kalau korang ada kawan-kawan yang ada masalah jerawat, keep them motivated ok. Jangan asyik suka buat orang rasa down. Takde orang minta untuk ada jerawat ok. Tak semua orang gifted dengan kulit yang cantik.Feel free to share this entry to anyone who have the same problem like me. Aku berjaya membuktikan masih ada sinar harapan untuk merawat masalah jerawat. *mata bersinar-sinar sambil genggam tangan!* 









42 comments:

Erna Ziana Lamsera said...

dulu akk pena tulis entri sal nak hilang jerawat just minum air banyak2. nana ada komen entri tu ingat tak? lps bca entri tu nana amal kn n syukur muka nana dh tak teruk mcm dulu dah yeay. nana pon guna eversoft gak, mmg sesuai ngan kulit nana gak! skang ne nak cari pencuci muka cetaphil plak. jenis kulit muka kita sma kot ye kak. kat mana nak beli cetaphil ne? ^^

Suzie Yusuh said...

sama lah kita.. haha. banyak jerawat time skolah mnengah, but now dah ok :)
btw, thank you for sharing..^_^

farah zainal said...

uwaa..jerewat mission accomplished tul! tahniah!...Betul2 tensi tul kalau jerawat naik..lagi2 kat area hidung! ish... my tips, nie dari turun temurun..dimana bila usap muka dengan air banyak kan selawat dan sapu arah keatas utk memberi ketengangan muka. Apa pun2 kita patut mengsyukuri dengan pemberian-Nya. :) I mmg pakai product olay total effect dr dulu hingga la skrg. Dulu kini selama-lamanya la..hehe

nuruashia said...

wawhhh..berkesan kan :)
good job dear hehehhe..cntek3..dah boley kawen ni opsss eeheheh

saharinasaharudin said...

rin pun kulit berjerawat jugk.tp aftr pakai nano white, jerawat dah kurang ckit ;)

nurdani said...

sekarang ni muka saya memang terbakar (T-Zone), jerawat, parut.

dah macam pening nak pakai produk apa. cuba itu ini, hampeh je rasa. dulu pakai Clinnel tapi mahal sangat. tak mampu.hehe

ishiko said...

heyyyyy..
kita pun paka Ceatphil tu sbb muka dan badan allergic debu dan gatal..
tp cetaphil tu mengeringkan kulit kita..
Sendayu Tinggi pum ok

skrg pakai set clinelle sbb muka llaergic :)

airaniez wirdani said...

bagusnya entri ni sophie..macam tau2 orang yg dah nak kawen + tensen sepanjang masa ni muka tak berapa nak elok naik jerawat..huhu...ni pun takleh tdo dah kul 4 pagi...

anyway,insya-Allah jumpa 2 hb ni ye..(excited!)

Anonymous said...

haha.. lainnye kn.. msti mase ni ramai yg usha kak sophie...cmne la kak sophie nk menepis jejaka2 yg cube mngusik..hehe

Sophie Al-Yahya said...

Erna Ziana Lamsera:
A ah pernah. Wow, bagusnyaa awak ikut tips tu. Cetaphil boleh cari kat farmasi, Guardian mahupun Watson.

Suzie Yusuh:
Haha..masa sekolah muka memang horror la. yeah..most welcome.. =)

Farah Zainal:
I pulak hidung bukan naik jerawat. Tapi banyak whiteheads. benci ohh. Ok, next time I ikut u punya tips pulak. =)

nuruashia:
Kawen? erkkkk... Amin..Alhamdulillah. Tp hopefuly bakal husband tu bukanlah suka I sebab muka aje.huhu..

saharinasaharudin:
Nano white eh? hurm..ok, boleh try gak lepas ni..

Nurdani:
Erm..kalau kulit muka terbakar tu rasanya macam kena pakai sunblock kot..

Sophie Al-Yahya said...

ishiko:
ooohh.. muka awak ada allergik kot tu yg kering tu. Asalkan produk ok dgn muka, idak ler membazir duit ye tak..

Airaniez Wirdani:
huhu, kak..nak kawin janganlah tension2 kak. yerrr..2 hb okey!!!

Anonymous:
erkkk...apekah?? Takdelah..takde orang berani usik kot. =)

amy mya said...

sedang mengalami sekolah menengahh...Jerawat tengah best naik kat muka ><
Huhuhu
Sebamed tu memang best,harga dia pun best tak silap.Hehehe

Eversoft memang best!Mya pun guna dia,sesuai dengan muka.heheh

My new entry!Perubahan.*clikclik

Syat0za Zai said...

prmpuan je komen ni, laki nk jugak! haha
zai skang ni pun masih ada jerawat2, tpi yang x bestnya ade kesan2 parut la plakk ==" camne nak ilang kan ek? =/

ainraus said...

kita pun ada prob lebih kurang cam awak jugak. but now macam makin okay je. mari kita sama2 usaha kekalkan kecantikan kulit ye. hihihihi. salam perkenalan!

eja said...

Sedih pagi2 org da tegur muka bnyk jerawat , sedih T-T, tp lepas baca entry nih. Dah ok sikit.

Ika Purplez said...

Liang roma yang terbuka pun tertutup ke?

miSs sYiQa said...

i pon mcm u sophie i ade resdung..so once start bersin or kene resdung mulela melambak2 jerawat naik..n skang mmg tgh kronik coz tibe2 byk jerawat naik smpi jdk merah2..pastu kulit muke pon jadik becapuk..tp i nk tye u pki cetaphil tu die mmg rse mcm lembab2 skit ekh?coz kulit i jns bermyk so lps bsh pon still rse mcm minyak skit2..

Rosdi said...

I baru nak masuk UNI taun depan & msh single, tak taulah ade ke orng nak ngan muka bnyk parut jerawat nih siap smpi badan gi nih.. so pls share2 cane nk hlgkn parut jerawat?? muka saya jnis cpt brminyak & jerawat pelbgai jnis slalu muncul tnpa sebarang sbb yg dphami:...( dlu prnh jmpa dktor & mkn antibiotik, mujarab :) sume jerawat hilg. tp lps 3-4 buln dtg blik :( yg bercyst pun ado..dh 2x aku mnta ubt kat doktor nih..yg mnambh dengki nih bila tngk kengkawan kat skolah, ui.. sihat gilerrr kulit dorg.. rasa dri trlalu kotor.. :(

Anonymous said...

saya mempunyai produk kecantikkan yg dapat membantu masalah wajah mengikut jenis kulit wajah anda...produk tanpa pengelupasan.anda boleh merasai sendiri produk dgn hanya mengikuti kelas penjagaan wajah saya secara PERCUMA!!Hubungi atau sms saya ditalian 016-3232404 pn nurul.

Anonymous said...

Salam pd semua.sekadar berkongsi sesama kita...saya ingin memperkenalkan produk kecantikkan dr botanical tanpa pengelupasan dn selamat...sgt berkesan dan sudah terbukti pd ramai wanita...anda dijemput menghadiri skin care class secara PERCUMA!!!Anda boleh merasai sendiri dn merasai kepuasan produk dgn mencuba sendiri produk yg akan diguna pakai.....Maklumat lanjut hubungi atau sms sy...kak Nurul 016-3232404...Insyaallah sama2 kita membantu sesama wanita....

Anonymous said...

Betul ke ok Cetaphil ni? saya rasa saya takde resdung, tapi jerawat agak teruk. sebamed saya penah guna, tapi tetap tak kurang. buntu sangat. blh tau x cetaphil ni boleh beli kat mna?
emel saya, fyda_ezzani_yahoo.com. tq sgt2.

nur syafiqah Zahit said...

kalau boleh, org yang kulit berjerawat jangan pkai yg produk mngndungi whitening coz jrwat lambt ilang n akan nek jrwat blik..sy mmg jnis klit yg brjrwat n amek msa dkt 4thun utk hilang mse bljar la smpai la sy jd beautcian n bljr byk bnd... bgus sgt kongsi psal cntik2 ni, n kpd kwn2 yg ad jrwt jgn rse rndah dri taw n law nk klit jd crah,pkai produk yg ilgkn jrwat dlu..klau bleh pai ilg n cont dgn yg whitning plak

nur syafiqah Zahit said...

org yg klit brjrwat lau bleh jgn pkai yg mngndungi whitening taw cz akn jd byk atau jrwat xsurut2..sy jnis yg klit brjwat jgk n amek mse dkt 4thun tuk hilng mse bljr la sbb xrti nk jga pai la sy jd beautician n bljr byk bnd..lau kwn2 nk jgk crahkn klit bia jrwat 2 mmg btol2 ilg taw..ske sgt kongsi2 psl cntik ni..

FiZ said...

salam.ai sophie.thanx for sharing the tips.dah lama duk usha cetaphil tu.tapi entah...macam tak terr ambil untuk beli.tp bila da baca review awk ni, bolehla one day nnti.nk try :)

missy said...

Saya dah gunakan product solares beauty selama 3 tahun lebih. Hasil memang memuaskan. Harga terjangkau. Bekas jerawat mmg cepat hilang tp tanpa pengelupasan. Kulit jadi cerah dan bersih warna pinkish. Email shiroku171087@gmail.com kalau berminat

syera said...

nk tnye ,,prduk pencuci muka yg name cetaphil 2 bley dpt kt ane ekk ?? n brape hrge dye ?? plezz jwab .,.nk try lah ,, :(

Muhammad Emikajalil said...

Pencuci muka cataphil tu hrga 55rgt . Tp bgos ke bnd tu .

Muhammad Emikajalil said...

Hrga dia 55rgt . Tp tataw la elok ke tak . Takod dia mahal je tp tak elok . Dala 50ml je

Anonymous said...

cetaphil cleanser mmg bagus utk kulit smd jerawat atau normal. Baiknya ia tak berbuih dan tak ada perfume so tak merengsakan kulit dan tak mengeringkan kulit. Saya dah cuba recomended oleh doktor.Biasanya kat guardian ada jual dlm rm50 for 437ml.Boleh la pakai 2bulan.

Anonymous said...

salam kak sophie.. buatlah entry baru pasal muka ni..nak tahu sangat apa akak guna..sbb muka akak nampak lain skarang ni... terima kasih :)

najwa said...

salam kak sophie,sy nak tanya,, akak picit tak jerawat akak?kalau picit kan nanti ada parut,mcm mane akak hilangkan parut tu?

Anonymous said...

cetaphil cleanser just utk muka jew ka?? untuk badannye ada x?? cz badan sy berjerawat.....

Anonymous said...

muka I b'jerawat dr form2..
skrang da hbis skola un x hlang..
klu pkai pncuci mke eversoft ngan cetaphil,skali 2 bleh?
rse mcm nk cbe la..
sblum ni pnh pkai zai beauty(pncuci muka dy je,satu set x mmpu),hlang la ckit..
tp mcm x sesuai jew..
nk try eversoft ngan cethaphil la..

Anonymous said...

salam nak tumpang tanya ,sophie ada pakai compact powder tak sbb sy ada guna cetaphil ni dan tiap2 hari lepas pakai krim guna c.powder danbila cuci dgn cetaphil ni kesan bdak x tanggal,macam mane yer?da cuba lebihkan kuantiti tp ttp xdat cuci muka smpai bersih

Anonymous said...

Woww, Alhamdullilah. Im Ain. Umur baru 14. dulu awal 13, muka suci sangat. tanpa sebarang jerawat. dah masuk pertengah dah banyak. Sebab sekolah petang cuaca panas kan. berminyak. tapi this year dah okay. Ain tak banyak jerawat sekarang tapi bekas parut jerawat. sebab dulu suka picit. hhahaha tension pulak. Tapi sekarang dah okay. Guna Jel healin. XD RM 28.00 sahaja.

aya aina said...

hye..bru try pkai cetaphil dlm smggu. Rase bez sgt mcm bwt rwtan muke pn ade..dy xdela keringkn muke sgt.okla best.so far bru je pkai.de prasan kn area atas bbir dy mcm keringkn kulit kt ctu yg agk snsitif.mcm de kuping.then buang dh xde.mgkin tu dy keringkn prut jrwat kot.sbb area tu mmg jrwt ske sgt sggah.tgk riveiw org rmai pkai dalacin t lpas cui muke ngn cetaphil tu.lame2 jwrt hilang. Xtry lg bru nk g bli.hehe.hopefully bgus.cme skrg mslah parut je kt muke ni.parut lame.jrwt dh kurg sejak amalkn mkn supplement shaklee :)
cetaphil tu dlm rm31.90 kalo bli kt guardian utk 237ml.if dh suke pkai bole bli yg combo.murah gler sy tgk.rm80++ utk 2 set besa siap prcuma yg kcik.kalo kire lbeh r 100++. Yg besa biase rm55++.so jimat gler r kn.
Untuk sape2 pkai cetaphil elokla beli mke up remover lpas apply bedak tu.lg2 bdak compact yg 2 way cake.then bru bilas dgn cetaphil.bru brsih muke tu..hehee.
Just sharing pe sy taw..:)

aya aina said...


hye..bru try pkai cetaphil dlm smggu. Rase bez sgt mcm bwt rwtan muke pn ade..dy xdela keringkn muke sgt.okla best.so far bru je pkai.de prasan kn area atas bbir dy mcm keringkn kulit kt ctu yg agk snsitif.mcm de kuping.then buang dh xde.mgkin tu dy keringkn prut jrwat kot.sbb area tu mmg jrwt ske sgt sggah.tgk riveiw org rmai pkai dalacin t lpas cui muke ngn cetaphil tu.lame2 jwrt hilang. Xtry lg bru nk g bli.hehe.hopefully bgus.cme skrg mslah parut je kt muke ni.parut lame.jrwt dh kurg sejak amalkn mkn supplement shaklee :)cetaphil tu dlm rm31.90 kalo bli kt guardian utk 237ml.if dh suke pkai bole bli yg combo.murah gler sy tgk.rm80++ utk 2 set besa siap prcuma yg kcik.kalo kire lbeh r 100++. Yg besa biase rm55++.so jimat gler r kn.Untuk sape2 pkai cetaphil elokla beli mke up remover lpas apply bedak tu.lg2 bdak compact yg 2 way cake.then bru bilas dgn cetaphil.bru brsih muke tu..hehee.Just sharing pe sy taw..:)

Muhammad Zharfan said...

Assalamualaikum Kakak, saya nak tanya? Macam mana susunan rutin harian kakak memakai cleanser, toner & moisturizer? saya mahu tanya, bagaimanakah cara kakak merawat muka kakak ketika memakai pencuci muka? btw, saya Muhammad Zharfan, saya mempunyai masalah jerawat sejak naik form 3, kemudian ketika saya tingkatan 5 (iaitu sekarang) saya mengalami masalah jerawat yang kritikal pada bulan Jun iaitu jerawat timbul secara banyak... Dan kini muka saya sangat teruk di bahagian pipi.. Doktor ada beri saya satu ubat (lupa nama dia nanti saya beritahu) ubatnya bagus kerana ia mengurangkan pertumbuhan jerawat dengan membaiki masalah kilang minyak.. Doktor ada bagitahu yang saya perlu jaga pemakanan dan doktor juga ada kata bahawa jika ada jerawat tumbuh secara berterusan hormon tidak stabil.. Harap dapat memperkongsikan pengalaman kakak... ^_^

Syasya_Anuar said...

akak cetaphil cleanser yg akak guna tu...ade jual kt farmasi x??hrga brape eh??

Anonymous said...

Btl2.jGn ptus asa...sy pn byk sgt jrwat dr umo 12 thn smpi skg da 24.sdih.pg mne2 msti org tgur smpi yg xknl pn nk tgur jgk knpe muke truk sgt.lg sdih.tp alhamdulillah sjk sebulan ni sje2 try garnier moisturiser cream oil control.jrwt start krg.hmm tp xtaula sbb cream atopn hormon da mula stabil.mklumla da 24.huhu.skrg tggl prob ksan jrwt n prut je.nk try injection vit c.tp tkut plk ade side effect.

beauty risya said...

akk kite pun muka mcm akk jugak
tp muka kte nie dye kdg2 jerawat teruk kdg2 okay pulak
pdhal pkai prduk yg sama..
cnfius dgn muka kte hihihi
kte pkai oxy tp parut tu susah nk hlg
mcm mne nk hlgkan prut erk kak?

farahloh farah said...

Bnyk cara sbnarnya nak ilangkan jerawat ni kwn2.. yg penting kesabaran tu ada..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...