Thursday, August 26, 2010

Tiru Macam Saya-Minumlah Banyak Air Untuk Kurangkan Jerawat!

CROMPROOF
Minum lah banyak air untuk kurangkan jerawat!
Dulu muka aku teruk.Banyak sangat jerawat.Siap merah-merah lagi  jerawat tu.Memang ketara nampak la jerawat tu. Kalau kat sekolah,siap kena perli dengan kawan-kawan.Kawan lelaki pulak tu.Macam-macam pencuci muka aku cuba,tapi jerawat masih sama. Bila masuk university tu ade lah kurang.Tapi still merah-merah lagi. Sekarang jerawat tu macam dah tak tumbuh sangat.Yang tinggal cuma parut-parut.(yer aku berani mengaku kulitku tidak flawless dan aku tak edit gambar nak pudarkan parut ke apa keh) Ramai kawan sekolah yang tegur.
“Eh, kau nampak lain la sekarang,lagi berseri,jerawat pun macam dah hilang” (fuhh kembang kempis hidung kena puji)
Ada jugak yang tanya macam nih..
“wehh!! Mana jerawat kau pergi?” (rasa macam nak jawab..”dia pergi Bangla..” aje..)
Aku pun jenuh pikir kenapa eh jerawat aku boleh kurang dan kulit jadi lebih bermaya padahal terang-terang selalu tak cukup tidur. Pencuci muka?bukan kot..sebab dari dulu pun aku cuci muka tapi muka masih banyak jerawat batu.Bila aku tengah dahaga ni baru aku teringat.
AIR !!!!!!!
Aku tak sedar sejak bila aku mula rajin minum air.Yang penting sejak masuk U la. Mungkin sebab penat naik turun tangga,kehulur-kehilir,jadi air tu memang peneman setia la. Sekarang air putih memang bestfriend.Tapi aku tak minat yang sejuk.suka yang biasa aje. Bangun tidur terus minum at least 2 gelas.Sebelum tidur at least segelas. Kalau pergi kelas harus bawak botol air 1.5 liter tuh.Setiap hari mesti habis lak tuh.Kadang-kadang sampai  tak cukup.
Kita sedia maklum air bagus untuk badan.Tapi kali ni aku nak kaitkan dengan kulit. Air bagus untuk buang toksin dalam badan.Dengan mengeluarkan toksin dari badan,air boleh membuatkan kulit kita  lebih cantik, halus dan awet muda.Haaaa,jangan tak percaya! Ada orang ingat aku 2,3 tahun lebih muda.Dulu 2,3 tahun lebih tua.Haaa,penangan minum banyak air. Percayalah, tiada apa yang dapat menjadikan kulit anda lebih cantik dengan cara paling murah selain minum air yang cukup.
Sekarang bila kurang minum air aje bibir cepat kering lebih-lebih lagi bulan puasa ni.Sebab badan dah biasa terima kuantiti air yang cukup setiap hari.Jadi aku kena top up dengan meminum sebotol air 1.5 liter selepas berbuka. Bila air cukup,bibir lembab dan merah,kau tak payah susah-susah nak pakai lipstik.Cuba ingat balik muka sesiapa yang agak-agak macam kusam,tak bermaya, dan banyak jerawat.try tanya dia kuat minum air tak? Rata-rata selalunya tak.
Mula-mula susah nak buat,lama-lama susah kalau tak buat. Air masak sendiri lebih bagus.Elakkan air water cooler yang penapisnya dah berarat @ berlumut kay.

Maka dengan ini tanpa segan silunya aku akan reveal gambar lama aku.Semoga gambar-gambar ni dapat jadi pedoman buat anda. 
 
Ni gambar di tahun pertama kat Universiti. Haaaa..teruk kan jerawat aku..dahla jerawat banyak,gelap pulak tu.

*background tu hasil kerja Sem 2 taw.penat wooo.* (iklan tiba-tiba)

Ni sewaktu sem 6. Ni muka tanpa pakai apa-apa walaupun bedak.


 Ni gambar masa sem 7. Ni gambar mekap sikit laaa..sebab nak keluar jalan-jalan maah..
Haaa,tipu lah kalau korang tak nampak perbezaannya kan. Pokoknya ada masalah kulit atau tak, kita memang kena minum air yang banyak. Cuma aku mau habaq mai la nehh..yang ayaq memang boleh mensantekkan kulit.Ada paham?

Nota Kecil Hari Ini :

I don’t want to look pretty all the time because I am normal and humble  =)  

25 comments:

  1. owh.kalau gitu fahmie nk minum bnyak jgk lah
    fahmie bnyak jerawat skrg tau..sbb dah jarang minum air masak...hehe.tengs fer info

    ReplyDelete
  2. haaa.minum jgn x minum..x rugi pn klau minum..

    ReplyDelete
  3. waaaa..
    kne byk mnum air ye..
    bru tawu!
    thnx shopie..
    (:

    btw..
    i follow ur blog..
    (:

    ReplyDelete
  4. wahhhh sophie....seriously ila setuju...ila pun suka minum air banyak.....sampai dekat Uia neh..semua toilet ila dah jelajah...sebabnya asyik nak terkencing ja...hehehhe

    ila pun dulu banyak jerawat...tapi dah lama hilang....kalau tanpa air..rasa xsedap ja badan...ila sehari minum 3 liter...

    Cantik la sophie skrg....beza sgt...

    ReplyDelete
  5. rebelle me: yup,minum air tak rugi..thanks for following.

    Ila : waahh..3 liter byk tuuuu..bagus2..samelah kite..tapi sofie takde la kerap sgt k toilet.maknanya mmg badan gunakan air tu btul2 la..huhu..

    cantik?hehe..makasehhh..malu den..

    ReplyDelete
  6. suka entry nie..muka sy teruk giler skrg.hope dgn petua nie muka sy jd scantik kak sophie.hoho..^_^

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum, Sophie...
    Ya, memang benar minum air masak (TANPA gula) boleh banyak mengurangkan jerawat. Jgn ais. Dan juga; kenapa perlu kurangkan jerawat sedangkan ada cara bagi menghapuskannya? Untuk info seterusnya, dapatkan di:

    Petua menghilang serta menghapuskan jerawat

    Semoga sukses. Tq

    ReplyDelete
  8. lepas ni kena ada je botol air kat bwah ketiak haha :D

    ReplyDelete
  9. wahh really loves ur blog!susun atur ayt cam bez.buat rs nk bc lg dan lg.. :)

    ReplyDelete
  10. SOPHIEEEEE..TERKEJUT DLA TGK PIC DULU..SMPAI XDE KESAN PARUT YER YUNK??AMAZING LAAA.DLA SKANG MCM SNG SGT NAIK JERAWAT PASTU MULALAH ADE KESAN BENCANA ALAM..AIGOOO...KENE MINUM BYK2 AIR LA CANI..THANX DEAR ^__^

    ReplyDelete
  11. sambil baca entri ni, ada sbotol air tepi aku. bila tgok gmbar dulu2 awak, sy trus capai air dan gluk gluk gluk. kemudian awak ckp 1.5 liter lepas buka puasa sy trus check botol air ni. 1000 ml owh 1 liter je? aku perlu habiskan malam ni gak!

    ReplyDelete
  12. wahh..sypun ade masalah yg sama mcm akak..ble tgk muke akak, mmg nmpk lain n makin CANTIK...cemburu sgttt....nnt sy nk try jgk la minum air byk2..thnx akak <3

    ReplyDelete
  13. argh!!!!!!!1 tipu!!! tipu!!!!!!!!!!! mmg lain gile la!! mmg nampak sangat mude..sangat lain..mmg nk kne minum air ni.. hm..

    thanks!

    nnt thn dpn mst cantek cam u gak :)

    ReplyDelete
  14. Waaah berguna info ni! [Muka tengah naik jerawat T.T]

    ReplyDelete
  15. ketara nya perubahan kak!
    cantekkk !
    thankiu nice info.
    muka nana pon berjerawat jugak :(

    ReplyDelete
  16. saya sangat setuju .
    minum air boleh kurangkan jerawat. sebab saya juga mengalam mslh seperti anda. dan sekaran dah okey dr dulo2 . huk huk huk
    nice entri :)

    ReplyDelete
  17. waa..bestnya dapat muka elok tanpa jerawat! kena minum air byak2 ni~~ nway, cantiknya ur drawing! winslow house by FLW! sy pun wat pasal winslow house gak^^

    ReplyDelete
  18. bezanya kak sophie....tp syukur alhamdulillah,,,mke sy mmg jnis tak berjrwt sgt...tp skli dia timbul...mak ai...besaq...haha...

    ReplyDelete
  19. wah mcm xcaye je....tapi rmai yg ckp mcm tu...errmmm kena cube nie...

    ReplyDelete
  20. ptut la muke nie ade pimple rupe yer nisa kurang minum air kosong .
    warh perbezaan yang ketare larh . tengs yer :)
    lepas nie nisa nak minum air bnyak2 . hehe

    ReplyDelete
  21. ini pakai bahasa Malaysia ya? By the way, it's a nice article :D

    ReplyDelete
  22. huhu.. kdg2 jerawat ni blh buat kite down.. kurang keyakinan diri.. Klik Cara Atasi Jerawat

    ReplyDelete
  23. lainnya muka ..Zaty memang selalu amalkan minum air masak.... kadang2 skip gak air masak..heheheh...

    ReplyDelete
  24. Sis...muka kt lebih kurangla...Tapi rasanya saya punya jerawat lg ganas kot..naik gila fikir jerawat yang x prnah surut.. Stress gilerrrrr nk matiiii!!!!!!!
    Dah Cuba macam...yg ada sirim ..kkm.. Halal..no Bahan kimia.. Pncuci muka yg ada ayat quran..sume saya tibaI..sis tau x nak gilerrrrr sye pkir jerawat yg da 6 tahun brtempek kat muka!!!!
    Penat da menangis...
    X tau nak pakai apa lg..
    ProduK2 kat pasaran mcm haram jewww...
    X brkesan lngsung
    X tau kenapa kat muka dyorg oke..bile sye pakai X a da Apa2 effects pun..x ada effects oke lagi..Tp Kalo naik jerawat batu yg merah2 brdarah brnanah... Bukan seketul dua... Tp brketul2..rasa macam nak gilerrrrr je ni....huaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak dah try tak minum air banyak sehari? sekarang saya minum 2-3 liter sehari. Awak dah try tak bedak sejuk campur air mawar sapu pada muka sebelum tidur. Boleh mengecutkan jerawat dan natural.

      Delete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...