Sunday, March 27, 2011

Hati Kering Harini

Haii.. akhirnya aku update. Aku akui aku sedikit sibuk sejak akhir-akhir ini. Aku sedang memulakan bisnes kecil-kecilan tetapi kena kerja besar-besaran. Huwaaa.

Ok sebenarnya aku nak cerita hal tadi. Masa aku sedang duty di kolam renang UiTM. Kamu sedia maklum kan kalau kolam renang ni kena pakai baju renang la dari material Lycra or Spandex ke. Macam tadi, ada seorang budak perempuan berbangsa Cina, dia pakai baju mandi ala-ala Britney Spears tu yang nampak perut tu. Seksi aww. So aku tegur la baik-baik cakap tak boleh pakai. Kalau dia betul-betul nak swim ada ruang untuk sewa baju. Dia okey aje, Tak marah bila ditegur malah cakap sorry lagi.

Berbeza halnya dengan seorang akak MELAYU  ni. Dah lah akak. Tapi maaf, aku tak dapat nak respect kau wahai kakak. Dia pakai baju inner. Baju yang ala, perempuan-perempuan bertudung suka pakai tu kalau baju sleeveless ke mesti pakai inner kat dalam. Memang tak la aku nak benarkan dia swim berpakaian begitu kan. Aku sebenarnya tak suka marah-marah. Tapi akak ni memang tak paham-paham bahasa. Dan dia punya kawan lagilah over.

Aku tegur baik-baik cakap tak boleh pakai baju begitu. Kalau taknak shower duduk tepi aje. Tapi dia dengan kawan dia bertubi-tubi tanya aku

Kakak: Kenapa tak boleh pakai macam ni? Apa salahnya? Biar la.Bla..bla..bla.. Eleh, macam bagus je korang ni.

Aku: Kak, kat sini universiti. Ada rules & regulation. Material kain macam ni tak boleh bawak masuk dalam pool (perlukah aku explain yang chlorine tu bersifat menghakis dan warna baju tu akan..bla..bla..blaaa? )

Kawan kakak tu: Alaaa..biar jelah dia mandi pakai baju ni (sambil buat muka kerek nak mampos)

Aku: Kak, maaf tapi akak kena keluar. Kalau akak betul-betul nak swim, boleh sewa baju renang kat bilik tu.

Kawan kakak: Elehh, tahulah korang saje je kan taknak bagi dia pakai baju ni sebab nak kaut untung paksa orang sewa.

Aku: Kalau taknak akak kena keluar, ok.(dalam hati rasa macam nak cilikan aje mulut akak tuh)


Mula-mula aje akak tu duduk kat tepi-tepi tak masuk dalam air.Lepas tu dia degil gak nak masuk dalam air. Aku siap bunyikan whistle lagi suruh keluar pool tapi dia buat bodo jugak. Argh, sialan juga kakak ini. Kawan dia yang kerek gila tu pergila swim sorang-sorang. Then akak yang pakai inner tu still tak puas hati. Dia merungut lagi.

Kakak tu: (muka masih tak puas hati) Kenapa tak boleh pakai macam ni? Kat public pool lain boleh aje pakai.

Aku: (dalam nada yang pissed off giler) KAK, KALAU AKAK RASA SUSAH SANGAT  NAK IKUT RULES KAT SINI, KAT SHAH ALAM NI ADA LAGI SATU POOL. PERGI LA KAT PUSAT AKUATIK SHAH ALAM!!

Aku rasa mungkin orang lain pun dengar gak lah aku marah akak tu. Sebab sebnarnya memang sangat annoying doh orang-orang macam ni. Dulu boleh lagi la masa aku mula-mula jadi lifeguard agak berlembut la. Sekarang jangan harap. Naik kepala pulak orang-orang awam ni. Maintenance pool bukan murah woh kalau nak repair bagai ni. Cuba korang bagi idea sikit macam mana aku nak buat muka bengis everytime aku duty? Aku rasa muka aku dah habis ketat dah bila duty. Tapi bila kena berdepan dengan orang-orang yang banyak cekadak ni. Haiii.. Nauzubillah..

p/s: ohya, tadi aku dapat tahu kawan Bash yang bekerja di zoo meninggal dunia baru-baru ni sebab sampan yang dinaiki di tasik zoo itu terbalik masa beliau sedang mahu menjalankan tugas. Sayangnya arwah tak pandai berenang. Jadi arwah mati lemas. T_T  Korang..belajar lah berenang ok. Sedihlah kalau dengar berita orang mati lemas.

38 comments:

  1. hahahaha.. agak mencabar jugak tugas cik sophie yah ..
    biasa lah org awam banyak cengkadak dia, bagus pun tegas sikit dengan kakak tu, tak pun kalau ada perangai cam tu nanti tiup je wistle tu sambil jegil bijik mata kat dia . HAHAHA

    ReplyDelete
  2. org melayu nie pantang ditegur..
    nk jugak buat bnda yg salah tue..esh2..sabo je laa akak ek..

    ReplyDelete
  3. sabar je kak sophie~,~
    org x fhm bhs mmg mcm tu. dia x tau negative effect bila pki mcm tu..nak terangkan nnti x fhm lak.. sabar jeeekk..huhu

    btw, mmg ssh kalau x reti swimming. tapi ssh gak kalau reti swimming tapi cepat gabra..mcm sya.huhu

    ReplyDelete
  4. saya pon tak reti berenang akak sophie oiiii..huhuhu..takut laaa..

    ReplyDelete
  5. akak tu ptot respectlar kat org len...sis sophie cantek sgt kot smpai akak tu tak kisah je...hehe...btw, aritu faz ade bce sal tips yg sis bg tntg jerawat, so faz adelar praktikkan minum air byk2...jerawat pon da makin krg skrg...kbtulan da jmpe produk yg sesuai tuk faz..btw, tqvm yea sis!!

    ReplyDelete
  6. lya x pandai berenang ;(
    mmg fobia dgn air tp teruja nampak kolam renang ;)

    ReplyDelete
  7. hamboii,kemain akak tu,suruh dia mandi kat toilet rumah jelah.haha

    ReplyDelete
  8. kalau kita cakap elok-elok tapi orang balas maki2 memang panas. grrrr

    ReplyDelete
  9. cuba akak pakai topeng raksasa nanti mesti dorang takut. heehehheheheh

    ReplyDelete
  10. as salam..
    hm..dugaan tu sophie. jangan patah semangat.
    hati kering tu, memang perlu le. sebab orang awam ni, ada yang lagi teruk kita jumpa kalau dah nasib..huhu..

    haa.. lepas ni sophie bawak salinan dokumen larangan. tunjuk~
    takutkan dia~
    cakap, kalau turun, bayar kompaun denda kerana melanggar peraturan.haha~

    lagipun orang awam ni, tahap pelajaran dan pengetahuan ni berbeza. bagi yang belajar sains/ tahu kesannya, memang takde masalah nak menegur diorang.

    kalau yang tak tahu ni la masalahnya..yang penting, jangan marah direct. boleh tinggikan suara, dengan syarat, diorang sangat berdegil. tapi jangan keluar perkataan tak baik pula ya.

    belajar berenang? hoho..ada yang takut air. saya ada ekanl sornag ni. dia tak pandai berenang. tapi mampu apungkan diri dalam keadaan cemas sekalipun. entah ilmu apa dia pakai. macm belon lak dia. haha

    ReplyDelete
  11. its all about ego...
    bile ego bsar, kpala pon besaq arr...
    tu yg tegur baik2 pon taknak dgq..
    tp aku nk sgt tgk muka ko garang, mesti takut kan??hehehe

    ReplyDelete
  12. rindu sophie !! lame tol x update..dla yg bace ni rs geram nak mmapus dgn peel manusia camtu..haittt !! bajet best tol..mmg kene byk bersabr lyn manusia camtu..

    takziah tuk kwn bash tu..dla pun x pndai berenang gak ni..bile tah nak blaja..tp mmg nak

    ReplyDelete
  13. Huu terkejut EB membaca herdikan itu.. EB rasa mcm EB pula yang kena herdik..

    Cool sophie... Xpe da lepas geram kat Akak tu kn.. Alaa akak tu x tau napa awak marah kat dia..
    At least awak da tegur dia dengan lembut 1stly so no worries ok..

    Cool.. Jngan marah lg k.. Org comel lau marah buruk sngt.. hehhee..

    ReplyDelete
  14. sabar ye,kak?stiap mnusia nie ade r krenah dye..tp kalo sy pom hangin gak..mmg dye bsar dr kite,tp cuba la hormati ckit kite yg lg muda neh..kite tgur bersebab..bukan saje2..huu..yg pnting sabar..

    ReplyDelete
  15. memberi penerangan mmg penat..tadi saya pun hampir2 hilang sabar.. tapi senyum seindah suria jelaaaaaa...oh tak seindah dah pun dah kelam mcm magrib jadinya

    ReplyDelete
  16. gile kentang! hebat. tabik spring sama kau.

    ReplyDelete
  17. Poyo je org camtu..takleh nak ditegur tu maknanya rs diri perasan bagus sgt..bilala nak bljr berenang dgn Sophie ni..skrg ni pun akak super duper bz..sorry k sophie..will see u one day..insya-Allah

    ReplyDelete
  18. puaka betul akak tu..padan muke kene marah..

    oh ye, pasal yang domain tu..Domain tu tak salah ape2.ok je kalau sophie nak beli domain. Domain tu boleh beli dekat jiwahost.com. Owner nye pun baik sangat.

    Kire domain tu xde kene mengene dengan intensedebate. Intensedebate tu cume comment system yg ML guna ganti dengan comment system blospot. Intensedebate tu mmg banyak problem.

    Kalau sophie nak beli domain,xde masalah rasanya dari segi komen2 ni sebab sophie gune comment system dari blogspot.=)

    ReplyDelete
  19. Huahahahhah !! siyes macam annoyinggg dgn 0rg yg tak paham cakap manusia ni. Erkkkk

    ReplyDelete
  20. ha..ni la dia contoh2 manusia yg berunsur -ve yang menyebabkan kite yg +ve ni pun jadik -ve sekali. aku pn cukup tak suke manusia macam ni. sebab diorg ni la dunia ni jadi berunsur -ve

    fuh. emo aku ni

    ReplyDelete
  21. Sophie hati kering, saya kulit kering.. sebab almost 2 weeks ++ berjemur tengah panas jaga site... adehhh...

    ReplyDelete
  22. memalukan bangsa sendiri je.
    orang kaum lain pun boleh reti respect, tapi ni la dia melayu tak sedar diri.
    lain kali sepak je

    ReplyDelete
  23. haishhh...

    mcm2 jenis manusia nih =.='

    siannye kat kwn yg keje zoo tu... huhu... T_T

    ----------------------------------
    Hu hu huuuuu T_T . . . . ---> Memang buat gua marah lah lu!

    ReplyDelete
  24. kcian awk.. lain kali dia wt hal lagi kasi babap sama dia, huh...

    latest en3: hayabusa di taman sakura

    ReplyDelete
  25. mest akak tu rase die hot.so bole wat ape yg die ske.huh.. degil btol manusia2 skrg ni.

    ReplyDelete
  26. huishhh garang kemain kak sophie nih. ntah nape dr gaye ko tulis aku rase kesian kt akak tu

    bukan kesian sbb kene marah
    sbb die xpaham2 huhu

    tp sian gak xdpt swim lol

    ReplyDelete
  27. bella ayub: dah jegil sampai nak terkeluar biji mata dah. T_T

    anies anessa: hurm.ada sesetengah orang ni mmg tak paham bahasa.huhu.

    puteri: hurmm.mmg kena sabar. btw, kalau cepat gabra namanya takde water confident tu.

    cimot: yg takot tu kena bagi hilang takot tu.

    fazhana: wahh..baguslah kalau petua akak berkesan kat awak =)

    azalia: huhu..kolam renang sgt heaven =)

    izyan: wakakaka..tahu takpe. apesal la tak terfikir eh

    ee:mmg panas woahhh!!

    ReplyDelete
  28. ama: wahhhhh..esok gak sy beli!!

    ...: ohh.boleh jgk eh bawak besar2 tepek kat dahi dia.

    cEro:kahkah.. muka aku garang macam godzilla! LOL.

    dLA: kat ganu kan ada pool =) blajar la kat sana..

    EB: hurmm..ntahla.susah nak digambarkan dengan kata-kata.. =(

    Aliffanis: huhuuuuuuu =(

    baby(mama amana&arief) hurmm..mmg kena sabar. tp sabar pn ada batasnya. Sy dah hilang sabar lah tu maknanya.

    ismishahril: apalah yg hebat tu.wuwuwuw..

    airaniez wirdani: it's ok kak =)

    Jiji Yu: mmg terganggu.

    ML: ok ML. thanks for the info!! =D

    miss lolly: hurmm...sadis..

    wath: hahaha..sep la! sama emo kita nie.

    Faizal n Fashitah: alahai kesiannya abang odio.hehe..

    arief arf: kalau boleh sepak best jugak. tp kg kena naik court pulak.huhu

    katekatekite: hurm..kesian dia. tp dah ajal..

    ReplyDelete
  29. caliph shuriken: hurmm.tula.sy ingt nak bawak rotan la evrytime duty.

    nurul husna: hurmm..masalahnya x hot pn.. oops!

    ARC: dia yg pilih utk taknak sewa. dia boleh aje sewa baju renang sebenarnya. tp sebab dah ego kan..nak wat camane maah.

    ReplyDelete
  30. aku nak pinjam name ko tarok kat n3 aku leh tak..

    ReplyDelete
  31. mst bukan student kn? kalo student mst da taat setia da..cis..akak over tuh cam bagos. kalo aku kat sane aku rendam kepale die dlm kolam sambil duduk atas bdn die. waaa..aku sgt dengki ke sbb sampai abes degree tak dapat lg jejak kaki ke pool itu..sadis!

    ReplyDelete
  32. ermmmm siannya kat arwah...ucap takziah pada keluarganya....

    ReplyDelete
  33. saya yang baca ni pun tetiba jadik nak marah . grrr ....

    ReplyDelete
  34. sabo jela akk ni,tampo jela sophie..(eh xleh,nti sama level ngn die lak)..wat muka bengis pastu jeling2 sikit..tc sophie..wish me luck:)

    ReplyDelete
  35. aku dah 3 kali lemas. dan agak fobia ngan air. mcm mana ntah nak ilang kan fobia ngan air. haha.

    ReplyDelete
  36. Ish...da paham sangat dah soph...aku pun kena menda yang sama cam kau..paham sangat dohh :)

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...