Sunday, April 3, 2011

Haritu Saya Ke Kelantan dan Terengganu tau..Kenduri Kahwin dan Menunggang Kuda.

Assalamualaikum wahai para pembaca..

Haluuuu!!!!!
Macam dah nak hampir seminggu tak update. Wah tak sangkanya aku sekarang ni jarang update. Biasanya kalau di rumah aku rajin update. Tetapi aku banyak perkara nak buat. Hohooo. Harini aku cuma nak share aje cerita pasal kawan baik aku kahwin. Kawan satu studio. Kenduri di Kelantan. Dah lama aku tak ke Kelantan. Aku pergi naik bas. Balik naik flight. Wey jauh giler gerak dari Shah Alam ke Kelantan. Aku dapat merasakan punggung  dah cramp sepanjang 7,8 jam dalam bas tuh. Dah la sejuk. Tak pakai sweater pulak tu . Manelah aku biasa travel jauh-jauh naik bas. T_T   Eh tapi kan Sani Express memang selesa.

Kesian kawan aku si Aty ni weh, sehari sebelum akad nikah, suami dia accident masa dalam perjalanan. Yela, waktu tu hujan memanjang, turun bukit tergelincir. Kereta tergolek (bukan berputar eh) tergolek 3 pusingan. Dia kata dia dah mengucap bagai dah ingatkan tak selamat. Tapi umur masih panjang. Alhamdulillah.

Apesal I pulak yang nak berdebar-debar nih? Kuikui.. sebab nak jumpa pakwe yang dah lama tak jumpa. Huahua.

Hurmm..Tak sangka ayu giler Aty ni. Masa dulu-dulu aku ingat lagi gaya ala-ala tomboy dia. Sekarang dah jadi bini orang dah. Huwaaaa.. T_T  terharunyaaa.. Dah 4 orang kawan kelas aku dah kahwin. Lepas kenduri aku gerak ke Terengganu. Aku suka Terengganu sebab ada pantai yang best & environment dia agak menenangkan kot.



Kenduri kat Kelantan hari Sabtu. Ahadnya kat Terengganu kan, aku dengan kawan-kawan main bowling kat hurm..kurang pasti nama tempat dia tapi macam Pusat Sukan dekat dengan Terengganu Equestrian Resort.

Seriously aku "sangat pandai" main bowling. Aku baling asyik masuk longkang aje. Haaa. terer tuu. (-_-') Agak menyedihkan.



Motif?? Haa.suka sangat pemandangan kat sini. Rumput dia hijau, luas. Tapi tak nampak kuda jalan-jalan pun kat padang ni.



Last-last main serbu je masuk. Huhu tak sure sebenarnya boleh masuk ke tak tapi sebab pantang nampak binatang comel mesti nak pegang. Hee. Comelnya pony niiii! Rasa macam nak culik aje. 

Petang tu aku ke Pantai Teluk Ketapang wooo.. Yang dekat dengan Airport Kuala Terengganu. Cantik la pantai dia. Dah lah ada kuda pulak tu. (^_^) setiap kali datang Terengganu aku mesti nak naik kuda. Tak tahu kenapa mesti dalam otak ada pantai=kuda. 

Sebenarnya aku nak naik kuda besar barulah nampak gagah sikit kan.tapi tuan kuda tak bagi. Jahat lorrhh. Sampai hati, aku dahlah datang dari jauh. Dia suruh kawan aku yang tinggi tu yang naik kuda besar. Tak aci. Diskriminasi ketinggian betul T_T  Dia kata aku kecik kena naik pony. Pftt! Kecik lah sangat. Aku rasa kurang yakin aje pony ni boleh bawa aku.

Tapi takpelah. Janji dapat naik okeylah tu daripada kempunan kan. Kuda ni betina tapi nama dia Tuah. Apakah? Tapi serius comel kan muka dia. Macam baby-baby gitu.. =D  

Aww..She's such a sweetheart.. Mesti dia sayang aku kan? Kahkah.. (mesti dia tak sabar suruh aku berambus sebab tak larat angkat aku. Cis!)


Haaa lepas tu barulah kami jalan ke tepi pantai. Hurmm.. Sebenarnya kawan-kawan aku kata biasanya time tu dah habis dah musim tengkujuh tapi entah kenapa ombak dia kuat semacam. Rasanya efek dari Tsunami di Jepun kot..



Haaa..Cuba lah tengok ombak putih tu, Besar kan. Orang nampak kecik aje. Aku walaupun reti berenang seriau jugak beb tengok ombak ganas macam ni. Tak lama lepas tu kami balik la sebab risau pula tengok ombak kuat macam ni.

Aku singgah Teregganu kejap aje. Flight aku hari Isnin jam 8.20am. Disebabkan lama giler tak naik flight, aku jadi macam teruja giler kot nak naik. Huahua. Masa booking tiket sebenarnya nak book Air Asia. Boleh chop-chop tempat duduk. Mestila nak duduk tepi tingkap kan. Sekali system dia problem ke apa, kecewa giler. Book jela Firefly, cepat je. Tapi sedih tak dapat chop tempat duduk. Tapi kan, nampaknya impian aku tercapai.. Aku dapat jugak tempat duduk tepi tingkap. T_T Terharunyaaaa.. Tahu tak aku ni kalau naik apa-apa kenderaan senang giler terlelap. Tapi disebabkan semangat naik flight aku tahan mata tak tidur. Sebab nak tengok apa ada kat bawah. Huahua. Lame giler. Ok fine. Aku nak merentas Banjaran Titiwangsa that's why aku semangat.!

Jeng.jeng..jeng...Sempat snap gambar dari atas. Bestnya tengok planning bandaraya rumah-rumah segala ni. Paling best sebab tengok nature. Oh rupanya negara kita memang sangat banyak pokok. LOL. Macam tak belajar Geografi  pulak aku nih. Hurmm..



Aku punya seat selari dengan sayap kapal terbang. heheeee.. Aku ada kat atas awan. Huwaaa.. Teringat Doraemon terus. Kan dia ada serbuk bagi awan jadi pepejal lepas tu boleh jalan atas awan lompat-lompat baring-baring. Sumpah aku rasa macam teringin giler nak ada Doraemon time tuh.


Macam gula-gula kapas pun ada. Heheeee.. Ok, maaf di atas keterujaan aku. Cuma aku memang eksaited giler aku pun tak tahu kenapa. Aku asyik senyum sorang-sorang aje. Ohya, aku balik sorang-sorang aje. Aku nak tegur makcik kat sebelah aku, tapi muka dia masam aje. Takutnya =(  aku rasa mungkin aku dah terambil tempat duduk dia lah yang sebenarnya. Gulp~

p/s: Perjalanan naik flight dalam sejam aje berbanding aku naik bas 7,8 jam yang boleh cramp punggung tu?? arghhhhh. Pengalaman~

43 comments:

  1. sofiya..
    bestnye pengalaman kamu..
    seperti selalunya,
    kamu sgt2 cantik & cantik...

    ReplyDelete
  2. wahhh.. bestnye jalan-jalan.. ;) sophie. chumel.. ;)

    ReplyDelete
  3. sophie , bila nak kawen lak ? t jangan lupe ajak fad ! haha

    ReplyDelete
  4. beshnyer...jalan2.. makan kenduri n angin..konpem perut pnuh angin...hehehhe

    jom baca nih
    Perkara Yang Kadang-Kadang Kita Perasan/Tak Perasan

    ReplyDelete
  5. you are so chubby yet so comell.

    cantik ar pemandangan ladang kuda tu. huhuhu

    ReplyDelete
  6. cntik awan2 tu.. rsa mcm nk piknik jaa atas tuu, hikk...

    latest en3: hayabusa di taman sakura

    ReplyDelete
  7. sah akak terambil tempat duduk dia... subhanallah, cantik betul awan2 putih tu kak.. suka tengok... yana x pernah sampai pantai timur lagi T____T

    ReplyDelete
  8. nis: heheh..thanks. udah2 ler tu puji nis.malula..

    eyqasara: huhu..tengkiuuu.. =)

    fad: erm..esok kawen.hhaha..ntahla fad. x sampai seru lagi.

    chegu zubir: hahaha..agak laa..

    hamzah ian: balikla kampung.

    bungakopi: ngeeee..thanks. =B

    caliph: ahahaha..picnic? boleh jugaa..dlm mimpi.

    liyanaziz: heee..mmg cantik giler kottt. =B

    ReplyDelete
  9. as salam..
    ekeke sophie excited~
    so, cepat2 la ya kawen~
    haha. sekali sekala kan,,main bowling, masuk longkang juga, satu starategi tu~ =p

    rasa macam nak berpiknik je esok. haha~ kat putrajaya =_="

    haha. haiwan pun boleh memilih~
    sabau je la sophie. ekeke~
    cerita dari kelantan~
    hoho~ bacaan tengah malam~

    ReplyDelete
  10. betul2, mj pun slalu pk pantai=kuda..haha..

    cntik pmndgn atas flight..mmg terasa ah nk ade doraemon suruh buat awan-awan hahaha..

    ReplyDelete
  11. bakpo tok singgoh umoh ambo?hahah..dekat nga epot dh

    ReplyDelete
  12. wow! besnye naik flight..haha..brape jam je ek? (lg teruje sbb ta prnh naik) T__T

    ReplyDelete
  13. Patut pun lama tak update.. rupe2 nye cuti2 kenduri kawen huhu. Anyway, as usual.. sophie sweet n cute XD

    ReplyDelete
  14. Waalaikumusalam..
    Hehehe.. Cuti-cuti Malaysia ek.. Patutla EB rindu..
    Waa gmbr atas sekali EB suka.. Terserlah kecomelan..
    Like it so much!! ^_^

    Hehehe punggung mesti cramp sbb jauhkn.. Klu dkt Sbh mcm dr KK - Tawau = 9 jam perjalanan.. Melalui kawasan gunung kinabalu, kelapa sawit, then hutan.. tp jln da mcm ular n bbukit-bukit..

    Kuda tu ok je tu.. Dia pasrah.. Dia kata kat EB klu Cik Sophie yg naik dia redha je.. hehehe... Huu da lama x p pantai.. Kalau dulu masa kat UMSKAL turun2 U je mesti da jmpa pantai.. Da nama beach campuskn.. hehehe.. Hu rindu nak kayak.. tp agak membenci sunburn.. hahaha...

    EB pn rindu la nak tngk awan.. tp eb suka tngk awan dr atas punck gunung.. sbb umpama kita berada dikayangan.. hehehe.. awam betul2 kat bawah kita.. Of cOz dlm flight pn best tp lau kita bdiri time tu lg best.. huhhuuhu..

    ReplyDelete
  15. jelesnye tgk die jalan2. hehe

    ReplyDelete
  16. rindunyaaaa. dah lama tak naik kuda dengan main bowling. bestkan :)

    ReplyDelete
  17. NI YANG BUAT YAN TAK SABAR NAK KAWEN JUGAK NI.KEHKEH :D

    ReplyDelete
  18. amboih berjalan! saye kena tggu lagi sebulan setengah baru bleh g jalan2. huhu.

    ReplyDelete
  19. teringin menunggang kuda. tapi tak pernah ade kesempatan. hehehe. kamu cantik okeh.

    ReplyDelete
  20. kak sophie cntik dgn bju kbya tu =)

    ReplyDelete
  21. wow bestnya

    btw chanteklah bju kebaya u ;) sukaaaa sgt

    ReplyDelete
  22. ML takut tgk kude...sebab pe tau, sebab kawan ML citer, dekat ngan umah die ade kude..kude tu suke org pompuan~ kalau ompuan dtg, bukan main gedik lagi kude tu...Bile ML gi rumah die dekat sabah, ML jenguk kuda tu dari jaoh je.huhuhu...

    ReplyDelete
  23. bestnye naik kuda!! seyess tak penah naek.. --oh sungguh jakun! jom gi terengganu ;)

    ReplyDelete
  24. dapat rasa keterujaan sophie bila baca entri ni..memang teruja sangat..hehe..

    ReplyDelete
  25. naik flight memang beza betul dengan naik kereta. tapi kan, saya memang tak berani nak naik sani ekspress. fobia dengan bas 2 tingkat. hehe

    ReplyDelete
  26. cantik~
    mcm akak lak nk jadi pengantin.hehehe

    :D

    ReplyDelete
  27. pergh! seronoknya jalan jauh2...
    aku nak gak aku nak gak...

    ReplyDelete
  28. eh..knp baju Sophie lg comel dr pengantin?heh..sukala tgk gmbr awan tu..lama tak naik flight..huhu

    ReplyDelete
  29. best gile.....!!!

    ni yg tibe2 aku nk cemburu buta ni x_x

    ReplyDelete
  30. Sophie buat saya rindu Terengganuuuuuu!

    ReplyDelete
  31. first sakliiiii : kenapaaaaaaaaaaaa gambar lawa sgt ? rumput menghijauuuu lawanyaaaaaaaa

    kedua : bajuuu sphieee cantikgilaaaaaaa mse kenduri kwn u tuuuu

    ReplyDelete
  32. Sophie, cantik lah shawl yang ada bulat2 ditepi tu!

    ReplyDelete
  33. wahhh best nyer bercuti! =D

    huhuh... kite tak pernah nek kapal terbang, makan kuih kapal terbang selalulah! =(

    ReplyDelete
  34. dla 3 thn kat cni x pnh lg naik kuda...selalu x jd je..geram tol..hehe..bile dh ada dpn mata camtulah pulak kan.dla pun nak naik pony gak la nt..

    ReplyDelete
  35. hehe excited betol entri ni :)

    kontras pada en3 lps..bagusla..u shud b more happy yang:)

    ReplyDelete
  36. ..: hah? cpat kawin? hurmm.. x sampai seru lagi lah..

    MJ: kan..kan.. =B

    danny x factor: mung dok btau suh singgoh pung (erk mcm buruk je sy ckp ganu)

    cahaya: sejam je.. kejap je.

    Faizal & Fashitah: heh heh..busy sbb bende lain sbnarnya.huahua. thanks. =B

    EB: wah lagi jauh tu EB 9 jam. Hurm..bila lah nak sampai sabah ni .. semenanjung dah habis jelajah dah.

    lionteen: kahkah.jeles kene gi jalan2 jgk.huhu..

    Miza Yusof: best2.. =)

    Izyan Masri: waaaaahhh...bagitahu lah mak abah yan nak kawin. tehehe..

    nabilla nasir: takpelaaa..buat dulu mana yg penting..

    ReplyDelete
  37. Osh: try laaa..best jgk. rasa mcm macho. eheh.. thanks puji kte.. kte malu leww *nada gediks*

    cucu Hj Hassan: ngeheheeee..thanks dik =) kem salam kat atuk. ;p

    azalia Hjsalleh: hehe..thanks =)

    ML: alaaa..ruginya ML.kalau sophie dah cium2 dah kuda tu. tp gatal jgk eh kuda tu.x sangka dgn manusia pn dia ada nafsu. erkk..-_-'

    Maera: heheh..mari2..

    ayujamal: bestnyaa kampung akak..

    cik sha: hahahahaha..kan3.. =D

    yong sofea: ohh yeke? hurmm..sy mmg jarang naik bus kalau travel.

    ReplyDelete
  38. puteri iqa izyan:uhuks.. yeke? alamak..macam nak lawan dgn pengantin lah pulak.uhuhuh..

    cEro: hahahaha..nak gak? pergilah..pergilah..

    airaniez wirdani: ehhh..yeke? huhu..bahaya ni.tak bermaksud nak jd lebih bergaya dr pengantin pun.huhu..

    wath: erkk..kenapakah nak cemburu ini? huuuuuuuuuu..

    ee: alololo..pulanglah ke kampung halaman ya ee..

    Liyana Lunia: hehe..mmg cantik pemandangan kat sini. baju? sebenarnya pinjam baju adk.tp dia dah tak muat sophie pakai la.huahua.

    Bash: shawl tu banyak je jual. RM 10 je.

    katekatekite:kuih kapal terbang? takpernah pun makan kuih kapal terbang.huhuh

    dLA: hahaha..naik la.jgn malu2..

    ReplyDelete
  39. alexa: heheh..thanks.. mmg happy pun selalu.. cuma takle nak jangka kalau ada org nak buat kita upset.huhuh..

    ReplyDelete
  40. wow, ade horsie at the beach....x pernah nmpk ni kt PD, TC, or feringgi...kt KB rupenye ade..huhu..nice......

    ReplyDelete
  41. hehe tak gayat ke tunggang kuda? mesti best kan?

    wahhhh atas awan.. nak jugak!!! :(

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...