Monday, April 18, 2011

Curang Itu Tak Indah. Curang Itu KHIANAT.

Aku pernah beberapa kali terbaca orang kata curang itu indah. Yes, ianya memang subjektif.
Indah jika anda lelaki kasanova. Atau playgirl barangkali. Tapi jika anda ialah orang yang dicurangi sedangkan anda begitu setia, oh percayalah, betapa anda rasa dikhianati.

Pedih, mestilah pedih beb. Kadang-kadang orang boleh ambil mudah maksud curang ni.Macam:

"hello~ bukannya  I sampai tidur dengan dia pun yang you nak jeles sangat ni kenapa??"

atau

"ada you nampak I dating dengan dia ke?" ceh padahal asyik SMS, skype ke, YM ke.

Contoh terbaik untuk aku jelaskan ialah cerita disebalik video clip Beyonce ni. Aku rasa video clip dia memang betul-betul bermakna dan sangat menggambarkan keadaan yang selalu dihadapi oleh pasangan lebih lebih lagi kalau pasangan anda kaki flirt. Kadang-kadang susah nak kantoikan dia tapi kita tahu yang dia tak jujur dengan kita. Macam mana entah nak explain. Korang layan jelah video ni dulu.




Sebenarnya kan, aku cuma nak pesan lah kepada anda di luar sana. Hargailah pasangan anda. Lebih-lebih lagi pada yang dah kahwin. Ingatlah di saat betapa sukar untuk kamu mendapatkannya. Bila dia dah serahkan hatinya pada kamu, bermaksud dia benar-benar mempercayai kamu. Dan apabila kamu telah mendapat hatinya, layan lah dia dengan baik. Pendek kata, jangan buat si dia fed up dengan perangai kamu yang makin menjadi-jadi lantas bila si dia tinggalkan kamu, kamu yang merana, padan lah muka.

Kalau macam aku ni kan, memandangkan aku ni perempuan lah, aku cuma mahu dilayan baik-baik. Layan aku seperti aku ini perempuan, bukan lelaki.Aku tak mintak pun dilayan macam Princess nak itu ini semua dapat. Maksudnya, biarlah si dia kekal  layan aku baik-baik aje. Aku taknak makin lama makin layan aku teruk-teruk. Lebih baik dia layan aku teruk-teruk dulu baru baik-baik berbanding masa awal-awal baik-baik makin lama makin buruk pulak,paham ke eh?

Dan aku selalu dengar benda ni " lelaki kalau nak dapatkan perempuan, bukan main beriya, layan baik bagai nak rak suweet dia. Tapi bila dah dapat. Layan macam nak taknak aje." So macam mana? Ada sesiapa setuju tak?

Tapi bercinta ni memang banyak dugaannya... (nada atuk-atuk bagi nasihat). Kalau aku, kalau aku punya pasangan macam  lelaki dalam video clip ni. Wallaweii.. kecewa gilakkk. Feeling aku macam muka Beyonce part ending tulah T_T sedih kan.Tapi aku tahu, sampai satu masa, bila aku betul-betul fed up. I will let go, move on. And never look back. So, hargailah pasangan anda. Aku pesan untuk diri aku sendiri jugak lah ni.

20 comments:

  1. cik sophie dh ada pasangan?kihkih

    ReplyDelete
  2. huuu setuju dengan ayat "lelaki kalau nak dapatkan perempuan, bukan main beriya, layan baik bagai nak rak suweet dia. Tapi bila dah dapat. Layan macam nak taknak aje."memang ramai yang mcm nie ponggg benci je rase heh emo pulak.

    ReplyDelete
  3. i love this video..
    ya setuju betul dgn kak sophie!
    hargailah pasangan anda sebelum terlewat!
    :)

    ReplyDelete
  4. Ingat saja pepatah ringkas ini..
    "Buat baik dibalas baik.. Buat jahat dibalas jahat.."
    Setiap benda yang kita lakukan pasti ada balasannya.. Mungkin bukan secara terus.. Mungkin bukan pada diri kita.. Mungkin anak kita.. Mungkin bukan anak kita mungkin cucu² kita.. So berpada²la..
    EB paling suka lagu Irreplaceable dr Beyonce...
    p/s: Sorry EB x blh nak tngk video tu kat ofc.. Nnti EB tngk kat umah..

    ReplyDelete
  5. iyaa
    kepada yg bercinta tu,hargai lah pasangan anda
    tak baik curang~~

    ReplyDelete
  6. boleh tak nak like banyak baaaaaaaaaaaaaaaaanyak!

    diorg tak reti hargai. bile bende dah takde baru nk sedih. ces~

    ReplyDelete
  7. fuh..berani anda cakap curang itu tak indah.bahhahahaaha.aku pnah tulis entry curang itu indah jgk.^_^ tapi aku tak sokong jgk mcm ko.^_^ bdway pengakuan sebagai lelaki.itu lah lelaki. mungkin ramai lelaki yg tak nk mengaku sbb ego. but i put my ego outside the door to say the truth. but at the same time. bcz of one guy. the other guy effected. and i'm not among them. saye setia. percayalah.^_^

    ReplyDelete
  8. yupp!! sokong sgt!! tym nk tu mcm2 dorang wt.. pg smpai ke malam ade je agenda dorang spy kita cair meleleh ngn dorang.. bile dh dpat, tggu je la sbulan dua.. mkin lme mkin hilang.. klau xcntct shari pon xpe.. bile pmpuan tgglkan dorang, bru la nk mngayat blik cm nk rak pastu buat balik.. eiii~~ keji kot prngai cmtu.. bkn la nk mnx dorang lyan kite 24/7 but at least amek port la jgax sal kite.. grr~~~

    jemput singgah ANASAURUS :)

    ReplyDelete
  9. setakat ni alhamdulillah sherAh tak penah kena curang2 ni :)

    ReplyDelete
  10. Pernah tulis tentang orang ketiga:

    http://airaniezlife.blogspot.com/2011/01/orang-ketiga.html

    Setuju dengan Sophie.Lelaki ni mmg selalu awal2 je mulut manis.trick dorang senang je.
    Ayat manis - Dapat - Merajuk Pujuk - Kahwin- Atay manis (kat ppuan lain pulak) - dapat & seterusnya..haha. Tapi sebagai perempuan, kita kenalah ambil hati mereka.(terutama suami). ^_^

    ReplyDelete
  11. To all players, you are not only hurting someone else's heart. You're actually hurting your own. And it hurts so badly once the truth is broken.

    ReplyDelete
  12. sy dah penah rase. ex curang.. hm sakit sgt pasaan tu :(
    btw pinjam ayat: "lelaki kalau nak dapatkan perempuan, bukan main beriya, layan baik bagai nak rak suweet dia. Tapi bila dah dapat. Layan macam nak taknak aje."
    nk wat status fb. hhuhu

    ReplyDelete
  13. terbaEk arr sophie...
    aku pon, cukup anti dgn org yg curang ni..
    baik yg laki, atau pompuan...
    aku cukup anti dgn org yg main2 dgn perkataam 'cinta' dan 'sayang' dan sebagainya..

    ReplyDelete
  14. aku selalu sgt kenal dgn org yg cmni. yg dok skandal sne sini. bg aku, jgn hrp aku nk buat suami laki jns cmni sbb klo time bercinta die dh curang bagai cnfirm bile kahwin apatah lg kan? dan, zmn skrgni pun pompuan ske main skandal2 ni...b4 nk dpt mmg manissss segala..dh dpt laya nak xnk je kan. grrr..geram. haha

    ReplyDelete
  15. oh lupa, aku suggestkan layan lagu Nawja - Got To Go. blah je dr kekasih yg curang! hehe

    ReplyDelete
  16. cik heroin: ade =)

    mofasad: haaaa..kantoi le tuh.;p

    ueya: haha..sabar2..

    little cartoon: heee..betul3..

    EB: hehe.takpe, nanti dah boleth tgkla.

    anisa hang tuah: betol3.. =)

    wath: heheh..like la suruh kawan like ;p hurm..lumrah manusia la wath.pompuan pn ade yg mcm tu.

    fahmi: hhahahaha..chewah fahmie ni. yela, aku ingt lagi ko yg penah tulis. tp saje xnak petik nama ko.kihkih.

    farhana: huhu..sabar yee.. =(

    cik hani bulat: memang pon.. =(

    airaniez wirdani: thanks =) hurmm..betul, cuma kalau dah kahwin ni lain pulak peelnya

    amirah: hurmm..ex curang? macam familiar. hahah. sila2.

    ReplyDelete
  17. cEro: thanks cEro. aku paham. bukan laki aje.kdg2 pompuan pn same kan.

    hanaahmad: huhu..sabar.banyak dgr pengalaman mcm ni.huhu..

    ReplyDelete
  18. Huu.. EB bru ttngk video ni..
    Sorry eb pnya hati yg sngt sensitif..
    Nnti EB komen lg.. ..

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...