Sunday, April 10, 2011

Kenapa Saya Busy Sejak Akhir-akhir Ni dan Menjawab Soalan Formspring: Cik Sophie pandai masak?

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Semoga anda sihat dan makanlah makanan yang sihat, okey!

Siapa perasan sejak akhir-akhir ni aku macam lambat giler update blog. Mau seminggu sekali aje bila check balik. Adoii lah. Tapi.tapi..tapi.. Aku bukanlah saje-saje taknak update. Aku sayang woo dengan blog aku ni. Dengan pembaca yang sporting lagi supportive lagi. Sayang u'olls nok..

Aku pernah terima soalan Formspring dengan soalan begini: Cik Sophie pandai masak? what's your speciality? Jadi aku jawab secara simple la.



Sebenarnya, dalam hidup aku, aku susah hendak mengatakan aku pandai dot dot dot.. Macam,

aku takkan cakap aku PANDAI  berenang, tapi aku BOLEH berenang.
aku takkan cakap aku PANDAI melukis, tapi aku BOLEH melukis.
aku takkan cakap aku PANDAI memasak, tapi aku BOLEH memasak.

perkataan PANDAI tu bagi aku macam aku rasa tak layak nak sebut. Jadi, pandai dan boleh itu dua perkara yang jauh sebenarnya sebab pandai itu lebih kepada pro dan mahir aje bunyinya. Okey, intro over pulak ni yang menyampah ni dengan diri sendiri.

Sebenarnya aku cuma nak cakap  Sebenarnya, ehehehe.. Sebenarnya aku agak sibuk sebab aku mula menjinakkan diri aku dengan berniaga. Berniaga ape tu? Bukan online blogshop,bukan jual shawl. Tetapi aku berniaga makanan. Aku jual makanan yang pasta-based. So gambar di bawah ni ialah recipe aku yang mula-mula aku saje je masak untuk makan sendiri ala-ala makanan sihat untuk berdiet tapi sejak digemari ramai oleh housemate lama aku dan kawan-kawan aku, aku terfikir untuk cuba market. Tengok ada laku tak.

Setelah hampir dua minggu mencuba dengan beberapa masakan lain seperti carbonara mushroom spaghetti, spaghetti, megi goreng. aku mendapati yang fried pasta yang aku buat ni tetap menjadi permintaan orang. Kalau aku tak jual nanti selalu ada yang tanya : eh tak jual fried pasta ke harini? T_T oh rasa macam terharunyaa.



Kat mana aku jual? disebabkan aku masih dalam proses bereksperimentasi, jadi aku punya strategi ialah jual di tempat dimana ada crowd dan dimana tempat yang aku tahu ramai orang lapar. Tak lain tak bukan, studio di fakulti aku. huahuahua. (apesal gelak macam keji je nih? I tak suke taw) Sebab aku sendiri pernah jadi pelajar studio-based. Makanya lewat malam waktu cafe dah tutup tula selalu budak-budak lapar. Jadi waktu tula aku pergi berniaga. Thanks kat ayah & adik aku sebab selalu teman. Mak aku paksa ayah aku teman sebab risau aku balik lewat malam. Aku jalan dari satu tingkat ke tingkat,dari studio ke studio. Giler semangat bunyinya. Tapi takdelah macam yang abang aku cakap : kau jual macam yang hantu nasi lemak tepi tingkap tu ke? "dik, nak nasi lemak?~ *dalam nada yang scary*  



Toasted sandwich seperti dalam gambar di atas ni pula selalu jadi fast-selling food. Sebab kan, Inti dia memang special.Susah nak jumpa kat mana-mana kedai. Inti dia recipe ayah aku. Daging berempah plus cheese. Kiranya bila sandwich ni dibakar, cheese itu melted & what more can I say.. Yummeh~

So kenapa aku pilih nak berniaga masakan? Bagi aku, makanan tak bersifat bias. Kalau aku nak jual barang macam shawl, mesti majoriti customer semua perempuan. Nak beli bukan hari-hari. Makanan ni lelaki perempuan dua-dua perlukan. Hari-hari pula tu perlu makan. Jadi, sebab tula aku pilih untuk berniaga secara kecil-kecilan sebagai pendapatan sampingan. Lumayan ke cik Sophie oii? Alhamdulillah la, dah buka satu account khas untuk menyimpan aje bagi perniagaan ni. =)  =)  =)  rejeki. Aku memang tak berharap sangat duit dari berblogging sebab aku taknak rasa terikat dengan blog dan asyik duduk online aje. Satu potensi untuk pembesaran punggung jadi I tak mahu. I mahu angkat barang berat dan jalan-jalan supaya konvo nanti kurus sedikit (salah satu sebab gak la gi berniaga.hahaha..)

Perniagaan ini bermodalkan gaji aku ngajar orang swim. Alhamdulillah. Guna duit mak ayah is a total NO. Tapi sebenarnya aku masih menunggu untuk kerja di firma arkitek. Wa sudah rindu sama architecture laaaa.. itu Autocad sama Sketch Up sudah lama tidak bikin. habislah wa.


The chef. The entrepreneur *lah sangat* The lifeguard. The swimming instructor. The future architect. Oh I just love my life. So full of experiences . wallaaa..wachiaaa!!

*I used to be in the situations where people just can't stop questioning why am I doing this, why am I doing that (something that has got nothing to do with architecture, AT ALL ) But I've  always have faith in myself, reminding again and again what my father told me " One good thing will lead to another ". And until this point in my life, I have never regret what i have started =) *

p/s: kalau ada sesiapa nak buat tempahan makanan pun boleh  =8)  Hidung kembang tanda berbesar hati. Nak tester boleh datang rumah. Jangan datang minang sudah. wah hah hah.. Gelak keji lagi. Macam lah ada yang sudi. Nanti kalau aku rajin aku snap gambar makanan yang lain pula. =B

30 comments:

  1. cik sophie bole pos makanan tersebut ke rumah saya ye...
    ngeh ngeh..gelak keji gak

    ReplyDelete
  2. sofya..

    anda sangat cantik

    nis suke kening kamu..

    :)

    ReplyDelete
  3. wahhh..sdpnya.tln air liur..
    >_<

    ReplyDelete
  4. dear x nak ke kongsi resepi sandwich tuh?
    nampak mcm sedap jeeeeeeee

    ReplyDelete
  5. Wahh bestnya berniaga. Anyways, goodluck sophie! :)

    ReplyDelete
  6. cik sophie...anda sudah kurus laa..

    ReplyDelete
  7. COOLLL WEH..Mcm my friend...die dgree sports management tapi meniaga jual jambu wat masa ni...bkn ape, pengalaman..org lain tak nampak kelebihan kat situ...keep it up baybeh!

    ReplyDelete
  8. qyqa: hahaha..kalau pos basi la yang..

    anisa : thanks. tapi tak pernah pula cukur kening.huhu.

    dea: nyummeh.. =B

    dyana: sabar2..

    ama: alhamdulillah laa..

    azalia: hehehehe..recipe tu is a secret recipe...chewahhhh..

    yong sofea: thanks.much thanks =)

    nizam: oh yeah? thanks so much =)

    zahra: thanks zahra bebeh. let's go shopping some more.wahaha..

    ReplyDelete
  9. wah bagusnya kamu...
    studio town planning awak terjah tak?
    hehehe..
    sy dah habis sem, kalau tak, boleh jugak merasa masakan awak...
    gud luck k!

    ReplyDelete
  10. Waalaikumusalam..

    Waa ptut la da lama x update..
    Nak merasa masakan2 Cik Sophie ni tak tahu la bila dptnya.. tp 1 EB nak ckp.. Eb bangga tngk sophie mcm ni.. Such tough girl.. EB suka..
    Masa eb stdy dulu pn EB bniaga juga.. eb pna jg jual2 mcm ni.. Stiap kali ada suka eb confirm jual air.. hahaha.. Lepas tu eb jual printed shirt juga dulu.. Tu mmg lumayan juga.. hehehe..
    Btw keep it up.. Im proud of you..
    Semoga dipermudahkan segala urusan..

    ReplyDelete
  11. wah sophie....
    pandainye buat bisnes..hehehe..
    baguslah,boleh jana pendapatan kan?


    ^^ teringin nak buat bisnes jugakkk..
    lalalala

    ReplyDelete
  12. sophie bestnya terliur pulak tengok masakan sophie nie :)

    pandai lah dia masak, hehe pos dekat rumah boleh nak rasalah ^__^

    ReplyDelete
  13. wahhhhhhhhhhhhhhhhhh,,hebat la cik sophie..selamat berniaga!semoga terus maju dan maju..

    ReplyDelete
  14. smoge berjaye dlm bisnes u ye sophie..bgus lah..sophie mmg berdikari la..mj yg stdy bisnes p0n tak berbisnes2 lg..hehe..
    *resepi inti sandwich bg idea nk cbe jugak dkt umh..love cheese...=)

    ReplyDelete
  15. assalam..hye. first time komen. owh dngar je cheese troz meleleh nih. pepon gud luck 4 your bisnes k. ^^

    ReplyDelete
  16. Wah Sophie!Creativenya anda.g jual kat bdk2 KAED Uia gak.dorg tu pun slalu *kebulur* mlm2 cari mknan.hihi...apa2 pun as long u love what u do then its ok la Sophie...rezeki ada di mana2 kan..^_^

    ReplyDelete
  17. air liur aku melelh tgk makan tu..arghh!!!

    ReplyDelete
  18. sophie.. nk try rase lah.. nampak sedap.. send kat parking bertingkat uitm lah.. hehe..=D

    ReplyDelete
  19. Cik Sophie, sila postkan makanan tu ke Kuching pls.. hantar ke rumah saya k? time kasihh...ehehe..

    ReplyDelete
  20. alaa sys . mesty sedap an sume makanan ue . geram tengok ! :P

    ReplyDelete
  21. nasib baek saya dah kenyang.. ngeh ngeh ngeh.. :D

    ReplyDelete
  22. Miss Ongy: terima kasih ya. =)

    habsahharun: eh ade je..landscape, ID, semua sy terjah.hehe..

    EB: Thanks EB. terharulah ada org komen macam ni. T_T huwaaa..

    Time Cik Kupu-kupu: a ah.boleh lah sikit2 daripada duduk goyang kaki aje kan..

    ezan: hahah..pos boleh je. tp kalau makan kg takut skt perut pulak dah basi.

    Cik Sha: thanks sha =)

    MJ: hye..thanks for dropping by. Hehe.makaseh.. =)

    airaniez wirdani: heheh..nak survive kena la creative skit.haha.. wah FSPU pun dah penat, camne nak gi KAED pula.

    cEro: hahah..sabar2.. kalau nak dtg rumah.

    ReplyDelete
  23. Nieza Micha: haha..boleh jugak tu.hehe..

    Abang ODio: hah?hantar ke Kuching? bagi kucing makan boleh la.hihihi..

    Mia Sara Najwa: hehe..nak tahu kena cuba la.

    Aujinz: haaa..nasib baik.

    Khuzrin Kamarudin:Uiks, sabar ye.kalau lapar pergi makan

    ReplyDelete
  24. I lagi terharu sebab dapat kenal you.. hehehe..

    ReplyDelete
  25. wahhh macam sedapp je pos sikitt.;)

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...