Wednesday, December 30, 2015

Random Me #7- Problems Meet Problems

[Post ni dah dalam draft I think 7 or 8 months ago. Again. Simpan jadi pekasam]

Aku dah banyak kali dah berdepan dengan situasi ni.
Situasi bilamana aku berdepan dengan masalah, sedang tertekan mahupun emosi tengah tak stabil, waktu tu jugalah sahabat handai cari aku ceritakan masalah mereka tanpa mereka mengetahui yang aku pun sedang tertekan. Tanpa tanya dulu if aku okay ke tak, barangkali sebab orang selalu anggap aku happy go lucky & positive person pastinya all the time aku okay.

Waktu tu Ya Allah.. Allah je tahu perasaan aku ni. Ia ibarat ujian atas ujian. Kau dahla diuji dengan sesuatu, lepastu diuji kesabaran bagaimana mahu handle orang lain yang bermasalah. Macam, entahla. Yang peliknya aku boleh cuba pula tu divert dan asingkan masalah aku dengan masalah orang lain. Tanpa membuatkan orang tu terasa dengan aku sebab taknak layan ke apa.

Sedangkan masalah yang mereka lalui tu, kadang tak besar mana pun macam masalah percintaan ke in which kalau aku di tempat diorang, aku tahu macam mana nak handle. It's about you being matured/relevant/rational or not. Tapi bila masalah aku sendiri menterpaksakan aku menemui seseorang yang lebih tua yang aku boleh percayai yakni tutor aku, yang kemudiannya suggest aku jumpa kaunselor, bermaksud masalah tu aku dah tak dapat tanggung lagi sorang-sorang. Iya, duduk di oversea ni memang dugaan dia lain macam sikit.

Mungkin sebab orang selalu anggap aku a good listener. Okay takpe faham, tapi when a good listener needs another good listener? Itu yang susah. Sebab aku jenis pemendam. Aku ramai kawan, bestfriends pun ada a few tapi bila soal masalah, aku rasa berat nak cerita kat orang. Rasa macam, it's complicated, tak semua orang boleh terima atau faham. & keadaan tak boleh diubah pun kalau aku cerita. (walau mungkin melegakan tapi aku selalu abaikan perasaan aku sendiri) Tapi pendam tu tak elok, ia boleh memakan diri.  Sampai satu tahap aku tak tahu apa jenis tahap kritikalnya masalah aku. Aku cerita pada someone yang aku close & trust. Terharu sebab dia datang dari Malaysia & pilih untuk jumpa & bermalam dengan aku instead of jumpa orang lain. Dan lepas dia dengar dia terkedu mata berair pegang tangan aku. Katanya dia tak sangka langsung dengan apa yang aku kena lalui. Sebab muka aku macam rileks je selalu tersenyum. Katanya kalau orang lain atau takde iman mungkin boleh gila. Haha. (-_-'). Dan lepas tu baru aku sedar.. "oh, jadi sebenarnya masalah aku ni besar la? so aku tak patut rasa bersalah la if aku rasa nak nangis semahu-mahunya?"So it was not a bad idea to see councelor after all.

Anyway, aku kategorikan masalah ni ada 2 jenis.

1) Masalah yang berkaitan actions yang kau boleh ambil. Maksudnya masalah tu ada pemboleh ubah. Pemboleh ubah itu adalah kau. Kau punya tindakan macam mana kau nak selesaikan masalah tu.
Contoh: Kau dan housemates. Rumah kotor, dapur kotor, sampah tak buang. Semua housemates buat bodoh je macam tak nampak pulak rumah tengah kotor. Jadi pemboleh ubah tu ialah actions kau. Kau nak bersihkan dapur dan pergi buang sampah tu atau tak? atau nak teruskan berkira sebab bukan kau yang masak kat dapur atau buang banyak sampah?

2) Masalah berkaitan situasi yang kau tak dapat kawal puncanya mahupun ubah. Pemboleh ubahnya adalah bagaimana kau handle impact atau heal dari masalah terebut. Ini adalah bagi aku masalah yang sebenar berbanding masalah no 1. Contohnya: Ahli keluarga kau terlibat dalam kemalangan. Kau kehilangan ayah. Ibu lumpuh. Seorang adik koma. Disebabkan kehilangan tempat bergantung, banyak perkara terutama dari segi kewangan kau kena fikirkan sebagai anak sulung. Wang,emosi & tenaga. Macam mana nak handle? which one comes first especially kalau kau tak bekerja lagi. Kritikal bukan?

Jadi itulah dua jenis masalah yang aku kategorikan sendiri ikut pengalaman hidup. Mungkin ada lah kategori lain aku pun tak tahu.

Ironiknya, kadang-kadang orang selalu anggap dia diuji bila mostly masalah dia adalah dari jenis kategori no.1. Padahal yang diperlukan hanyalah kematangan dalam berfikir yang sadly, tak semua orang ada skill ni walaupun umur bukan muda remaja. Kadang-kadang dah tua pun pemikiran kurang matang. Pelik lah jugak.

Dalam situasi aku pula, aku banyak berdepan dengan masalah jenis no.2, yang mana aku tak dapat kawal situasi yang berlaku tetapi bagaimana aku mahu recover atau handle kesan dari masalah tu. Dan kawan-kawan yang selalu contact waktu aku betul-betul serabut tu pula masalah mereka mostly dari jenis no.1. Jadi how was I supposed to feel?? Should I just hang myself?

Cuma, entah.. kadang-kadang aku cuba je positifkan diri. Mungkin if aku ringankan sikit beban orang lain tanggung nanti Allah pun ringankan beban aku ke? Wallahualam. Bersangka baik je dengan semua ketetapan, ye tak?


p/s: tahun 2015 dah nak habis. Apa azam tahun 2016? 


Tuesday, December 29, 2015

Motivation: Fake It Until You Become It

Aku akui, untuk jadi seorang yang sentiasa positif dan bersemangat bukanlah mudah. Tipu lah kalau aku tak pernah rasa down kan. Perempuan paling bermasalah kalau kena PMS. Dia macam, tetiba lah rasa macam tak berguna pada masyarakat lah, rasa macam benci diri sendiri lah, rasa macam kenapa aku buruk ni? dan macam-macam lagi lah yang pelik-pelik..Good luck lelaki. Haha. Teruk betul sebenarnya sebab tu kita kena rajin baca atau dengar benda-benda yang bagi kita motivasi. Kalau aku rasa demotivated, aku selalunya akan baca buku self-help mahupun layan TED Talks. 

Yang masih tak familiar dengan TED talks ni. 
"TED is a nonprofit devoted to spreading ideas, usually in the form of short, powerful talks (18 minutes or less). TED began in 1984 as a conference where Technology, Entertainment and Design converged, and today covers almost all topics-from science to business to global issues."

Dalam banyak-banyak TED talks ni, ni salah satu yang aku paling suka. Pasal macam mana kita nak jadi lebih confident dengan diri kita. Body language memang penting. Sebab tu bila tengok mat salleh British, body language dia sangat beza dengan body language orang Melayu. Hence the reason kenapa orang Melayu mudah ditindas atau satu masa dahulu pernah dijajah. Well anyway, aku paling suka bila speaker dia advice suruh tukar persepsi "Fake it until you make it" kepada "fake it until you become it" 

Talk ni juga sesuai untuk student architecture especially bila nak buat presentation. Ni camne kita boleh improve diri kita untuk nampak lebih convincing bukan takut-takut. 


p/s: nak start download talks ni & burn atau save dalam hp. 

Hala Tuju Nak Jadi Arkitek Lepas PT3 dan SPM- Jangan Tanya Lagi Please!

Sebenarnya aku dah pernah tulis dah pasal syarat kelayakan SPM untuk apply course senibina ni. Soal hala tuju ni aku dah pernah share dalam entri lama aku F.A.Q Senibina @ Architecture. But still, aku masih tak faham kenapa aku masih terima BANYAK sangat email/comment berupa soalan yang related degan syarat kelayakan ni. (Walaupun juga aku dah bagi warning sila baca semua entri pasal study & architecture sebelum nak tanya pasal architecture) Baru-baru ni pula aku dihujani dengan pelajar Tingkatan 3 yang risau subjek apa dia nak ambil untuk Tingkatan 4 nanti untuk membolehkan dia jadi arkitek nanti. Okay, fine. Bagus lah kalau plan dari awal. Tapi yang tak bagusnya soalan macam ni boleh buat aku rasa nak mengamuk tahu tak. Rasa cam nak cucuk je lobang hidung kau ni dik! Banyak sangat soalan remeh temeh, bila tanya dah baca semua entri aku pasal architecture tak dijawabnya dah. Habistu apa lagi yang kau tak faham ni? Bagi betis nak perut boroi betul. Aku masih teringat lepas SPM, nak tahu syarat kelayakan nak apply course senibina ni, aku usaha cari website IPTA yang tawarkan course ni. Usaha cari apa subjek-subjek yang aku kena skor, berapa lama course etc etc. Itu adalah common sense aku waktu berumur 17 tahun. That was like in 2005 (10 years ago!) Bukan saja dari aku lepasan SPM, malah dah masuk UiTM, kerja, pergi education fair, cari uni overseas, cari agent nak sambung belajar, camne nak buat IELTS, cari scholarship & cara apply semua tu, aku usaha cari sendiri. Mak ayah aku memang tak perlu masuk campur bab planning hidup aku kecuali satu soalan aku pada ayah masa umur aku 17 tahun. "Walid, what is architecture in BM?" sebab borang UPU dalam BM. "Oh, it's senibina" tu je keyword untuk aku explore. . Bila aku stuck, aku cari contact no pejabat yang berkaitan. Pejabat UiTM ke, pejabat MARA ke. Aku terus shoot je pejabat. Bukan tanya-tanya orang sekeliling yang aku tahu tak dapat bagi jawapan yang concrete. Then I got asked a lot "Hakak Sophie, camne hakak boleh survive architecture part 1 & 2 then sampai oversea?" I often tell people to redah je but I forgot to tell that ATTITUDE pun is really important tahu tak. Jadi bila budak-budak sekarang tanya aku pasal syarat kelayakan, pasal itu pasal ini yang kadang tak relevan yang patutnya takyah tanya aku, tapi tanyalah pada pihak yang sebetulnya, aku rasa macam Urghh. Macam mana nak jadi arkitek (atau any other profesionals ni)? Worse condition tahu apa? Mak bapak budak yang tanya aku soalan macam ni. Lagi aku terkejut beruk macam Weyy?? Umur kau dah 17 tahun pun mak ayah yang nak uruskan untuk kau?? Please lah uncle aunty sekalian. Naik lemak berkati-kati lah budak tu nak uruskan hidup pun tak reti.

Bila lama aku simpan geram tu, aku cuba masukkan dalam otak aku ni as if pujuk hati sendiri. "Sophie, kau tak boleh harapkan semua orang ada pemikiran macam kau. Setiap orang ada kelebihan & kekurangan kan?"  T___T

So okayh lepas mukadimmah panjang nak membebel . *tarik nafas panjang dan dalam & cuba ikhlaskan hati, Sophie!*.

Jika awak pelajar sekolah menengah PT3 nak masuk form 4 nanti, soalan awak sebenarnya sama maksud dengan syarat kelayakan lepasan SPM untuk kursus senibina. Contoh soalan saya dapat
"Kak, kalau saya nak jadi arkitek nanti, saya kena ambil subjek apa form 4 nanti? Saya tahun ni PT3"

bukankah soalan ni sama jawapannya bagi soalan "Kak, apa syarat kelayakan nak masuk belajar bidang senibina bagi pelajar lepasan SPM?"

Jadi dalam entri lama saya F.A.Q Senibina @ Architecture, focus pada soalan 1 & 3, sebenarnya saya dah jawab soalan ni tapi biar saya repeat supaya awak lebih faham sequence dia.

1. Identify mana satu IPTA/IPTS yang menawarkan kursus senibina/architecture yang awak idam-idamkan sangat tu, yang ada recognition dari Lembaga Arkitek Malaysia (LAM). How? Boleh pergi website LAM atau direct link ni: http://www.lam.gov.my/index.php/accreditation/list-of-recognised-programmes.html (nampak tak saya dah mudahkan kerja kamu?) dalam link ni juga, sebelah tab Malaysia ada juga senarai universiti lain di luar negara (Australia, New Zealand, UK) yang mana program dia turut diiktiraf oleh LAM. Dari sini awak boleh tengok IPTA/IPTS mana yang ada Part 1 atau Part 2 atau kedua-duanya sekali dan adakah program yang ditawarkan itu ialah diploma? degree? Master? Sebab Part 2 ni ada institusi yang tawarkan degree, ada yang part 2 dia adalah Master.

*klik pada gambar untuk besarkan. Atau boleh terus direct pergi link*



Melalui website LAM ni juga, banyak persoalan awak boleh terjawab seperti apa itu Part 1, Part 2 & Part 3? Kalau masuk IPTA/IPTS yang takde accreditation nanti macam mana (contoh: Politeknik), apa akan jad, macam mana nak dapatkan pengikirafan tu kalau IPTA/IPTA tu takde pengiktirafan? Website ni juga ada senarai architecture firm yang sangat membantu kalau awak nak buat practical ke, nak kerja cari pengalaman sambil belajar puna ada firm yang provide. Cuma kena pandai cari lah. So kalau nak jadi arkitek nanti, biasakan diri dengan LAM dan Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM). LAM lebih sesuai untuk students. 

2. Lepas dah tahu IPTA/IPTS mana yang tawarkan program senibina tu, awak carilah website uni/kolej tersebut. Google jela, bukan tanya kak Sophie. Dah jumpa then awak carilah apa syarat kelayakan (subjek) untuk lepasan SPM bagi course tersebut. Sebab lain uni mungkin lain syarat kelayakannya. Jadi wajar ke saya nak tahu semua IPTA/IPTS punya syarat kelayakan? Lagi satu website yang helpful ialah website UPU. 

Okay dah. Walaupun panjang lebar aku membebel/explain dalam entri ni, sebenarnya dah, tu dua jelah yang korang kena buat. Check IPTA/IPTS mana yang ada course architecture lepas tu cari je website dia.  Nak tanya ni susah ke tak sebenarnya step dia? Tak kan? Aku pernah explain dua step ni kat sorang budak ni (yang beriya convinced pada aku dengan semangatnya dia MINAT SANGAT-SANGAT NAK JADI ARKITEK sebab nak design bangunan yang unik di Malaysia, katanya lah) plus aku cakap kalau tak sure apa-apa atau ada masalah pasal intake boleh try call terus pejabat. Terus "uhuks uhuks akaq..(yer jangan terkejut budak zaman sekarang eja akak pun jadi akaq *aku baca siap terbunyi qalqalah lagi*) ..saya tak retila nak uruskan benda macam ni, contact pejabat bagai". Aku macam... T_______T  kau design bangunan unik kau pakai Lego jelah dik *dalam hati*


Kecewa tak aku? Mestilah aku kecewa weyy. Survival skill on the surface pun kau tak pass dik camne nak harungi liku-liku kehidupan yang penuh onak duri dan sembilu kasih lagi nih? Baru suruh call pejabat berkaitan dah goyang. Macam mana ni nak kena hadap maki client, bos, nak kerja dengan consultants, bagi arahan, pegang tanggungjawab etc ni? ingat buat bangunan ni syok sendiri je ke design je semata-mata lepas tu goyang kaki je dah siap? Susah jugak lah nak explain realiti architecture dalam bidang pekerjaan melalui secebis apa yang aku lalui dulu masa bekerja kepada budak-budak sekolah yang dalam otak dia nak jadi arkitek sebab nak design bangunan cantik-cantik je dan sebab minat melukis. Please, ingat juga kalau nak jadi arkitek sebab minat melukis je, mungkin awak lagi sesuai jadi artist/pelukis. Somehow aku taknak jatuhkan semangat/cita-cita orang. Sebab aku pun banyak lagi aku nak belajar nih. Belajar ni kan never ending process. 

p/s: So mulai saat ini, saya tidak akan menjawab SOALAN BERKAITAN SYARAT KELAYAKAN LAGI,  termasuklah syarat kelayakan universiti luar negara kerana basically, proses dia lebih kurang aje.  Masuk dalam email je terus saya delete masuk trash. Tak kisah lah pangkat makcik ke pakcik ke, saya dah sampai tahap tak boleh terima lagi dah. Ini tanggungjawab student sendiri, bukan tanggungjawab mak ayah students. Kalau saya spoon feed lagi, di masa hadapan jauh lagi besar lagi cabarannya , takkan sentiasa nak harap orang spoon feed kot? 5 tahun dah saya berblog, 5 tahun dah jawab soalan sama & explain kat orang termasuk ibu bapa students. So please have some mercy on me okay. 


Sunday, December 20, 2015

Lepas Gian!

Memang rezeki aku lah kan. Baru-baru ni kan aku ada current wish list yang salah satunya aku nak brewed coffee. Lepastu semalam kak ipar aku datang dengan anak-anak buah then ajak lepak minum-minum & makan ringan. Eh! Apa lagi, mestilah aku ajak dia mengopi. Semangat google coffee shop apa dekat dengan rumah. AM PM coffee shop kat USJ 21, Subang Jaya. Sedap la makanan dia. & bila dapat cappucino ni aku rasa macam pehhhh.. Lepas gian! Faham tak perasaan yang kau dah lama nak, tapi kau saje la try coffee style Malaysia cam White Town Coffee, nescafe la Ali Cafe la tapi semua tak masuk dengan tekak dan perut kau. Semua tak rasa coffee yang aku nak, semua rasa macam instant coffee yang tak original. Dia macam kau makan gula-gula Kopiko feeling dia, just perasa coffee camtu je feeling dia.. Urgh! Stressnya. Aku tak sangka pulak boleh addicted bila balik dari UK. Sebab aku ingatkan maybe aku cuma perlukan coffee masa study je kot so aku takde lah bawa balik coffee maker pula. Hm, nampaknya kena ada coffee maker sendiri lepas ni. Eh tak mampu lah aku kalau nak selalu minum kopi kat cafe ni. Hipsturr sangat eh. Secawan kecil RM9.  Boleh bankrupt kalau minum hari-hari. Tapi lepas minum memang rasa macam fiuhh, ini lah rasa yang dicari-cari. Terus rasa happy. Aku wonder camni ke rasa smokers yang gian bila tak hisap rokok? 


Sebelum tu kelmarin pula aku pergi tengok movie kat GSC Berjaya Times Square. Kawan aku ajak. Sebab office dia macam sponsor screening tayangan cerita Star Wars : The Force Awakens. Dan setiap orang boleh bawa seorang teman/pasangan. Since dia takde boyfriend dia ajak lah aku.  Memandangkan aku pun agak kebosanan & memang ada teringin nak tengok wayang maka haruslah aku tidak melepaskan peluang ni kan. To be honest sebelum ni aku tak follow pun cerita Star Wars ni. Tapi bila dah tengok rasa macam eh layan pulak. Macam kena tengok ni yang lama punya. Tambahan pula buatkan aku teringat kat arwah pakcik (adik kepada ayah aku) yang meninggal beberapa tahun lepas. Teringat dia yang semangat tahu semua jalan cerita & watak-watak. Lepas tu anak buah aku yang berumur 7 tahun tu pulak memang peminat setia Star Wars & dia dah tengok yang lama punya. Dia tu memang suka robot, galaxy & space ship ke jet fighter camtu. So bila layan Star Wars ni aku dah boleh agak dah dia suka watak yang mana. Bila aku teka mana watak yang dia suka dia macam surprised gila mata terkebil-kebil & tanya macam mana aku tahu? Duhh..lawak betul dia nih. Dah dari baby aku kendong dia kot. 

So masa kat seat wayang tu, setiap seat ada diletakkan goodie bag. Dalam dia ada pop corn dengan t-shirt star wars. Eh memang excited lah kan dapat T-shirt pula. Ada lah beberapa row kerusi yang takde orang duduk. Lepas cerita habis je nampak lah few guys bangun & cepat-cepat ambil t-shirt yang takde tuan tu. Aku ingatkan pekerja GSC tapi rupanya bukan. Yelah, T-shirt Star Wars kot. Paling tak pun boleh jual balik dengan harga lagi mahal sikit kan. 




p/s: Sebenarnya nak tulis entri pasal travel. Sebab banyak tempat aku travel sebelum balik Malaysia. Aku sempat buat road trip, Europe trip second round. Merasa drive belah kiri. Pastu bila godek gambar-gambar dalam hard disc rasa macam haa banyaknya lah hai gambar-gambar ni tak tahu camne nak start. Nak pilih gambar je pun dah macam hahaaaaa banyaknyaaa ribu-ribuan! lepastu bila tengok gambar-gambar lama macam nostalgia gila melayan pastu senyum sorang-sorang lepastu eh! lain kali jelah update. Pathetic Sophie!

Di Switzerland. Berhenti sekejap sebab view cantik sangat.

Friday, December 18, 2015

Tanggungjawab Sosial vs Sophie Tulis Buku?


Kalau ada yang ikut blog ni (walaupun kadang bersawang lama), mesti sedar kadang-kadang aku tulis entry pasal study architecture. Lepas tu nanti akan diikuti dengan komen soalan-soalan yang kadang-kadang aku tak mampu nak jawab. Tapi sis cuba! =')  Aku bukanlah seorang penulis yang mahu dikenali sangat sebenarnya. Haha. Entah, aku sayang lifestyle aku yang ada privacy. Cuma kadang-kadang aku rasa dah mencapai tahap maksima dah tahap kesabaran aku ni dengan readers yang bagi aku kurang matang la. Macam budak-budak sekolah ke. Contoh lah eh. Aku tahu aku ada instagram. Aku post gambar macam orang normal jela kan enjoying my life. Then tetibe setepek pulak orang comment soalan pasal camne nak sambung study overseas lah, pasal study architecture etc yang takde kena mengena langsung dengan gambar. Bukan sekali dua tapi banyak kali. Kadang aku delete je. Sampai satu tahap aku kena bagi warning macam ni kat info aku:

"if you have anything to ask about architecture or studying abroad, please do not 'ambush' my IG. DM or email me instead. Pls respect my space.tq" 

Lepas tu baru aman sikit aku rasa takde orang dah berani tanya kat comment dah. Bukan apa, kadang bila jumpa kengkawan pun diorang perli-perli aku. "Amboi Sophie, kau ni dah macam kaunter pertanyaan je..sampai ke instagram orang cari". 

Kalau nak diikutkan dah 5 tahun aku berbelog. Satu pemerhatian & kesimpulan yang aku dapat buat ialah, budak-budak zaman gadget ni sangat merisaukan aku dari segi critical thinking diorang. Bukan itu sahaja, merisaukan juga dari segi adab, dan juga cara bertanya soalan serta menaip. Aku ni observer. Jadi dalam 5 tahun ni, makin naik tahun, email & soalan-soalan yang aku terima daripada budak-budak ni makin lama makin entahlah. menyedihkan? Macam semua benda bila kau dah biasa dapat dihujung jari kau nak semua benda tu mudah je. Semua benda nak bersuap je. Nantilah aku buat entry khas jenis-jenis email & soalan yang aku terima saban tahun. Hanya kesabaran jadi kekuatan. Kalau tak boleh mengamuk nak makan orang dah.haha. Aku okay je kalau readers nak communicate dengan aku tapi dia tengok mood lah aku nak reply ke tak. Aku ni pun ada hati dan perasaan tahu tak. Sebab tu aku take out jugak chatbox kat blog aku ni. Penat eh dah macam kaunter pertanyaan je. Mungkin aku patut charge untuk setiap soalan yang awak nak Kak Sophie jawab, sila bayar RM5(including GST) nescaya aku pasti kaya-raya dah 5 tahun asyik jawab soalan. Ehh ungkit. Macam tak ikhlas pulak. 

So okay, itu satu kes yang boleh dibuat entri terus sebab bila nak bergosip tu kena bagi ruang khas. Haha. So yeah, selama ni aku selalu terima comment ke email ke apa-apa kalau yang budak-budak muda, dia suka cakap aku ni idol/sumber inspirasi diorang. Dan aku macam   V(-___-)V  Muka toya, Double peace. Sis redha?

Okaylah. Honestly aku rasa maybe sebab takde sangat orang dari architecture background/arkitek yang rajin menulis especially pasal architecture. Jadi aku ni dijadikan antara sasaran untuk diorang jadikan idol, which sebenarnya ramai sangat-sangat lagi arkitek yang hebat-hebat, kacak, comel,cantik. Orang kata beauty with brain tu banyak je dikalangan arkitek. Cuma arkitek ni low profile biasanya. Sebab tu agak susah kot nak cari. So bila orang nak jadikan aku idol atau nak ikut jejak langkah aku tu sampai study overseas tu aku macam. Hmmm.. okay, dulu masa aku buat undergrad pun aku selalu rasa Wow kat abang kakak yang sambung study part 2 kat overseas. So it makes sense. Cuma aku rasa gerun. Sebab aku tahu aku ni banyak lagi nak belajar, like serius banyak. Building construction industry memang no kidding weh aku tahu realiti itu.  Aku tak pernah rasa aku hebat sebab aku tahu macam mana aku struggle dulu. I was a survivor & will always be a survivor, no doubt.  Sebab aku tahu ramai lagi orang lain yang lagi layak digelar hebat so kalau pasal rendah diri, of course aku pun ada rasa rendah diri itu. T__T so please awak yang masih belajar, be MUCH MUCH BETTER THAN ME.. ambil yang positive je dari saya. Saya ni banyak gila flaws okay. 

Cumanya, aku akan cuba continue menulis sebab baru-baru ni kawan aku menerapkan istilah "tanggungjawab sosial". So yes, apa-apa yang aku share dalam blog aku ni sebenarnya aku share sebab ini ialah tanggungjawab sosial aku pada kamu yang dahagakan sedikit pencerahan. (hm, terasa hebat pulak ayat aku nih!). Supaya satu hari nanti, kamu akan jadi hebat, jauh lagi hebat daripada aku yang takde apa sangat nih.  Aku tahu, ada je entri-entri aku yang diciplak especially pasal study & architecture. Yang di-copy paste bulat-bulat lepas tu buat macam kononnya blogger tu yang tulis sendiri (tukar ayat or kata ganti nama diri aje). But you see, sebab tulah aku punya penulisan ni tak skema macam dalam surat khabar atau majalah. Sebab ini ialah style aku. Yang orang baca boleh tahu ni aku yang tulis. Aku campur je BM & BI dalam satu ayat tapi yang penting jangan guna short form. Memang kalau cara aku bercakap pun memang camni. This is me. Aku suka penulisan yang santai sebab kalau aku baca orang tulis style skema pun aku rasa kurang feel. Monotonus sangat. So bila orang cilok entri aku, aku takdelah pulak kecewa malah rasa berbesar hati sebab itu membuktikan yang entri aku tu membantu. 

So dari tadi aku membebel ni aku nak cakap apa sebenarnya? I terforgot. 

Oh..Aku pernah buat survey/poll pasal entri macam mana yang readers suka baca kat blog aku. Tak silap aku paling banyak ialah Architecture. Lepas tu pasal lifestyle & tak kisah apa-apa saja. Almost sama rata. Tapi aku masih ada hajat untuk buat blog baru sebab macam ke arah aku yang dewasa & professional sikit. Yela, blog ni kan dari zaman aku cam remaja sikit so I need a change. Cuma nak cakap tadi aku ambil masa lah check balik entri pasal study & architecture kot-kot ada comment yang perlu dijawab. Tapi ada satu komen yang dah lama aku dapat ni yang aku masih ingat sampai sekarang.  




1st, sejak bila pulak aku dah famous.

2nd, aku kagum betul dengan semangat dia yang photostat entri aku tuh. T__T terharu. Bila dapat penghargaan camni lah aku rasa yakin sikit nak menulis. Kalau tak kang aku rasa cam aku syiok sendiri aje. Tapi aku tahu, aku banyak silent readers. Ngaku jelaa korang..acah-acah tak baca pula ;p
FYI, readers aku paling ramai after Malaysia ialah dari USA. Taknak ajak aku ke travel US? ceh tetiba.

3rd, idea dia memang brilliant. Cuma satu benda la yang korang kena faham aku yang menulis ni. Kalau aku nak menulis pasal architecture, aku perlukan mood yang best & tak stress. Sebab tu masa aku busy belajar aku jarang update blog sebab keadaan yang agak tense.  Ada je aku bajet-bajet buat draft apa yang sesuai nak ditulis kan kalau aku nak produce buku sendiri. Aku juga ada niat nak tulis novel (yang pasti bukan novel cinta bertajuk Arkitek Itu Suami Aku.Lulzzz). Tapi takpelah. Taknak cakap lebih-lebih. But anyway bagus jugak aku cakap sikit sebab bila aku baca balik entri aku yang lama-lama kan, banyak juga sebenarnya benda yang aku cakap aku nak buat tu aku dah achieve pun. =) So rasa macam bagus jugak lah aku post dalam blog. Ibarat diari sedikit. Tapi diari untuk tontonan umum lah. Kalau diari sendiri korang kena sediakan tisu pulak.


p/s: korang sedar tak kat side bar kanan blog aku ni korang boleh subscribe blog aku? So kalau aku post entri baru entri tu akan masuk kat email korang. Incase kalau taknak terlepas apa-apa aku merepak lah. Dan tak payah risau pun lah kalau nak stalk. ;p  Aku takkan tahu siapa yang subsribe pun. Cuma ni sekadar initiative jela especially kat kawan-kawan aku yang complaint aku lama tak update. Sebab kalau aku update pun aku malas gak lah nak share kat FB aku sendiri. Entah kenapa. Pelik-pelik je aku ni. 


Wednesday, December 16, 2015

Random Me #6: [Diari Birmingham]. Kosong.

[OMG. Ni draft 6 bulan lepas masa masih di UK. Haha]

Di saat aku menulis ini, aku sudah pun dikira tamat pengajian. Sekadar menunggu results. Lulus ataupun tidak.

Dan target aku untuk balik Malaysia ialah pada 30 September 2015. Aku ada lebih kurang 4 bulan sebelum aku balik. Kononnya nak pergi travel. Di saat ini, aku sebenarnya masih ragu-ragu. Apa yang aku nak capai dalam hidup sebenarnya. Acapkali aku tanya pada diri aku sendiri.

"Sofiya, kau nak jadi apa sebenarnya? Kau betul ke nak jadi arkitek? Kau nak jadi arkitek yang macam mana? Kau nak ambil part 3? Ada firm sendiri.?"  Soalan mampu atau tak aku tolak tepi dulu. Then aku tanya lagi. "Sofiya, kau nak kerja kat UK ke? Kau boleh kerja dengan mat salleh ni semua?" Aku mahu. Kalau ikut hati memang lah mahu juga cuba. Cantik sikit resume kan bila balik nanti. Tapi persoalannya mampu ke aku mengharungi hidup di negara orang ni?sendiri?

Hidup sendiri ni, banyak kena berperang dengan emosi sendiri. Ramai orang tak faham keadaan ni. Kalau cakap guna otak je mesti akan cakap "kerja lah sana, currency tinggi if bawa balik duit nanti" Memang, aku tahu tu. Cost of living di sini pun tak semahal Malaysia barangkali. Tapi yang orang susah nak faham..

Kadang-kadang bercakap pun kena pakai emosi. Kalau aku tersungkur, kalau aku ada masalah, aku takde support system. Tempat mengadu aku hanya pada yang Esa. Duduk di perantauan ni, aku tak sangka aku lagi banyak menangis berbanding masa ambil degree 4 TAHUN kat uitm dulu. Aku ni orangnya memang susah nak nangis pula tu. Kalau dah tahap nangis tu maknanya memang betul sedih lah tu. Aku sunyi hidup di perantauan walau ramai aje kawan-kawan Malaysian. Aku sunyi tanpa Mama & Walid, tanpa adik beradik aku 6 orang, tanpa kak ipar & anak-anak buah yang memeriahkan. Bila skype dengan family, melalui webcam, nampak suasana rumah pun dah rasa homey. Bila adik-adik post gambar berlatar belakang rumah pun dah rasa macam kat rumah. Bukan nak tengok sangat muka adik *kahkah* ,nak tengok gambar rumah. wawawa. Sekurang-kurangnya housemates aku ada la boyfriend ke, encik tunang nak skype or ceritakan masalah ke, mengadu apa-apa ke, share cerita ke. Diorang pun suka buat hal masing-masing je dalam bilik. Tapi aku ni? Zzzzz.. asal skype dengan family je tanya bila nak kahwin, dah ada calon ke.. Sampai rasa nak skype pun gerun sikit nak call. Memang ramai Malaysian kat sini tapi yang betul-betul rapat yang aku boleh cerita masalah yang aku boleh percaya pada dia? Takde. Ramai yang dah balik. Memang aku jenis tengok orang sebelum percayakan seseorang. Dan aku akui, aku agak susah nak rapat dengan someone melainkan orang itu ada aura yang aku boleh ngam dengannya.  Mungkin course aku busy, aku boleh abaikan perasaan sunyi itu. Tapi bila aku dah habis class? Baru seminggu free aku dah rasa nak balik Malaysia. Dah dua buah buku tebal aku habis baca, balas dendam sebab masa busy tak sempat baca buku. Aku ni memang suka membaca. Dan aku beli lagi 4 buah buku untuk dibaca dengan harga 7pound je semua. Murah kan?

Kalau orang tanya pasal pengalaman belajar di perantauan ni, banyak aku nak kongsikan kalau boleh. Suka duka, pengalaman deal dengan mat saleh, (mat saleh British ni cukup dikenali sebagai bangsa yang proud) sistem pembelajaran, macam-macam. Aku tengah kumpul semangat nak teruskan menulis blog. Sebab aku tahu ada yang menanti walau aku dah jarang sangat dah menulis.

So berbalik pada cerita aku yang ada konflik dalaman samada nak cuba kerja kat sini ke tak. Perasaan tu sangat bercampur baur. Aku nak balik. Tapi aku taknak balik. Ia masalah kecil yang besar sebenarnya. Hahah. So aku just cakap kat family aku, kalau aku TIBA-TIBA dapat suami yang bekerja kat sini barulah aku akan cuba mohon. (mohon je, belum tentu dapat). Walau hati agak kuat untuk kerja kat UK ni tapi entahlah. Malaysia tetap dihati. Walau politik sekarang memang teruk & kotor, dengan pendatang asing yang kian bercambah dan macam-macam hal di negaraku, aku masih rindu dengan suasana Malaysia. Malaysia tu, rich of culture, rich of great great foods, rich of humbleness dan macam-macam yang sukar digambarkan. Yang pasti, feels home. Mungkin nantilah akan aku compare apa beza nya. Kalau orang pernah study overseas, pasti faham apa perasaan aku ni, paling tak pun mungkin akan rasa nak kerja di luar. Tahap tekanan kerja di Malaysia memang di paras yang patut dibimbangkan.

Well anyway, ni sekadar monolog aku je. Takpe taklah monolog dalaman since korang boleh baca kan. So entahlah. Aku jiwa kacau.

p/s: Anyway aku dah pun pilih untuk balik Malaysia. Aku percaya apa-apa hal pun kita sebagai seorang Muslim kena kembali pada Dia. Bila confuse gila, aku buat istikharah. After a while, hati aku kuat rasa nak balik di saat bila masa aku kat UK, aku dah tak rasa apa. Hanya jasad yang mengharungi liku-liku hidup di perantauan. Jiwa aku bukan disitu. Feeling yang numb. Susah pulak nak jelaskan. So bila dah balik ni, hati aku rasa terisi sangat-sangat & bersyukur aku masih bernafas sampai sekarang. Hari-hari bila dapat tengok mak ayah pun dah cukup lega. Tambahan pula bila tengok anak buah sulung aku yang masa aku tinggalkan Malaysia dulu kecil lagi. Bila dia sambut aku di KLIA dan paras tinggi dia dah nak cecah bahu aku, aku peluk dia "Zain? Zain dah big boy.." Wuwuwuwu sedih gilak   T__T aku dah missed out dia punya growing moments. So sekarang everytime dia datang (mulut dia memang becok gila tahap kadang adik aku pun malas dah nak layan) tapi aku tetap paling rajin nak layan sebab aku rasa macam aku nak ada quality times dengan anak-anak buah aku sebab dah berapa tahun aku dah missed out that moments dengan diorang. Anak buah second pun si Aisyah dah makin besar & makin cheeky. Dia lahir masa aku di UK.  Masa aku balik dia malu dengan aku sebab tak kenal aku. Huwaaaa.. aku tak dapat bayangkan kalau aku tak balik Malaysia. 

Sometimes babysit diorang. Screening time boleh tengok kartun or else buat something else seperti kelas seni bersama saya. 

My love. 
Aku cakap dengan Zain "Zain, can you please don't grow up anymore?stay like this lah"
Zain: "You mean I kena kecik macam ni aje? So you nak I ni jadi macam Peter Pan lah?"
Me bursting into laugh. Dasar becok!






Tuesday, December 15, 2015

Current Wish List

If only Aladdin's Genie does exist and if only I am asked what I wish for right now, 


1) Having dinner on top/high level area with magnificent KL view at night. 



2) Enjoying nice dessert and just be happy doing so without feeling guilty of calories intake.

3) Badly need good coffee. Brewed one. Not the Premix/ 3 in 1 Nescafe kind but the real brewed coffee. Perhaps Cappucino or White coffee hazelnut/caramel in a nicely designed coffee shop. Felt a bit disappointed recently for purchasing a cup of coffee in an event which cost RM6 but taste nothing more than Nescafe 3 in 1. When you become a coffee lover, you will know how to differentiate the taste. 

4) Walking barefoot at the beach. 
Sky + beach sound + walking on sand = "Nothing soothes the soul like a walk on the beach" 



 5) I have lost myself in my own kind of battle. Sometimes I miss my own laughs. Sometimes I miss the old me. So I am in need of good laughs and long sleep. But a long sleep after getting 1-4 wish list done will be the most satisfying. Sigh.






Monday, December 14, 2015

Tamak Dunia

Dulu sebelum aku sambung belajar di UK, aku bekerja sebagai Assistant Architect di salah sebuah architecture firm di tanah air. Selain tu, aku tak dapat let go kehidupan aku bersama kolam renang. Sukar untuk aku lepaskan kehidupan sebagai lifeguard sebab disitu aku bertemu ramai kawan dari bidang selain architecture, yang aku rapat sampai sekarang. Kehidupan dengan kolam renang tu membawa aku menjadi seorang swimming instructor. Bukan sahaja di UiTM Shah Alam tetapi ada juga demand untuk mengajar di tempat lain. Aku akui, aku busy waktu tu. Weekdays kerja di firm. Weekend Sabtu & Ahad aku busy dengan kehidupan kolam renang. Kadangkala pergi jumpa kawan. Sebab weekends jelah masanya aku nak jumpa kawan-kawan dah weekdays semua bekerja kan. 

Sampai lah mak aku kata "Asyik keluar je.. Bukan nak duduk rumah tolong Mama buat kerja ke." Waktu tu, aku rasa mak aku sebagai suri rumah tak memahami aku yang berkerjaya yang nak masa "Me-time" ketika hujung minggu. 

Aku seolah-olah kuat bekerja. Tapi tak pula menjadikan aku kaya. Sekadar cukup-cukup jelah, tak pula miskin sampai kena pinjam duit orang.

Bila aku sambung belajar di UK, kebanyakan masanya aku sendiri. Mungkin juga waktu mendewasakan aku, mematangkan aku lagi. Aku akan selalu call parents aku seminggu sekali. Bila aku borak dengan mak aku, aku rasa banyak benda boleh diborakkan. Aku enjoy dengar cerita-cerita mak aku. 

Sampai satu saat, aku macam tersedar. Sebenarnya dulu mak aku marah aku busy tu bukan apa. Dia nak spend time dengan aku, dengan anak-anak. Dahla weekdays anak-anak takde kat rumah. Balik pun kadang-kadang lewat, tak sempat dinner kat rumah. Then weekends pun aku still nak keluar? Pentingkan diri betul aku ni. 

Orang perempuan ni, dia kalau membebel tu bukannya apa, dia mahu didengari. To be listened to what she feels. Permpuan tu Tuhan jadikan penuh emosi. Perempuan tu tinggi darjatnya. Tambahan pula dia seorang Ibu. Bila Skype pula masa di UK, makin lama..aku perasan mak aku dah makin tua. Jelas riak wajah dia yang makin tak larat. Aku sayu. 

Jadi aku nekad, aku balik Malaysia nanti aku akan spend time dengan mak aku, tolong apa yang patut. Kerja rumah tu memang banyak. Hidden chores especially bagi golongan lelaki yang ingat duduk rumah ni boleh hayun kaki je anda silap. SILAP BESAR. So bila aku balik Malaysia ni, aku memang jarang sangat keluar. Aku tak suka melepak. (Actually dari dulu pun takdelah kuat melepak). Jadi weekdays aku memang duduk rumah, buat kerja freelance & kerja rumah. Kadang-kadang memasak. Aku tak pernah ada orang gaji. Memang penat, kepenatan ni sebenarnya aku pernah rasa masa parents aku pergi haji dulu & aku yang kena ambil alih uruskan hal rumah. Jadi bila sekarang ni buat kerja rumah tu rasa penat, dia seolah-olah menginsafkan aku tentang pengorbanan mak aku selama ni. Disebabkan aku berada di luar negara beberapa tahun, jadi aku ambil peluang ni nak tebus balik waktu-waktu yang aku tak dapat luangkan bersama mak aku. Aku layan je mak aku. Dia nak pergi mana-mana aku jadi driver dia. Pergi Ikea ke, pergi hospital ambil ubat ke.  Dia nak cerita apa aku layan je. Dia nak cerita ikan kat kolam dia mati, pokok-pokok bunga dia tanam dah berbunga, pokok rambutan,mangga & nangka dah berbuah tapi kena curi musang, tupai & kadang manusia, etc etc..aku layan je. & aku takkan bosan melayan sebab itu je satu-satunya mak yang aku ada yang korbankan seluruh hidup dia menjadi seorang isteri yang setia dan ibu yang membesarkan 6 orang anak yang semuanya berbeza pe'el kami takde satu pun sama. Walau aku dapat memberi masa & wang pada mak aku, aku rasa takkan pernah cukup dengan pengorbanan mak aku. 

Orang tua pula kan, kadang-kadang bab gadget memang kureng. Dah tunjuk banyak kali pun masih lupa. Guna handphone & laptop. Mak aku dulu masa baru-baru guna hp kalau SMS semua CAPITAL LETTER CAMNI. Sekarang dah pandai whatsapp. Sekarang mentang-mentang dah pandai copy paste & forward, hari-hari lah dia forward pasal agama ke nasihat ke. Computer pun mak aku tak reti guna. Di waktu umur dah 60 tahun ni, aku teman lah dia pergi beli laptop sebab dia nak belajar.  Kalau orang tak penyabar memang mudah marah.  Sebab ajar kat orang tua ni jauh lagi susah dari ajar budak tadika. Tapi aku cuba untuk tak marah atau tinggikan suara,instead tunjuk jelah banyak kali pun. Macam dalam iklan Petronas "ni burung apa?" yang tanya banyak kali tu. Tapi aku sedih juga. Kalau siang semua orang pergi kerja so tinggal lah mak aku sorang-sorang kat rumah. Sebab tu aku rasa berat hati je nak kerja di firm cepat-cepat. 

Kadang-kadang aku babysit anak buah aku dua orang. Sorang 7 tahun sorang lagi nak masuk 2 tahun. Yang 2 tahun tu, memang kena melayan jela sebab taknak dia nangis. Ada sekali tu masa dia datang aku tengah lipat kain baju. Disebabkan kena layan si baby 2 tahun ni bermain, habis kerja lipat kain berbakul tu tergendala. Nak biar dia main sorang-sorang dia nangis pulak sebab tak dapat attention kan. Dan aku pun T__T wuwuwu.. camni rupanya jadi mak. Patutlah suri rumah yang ada anak kecil ni bertambah penat & kalau rumah bersepah tak sempat kemas tu aku memang faham & takkan complaint sebab aku totally faham. 

Masa aku kat UK aku masih selalu terima email tanya pasal kelas renang. Aku memang dah tak buat lepas fly. Bila balik ni pun aku tak buat juga. Sebab aku nak spend masa kat rumah dengan orang-orang tersayang. Apa gunanya duit banyak tapi family sendiri kau abaikan. Cari duit ni, bukannya bila kau dah dapat duit kau bagi/hulur je duit kat parents kau or belanja family member kau apa-apa barang mahal-mahal camtu. Tapi luangkan masa yang BERKUALITI tu yang penting. You provide something they emotionally lack through a medium which is a focused conversation. And sometimes, there is some sort of emptiness in everyone that needs to be filled. Dengar cerita diorang, masalah diorang. Kalau macam aku pun, yang menjadikan aku mengingati orang ialah memori manis bersama orang tu, bukan barang/duit yang orang tu bagi. Sebab barang/duit tu akan mudah dilupa. Feelings yang orang tu tinggalkan pada kita yang akan membuatkan kita rasa look forward nak spend time dengan orang tu lagi. So aku rasa maybe masa aku busy kerja dulu & tak menjadikan aku kaya tu entah-entah sebab tak berkat. Tapi ni duduk rumah ni dah nak 3 bulan Alhamdulillah tak pernah pulak mintak duit mak ayah kalau nak keluar dengan member ke apa. Siap murah rezeki lagi kadang-kadang keluar kawan yang belanja. Haha. 


p/s: Bila dah duduk rumah ni, harini aku macam tak berapa sihat. Semalam kena hujan. Balik lewat, penat. Tak mandi terus tidur. Then harini cancel keluar dengan kawan. Isnin kan Selangor cuti sebab menang bola. Then bila aku cakap aku tak jadi keluar, mak aku cakap "ha eloklah tu duduk rumah, kakak ni hari-hari keluar". Aku macam huh?? bulatkan mata dan sedikit terngaga. Aku keluar Sabtu tu petang sebab teman Kak Ipar pergi KL. Ahad (semalam) pula aku pergi hadiri kenduri kahwin kawan lifeguard UiTM dulu, quite a BFF la. Balik lewat sikit sebelum midnight sebab lepas kenduri gi lepak dengan member lifeguard kat Alamanda. 2 hari je kot yang aku keluar. Isnin sampai Jumaat aku ada kat rumah? See what I mean? Memang mak aku ni kalau boleh dia nak anak dia ni duduk kat rumah hari-hari ada kat rumah. Baru keluar satu hari setengah dia dah rasa macam aku asyik keluar. Hurmmm..     (-___-') 


Friday, December 4, 2015

Pengalaman Pertama di Spa Wanita/Muslimah Malaysia-Highly Recommended!

Sebenarnya kan, masa aku belajar itu hari di UK, bila rasa penat sangat, aku selalu nekad, balik Malaysia aku nak pergi berurut ataupun pergi spa. Kadang-kadang bila lenguh sangat duduk, aku terpaksa guna minyak angin yang dibawa dari Malaysia pastu urut belakang sendiri. Pastu sendawa, keluar angin. Sedih dan susah kan sebab tangan tak sampai. Bukanlah kat Birmingham tu takde pusat spa. Tapi, omputih ni, aku bukan apa, sedangkan pergi swimming pool pun kat changing room diorang boleh bogel je macam takde apa-apa, inikan pula tempat macam spa. Aku pula yang kena tutup mata atau berpaling laju-laju sebab tak tergamak nak tengok makcik-makcik yang dah sagging duk naked. Kalau cam Jessica Alba ke aku rasa nak ternganga dan terinspirasi lah jugak kan. Buatnya campur pulak laki perempuan kat spa tu tak ke haru? Leceh tau. Lagipun I ni wanita bertudung so kena lah berusaha menjaga aurat gituh.

So kadang-kadang kalau aku nak take five bila penat buat kerja masa study dulu, aku rest lah sambil layan Facebook. Then aku perasan kawan sekerja lama (waktu kerja di architecture firm) yang aku dengan skemanya suka panggil dia Encik Ali ni isteri dia baru buka spa. Seperti lembu dicucuk hidung aku pun godek-godek lah page Akma Spa. Nama akak ni Akma. Terus aku rasa macam, hisyh tak boleh jadi ni. Aku kena merisik khabar ni kat Encik Ali. So masa aku masih di Birm aku bertanya-tanya lah pasal spa Kak Akma ni. Kak Akma ni pun aku pernah jumpa few times masa di Malaysia. 

Masa aku mula-mula usha Facebook Akma Spa ni dia baru buka satu spa. Tak lama lepas tu dah buka 2nd spa. Eh! Ni mesti bagus treatment dia ni sampai boleh buka 2nd branch. So aku pun decided nak pergi Akma Spa lepas pulang dari UK. Tak fikir panjang dah sebab orang yang kita kenal kan, lebih trusted & review dari customer lain pun rata-rata berpuas hati.  Lepas aku rasa jerebu dah takde, rasa macam dah rileks sikit, hilang jet lag, unpack barang-barang semua so aku pun set appointment nak pergi Akma Spa yang terletak di Melawati. 


Spa Akma ni berkonsepkan modern dari segi hiasan dalaman dan konsep dia aku memang suka! Sebab berkonsepkan SATU WANITA/MUSLIMAH SATU BILIK . Customer tak perlu berkongsi bilik dengan customer lain untuk menjaga aurat dan privacy. Selain tu, boleh buat couple treatment jugak macam ibu dan anak perempuan boleh buat treatment satu bilik. Bestfriend ke. Orang perempuan kan suka girlish-girlish bonding time cenggini.. 

Secara jujurnya aku ni memang tak pernah pergi buat rawatan spa dalam Malaysia. First time pergi pun masa di Bandung. 2nd time pergi berurut kat Hatyai, Thailand. Kalau pergi spa di Malaysia pun pernah sekali tu sebab nak buat bekam. So memang bertahun lah aku tak jejakkan kaki ke spa. Nervous gak la sebenarnya. Haha. 

Bersama Kak Akma owner spa yang sangat cantik & manis bersama pasangannya yang sama cantik sama padan, Encik Adzhali (nak puji hensem takut pulak sebab laki orang.hahaha. tu wife dia kat sebelah bila-bila boleh cucuk mata aku on stand by dah ok jari dia!). Ali ni dulu kat tempat kerja aku dia arkitek. Aku ni assistant architect. So banyak gak lah ilmu aku dapat dari dia yang aku guna masa di UK, yang sampai sekarang pun aku masih ingat. Rasa terhutang budi. Bab-bab menuntut ilmu ni insyaAllah sifu-sifu akan selalu diingati & didoakan. =)
 
So ni bahagian kaunter utama dia. Masa mula-mula masuk di tingkat bawah tu ada kaunter kecik je. Aku diminta oleh pekerja dia Yana untuk naik ke atas guna lif. Bila keluar lif je wallaaaaa! Besarnya! dua lot kedai yang disambung. Disebabkan aku pergi hari Rabu lepas which is weekdays, so memang tak ramai orang lah. So aku ambil peluang nak pusing-pusing tengok spa ni. Jom aku tunjuk korang area dalam spa ni macam mana rupa dia. Best woo..

Setiap walkway dia memang best. Hiasan dalaman yang simple & tak sarat, lampu romantik sangatzz I loike! Dia macam feeling yang tak serabut lah bila masuk. Kalau tengah stress tu macam boleh lupa jap masalah korang sebab suasana yang tenang dalam nih. Tambahan pula, memang sejuk sentiasa sebab ada aircond.  

 Cantik area ni! I like!

Ni ruangan menunggu yang feeling dia macam dalam rumah. Ada sofa, boleh tengok TV, dapat minuman. Kalau ada sesiapa temankan korang, nak tidur pun boleh juga ni ada sofa. ;p

Siap ada kitchenette lagi weh. Rasa exclusive betul. Boleh tak nak sewa bilik duduk sini? Hahah. K..


Kalau ada anak kecil pun tak perlu risau sebab ada bilik mainan. So anak-anak boleh luangkan masa disini sewaktu ibu-ibu menerima rawatan.

Dah pehal perempuan ni pulak yang over cari barang mainan? Masa kite kecik kite tak banyak mainan camni pun.. That's why that's why.

Sambil menunggu giliran juga boleh usha-usha barang di satu section butik ni. 

Ha tengoklah toilet dia. Kemas & cantik. Dah macam hotel pun ada. Ni toilet untuk rawatan mandi susu ke, rawatan untuk bakal pengantin nak naikkan seri camtu. 

Kat sini ada beberapa jenis bilik rawatan. Awak akan dibawa ke bilik yang bergantung pada rawatan yang awak nak lah. Macam facial ada bilik sendiri, sauna bilik lain, massage bilik lain, dan macam-macam lagi. 

Kat sini pun boleh buat pedicure manicure okay!


So, pengalaman aku terima rawatan spa- Sebelum memulakan rawatan, aku diminta tukar baju. Erm, erm. erm.. Kiranya, ada robe kain nipis yang dia bagi. Tak boleh pakai baju sendiri. Kena tanggal apa yang patut. Pastu tak bolehlah kan aku post gambar tengah buat rawatan. Defeit the purpose of me sharing about woman (muslimah spa) haha. 

So first rawatan yang aku buat ialah sauna. Seriously, ni first time buat sauna. Aku dah nervous sebab Malaysia dahla panas (bajet omputeh lak), pastu nak sauna lagi? Hmm.. good luck Sofiya. Tapi aku memang rasa aku perlu buat sauna sebab nak buang toksin dalam badan. Al maklumlah, masa study dulu bantai je campur minum coffee pastu red bull, makan pun tak berapa nak jaga sebab busy sangat. Sauna memang banyak kelebihan. Tapi dah tentulah kelebihan yang paling best untuk kebanyakan wanita ialah sauna boleh membakar kalori. Nyah kau kalori nasi lemak pagi tadi! Kalau rajin buat sauna boleh kurus gamaknya. 
Feeling spa sangat deco dia. 


Pengalaman masa sauna ni, Yana ada bagi aku air, boleh bawa masuk dalam peti (ke kotak?) sauna ni. Ada pintu sukahati sebab boleh keluarkan kepala sukahati. ada tetingkap kecil. Yana kata kalau aku tak tahan panas panggil je dia lepas buka tingkap tu. Rawatan sauna 40 minit. Panas? Haih berpeluh-peluh aku weh. Marathon pun tak sepeluh ni. (Bila masa kau pernah join marathon ni ntah Sophie). Kalau kau termenung je dalam tu memang rasa lama. Tapi sebab ada magazine dalam tu kira okaylah. Magazine pun sampai panas dah. Asyik kena kalih laju sikit. 

Lepas habis sauna, Yana datang. Dia cakap "Wah banyaknya keluar peluh.." Ha maybe aku rasa sebab ni first time kan so memang lenjun lah. Haha. Tapi feeling dia best lepas keluar. Yana kata, lepas sauna akan rasa letih sangat. Tapi esoknya akan rasa fresh.

Okay lepas keluar sauna, aku dibawa ke bilik massage pula. Tahu tak betapa excitednya aku nak ber massage?? Sebab dari masa kat UK lagi dah terbayang-bayang bestnyaa kalau pergi berurut bila balik Malaysia nanti! 

 Bila masuk bilik massage, hmmm.. bestnya! Lighting memang suram buatkan mood cam rileks je. Lepastu ada lilin pulak. Aduhai, sengih jela macam kerang busuk. Dah romantik pulak suasana camni malu lah ittew!. Tapi fefeeling princess sangat nak dapat rawatan.  Rawatan massage ialah sejam. Sejam massage rate dia RM89. Yang guide & merawat aku dari awal ialah Yana, jadi dia jugalah yang urut aku. Aku suka dia ni sebab dia ramah,lembut, suka senyum & cantik. Rajin pulak tu berborak. Dia urut memang best gila! Memang ni jujur. Aku sampai terlelap weh! Mula-mula tu memang lah aku memanjang je tahan gelak sebab geli kot. Urutan dia dari kaki, belakang badan, tangan dan satu badan lah kiranya. Pastu kalau sakit boleh bagitahu. Kalau nak lagi kuat pun boleh request. Eh yang laki jangan fikir bukan-bukan pulak eh. 

So masa massage tu mata ditutup dengan pek mata berherba, so relaxing dengan bunyi alunan muzik yang bunyi macam alam flora & fauna ada bunyi kicauan burung. Haih, memangla tenang selaku pencinta alam. Memang sejam tu rasa sekejap je berlalu. Highly recommended kalau nak buat massage relaxing. Yana kata dia memang buat massage relaxing, bukan massage yang nak betulkan urat, rahim jatuh semua tu. Patutlah terbuai-buai aku rasa. 

Bilik facial.

Lepas massage 1 badan (Aromatheraphy full body massage) , aku buat facial pula. Bilik facial berbeza dengan bilik massage tapi disebabkan aku ambil treatment massage, adalah lebih afdhal buat facial di bilik sama je kata Yana, so that takdelah aku kena berjalan pergi bilik lain. Boleh sambung dimanjakan seperti Princess. Aku buat 24 karat Gold facial & resdung sekali. Sebab dah lama tak buang resdung. So dia asapkan dulu pakai lilin resdung tu. Lepas tu baru buat facial. Bagi yang tak pernah buat facial, facial ni process dia biasanya cuci muka (cleansing), scrub, steam untuk buka liang pori, buang blackheads/whiteheads pakai besi halus tu sebab liang pori dah buka. (Serius ni proses aku paling malas sekali sebab sedikit sakit.haha. tapi hasilnya memang umph!), then pakai mask. Sambil-sambil buat rawatan tu borak dengan Yana, dia banyakla kongsi tips kecantikan. Yana kata kadang dia pun suka beli mask kat situ sebab memang best. Bila lepas pakai masker je kulit rasa fresh & berseri katanya. Masker Gold 24 karat yang mempunyai kolagen. Masker tu sejuk & nyaman. Bila tanggal, kulit rasa lembut sangat. Rasa macam tak zzabarr nak tengok cermin. Mirror mirror on the wall.. sudah. 
Tapi memang bila tengok cermin rasa macam waahhh.. Glowing nya rasa macam tak nak cuci muka setahun boleh?

Feeling: Rasa macam lagi comel dari Kak Ton!

 Lepas buat rawatan tu bolehlah menjelaskan bayaran di kaunter dia. Kat belakang tu ada la beberapa produk kecantikan termasuklah produk kecantikan brand Akma Spa sendiri. 

Ni antara produk Akma Spa sendiri. Aku ada yang belah kiri ni Boreh Malaya (lulur badan dari bahan natural). Aku memang banyak go natural sekarang ni sebab tu nak try tu). Pastu ada satu serum acne Akma Spa. Disebabkan I ini jujur orangnya makanya bagilah aku guna dulu pastu baru boleh bagi komen & review yang ikhlas. Iya dak?

 Ni lah tiga orang worker yang ada masa aku pergi tu. Siap ada uniform yang cantik lagi tau. Diorang semua murah dengan senyuman. Yana yang paling kanan, rambut berikat. Aku borak dengan dia, katanya dah lama kerja dengan spa. Memang passion dia. Patutlah buat kerja cam ikhlas je. Kan ada kan kadang-kadang kita boleh rasa orang tu buat kerja ikhlas ke tak.  But sorry guys, she's married.  ;p

So bak kata Yana, lepas sauna tu akan rasa penat. Memang balik tu aku rasa penat sangat. Aku tidur awal. Tapi sebelum tu memang badan rasa sedap sangat! Esoknya memang rasa fresh. Memang highly recommended lah. Kalau kawan-kawan yang kenal aku dengan baik mesti tahu kalau aku dah recommend sesuatu tu tandanya memang memuaskan hatilah. Honesty is my policy ;p

Buat suami-suami di luar sana tu, sekali sekala manjakan lah isteri awak. Penat tau nak jaga awak tu dengan anak-anak. Ni investment awak juga untuk isteri kelihatan cantik, tak gituh? Ni tahu komplen je menambah stress isteri.. Isteri senang hati, kan suami juga dapat habuannya. (^_^) Ehh.. errr. Like I said, INVESTMENT? *get it pleaseee..*

Kalau akulah, aku lagi suka dihadiahkan rawatan macam ni daripada terima barang mahal-mahal. Perempuan memang sometimes suka nak fefeeling princess.So what?


So, bagi wanita di luar sana yang tercari-cari spa wanita bercirikan muslimah bolehlah cuba dapatkan rawatan di Akma Spa. 
Ada promo bulan December ni okay! Rugi ni tak grab. Ni hah aku copy dari FB Akma Spa pakej-pakej hot yang tangah ada sekarang. Kalau nak kena cepat sebab kena buat appointment plus worker Akma Spa kata Jumaat & weekend selalu full house. Jangan lupa share pada kawan-kawan & family member terutamanya yang dah nak kahwin tu, ada promo pakej pesona pengantin okay! Aku rasa aku yang belum nak kahwin ni pun rasa nak ambil pakej ni boleh? nak gak berseri-seri. hahaha..



Yang bestnya, ibu mengandung juga perlu dimanjakan. Cewah. So, pakej untuk ibu mengandung pun ada tau, tidak diabaikan. Pujuk husband k.. ;p


Disebabkan aku rasa puas hati dengan rawatan so aku agak yakin yang aku akan pergi lagi especially massage tu.   T__T  tak boleh get over lagi . Nak buat membership card terus! Kalau nak tanya harga rawatan, rawatan dia memang banyak. Boleh LIKE page Akma Spa di Facebook. Di page Akma Spa banyak lah info boleh dapat. Macam pakej-pakej hot, pasal produk dia sendiri ke. & aku selalu je baca kalau dia update apa-apa & keluar kat Timeline aku. 








Jenis rawatan: facial, body scrub, face massage, body massage, pedicure, manicure, sauna, ear candling, milk bath, herbs bath, slimming programme, cellulite remover, fat breaker, face & body lifting, body shaping, rawatan spa aura pengantin.


Ni details Akma Beauty Spa:
Shah Alam
No,79-1, Jalan Nautika A U20/A, Pusat Komersil TSB,
Seksyen U20, 40160 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
Hp: +60136757569
Tel: +60361480136

Kuala Lumpur
No.315C & 316C, Lorong Selangor, 
Pusat Bandar Melawati, 51300 Kuala Lumpur.
Tel: +60341476433

Instagram: akma_spa

Email: akmabeautyspa@gmail.com



p/s: Gambar-gambar di atas ialah gambar di branch Melawati ya. Di Shah Alam mungkin lain interior dia. Sebab tak pernah pergi.

Thursday, December 3, 2015

Header & Layout Baru. Yeay!

Lepas lama berkira-kira nak design header baru & layout design blog yang baru tapi kekangan masa & tiada mood, baru hari ini aku rasa nak setelkan cepat. Sebab, sekarang dah bulan 12. Ni macam ala-ala nak sambut tahun baru 2016 nanti. Awal kan tukar. Semangat tak? semangat tak? Aku harap aku dapat semangat baru nak rajinkan diri menulis blog.

Tuesday, December 1, 2015

Video Lama Masa Jadi Architecture Student di UiTM

Aku teringat kat Facebook dulu kawan aku Laida pernah share video ni lepas habis convo di UiTM. Basically ni lah pengalaman belajar di studio. In case ada yang bukan pelajar senibina tapi nak tahu cara-cara kami study ke. Atau kalau ada yang masih bersekolah dan bercita-cita nak jadi arkitek ke, saya sekadar berkongsi. Cuma, kualiti gambar tak lah hebat. Cuma cukup untuk menggamit memori masa dulu & tersenyum sendirian bila fikirkan balik. So, yang masih architecture student tu, rugi sebenarnya kalau tak record moments waktu belajar. Tangkap gambar ke.Gambar candid paling best lah. Haha. Ok bye.
sebuah perjalanan hidup...
Posted by Laida Abdul Rahman on Saturday, 21 May 2011

Monday, November 30, 2015

Kejayaan Itu Di Titik Mula-Secebis kisah 'Surviving Architecture'.

Jam menungjukkan pukul 1:31:39 AM waktu Malaysia. Aku nak buat kerja tapi aku penat dan ngantuk. Jadi aku ambil peluang ni untuk menulis. Kadang-kadang, aku ada rasa macam nak berhenti menulis. Tapi, aku selalu dapat feedback positive daripada pembaca samada yang tidak kukenali ataupun yang aku kenal iaitu kawan-kawan aku sendiri. Ayat yang aku selalu dapat

"You inspire a lot of people..keep on inspiring"

"Kenapa kau dah lama tak menulis? I need your spirit!"

"Penulisan kau telus. Jangan berhenti menulis please."

latest.."Kau ada kebolehan menjadi somebody melalui penulisan kau" Pehh somebody apa seh..

dan banyak lagi. Paling banyak dah tentulah budak-budak sekolah mahupun lepasan SPM yang bercita-cita tinggi nak menjadi seorang arkitek. Jadi dah tentu jugalah aku kena tunjukkan contoh yang baik paling tak pun dalam bidang architecture. Sebab aku tahu tak ramai arkitek yang rajin nak menulis. Apatah lagi nak melayan. Kalau aku tunjukkan korang jenis-jenis email dari budak-budak yang aku terima, pastinya kau boleh gila juga. Soalan tu kadang-kadang boleh tertekan aku dibuatnya.Adeh.. Arkitek memang selalu busy & kekangan masa. Ucap terima kasih pada atuk aku sebab aku rasa aku ikut genetik dia sikit. Suka membaca dan menulis. Dia bekas editor surat khabar berbahasa Inggeris dulu. Sebab tu kot aku enjoy menulis. Korang nak baca, baca. Taknak baca dahla. Sebab kali ni entri ni panjang.

So aku dah pulang ke tanah air tercinta dalam hampir 2 bulan.Belum bekerja tetap. Walaupun belum bekerja di firm lagi aku dapat rasakan yang aku busy di rumah. Tu cerita lain lah kenapa busy. Aku buat freelance buat masa ni & sedikit bisnes online barang-barang dari UK.  Waktu meninggalkan UK, aku sayu. Aku tak sempat nak fefeeling sangat sebab terlalu busy travel then ada masa 2 hari saja masa tu sebelum balik for good. Jadi dalam masa 2 hari tu memang busy beli barang nak bawa balik untuk orang la & segala bagai last minute shopping sampai tak sempat merayau merasai kota Birmingham untuk terakhir kali (hopefully bukan yang terakhir kali lah) Tapi masa di departure gate tu, aku macam.. mata aku bergenang. Wey! England! you made me an ALPHA WOMAN now. A strong & independent one. Saat tu aku sedar, kalau aku tak keluar dari zon selesa aku hampir 3 tahun lalu, mungkin aku bukanlah Sophie yang sekarang. Aku dapat rasa, aku semakin berani, semakin confident (bukan over confident), almost fearless, tahu nak stand up untuk diri sendiri. Tahu untuk argue bila aku tak setuju dengan sesuatu perkara, semakin tegas, etc.

Selepas ambil scroll. Hihi. 


Banyak suka duka aku lalui sepanjang berada di negara orang. Sambung belajar di UK? Dulu masa sekolah kalau dengar orang belajar kat UK atau overseas negara lain ni selalu rasa kagum. Selalu rasa diorang ni pandai-pandai sih. Ingatkan takde peluang dah sebab SPM pun tak straight A's pun. (Aku agak benci dengan sistem persekolahan kita sebab telah membuatkan aku rasa bodoh bila tak skor subjek Sains-Kimia,Fizik,Biologi. "If you judge a fish by its ability to climb a tree, it will spend its entire life believing it's stupid-Albert Einstein" Eventually, I am an architect. Never wanted to be a doctor or Science related profession pun)

Bila menghadiri majlis konvokesyen di dewan, of course lah takde adat istiadat kejadah apa lama-lama macam konvo kat Malaysia. Saat berada dalam dewan tu, dewan tu nampak gah la. Macam dewan orchestra tu. Terharu? Sudah tentulah. Kau, dah belajar macam nak nyawa-nyawa ikan ada pulak tak terharu kehn..


Di Victoria Square


Bersama parents yang datang dari Malaysia sebab nak menghadirkan diri dalam majlis konvo aku di Birmingham. Sebelum tu kami dah jalan-jalan dalam UK dah. Aku tanned kalau panas kat UK.hahah. Sebab panas dia terik & kering. Senang terbakar kulitku.


dengan Charles, kawan sekelas. Event ni agak cepat habis. Aku tak sempat nak bergambar dengan ramai orang. Semua lesap lepas habis majlis.zZzzz sangat.

 Unbelievable tak, semua kawan-kawan Malaysian yang ambil architecture ni (eh kecuali yang sebelah aku tu si Eleni), kami semua adalah hasil UiTM masa buat undergrad (degree) sampai lecturer kat uni aku pun kalau ada Malaysian masuk uni tu mesti tanya awak dari UiTM kah? Rasanya kenapa? UiTM salah satu dari dua universiti dalam Malaysia yang Part 1 dia ada pengiktirafan Royal Institute of British Architects (RIBA). Ada international recognition. Jadi bila nak apply buat postgrad, memang ada interview dari pihak Uni biasanya, yang mana kita kena tunjuk portfolio study & kerja dulu. & rata-rata hasil kerja tu standard dia boleh diterima mereka. Tapi uni lain pun bagus je sebenarnya. Cuma pengiktirafan tu nak dapat kena lalui proses yang bukan mudah lah untuk sesebuah uni tu.


Kenangan aku sewaktu belajar yang paling aku tak boleh lupa ialah bila tiada studio culture macam kat Malaysia. Mana ada studio yang siap boleh tidur bawah meja yang epik tu. Lepas school tutup memang tak boleh stay la ceritanya. So aku memang tak boleh buat kerja dalam bilik. Sebab aku ada katil yang haunted. Dia macam, terlalu empuk sampai kalau kau tidur, dah bangun pun kau still nak baring-baring, guling-guling macam tenggiling jap.. Memang harapan lah kan nak siapkan kerja kalau begitu. Kalau ada kawan datang tumpang tidur & cakap dia selalu bangun awal aku akan cakap "tapi kalini kau akan bangun lambat" dan ternyata betul gara-gara katil haunted tu. Ish rindunyaa!! Tambahan pula cuaca di UK tu selain summer memang sejuk je memanjang. Rasa macam nak selubung je dengan duvet. Sebab tu aku kena pergi library buat kerja. Library pula biasannya akan ada masa yang dia buka 24 hours especially masa nak dekat-dekat exam macam tu.

Lepas event bawa parents jalan around uni. With my dad in front of my school. Akan merindui setiap langkah yang telah ku langkah dari saat keluar rumah sampai naik bus, turun bus, jalan sampai mengah masuk pintu building ni merentas 3 musim-autumn,winter & spring. Summer dah cuti biasanya. Haha.. ;')


Aku selalu jalan kaki sorang-sorang pergi library depan rumah. Ada dalam 5-7 minit lah. Biasanya aku akan angkut barang-barang dari laptop, buku, T-square etc yang memberatkan dan jalan. Kalau jalan malam mulut sambil terkumat kamit baca doa. Gila kau. Mestilah aku takut kalau ada orang jahat mahupun dracula. Penat bila angkut barang. Dari zaman UiTM pun macam tu. Tapi aku fikir, setiap langkah tu jihad menuntut ilmu. "Ikhlaskan hati, Sofiya. Kau pasti berjaya! Ingat harapan mak ayah" Setiap kali nak masuk library ada kena scan student card. Pastu kat situ ada beberapa pak guard yang berjaga. Biasanya, muka aku ni muka penduduk tetap library tula. Kat tempat aku tu, kalau locals yang pergi library, diorang ni aku pun tak tahulah gi library sebab nak belajar ke buang masa. Make up dah memang tebal tahap model nak pergi catwalk, ada yang pakai cam fashionista, siap kalau pergi toilet touch up make up. Pastu asyik-asyik selfie, asyik-asyik selfie tengah orang ramai. Tak paham gila weh!  Satu benda yang aku perasan pasal pompuan British ni, diorang memang kuat make up. So bila tengok orang lain pergi library cantik-cantik, rasa macam foine lah foine lahhh.. Aku rasa macam comot gila aku ni make up memang bye2, kalau malam suka pakai pyjama dengan tracksuit. Sebab nak duduk bersila senang. Nak baring ke kuak lentang kejap ke.


 Masa hari graduasi aku berbaju kurung moden okay. Semangat Malaysia sangat tau. Ni bergambar depan school aku. 

Pathway yang aku selalu guna & garden yang bila cuaca cantik je students selalu lepak ala picnic kat padang sini. 


Port aku kalau malam-malam suka kat area Ground Floor ada meja bulat & kerusi ala sofa yang panjang. Kadang-kadang penat aku baring lah kejap. Pak Guard memang tak bagi tidur dalam library. Kalau duduk kat kerusi pastu kau bertongkat dagu & pejam mata pun bakal kena sound especially kalau pak guard tu kerek. Tapi, oleh sebab kan aku kata tadi aku penduduk tetap library? So aku ada imunity yang kadang-kadang dimanjakan huahua.  Cewah. Ada pak guard dia kesian tengok aku berjaga dia tak sampai hati nak marah just cakap "It's okay madam, I know you are tired." Aww~  Kadang pak guard pun suka datang kat aku borak-borak nampak macam interested gila dengan kerja aku. Ada gak yang bagi no tepon sebab dia kata kalau dah keluar result & berjaya msg lah dia bagitahu. Nanti dia bagi present/belanja. *which aku taktahu lah ni ikhlas ke atau taktik nak menculik budak? *tetiba* Bila nak balik rumah dengan barang-barang yang banyak plus muka zombie ni Pak Guard pun pandang dengan muka kesian kata "You work really hard madam, I hope your tutor will see your effort" *terharu* Kadang-kadang ada jugak students lain tapi yang paling kuat stay malam budak-budak international students lah. Pak Guard pun cakap, dia tengok international students ni work very hard,dia suka. Dalam hati, "pakcik, kat Malaysia pun yang work very hard orang Bangla dengan Indon" Bila kau merantau, kau ada matlamat kau.  So aku selalu la make friends dengan orang-orang ada kat library. Macam, nak pergi toilet yang sedikit jauh, malas nak bungkus laptop, mintak la orang kat meja sebelah ke tengok-tengokkan. Kalau nak solat pun takde masalah. Kat meja pakguard siap disediakan sejadah bagi pelajar muslim yang nak solat. Dalam library takde surau so kalau nak solat pepandai lah cari port kat corridor tersorok ke atau dalam bilik belajar.


Camni la standard aku kalau duduk library. Penuh barang. Bawak bekal, etc etc pastu buat hal sendiri je. Unless kalau ternampak orang aku kenal aku tegur lah. I kan friendly. Ahaks! 

Kadang-kadang aku balik pukul 4,5 pagi. Again, kena jalan sorang-sorang. Tapi, perasaan takut tu lebih pada orang jahat lah sebenarnya. Sebab feeling nak takut hantu tu tak sangat macam kat Malaysia. Kat Malaysia sebab hantu banyak sangat jenis & specifications dia macam pocong, pontianak,toyol, penanggal, etc. So kat UK aku tak rasa seram jenis tu. Waktu jadi student & sebagai design student, benda yang paling boleh buatkan rasa nak bunuh diri ialah kalau laptop kena rompak sekaligus dengan back up sekali sebab hard disc dalam bag? Selain tu, aku akui aku paling takut kena rogol (-_-') normal kan kalau tak kahwin lagi.

Masa final year aku, aku rasa memang tough lah. Belajar bila level postgraduate ni critical thinking dia lebih sikit. Dahla asyik kena bukak kamus sebab ayat English dia high level sikit. Kalau dapat text kena baca, student British ni selalu nak complaint text tu sukar difahami. Kalau dalam bahasa dia pun dia susah nak tafsir? Abestu aku ni? macam nak tafsir hikayat William Shakespeare camtu lah? Atau bila diorang kecoh pasal thesis writing banyak lagi nak tulis & mengomel sedangkan dalam English kot kau nak kena tulis? Then aku hanya mampu rolling eyes & rolling in the deep Adele dalam hati.*annoyed*.Tapi walaupun susah, aku rasa kepuasan tu di tahap maksima. Sebab aku buat kerja sendiri, tanpa bantuan orang. Yelah, takde pasangan sama course, bestfriend sama course pun dah balik. Takleh nak terima that kind of support/back up. Cuma berusaha, redah je & tawakal. Lagipun aku fikir "Takkanlah Allah dah hantar aku sampai sini untuk aku gagal kot?mestilah untuk aku berjaya? So aku mesti akan bawa balik segulung ijazah!"

Inside my school. Level paling atas ialah department architecture. Seronok dapat merasa building baru.

Menangis? Tak payah cakap lah. Seumur hidup aku ni aku rasa sambung belajar ni lagi banyak menangis dari zaman aku kanak-kanak. *over*. Entahlah. Sebab aku sendiri ada personal probs lingering in my mind & heart gituh & bila sorang-sorang tu kau hanya ada diri kau, dan Tuhan. Towards nak final submission tu, part Tectonic yang mana aku kena buat model guna material sebenar macam concrete ,kulit oyster, etc, masa tu kena buat casting untuk mould, banyak kerja bertukang yang kena buat kat workshop. Haih memang kadang rasa tak cukup kudrat perempuan ni nak buat kerja-kerja tu, potong kayu lah,drilling etc. Masa tulah rasa macam "hai pakwe yang tak wujud, menjelmalah sekarang untuk tolong aku!zass!* dapat habuk kayu jeww masuk mata ittew! Puff!!!. Lagi menambah dugaan tu bila masa busy tu lah datang bulan/period, heavy flow. Peh..peh..pehhh.. Dia punya penat tu.. alang kepalang gituh. Muka pucat takyah cakap. Kalau orang yang ada period pain tu macam mana lah ya. Tapi kerja kena siapkan. Ada time pula nak kena mengangkut model paras hampir peha yang berat tu. Entahlah, macam-macam sebenarnya kalau nak cerita pasal nak angkut barang plus nak balik rumah naik bus, nak jalan kaki lagi. Takde kereta kan. Bila fikir balik, memang iya..penat sungguh lah. So korang kalau lelaki, kalau dah perasan perempuan tengah angkat barang berat, PLEASEEE lah tolong. Kononnya macam poyo je tunjuk gentleman tapi itulah yang sepatutnya kau kena jadi-A GENTLEMAN. Kau tak tahu apa yang perempuan kena lalui setiap bulan.

Melawat kali terakhir bengkel tempat aku bekerja. 

Aku tak tahu macam mana aku boleh sampai ke tahap ni. It's a big deal for me. Maybe sebab aku perempuan. Perempuan ni dia fikir banyak compare to lelaki. Lepastu dia fikir in details. Sebab tu aku tengok kawan aku yang lelaki yang amek architecture sekali cam relax je gayanya. Tapi dalam hati Wallahualam lah kot menangis dalam almari ke masa balik rumah kan manalah aku tahu. Kadang-kadang pun aku suka sembang dengan member laki sebab diorang ni lebih rasional so aku rasa membantu lah. Tapi aku memang dapat rasa yang aku sangat alone masa final year tu. Kalau kat library selalu gak lah jumpa budak Malaysian yang lain. Kalau jumpa memang tegur, gosip-gosip ke kejap. Pastu aku akan kena marah sebab bila buat kerja, atas meja ada coffe Costa (my favourite) & red bull. Dia either one. Kalau rasa costa tak helpful, minum red bull pulak. So, memang tak sihat lah sebab aku bukan peminat air manis especially dalam tin. Lepastu muka macam zombie. Kadang-kadang kengkawan ni dia dah balik rumah malam tu. Esok pagi datang balik tengok aku still ada kat library. Tu yang kena marah suruh balik rest dulu.

Aku tak tahu lah adakah aku work hard ke work smart? Of course aku try my best untuk work smart tapi dalam architecture studies ni memang kena work hard-sangat! Lebih-lebih lagi orang yang average macam aku ni. Kan kadang kita dengar orang course lain ke yang bila class dia tidur je koghoje tapi dalam exam,results dia paling gempak? Tapi dalam course architecture ni tak, kau tidur, mampus kau! takde maknanya nak excell dengan goyang-goyang kaki je atau pakai otak je, ibarat acah-acah ada kuasa psikik menggerakkan keyboard & mouse laptop untuk buat drawings dan menyiapkan model dengan sendirinya. Dia memang perlukan daya tahan fizikal sekali. Mental paling utama lah. Kalau tak kuat mental, fizikal pun akan lemah.  Sebab mental yang akan kontrol fizikal.

Antara tempat yang aku guna untuk buat kerja. Masa ni terasa sentimental

Lepas final submission, aku tanya lecturer aku, adakah aku akan fail? adakah aku kena stay untuk tambah kerja (summer resubmission). Katanya kalau dia bagitahu aku results aku, adakah adil untuk orang lain? Lecturer tinggi bernama Mike, bermata biru tu pandang aku. Aku akur.Membayangkan kena tambah kerja untuk summer resubmission sangat menakutkan. Aku memang taknak sebab aku terlalu EXHAUSTED.  Okay aku kena tunggu hari results keluar. Rasanya dalam 2 minggu jugak barulah results keluar. Masa tu aku kat rumah kawan aku. Overnight. So pagi tu diorang suruh aku check online. Aku cuak. Aku kata nak gi ambik slip kat office jelah. Diorang insist nak tahu jugak. Sebab tu geng library jugak so tahu aku selalu buat kerja kt library. Then aku check lah online.
"You are awarded with Masters in Architecture" Pehhh! Aku suruh kawan aku check. Ni maksudnya I dah pass lah kan? Masa jalan kaki balik rumah tu berlinang-linang air mata. Mandi, solat, sujud syukur sebab parents pun pesan. Masa tu bukan berlinang je air mata. Memang menangis tersedu-sedu. Apakah? dah berjaya pun nangis teruk padahal jenis tak kuat menangis. Aku pun taktahu lah punya tacing & sentimental nya aku masa tu memang tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Maybe sebab banyak sangat kot dugaan aku sewaktu di perantauan.

Mike. Lecturer aku bermata biru tu. Aku pergi office untuk ambil slip & berjumpa semua lecturer yang mengajar aku untuk mengucapkan terima kasih termasuklah Mike.

"So have you checked your result?"
"Yes I have" *smiled like kerang busuk*.
"Congratulations Sofiya. Now I'm sure you can be happy"
"More than happy, Mike. I was really afraid if I'm gonna fail" (sebab itu hari muka dia macam suspen je masa aku tanya results aku kan)
"No, Sofiya. You've worked so hard, didn't you?" *He looked deep into my eyes & smiled, then I rolling in the deep Adele again* haih motip sangat suka nak merapu?


Masa dia cakap aku worked so hard tu, rasa macam Ya Allah.Lecturer ni nampak ke effort aku? huhuhuhu.. bergenang lagi air mata. Kalah tengok Hindustan weh. So memandangkan results keluar sehari sebelum birthday aku, jadi esoknya memang aku happy lah. Macam the best birthday present ever. So bulan June aku dah habis study. 4 Sept aku grad. Aku pilih untuk balik 30 Sept. Bermula saat aku dapat results tu, aku tak pernah rasa se-accomplish (ayat apa ni?) camtu. Lega dah complete part 1 & 2 aku. Walaupun kadang aku ada terdetik untuk quit architecture, tapi tak..aku tak quit , instead aku habiskan juga. Aku pernah bagitahu di akhir ENTRI ni pasal aku nak sambung study & yes I did. So this time aim aku ialah untuk dapatkan part 3 pula. Maybe within 5 years ni? Lagi pendek lagi baguslah. Aku ada la vision aku sendiri. Nanti-nanti aku sambung la cerita berangan aku. Tapi berangan tak salah tau, dahla percuma takde GST. Tapi, dari berangan lah aku dapat sampai ke bumi Eropah ni. Setiap pengakhiran satu fasa dalam kehidupan bermakna satu fasa baru akan bermula. Dan transition antara dua fasa ini akan ada complexity atau cabaran dia lah. Tapi, aku dah ready. This is the time to make money after what you have put me through Architorture. It's time to revenge, in a good way. heheh..

Bergambar dengan salah satu hasil kerja student. Sebab dia dapat good results so jadi exhibition area dah model dia nih. 

Aku ada terima email dari seorang adik ni dia tanya kenapa aku pernah tulis something like "kalau aku boleh putarkan balik masa, aku taknak amek architecture tapi nak ambil kulinari. Kalau ada anak perempuan pun tak nak galakkan dia ambil architecture". So berkaitan soalan ni, okay tolak tepi jap kulinari tu sebab aku tak la pula rasa wajar amek kulinari hanya sebab minat masak? Tapi memang ya, aku masih berpendapat kalau boleh diputarkan balik masa, aku nak ambil course yang ringan sikit. Aku minat business. So maybe study international business? Tapi sepanjang aku study architecture ni, ni pendapat aku lah. Kalau kita rasa waktu study tu rasa nak quit, memang normal. Tapi kalau kita tak quit-quit lagi, maksudnya kita ada passion. Masa aku study dulu aku rasa paling mencabar masa sem 8, final sem kan. Time tu memang rasa nak quit. Kebetulan serumah dengan bestfriend masa sekolah dulu so dia banyak motivate aku walaupun kitorang lain course. Kalau awak rasa awak nak jadi arkitek sebab nak kaya, fikir balik dalam-dalam sejauh mana pemahaman awak pasal buat duit dengan menjadi arkitek ni. Sebab perjalanan untuk seorang arkitek tu menjadi kaya bukanlah mudah mana. Plus, memang kena fikir jauh sikit. Sebab kalau kau sekadar seorang graduate architect yang redha je tiap bulan kerja makan gaji, dengan work load sebagai arkitek, percayalah..kaya itu jauh lagi dik. Unless kau rajin nak buat freelance, iya! InsyaAllah boleh kaya. Tapi kena ingat juga tak semua orang dalam bidang ni mampu pergi jauh. Hanya yang kuat & mampu keluar dari zon selesa & suka cabar potensi diri je yang aku perhati selalunya berjaya. Ohya lagi sekali waktu yang aku rasa nak quit architecture ialah masa aku start kerja. Macam aku kata, transition dari satu fasa kehidupan ke fasa yang lain selalunya ada compexity dia sendiri. Jadi maybe aku sedikit terkejut sebab dari zaman belajar then masuk kerja dalam industri pula kan, maka sedikit terkejut lah. Then fasa bekerja nak masuk fasa belajar balik pun ada dugaan dia juga. So lepas habis study ni adakah aku rasa nak quit lagi? I don't think so. Aku rasa aku ada passion dalam bidang ni. & aku still rasa aku lebih suka bekerja berbanding belajar. Aku suka real project. Harapan aku besar untuk aku teruskan cita-cita aku. Ada orang taknak balik lepas duduk overseas. Aku nak balik Malaysia sebab ada benda yang aku nak bagi balik pada society. Biarpun sekecil zarah pun yang mampu aku buat untuk negara tapi aku prefer majukan negara sendiri dari negara yang dah memang maju. Sebab lepas pergi banyak negara di Eropah, baru aku mengerti kenapa Malaysia dinamakan negara membangun. Memang banyak yang perlu dimajukan, tapi aku jumpa keunikan di tanah air sendiri =) . Soal kalau ada anak perempuan tu taknak bagi dia amek architecture tu memang betul. Sebab aku dah laluinya. Aku jujur cakap aku rasa proses belajar architecture ni lebih sesuai dengan lelaki. Tapi kalau ada perempuan yang boleh survive tu kau sepatutnya respect dia. Jadi, respect aku cepat! ;p

Tuhan tu memang Maha Adil, masa ni bestfriend architecture aku takde kat UK, tapi aku ditakdirkan berkenalan dengan someone yang mirip sangat bestfriend aku si Laida. Perangai pun lebih kurang je. Dia lah yang jadi pembantu tolong tangkap gambar & rajin melayan parents aku. Sebab memang tau tak menang tangan kadang-kadang nak prepare itu ini, nak jadi driver lagi. Aku bersyukur sangat kawan aku ni teman aku masa parents aku datang. 

Thanks for this!

Nak share satu lagu yang bestfriend aku dari zaman sekolah, Nisa bagi masa aku rasa nak give up masa sem 8 tu. Masa sambung master pun kalau aku down aku dengar lagu ni.



Aku suka setiap bait kata lirik dia. Sangat kena dengan situasi masa belajar tu. & aku sangat setuju dengan rangkap ni:

"Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side.
It's the climb"


Kita mudah rasa perjalanan kita masih jauh. Macam awak baru 1st year part 1 then awak rasa jauh lagi perjalanan awak nak habiskan part 2. Ada 6,7 tahun gak kot kan. Sebenarnya jangan dihitung jauhnya perjalanan nak habis tu. Yang awak kena buat, ialah enjoy the moment, enjoy the process, enjoy the stress. Redah je jangan banyak fikir & bermuram durja.  Tahu-tahu nanti habislah, macam saya ni. Sampai sekarang pun rasa macam "Eh serius meh dah habis study?". Kalau betul-betul nak quit sebab rasa course ni berat, quit je jangan buang masa. Sebab sampai bila-bila pun tak pernah ringan course ni.  These kind of stressful moments of architecture study only come once in a lifetime. Kerja dah lain cerita pulak stress dia. Everyday is a learning process okay. So jangan takut kalau buat silap. Student life & studio life memang moment yang sangat best dalam hidup aku. Bila lawat FSPU Shah Alam tu, bergenang mata ni. Rasa macam ternampak diri aku version muda hingusan bersama kawan-kawan selenga bersama dolu-dolu. Sekarang semua dah jadi arkitek. I am proud of them, I am proud of me =)   .Enjoy lah masa muda dengan baik & menarik. Yang nak aku jadi lecturer diorang tu sorry la. Mungkin 10 tahun lagi kot aku akan jadi lecturer. hihihi. Suka mengajar cuma aku nak explore industri dulu. Kenapa tajuk entri ni macam ni? Sebab kejayaan mengenggam segulung sarjana itu bukanlah bermakna penamat dalam bidang ni. Tapi ia ibarat titik mula untuk aku melangkah jauh dalam bidang ni.

Ni lagi satu lagu Nisa bagi masa aku down dulu. Sampai ke UK pun aku layan lagu ni bila rasa down. Pastu buat kerja kadang air mata meleleh sebab kadang penat sangat so senang emo. 


Penting ada kawan yang positif & motivate kita bila kita down. Sebab tu aku selalu ingatkan adik-adik supaya pandai cari kawan. Ni lagu ni sesuai la nak bagi kawan studio yang tengah down tu. & aku just nak ingatkan lah, belajar ni, course apa2 pun especially design based, memang mencabar. Jadi kalau rasa nak menangis tu nangis jelah. Nangis bukan sebab kau lemah. Tapi sebab kau human, bukan robot. Tak salah kot kalau nak nangis. 


(This was in Interlaken, Switzerland)
Just remember that "It's THE CLIMB  that matters & REDAH JE! Okay!" Kalau stress atau lecturer buat kau rasa down, kau buat je muka toya dan waktu itu akan berlalu pergi juga akhirnya. Kadang aku akui, certain lecturers mulut takde insurans. Suka buat orang rasa down & tak motivating langsung! Mungkin lain kali aku boleh kongsi pengalaman study dengan lecturer di Malaysia dan di UK. Memang ada bezanya. Waktu takkan statik,dia sentiasa berlalu pergi. Bila down, ingatlah, rasa down juga tak statik, akan berubah ikut kekuatan minda kau yang positif. Aci tak camni? haha.. Bila rasa down & negative, kekuatan kita ialah untuk divert perasaan tu pergi tempat lain. Kalau layankan je memang kau akan jadi si sedih. 

Lepas habis belajar, dari bulan June sampai September tu aku buat je apa aku nak buat yang masa study aku tak dapat buat sebab busy Ya Rabbi. Aku plan travel untuk sebulan  setengah-macam nak pecah otak gak la nak plan sendiri,  bersuka ria, baca buku yang aku nak baca, enjoying UK & capturing memories & best moments in UK, travel dengan family 2 minggu, dengan kawan another 2 minggu. Travel UK & Europe sebulan weh. Gila kentang juga lah feelingnya. Then balik Malaysia exhausted & tanned sebab panas kat Europe. Tapi aku puas. Puas dengan waktu muda aku. Puas dengan hidup aku.Puas bermain,bersuka ria & mencuba. Aku just nak focus career lepas ni & be an adult plus a brilliant woman. Cita-cita tak pernah rendah seperti orangnya. haha.   V(^__^)V

 Throwback bersama rakan seperjuangan di UiTM Shah Alam. Konvo May 2011. Teman baik sampai sekarang, apa je tak pernah? teman bermain, teman bergaduh, merajuk muncung panjang cam tembok China, teman bergomol, teman Dr.Love, teman panjat sampai roof top kolej Mawar naik cat ladder bersama pastu seram sebab kat tangki air tengkuk meremang LOL, teman cuak stay up masa naik kes orang minyak kat Kolej, teman tidur sesama sebab kena kacau entiti, teman time birthday bash dengan air busuk milo peram sebulan, bash dengan telur busuk masa member baik punya layan baca komik,belajar memancing bersama, lumba lari dalam air kat Wet World bersama (kejadah apa ntah dulu-dulu, zaman less gadget & less social media katekan..), adegan kejar mengejar dengan pak guard UiTM (sebab pak guard selalu tak puas hati dengan budak archi), panjat pagar sebab taknak pak guard saman sebab balik lewat dari studio, naik kereta kancil bersama macam sardin berhimpit sampai kat bukit terkebelakang balik sebab kancil tu manual gear 4 (almaklumlah UiTM kan berbukit) , then kena gelak, teman pancitkan tayar orang sebab dibuli (kita tak boleh biar orang buli kita, kita kena fight sikit! nampak lembut tapi ganas takpe, jangan lembut dan lembik selalu macam watak perempuan dalam drama Melayu, meluat!), & the nakal list goes on with bestfriends especially troublemaker mate Laida. Hahaha. Sebab yang lain sooo baik & sweet2 girl gituh.

Zaman remaja & muda nakal sedikit kadang-kadang apa salahnya. Janji kau ada matlamat dalam hidup & tak susahkan orang dikemudian hari serta tak jadi sampah masyarakat & negara. Sekarang banyak benda dah slow down ikut peningkatan umur kena lebih sopan santun demi mengambil hati ibu mertua yang belum wujud. Eh!! berangan tak sudah. Sekian, terima kasih kerana membaca speech yang panjang lebar ini. Ia ibarat ceritakan kisah-kisah yang diperam & dipendam sekian lama.  Adios.



Tamat tulis at 3:40:00 AM

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...