Friday, October 25, 2013

[Kronologi Part 5] Penipu Muncul Kembali- Ellyna Ahmad

"Agent CSI" siasat, number yang Iman guna, di daftar atas nama Lyn.

Nama twitter Lyn is cikLyn or dulu Lyn Ahmad. Guess what is her real name?

Ellyna Binti Ahmad. 


Of course korang tak kenal. Dia bukannya artis. Tapi..

Nama ni membawa kepada penemuan yang mengejutkan.

Ellyna Ahmad. Korang boleh check website ni:

The Big Fat Liar-Maya Darina @ Ellyna Ahmad

Maka korang akan rasa ini gila.
Penipu berprofil tinggi ke apa ni?

Ellyna Ahmad, seorang penulis skrip, memang sejak tahun 2008 terlibat dengan Maya Darina.
Walaupun kes ni dikatakan ada unsur penafian, tapi kali ni takde sebab untuk Lyn nafi lagi sebab kami ada bukti yang kukuh Iman tak wujud dan mastermind drama kali ini adalah Ellyna Ahmad.


Maya Darina dikatakan menipu artis. Cara menipu- sakit kronik supaya dapat simpati, background family mesti kaya, kenal orang yang kaya juga, muka cun. Hal ni pernah jadi kecoh pasal Pierre Andre dulu yang pernah bercinta di alam maya dengan seorang gadis cantik bernama Maya Darina tapi tak pernah jumpa dan mungkin mengakibatkan hubungan dia dan Yana Samsudin dulu tak disambung.. Korang baca lah kronologi dalam blog yang aku link tu. Penat dah ha aku menaip. Artis lain yang pernah terkena dengan Maya Darina juga adalah Faizal Tahir, Farah Asyikin.

Ellyna Ahmad

Cara penipuan hampir sama.
Maya Darina- cantik, sakit kronik tapi tiap kali orang nak datang melawat tak dapat, background family kaya. Mesti ada someone else yang link strongly dengan watak utama iaitu Elie yang kononnya kenal baik dengan Maya Darina.

illana Imani-cantik, sakit kronik tapi tiap kali orang nak datang melawat tak dapat, background family kaya. Now strongly connected  dengan Lyn yang kononnya kenal dengan Iman sejak tahun 2006.

Elly, Lyn= Ellyna?

Penat layan drama Iman ni sebab dia betul-betul boleh buat hidup anda kucar kacir dengan cerita sedih dia yang sakit teruk, masalah cinta dia dengan artis, masalah abang dia yang berebutkan anak dengan ex-wife.

Aku tak puas hati lagi walaupun banyak benda dah jelas. Aku difahamkan dari salah seorang member "CSI" yang Google boleh cari orang daripada gambar. Aku macam.. What??? lambat gila dapat tahu. So guess what apa penemuan terbaru yang memang merungkai segala persoalan. Siapa perempuan cantik yang Lyn guna untuk watak Iman?

It's Jessica Diaz Wilson. Cousin kepada blogger Filipina yang tinggal di Los Angeles. Dalam blog Martine.biz ni memang banyak lah gambar "Iman".



Dan ini instagram the real "Iman"


At least tepat tekaan aku, gambar-gambar ni kepunyaan orang Philippine yang menetap di luar negara.


Selepas hampir berminggu aku play along dengan drama "Iman" ni, aku memang dah prepare nak bongkarkan. Tapi tak sedap hati selagi tak dapat cari perempuan sebenar "Iman" ni. Now dah jumpa sooo, nak tunggu apa lagi? Sebab lama sangat nak tunggu "Iman" mati. Asyik unstable la, unconscious la, tapi boleh pula pergi tengok match bola. Puii! Siap ajak aku gi Paris. Ewah, baikla aku save duit gi Paris untuk honeymoon pun takpe. Takyah nak ajak-ajak ayam sangat laaa..

Plus, too obvious bila "Iqbal" send gambar X-Ray Iman yang kononnya paru-paru dia penuh dengan cancer cells.
You see, x-ray kanan ni katanya paru-paru Iman. Apa salah gambar ni kot ye pun nak menipu?
Iman is a lady. But where is the breast shadow? Breast shape pun takde? Sila menipu dengan lebih real please..

Katanya Iman, Idy kat Malaysia. Tapi pagi ni aku bangun tergelakkan something yang aku rasa kelakar. Belakang Idy (Gaby is the real name) ialah central heating? Kat Malaysia yang panas ada heater? Oooo..baru tahu.






Anyway, pasal Lyn ni, aku perasan dia akan tweet emo-emo kalau ada orang macam bash si Iman. Plus, banyak sangatlah benda yang happen yang twisted sangat-sangat plus, menipu tanpa rasa bersalah. Profesional liar memang macam ni ke apa? Banyak benda yang tak masuk akal. Pada aku, Lyn sangat alert & boleh dikatakan stalk kami so called twitter friend Iman. Apa-apa je pasal Iman if orang tweet benda yang menampakkan Iman ni tipu ke apa, dia akan melenting cepat. So aku rasa, tak tahulah ni masalah emosi ke mental sebenarnya.

-Selalunya, Iqbal & Lyn tak dapat reply dalam masa yang sama.
Lyn & Iman juga tak pernah reply whatsapp dalam masa yang sama.

-Aku rasa tak lama lagi watak Iman ni akan mati sebab sakit dia. Tapi sebab dia ni taknak mati-mati lagi so aku dan geng CSI lain nak bongkarkan jela sebab boleh sakit jiwa layan drama jiwa macam ni.

Dalam watak Maya Darina, ada Elie..nama dekat-dekat dengan Lyn,Ellyna.

Now? Illana, Ellyna.. hampir sama kan?
BINGGO!

Aku tertanya adakah kawan-kawan Iman termasuk aku ni lab rat experiment Lyn dalam penghasilan karya beliau? atau adakah watak Iman diwujudkan sebab Iman is everything that Lyn wishes she could be? Just wondering.

Dan Fida Nicole dalam blog Hazrey tu, tak mustahil ada kena mengena dengan Lyn sebab dia macam freak out ke apa tiba-tiba nak convince aku Iman tak fake.


Dan kepada Lyn Ahmad, good luck with your scriptwriting career after what you have done for the past 5 years. Sesiapa yang kenal Lyn ni, personally aku rasa, bawalah dia berjumpa pakar pychology maybe? I honestly think that she needs some mental treatment.

What say you guys? Lodge a police report? Kalau TMJ tahu nama dia diguna pakai kononnya abang susuan kepada Illana Imani dan sponsor chemotherapy di Royal Marsden Hospital (London),
agaknya apa nasib Ellyna Ahmad? Good luck, dear. You are the best liar i have ever known.

Lanjut siapa lagi yang dah terkena:

Acik

p/s: Aku memang tak rajin kenal orang dari dunia maya sebab aku selalu tak bernasib baik jumpa dengan orang yang entah pape. So aku lebih suka reality. Cuma silap sikit je aku layan twitter masa balik Malaysia haritu dan terlibat pula dengan drama camni. Silapnya, aku ni alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pengkal lengan. Kalau nak siasat biar ke akar umbi jangan main tuduh dia fake je. So berhati-hatilah dengan social networking. Kepada pembaca Seramshit yang rasa Iman punya stories haritu ohsem, haruslah ohsem..scriptwriter cerita seram kan. SCRIPTWRITER I repeat.
K bye..







28 comments:

  1. dah baca semua2 kronologi. sy ada follow bila iman dgn lyn jd curator. dorg curate best gila. then sy buka twitter iman tp dia private. sy mcm heran sbb xkan org secantik iman kurg sgt follower twitter dia dan siap private lg. hmmm penipu rupanye :/

    ReplyDelete
  2. When my friend showed about this kan, I serta merta teringal pasal Fida Aishah. I tot takde connection, tapi,ada jugak connection.

    I peliklah. Sanggup pulak dorang ni menipu. Sampai boleh jadi 3 4 org dlm satu masa. banyak benau hp.

    So, you rasa ni fida aishah ke? sebab dulu kan dia tetiba menghilang. now, muncul dgn scene baru?

    hebat betul game diaorang ni? you know ariff shah kan? rasa ariff kena tipu jugak ke?

    dlu i selalu ingat yg ariff tu fida. fida tu ariff. haha, just my thought.

    ReplyDelete
  3. kak sophie, apa motif dia buat macam tu?

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Hi sophie,

    Gigih baca 5 entry,
    Apprecate your writing :)

    Anyway, email berjela tu sangat "awesome"
    Dramatic sangat, kalah tahap hyperbola harry potter.

    Que dekat mcd until 1hour?
    This is reallll?? Hahha lain lah tunggu kat restoran seafood
    Nak tunggu tomyam, siakap 3 rasa, udang tepung, sup daging, daging masak merah, blablablablaaaa

    Anyway, ada juga orang yg saya kenal mcm ni, suka buat cerita. Now, me and cousins menjalankan CsI project too. Wsh me luck!

    Mcm terlebih panjang pulak comment. Kihkih nice sharing sophie, May Allah bless and protect u there! :)

    ReplyDelete
  6. ada jugak orang macam ni. apa motif dia yang sebenarnya? now, kak sophie masih contacts and pura-pura tiada apa yang berlaku or tak layan dia dah?

    ReplyDelete
  7. Woooo... kak sophie eyqa harap akan ade update lg psal lyn ahmad nie.. serius nk tau ape jadi kat dia.. muehehe...penipuan terancang. Tp silap step dia yg terancam. Klu buat movie mst box office! *kebabommm*

    ReplyDelete
  8. wow, sampai macam tu sekali psycho wujud kan. doa agar dia diberi hidayah. amin

    ReplyDelete
  9. Memang ramai org mcm tu kak,ex roommate sy dulu pun boleh thn dasyatny..bukan nk mgumpat tp mcm2 cerita plsu la dia post kt laman social hakikatny hmm tkde apa pun

    ReplyDelete
  10. wow! suka baca kes2 yg mcm ni. agaknya org tu lonely kot smpai create imaginary friends n family. me ada pngalaman, my bstfrnd sndiri yg create her imaginary scandal. dia buat smua tu sbb nk bg boyfriend dia jeles. dia ingat tkda sapa tau tp sy tau. sgt2. hahaha. good job la kak sophie. mmg ada pon org mcm ni hehe

    ReplyDelete
  11. Sophie, kau sgt bertuah sbb terlibat dlm hal ni secara 1st hand.
    Aku, personally, sgt teruja bila baca cerita penipuan macam ni...
    Bermula dgn satu, pernipuan akan berkembang diikuti dgn penipuan yg lain.
    Next time, bakal ada lg cerita macam ni, mungkin jalan yg berbeza.
    But yes, tindakan kau membongkarnya mmg bagus dan berani.

    Kalau tindakan dia adalah utk mencari perhatian melalui cerita 'sakit kronik', dia mungkin menghidap Munchausen syndrome, satu mental health disorder. Dgn kata lain, dia sakit mental. Dia mmg kena dapatkan bantuan.

    Tp kes dia ni lebih kpd Munchausen syndrome versi maya, masih tak ada klasifikasi tepat mengenainya.

    Sorry for the long reply, tp aku sgt teruja dan sgt berharap dpt bertemu depan2 dgn dalang di sebalik semua ini.
    Otak dia mesti seronok utk dikaji.

    ReplyDelete
  12. apalah yang watak2 tu nak ye? kehidupan imaginasi. huhu.

    ReplyDelete
  13. Anis Shuhada:
    Iyalah, saya pun berpendapat yang sama mula-mula. Sebab gadis cantik ni biasanya jadi perhatian kan..

    Scha Nazri:
    Sorry I don't know who is Fida Aisyah & I don't know who is Ariff Shah. Nama macam selalu dengar. huhu.
    Entahla mereka orang yang sama ke bukan. Wallahualam.. tak kuasa dah otak ni nak memikirkannya..

    RA:
    haaa tula, akak ada no dia, awak nak tanya dia tak apa motif dia? haha.. anggap lah dia mahukan perhatian je.

    My name is Ivana:
    Cool. yeah you can do this investigating thingy but don't drag it too long. come on, kita ada life masing2.. tak worth it layan lama2 kes macam ni.

    ReplyDelete
  14. Anonymous:
    Motif, hanya dia dan Tuhan je yang tahu. Saya dah tak contact lagi dengan dia.

    Pena Cik Eyqasara:
    update pasal lyn ahmad? errr..tak koserr! tapi tengok lah keadaan. kalau nak cerita pasal dia jer mahu 100 kronologi pun tak habis.

    Ms. Imperfect:
    Alhamdulillah..Amin..saya pun harap dia diberi hidayah..

    Tee:
    Orang macam tu kita tak boleh layan sangat. Dia nak pyscho sorang-sorang biar kat dia. Jangan efek kita pula k.

    Fafa Rara:
    lonely? probably la. Entahla. For whatever reasons pun, tak nampak ada sebab kenapa menipu tu dibolehkan.

    cEro:
    Takpe geng..kau nak reply macam karangan pun aku tak kisah.haha. yeah, aku turut berpendapat dia perlu dirawat.. aku tak rasa orang normal nak buat benda2 macam ni.

    nurdani:
    hmmm..entahla dani..
    Sophie pun takde jawapan..

    ReplyDelete
  15. fuhhhh~ bepeluh bace 5 entry dr pg td smpai tengahari dah mcm novel..hehe..sy ade kwn yg mcm ni..bf die ade phd lah rumah cantik lah..bf ensem lah..keje kaya lah..but then bile nk jumpe..ckp bf oustation..hehe..3 thn kami pcaya n sem last akhirnya tbongkar..siap mak die kami suruh dtg kolej terangkn segala2nya..mmg psyco betul org cmni..mcm lyn,iman ni..sadiss..tpmmg tbaiklh die pnye plot cerita..yg agent csi pn best jgk..actually kalo si iman ni nk buat novel..buat jelah knp smpai nk bg skit otak org..haha..ok tp pape pn thanks sophie mybe entry awak bg info dkt org yg mcm kami xtau psl ni..hehe..

    ReplyDelete
  16. i've skimmed and scanned your writings about her..the letter from her dear brother is way too long, so i skipped..i'm sorry you've got tangled with a some cyber weirdo but i strongly think that she could suffers from multiple personality disorder..i'm a fan of criminal minds tv series, so, i've heard a lot about it and she seems to fit in..i guess we should pity her for her condition more than cursing her..anyhow, chillax..by the way, i guess, we shouldn't share a lot with cyber friends, they're actually strangers and they might/could harm you..so, be safe okay..may Allah be with you..

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. Hi, nak tanya what's the apps kat google yg boleh track the individuals with pictures tu??

    ReplyDelete
  19. baru abis baca seme entry pasal MAYA DARINA the SECOND neh.. dolo kt porem cari di board gosip tempatan.. mmg hangat pasal kes si maya darina..ingt lepas di maki berkajang2.. macam 7 keturunan tak mampoo nak hadap laharan or kejian yg di beri..ingt dah insaf..rupernyer..buat waktak BARU la plak.. IMAN katanye...

    seyesly..stuju ngan penulis blog neh.. plis lah bawak this woman jmpe pakar sakit jiwa..sblm melarat n bunuh orgn sekeliling die.. PEACE NO WAR.. kekekeek..

    ReplyDelete
  20. Memang dia. Definitely dia. I kenal sgt ayat2 yang selalu dia guna. Dia ni lonely, takde boyfriend, ugly, sbb tu dia kena reka cerita2 untuk buat hidup dia lebih interesting. Poor lady, dah sakit sgt agaknya

    ReplyDelete
  21. @Yen

    bukan apps. Just go to Google search. Atas belah kanan klik images. you can upload the pic and search.

    ReplyDelete
  22. @Anonymous

    Semoga dia betul2 insaf & berubah. Sebab apa yang dia lakukan betul2 bagi kesan yg mendalam pada sesetegah pihak.

    ReplyDelete
  23. omg sophie macam mana I baru tau ada entry ni. hahaha giler lambat kan. gigih menghabeskan. Btw last2 Lynn tu tau tak yg korang dah tau hal sebenar? So jadik apa?

    Seriously benda ni boleh buat filem! haha! Well mungkin Lynn tengah plan kot. kekeke

    ReplyDelete
  24. hi,
    entah apa la tergerak hati saya, saya gi google iman iqbal dan ilham ...dan bam! keluar 2 blogs bout her lies!
    aku dah near 2 tahun berkawan ngan iman ni...and it just died off mid last year...and im still "friends" with this lyn character.
    mmg i suspect something wrong with Iman punya cerita ni...lama dah...but being me...iaitu oblivious aku lalalala je..korang lucky...u got one bunch of people....i was alone...so mmg kena kaw kaw laa...dia siap kata connected to few artist la bagai...but one thing that threw me off is when dia suruh one footballer konon Iman's ex ..ni buat video asking her to wake up (that time dia coma..AGAIN!) ..

    when iman went missing mid last year...i was like fine whatever..something is wrong but life goes on...then lately this lyn which i continue being friends with..started being really needy...tak abih2 name drop kat Twitter ..plus her tak abih2 nak bunuh diri punya cerita...i got tired...hence i stay away a bit...

    and suddenly tonight...tetiba teringat...i googled iqbal iman ilham...terburai lah segalanya...

    i would really like to thank u guys for posting this on the web..terbuka mata luas luas.

    tqtqtqtq

    and now nak fikir cemana nak handle minah lyn ni (fyi she tgh whatsapp me now...pfft)

    ReplyDelete
  25. Its 2015 and now i already know the truth, thanks kak sophie

    ReplyDelete
  26. ada kaitan ke dengan dia ni : http://www.malaysiandigest.com/frontpage/282-main-tile/520765-ready-for-october-horror-movies-halloween-are-coming.html

    https://twitter.com/mindoflyn

    http://ellynahmad.blogspot.my/

    -Cara bercakap nampak sama je :/ mangkuk betol penat siasat minah ni

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...