Monday, January 14, 2013

Cara-cara Sambung Belajar di Luar Negara

Bismillahirahmanirrahim..

Akhirnya aku berjaya curi masa untuk menulis tentang cara-cara bagaimana nak apply study di luar negara nih.

Setiap orang mungkin ada cara sendiri lah macam mana mereka apply sambung belajar kan, tapi ni aku cerita pengalaman aku sendiri jela eh. So entri ni akan menceritakan tetang 4 perkara yakni:

A) Permohonan masuk universiti.
B) Permohonan pinjaman/biasiswa
C) Permohonan Visa
D)Cara pilih universiti


Okey, tanpa mengulas lebih lanjut, saya masuk pada isi pertama. Tapi sebelum tu nak bagitahu, saya sambung belajar sebagai pasca siswazah (postgrad). Jadi kalau awak dari lepasan SPM nak sambung belajar di luar negara sebagai undergrad tu caranya mungkin berbeza sikitlah.

A) Permohonan masuk universiti.
Anda boleh memilih untuk memohon sendiri iaitu dengan berhubung terus dengan universiti yang anda mahu, cuma kekurangannya disini ialah entah berapa lama pula nak tunggu pihak universiti tu reply. Ada yang berjaya memohon sendiri, ada yang dah sampai overseas baru terima maklum balas. Jadinya, saya telah menggunakan agent education untuk guide saya dalam permohonan masuk universiti. Ohya, jangan risau berapa kena bayar sebab zero. Kita tak payah bayar apa-apa kat agent ni sebab kalau kita dapat masuk universiti tu, pihak universiti sendiri akan bayar pada agent sebab dah bawa masuk student ke universiti mereka. Agent yang saya guna adalah:

GEN Education.

Macam-macam agent education ada kat Malaysia. & macam-macam juga feed back orang pasal agent education yang ada di Malaysia. Ada yang complain cakap agent diorang tak bagus lah, lambat lah, dah dapat uni baru diorang akan guide dalam permohonan VISA dan tiket flight lah *amboii*. Tapi so far yang saya guna yang bertempat di Subang Jaya ni ok. Sebab dari permohonan universiti sampai nak buat VISA, then book ticket flight agent saya tu guide. Ohya nama beliau Joanne. (kot-kot korang rasa nak pakai agent yang sama kan)

Jadi apa document yang saya kena prepare masa nak memohon masuk universiti?

1) Portfolio (jika anda student architecture atau arts, etc yang memerlukan portfolio)

2) Dua Reference letter (yang ni saya minta dari bos *kalau dah bekerja* dengan pensyarah kat UiTM)

3) Personal Statement (basically kenapa awak nak belajar di universiti tu atau di negara tu. Boleh google search)

4) Sijil SPM

5) Sijil degree

6) Transkrip

7) Updated Resume (macam resume nak minta kerja sikit. Basically update pasal latest achievement/working experience)

8) IELTS (yang ni dah dapat conditional offer dari universiti baru saya buat)


Lepas prepare semua document ni, Joanne hantar permohonan saya ke universiti yang saya pilih. Selepas permohonan saya lulus, saya terima Conditional Offer dari pihak universiti. Ada 3 perkara yang saya kena bagi supaya offer saya ditukar dari Conditional Offer kepada Unconditional Offer. Perkara tersebut adalah:

1) IELTS (ni English test untuk ke UK.ada requirement berapa yang awak kena dapat untuk lepas)
2) Passport
3) Financial Affidavit (macam pernyata kewangan yang support studies & cost of living di UK nanti. Basically, saya punya Financial Affidavit adalah dari MARA)

So next, masuk pada bahagian kedua.

B)Permohonan pinjaman/biasiswa
Ada je lagi pilihan yang kalian boleh guna untuk mohon biasiswa/pinjaman tapi saya mohon MARA. Saya mohon MARA selepas saya dapat universiti. Macam mana nak tahu bila MARA buka permohonan? Kena selalu check website MARA. Dulu saya mohon tak silap saya dalam bulan 3 ke 4 macam tu. Selepas permohonan saya lulus, saya kena sediakan document untuk MARA. Banyak juga kena prepare. Yang ni antara yang saya catit lah dalam diari sebab tak ingat semua.

1) Borang eduloan (daftar selepas dapat Unconditional Offer dari universiti). Dalam borang eduloan ni banyak lagi document yang anda kena sediakan macam document mak ayah, salinan IC mereka, penyata gaji penjamin sebanyak dua orang, sijil-sijil akademik, etc. maaf dah tak save apa yang kena ada)

2) Salinan surat tawaran bersyarat MARA & borang pengesahan penerimaan/penolakan bantuan pelajaran MARA. (disediakan oleh MARA)

3) Unconditional Offer (dari pihak universiti) & struktur yuran pengajian.

4) Surat perlepasan/ penangguhan kontrak perkhidmatan/ bayaran balik pinjaman dari badan terdahulu (ex: PTPTN)

5) Surat kelulusan cuti belajar tanpa gaji/ perletakan jawatan dari majikan.

6) Keputusan IELTS

7) Medical Check Up 

8) Borang Soalan Keselamatan (disediakan oleh pihak MARA)

9) Borang permohonan BTN (disediakan oleh pihak MARA)

Again, ni adalah dokumen yang saya kena sediakan. Lain pihak mungkin berbeza requirement dia. Untuk lebih selamat, saya memang apply universiti dulu baru mohon MARA. Tapi ada juga yang mohon MARA dulu baru mohon universiti. Bergantung pada keadaan individu lah kot.

C) Permohonan Visa

Ok sambung, selepas semua document MARA ni setel, barulah boleh dapatkan Financial Statement dari MARA dan CAS letter dari pihak universiti which is VERY,VERY IMPORTANT kalau nak apply Visa nanti. Financial Affidavit sahaja tidak mencukupi. Lagi, permohonan nak buat Visa kena ada.

1) Transkrip
2)Degree Certificate
3) IELTS
4) Financial Statement
5) Gambar
6) Bank draft (untuk proses Visa)
7) CAS letter (dapatkan dari universiti selepas dapat Financial Statement.Lain negara, lain course atau programe mungkin lain jenis letter yang setaraf dari uni.)
8) Old & New passport

D) Cara pilih universiti

1)Course
Kebanyakan orang memang akan pilih universiti yang top ranking. Paling tak pun top ranking dalam bidang yang diceburi. Macam saya, saya study architecture. Saya tanya dulu kawan-kawan yang study architecture di universiti lain macam mana. Sebab architecture ni, lain universiti lain approach nya. Saya bukan jenis yang minat belajar architecture tapi terlalu conceptual atau theoretical atau pelik-pelik *bagi saya pelik la bagi oranag lain mungkin tak.. Contoh: study pasal music/sound then macam mana nak apply dalam architecture.zzZzzz.. saya kira saya lebih kepada technical & practical. Something yang akan membantu saya bila saya sambung kerja nanti. Course lain, bergantung. Boleh lah dikejar top ranking universities.

2) Tempat & makanan
Kalau anda muslim, lebih afdhal mencari tempat yang senang dapat sumber makanan halal. Sebelum study di sini, kawan sekerja yang pernah study di UK pernah pesan, pilih bandar yang kita akan rasa ok untuk tinggal. Macam, ada entertainment ke, ada shopping complex, wayang, kemudahan senang. Sebab ada gak tempat yang mcam contryside sikit yang susah nak dapat kemudahan. Belajar di luar negara ni bukan senang. Jauh dari family jadi kadang-kadang bila nak keluar rumah tu nak la tengok something yang best kan.

3) Cost of living.
Kalau duduk di London, sewa rumah dia mahal betul. Contoh eh, kawan saya tinggal di London bayar GBP 400 sebulan. Bilik share dengan kawan lagi sorang. Saya di Birmingham bayar GBP 75 sebulan, bilik share dengan kawan. Tak termasuk bil api air. Kalau kawan sebilik saya habis belajar & saya ambil bilik tu sorang pun saya kena bayar GBP 150 sebulan.Bil api air pun tak lebih GBP 100 sebulan untuk seorang. Nampak tak beza yang ketara disitu? Tu baru pasal sewa. Makanan pun sama. Biasanya kalau dah tempat sewa pun mahal, makanan pun bakal mahal juge. Alhamdulillah duduk di Birmingham ni cost of living tak terlalu mahal maka dapatlah save duit elaun banyak sikit. heheh.. (tu yang adik aku kat rumah sikit-sikit, kak belanjee ni, belanjee tuw..amboii sungguh!) Er, cumanya Birmingham ni terlalu multiracial ada sedikit confuse kau kat negara omputeh ke apa.haha..

p/s: Document yang ada ni mungkin nampak macam tak banyak. Tapi nak uruskan penyediaan document ni, Ya Allah..Tuhan je yang tahu betapa terkejar-kejarnya, betapa kadang-kadang perkara yang mustahil boleh berlaku time kita rush sana sini sebab nak kejar tarikh nak hantar. Kadang-kadang bukan semua document boleh siap serentak, kadang-kadang nak dapatkan document tu, kena prepare lagi document yang lain. Macam tula perumpamaannya.  Entah berapa kali aku naik turun pejabat MARA sebab call tak dapat asyik busy je line. Bukan aku je, kawan-kawan lain pun ada jela cerita masing-masing. Tapi bila dah jejakkan kaki kat negara orang. Fiuhhh~ terasa berbaloi segalanya. Cuma kena berdepan dengan cabaran baru pula. =)  

Pada yang ada cita-cita nak apply sambung belajar di luar negara tu, teruskan cita-cita anda. Belajar dalam negara tu, bagus juga. Belajar architecture dalam negara pun dah cukup bagus. Cuma, pendedahan pada environment yang berbeza tu, bukan senang nak dapat pengalaman tu. Jadi, jangan putus asa dengan cepat ok. Usaha kena ada. Rezeki bukan datang bergolek depan mata. 


All the best! 
*lately camni lah life kat library. Book bilik 6 orang tapi aku sorang je conquer.Muahaha.. Siapa suruh takde studio..*








88 comments:

Anonymous said...

aslmkm..hi sophie.i was reading my friend's blog when i came across ur blog=)ur latest entry excite me.i'm an architecture student myself n currently doing my part 2 in uia. a few friends of mine berjaya dpt mara n when to overseas last september. i was so jealous. i even plan 2 quit,kerja for a year,apply mara then pursue my part 2 overseas but i cancel my plan since i da buat my part 2 halfway that time(i sambung straight after my B.Sc Arch, i xDe experience kerja langsung except for internship)...sigh~ now tinggal lg 1 semester. so i plan nk buat master in UK(since uia punya part 2 is B.Arch not M.Arch) right after i finish my part 2 here. actually the reason i'm writing to you is i nk tau ur opinion as archi student.. should i further my master right after i hbs part 2 ni or take my sweet time dulu,kerja for a year then baru further studies? because when i ask my lecturer n senior's opinion diaorg semua ckp go for it, if u ada chances why x carry 4ward semua..hmmm but i feel like they don't really understand what im trying to err how to say it express/acknowledge/be clear about..so what do you think?since u mmg da ada kat uk,dah ada experience of being an archi student who live n study there..


Regards,
Yang Nadazariah

Syazana Nazri said...

memang panjang gila prosedur dia. tapi, memang berbaloi lahh. Tahniah sophie! Tahniah. Bukan sembarangan orang boleh further kat UK. :)

Yong Sofea said...

cayalah kak sophie, rajin tulis entry panjang. bagus, dapat bagi guidance pada yang nak apply. eh kita start sem baru esok, nevess kot. good luck with your new sem! chaiyok2 :D

Are_Rull said...

wah sgt menarik ..
mmg prosedur agk tough ..
tp dmi cita2 msti lakukan jgak kan?
sy pn de niat nk smbung oversea .. but sy course mgt .. xtahula mna yg ptt pergi .. hehehe result pn ala kdr je .. lyk ke?

teah said...

Thank you, Sophie!
Yup2 bunyi memang macam remeh je... Tapi kalau nak seribu daya kan :)

onie said...

wahhhh,semoga membantu bagi mereka yang simpan hasrat murni nak study ke luar negara..seronok tgk life sophie disana ;)

take care sophie

Anonymous said...

sophie! nak tanya IELTS tu MARA tgk keseluruhan ke satu2 komponen? sbbnya overall lepas tp ade satu komponen tu kureng la :( WISAU

Mardhiyyah Ridzuan said...

Seriously tenkiuuuuuu!!!! Blur2 la nak apply. But ingt nak apply for tutor dulu, at least ade base. hehe.. ^_^

sarah said...

hi sophie! did u go to that agent personally or u can deal with them online?

Sophie Al-Yahya said...

Yang Nadazariah,
I think you should do what you really want to do. =)
Sekurang2nya, kalau jadi perkara yg tak diingini, u taklah salahkan org lain dgn decision u..heheh..
Sebenarnya memang lagi bagus kalau u ada experience kerja. Lagi yakin bila nak sambung belajar.

Syazana Nazri:
Terima kasih =)

Yong Sofea.:
Good luck to you too okay.. =)

Are_Rull:
Kalau tak cuba tak tahu. Result sy dulu pun tak gempak mana..tapi sebab cuba jgk. Ada rezeki, Alhamdulillah..

Teah:
Yup, betul tuh Bash!!

Onie:
Terima kasih.. Semoga membantu bg mereka yg memerlukan..

Anonymous:
Setahu saya MARA ikut requirement uni. Kalau uni lepas, MARA lepas ler..

Mardhiyyah Ridzuan:
Good luck then..heee.. =)

Sarah:
Jumpa diorang kat office diorang lerr.. lagi baik jumpa depan2..kalau jauh, call dulu..





Anonymous said...

akak selalunya kalau lepas permohonan ke universiti..senangke nak dapat kelulusan pinjaman mara?akak belajar biasiswa or pinjaman..Kalau jurusan undang2 boleh jugak ke..syarat untuk degree(cgpa)..ada syarat khas ke daripada mara?semasa degree ada dapat biasiswa mara/jpa/etc

twinkle twinkle said...

wah,baru tahu akk futher master kat oversea da,,bestnya :)semoga bejaya kak

sharmila murni said...

assalamualaikum kak sophie, sy murni student architecture uitm seri iskandar. inshaAllah next sem dah part7. saya nak tanye, cmne nak apply uitm (part2)? result at least kene bpe? n pointer plak bagaimana? sy rasa macam nak sambung blaja sampai part2... kat uitm jgk...huhu. pastu baru fikir nak keje..ataupun better sy keje dulu ke? what's ur opinion sis? i'm confused..help me =(

Anonymous said...

saya nak tanya.. saya cgpa atas 3.27, agak2 adakah saya layak untuk dapat pinjaman mara? saya nak sambung belajar ke DBS,Ireland.. terima kasih

Berita Terkini said...

salam..

nak tanya la.

Medical check up tu wajib ke?

Anonymous said...

salam.. hii kak sophie hehe.. searching pasal macam mna nak study overseas,then came up with this blog.. helpful !! suka baca pngalaman2 student yg dpt smbung stdy.. hehe.. susah tak study overseas?? :))
how about speaking with each other?? UK kn british. sng nk fhm?? :)
btw,kat situ sng ke nak cari kwn,aplgi student malaysia??:)

cEro said...

Bestnya SOphie...
Mmg berniat nak sambun gkat luar, tp macam byk je kena buat...
Yg kat dalam ni pun dah susah, nak sambung luar mmg kena ada hati waja, kan?

Anonymous said...

Thank you kak sophiee! helps me a lot! stage A almost complete. tggu offer letter la jawabnya. thank you so much and good luck kt uk!

Anonymous said...

salam..hi sophie...about a few times.. i nampak u mcm ade tulis yg Birmingham Uni..not famous la...the ranking not as high as other uni la..if u dont mind would u share some of your experiences about the uni as i am going to the same uni this sept....i pon ex-uitm gak..tp bkn architecture... i buat investment..i choose birmingham because of their course content more on practical approach...compared to other uni..like edinburgh..they are more prestigious but the course content not as good as Birmingham...any negative feedback just let me know..as still have plenty of time to change the uni..many thanks..

Anonymous said...

salam, miss sophie yg sgt sweet..

i ada sent email to you some questions regarding doing Masters in abroad but sophie belum reply..huhu..i takut if the email ada di spam so you would miss it.

but i will wait patiently..hehe..thanks in advance..salam.

regards,
atikah

Anonymous said...

salam, miss sophie yg sweet..

i ada sent email to you some questions regarding pursuing masters abroad..i takut the email ada kat spam coz sophie belum reply..but apa pun, i will wait patiently..hehe..thanks in advance ya..

regards,

atikah

seinh said...

hye sophie....love ur poost!! membantu utk org yg xtau langsung mcm sy..hahaha..semoga sukses & dipermudahkn olehNYA..(^_^)

Anonymous said...

Hi Sophie...i dpt several offers from uni in UK..one of it is Birmingham (same as you)....fortunately Birmingham dint asked for IELTS...to convert the offer from conditional to unconditional i just need to submit the certified true copy of academic certificates...thats all..so fantastic wasn't it??haha...seems like this is the easiest conditional of offer that i ever had...the other uni conditional offer requiring me to do lot of things...so i definitely will go for Birmingham...so c u there... :D

siti atikah said...

salam akak ^^
thax sgt share entry ney..sng bg kteowg y terkapai2..mcm sayer..ehee
sy skunk sem 6 dn tgh practical..sy da boley apply u ngan biasiswa ker akak?

Nik Nor Atieyqa said...

thanks syg...sy pun excited nak gi snaa..tapi sy takut jer if nak ambik ielts ni..

Zee said...

Hai sophie.sy bru nak stat aply..shud i juz go straight to agent or do it evrything myself?which one better?n plus mara tutup 25mac ni n ielts pun x amwk lg..agk2 smpt x nk masuk sept ni??

Tq dera

Yellowchevron said...

May God bless you manifolds and multifolds for sharing these tips and outlines on how to study overseas. A lot of people like to share the nice pictures they took while overseas but rarely share the pain and hardhip they had to go through in order to get it. I'm so happy I came across this entry as I'm also hoping to study in the UK soon. The tips were helpful. Thanks so much for sharing Sophie! Wassalam.

Anonymous said...

lepasan stpm boleh juga ka apply study luar negara? please reply kak..

Anonymous said...

Thanks for the guide .. Hopefully berbaloi dpt study aboard

eyra said...

teringin nak study overseas :D

hara said...

baru tertengok on 26 march T.T.
hopefully next year ada rezeki. btw thanks for the very helpful info!

Anonymous said...

salam sopie . tahniahh . best la baca blog you . pasal archi . i bdk archi poli pd... macm mana nak ckp eh jeles ye dkt you sbb you btl2 minat dlm archi. i ? ta tahuuuuu . ni dah sem 5 tp still ta cmfident dgn dri sendiriiii ... help me :)

lahh said...

Fuhh I've been searching for this post dari kelmarin dah. Sabtu lepas saya pegi ke UK punya edufair di klcc. And di situ, saya bercakap directly dgn director dia(gen-education.sy dah try agent lain, tapo slow sangat.agent ni macam ok sikit. And die cakap prosedur dia tak susah mana pun bg kes mcm sy. (Transfer from UM to birmingham city university (undergraduate)) . Sy nak sambung BSc Real estate. Kalau ada rezeki, bulan 9 ni sy pulak ke birmingham. Doakan sy berjaya :)

lahh said...

ahaa and not to mention, boleh tak cik sophie bantu saya dengan personal statement ni. sy pun tak tahu apa yang nak ditulis dalam personal statement ni. sekian wasalam.

Anonymous said...

Hi Sophie!

I just nak tanya, masa u buat speaking test ielts dulu, was it very formal or informal? thank u!

Anonymous said...

salam..
saya nak tanya..time sophie amik IELTs lu kan..sophie uruskan sendiri ke utk dftr exm tu..bole cter ckit tak prosedur2 dia n etc..dan satu lagi..tips utk jwb exm..especially speaking..tx a lot!

Anonymous said...

...IELTS - speaking...not as formal as MUET...mcm bersembang jer...last month i amek test tu...dapat topic "shopping"...

Anonymous said...

salam akak . nk tye boleh ?
ade agensi pemgambilan pelajar yang lain yg akk boleh recommend. saya nk amik medic or dentistry , lbh kurg courses mcm tu la. GEN ni mcm bukan utk med kan ? maaf :D RSVP

Anonymous said...

sy pon br nk apply blajo kat jerman.poning nk d wat yo..nk tanyo.nk ke universiti kat cna nk amk budak y ad diploma kemahiran??adk den dh berangan nk blajo cna...tp ad based experienced gak..apo dio jwpe..nk tanyo p'dpet jor

Hello Aai said...

wah seronoknya..sy pn berminat nk blaja kat overseas...insyaAllah utk smbung master...

Anonymous said...

salam kak sophie,

nak tanye,

masa akak apply biasiswa/pinjaman,masa tu akak dah start masuk uni UK ke sblm fly ke UK?

-nadrah-

nurul amira said...

assalamualaikum kak sophie..firstly..tahniah sebab dapat juga akak further study kat negara orang..actually..i have a question..saya minat sangat nak sambung study di jordan dalam bidang Al-Sharee'a and Islamic Studies..tapi rasanya dah terlambat untuk apply..so..kalau saya further diploma kat dalam malaysia..bila nak sambung ijazah di Jordan boleh kan kalau saya tak ambil course yang sama macam kat Malaysia?

-nurul amira-

Sophie Al-Yahya said...

Anonymous January 27, 2013 at 12:10 PM

Wallahualam.
Saya belajar 20% pinjaman 80% biasiswa.
Seeloknya perkara berkaitan MARA, sila bertanya pada pihak MARA sendiri. Sebab saya sendiri tiada jawapan utk soalan awak. Harap maaf.

Twinkle twinkle:
Haha. Terima kasih =)

Sharmila murni:
Waalaikumussalam... Pasal nak apply part 2, sila rujuk UiTM, sebab saya tak pernah apply part 2 UiTM. & yes, saya sarankan awak kerja dulu dalam setahun baru sambung part 2.

Anonymous January 29, 2013 at 10:22 PM
Sila rujuk pihak MARA sebab hal ni di luar bidang saya.

Berita Terkini:
Medical check up tu salah satu requirement, ini bermakna, wajib la walaupun kita rasa tak penting.

Anonymous January 30, 2013 at 7:29 PM:
Waalaikumussalam. Mula-mula susah jugak, pastu layan jela..sekarang okey jerr.. British english pulak memang accent dia kadang2 susah nak paham. Tapi bila selalu dengar, ok jela. Kawan senang je nak cari..

cEro:
Yup. hati memang kena super waja..

Anonymous February 8, 2013 at 11:42 PM:
Most welcome. All the best..

Anonymous February 15, 2013 at 9:17 PM
Waalaikumussalam.. It's really sad to know some people who are still looking for "famous" uni to study abroad. How much do u/we really understand about how universities are ranked? If you are looking for a good content of the course you should ask people/students studying the same particular course as you, in several universities so you could compare. Or again, you might wanna choose a high ranked universities for your investment course. Don't opt for a general ranking universities. Bear in mind I'm not studying in the University of Birmingham.

Sophie Al-Yahya said...

Anonymous February 25, 2013 at 11:52 PM
Waalaikumussalam cik Atikah yang lebih suweet,
kalau saya belum reply email awak tu, boleh tak awak hantar lagi sekali? terima kasih..

Seinh:
Terima kasih. =)

Anonymous March 7, 2013 at 9:42 PM:
A university didn't ask for IELTS? that's weird. Anyway, kite bukan kat University of Birmingham la. Kite kat Birmingham City University. Anyway, see u there when I see u.. haha..or when u see me?

Siti Atikah:
Waalaikumussalam..
Saya tak tahu.. diminta awak tanya pada pihak dan saluran yang betul seperti pihak fakulti, universiti atau apa2 pihak yang awak nak utk biasiswa. Harap maaf tak dapat nak jawab.

Nik Nor Atieyqa:
Amek je. Study elok2..

Zee:
Sorry saya reply lambat. huhu.. go straight to the agent unless u have lots of time to prepare.

Yellowchevron:
You are most welcome. Glad this entry helps you in any ways.

Anonymous March 21, 2013 at 10:17 PM
Saya tak sure. Please tanya pada pihak yang betul.

Anonymous March 22, 2013 at 3:25 PM
InsyaAllah berbaloi, bergantung macam mana kita nak nilai berbaloi tu dari segi apa.

eyra:
Cuba lah.. =)

hara:
cuba lagi next time..

Anonymous March 31, 2013 at 2:14 AM
Hanya kita yang boleh bantu diri kita sendiri. All the best.

lah: Great! same uni as me. Anyway, personal statement tu u google search jela..apa yg susahnya..

Anonymous April 6, 2013 at 11:04 PM
informal tapi muka examiner tu garang doh..

Anonymous April 12, 2013 at 3:50 PM:
Waalaikumussalam. GEN bukan utk med? siapa kata? cuba try tanya GEN dulu. agent lain saya tak tahu sangat. try MABECH.

Anonymous April 15, 2013 at 10:49 PM
Kalau German rasa macam ada kursus khas utk belajar kat sana pasal kemahiran. Tapi saya sendiri pun tak sure lah. Saya kan study architecture. Mestilah saya tak berapa nak tahu pasal course lain..

hello Aai:
Ok, all the best..

Anoymous -nadrah-:
masa tu belum masuk uni. Kalau tak dapat funding alamatnya saya study dalam negara jela..

Nurul Amira:
Waalaikumussalam, nurul amira, akak bukan taknak jawab, tapi seriously ni di luar bidang akak. Semoga awak bertanya pada pihak yang betul. macam universiti yang awak nak masuk tu ke..

Anonymous said...

Salam akak. Katakan la kita da dapat tawaran daripada uni tu. means dah lulus. pastu kena buat IELTS tapi exam IELTS x lepas requirement yg dia nak. macam mana tu?

Anonymous said...

Salam akak. Katakan la kita da dapat tawaran daripada uni tu. means dah lulus. pastu kena buat IELTS tapi exam IELTS x lepas requirement yg dia nak. macam mana tu?

zarithsufiea said...

salam kak sophie,saya student Uitm ,course art and design,baru diploma..
sy nk tnya,ada ke peluang sy nk sambung degree/master kat luar negara? dn ad syarat2 nye x,untuk jadik yg layak sambung bljar kt oversea? sy really nak sambung bljar kat oversea

Syaryl said...

Assalamualaikum kak Sophie.

Saya berniat nak sambung degree di luar. Tp disebabkan kekangan wang, buatkan proses sy utk belajar ke sana terbantut. Dan betul ckp kak sophie, kalau apply sendiri, lama nak tunggu diorang reply. So kat sini sy nak tanya, agent yg kak sophie guna tu mmg langsung tak kenakan apa2 caj ke kat kak sophie? Sbb sy ni kategori family yg sederhana.. Tp klau agent tu mmg tak caj apa2, sy mungkin nak cuba perkhidmatan diorang. Pls reply me asap. TQ!

Mirashada said...

Salam kak sophie, saya lepasan asasi baru baru ni, kalau nak apply degree kat UK pun boleh kann?
N IELTS tu memang wajib ambik ke kalau nak masuk uni UK?

Mirashada said...

Salam kak sophie, saya lepasan asasi baru baru ni, kalau nak apply degree kat UK pun boleh kann?
N IELTS tu memang wajib ambik ke kalau nak masuk uni UK?

athirah asri said...

hai kakak, sy nak tanya ni. saya lepasan stpm yang ambil degree in ekonomi. sya tringin nak smbung master kat luar negra. blh jugak kan??

aida amira said...

assalamualaikum,
kak sophie, sy nk tnya mcm na lak nk apply untuk thn dpn sebab sy thn ni amik spm, so boleh ke sy terus nk apply U kat luar negara?

mohd fakrul imran said...

teringin lar nak study kt luar negara . . :(

mohd fakrul imran said...

teringin lar nak belajar luar negara . . haiiiee :(

tira azlan said...

salam. akak. saya teringin sangat nk smbg stdy dkt uk. but now currently doing my diploma.juz wanna ask boleh tak kalau nk sambung tros ke oversea without hbskan dip ni or maybe boleh sambung dip dkt sane or else? help. help. :')

sri eka wahyuni nazaruddin said...

salam, saya nak tanya, kalo saya nak belajar di Manchester, living cost dia mahal tak? kalo saya self-funded, 400 pound cukup tak for accomodation (exclude makan minum)? harap reply ye.. tq

Anonymous said...

Salam. Just wondering, for MARA punya loan/scholarship just for Master program ke? Can we apply it for undergraduate or degree program?

Izzah said...

Slm
Just nk tanya apa nama master's degree awak?sy dh ada bArch part ii uitm & dh mengajar dip archi 4 thn..skang ni dpt offer dari uni sheffield utk Msc Sustainable Architecture Studies. Sebenarnya tak minat sgt nk wat design (sb tu mgjr & tak practice) tp minat sustainable architecture..kalo ikutkan nk wat research tp tak confident plak wat research kt oversea ni..master awak tu core dia design ke? Tq :)

Izzah said...

Slm
Just nk tanya apa nama master's degree awak?sy dh ada bArch part ii uitm & dh mengajar dip archi 4 thn..skang ni dpt offer dari uni sheffield utk Msc Sustainable Architecture Studies. Sebenarnya tak minat sgt nk wat design (sb tu mgjr & tak practice) tp minat sustainable architecture..kalo ikutkan nk wat research tp tak confident plak wat research kt oversea ni..master awak tu core dia design ke? Tq :)

Anonymous said...

hi, may i know how to borrow money for overseas study? because i was planning to study in japan and i'm going to finish my spm this year.
Thank you.

hazwan said...

gud sharing! de tak contact mana2 student msia yg continue postgrad di uni of birmigham? coz sy cdg nak sambung sana dlm masa terdekat.. this is my email hazwanhamzah@yahoo.com.my

Aizat Amir said...

assalamualaikum, dapat info pasal blog ni dari seorang rakan. terima kasih untuk info yang banyak ni. ok sy ingin bertanya, macam sy ni dari jurusan seni halus, fineart. baru saja sebulan tamatkan dalam bidang diploma, dan ingin melanjutkan ke ijazah. macam scholarship tu,adakah pihak mara akan beri pada bidang seni? dan berapakah kelayakan utk lulus IELTS tu sebelum diterima?

harap sudi membantu,atau boleh memberitahu terus ke email
aizat.amirr@gmail.com

.aizat amir.

Siti Khadijah Ahmad said...

HI Sophie,

Entry yg menarik dan sangat berguna. Sofie blaja dkt Birmingham City university kan. BOle tak Sophie share pengalaman kat U tu? sbb sy berminat nak smbung blaja kat sana...insyaallah...

Anonymous said...

hi dear.. ada FB..sy jrg and xbiasa sgt dah dengan blog.. ifleh dpt twitter or Facebook..
Find me on Facebook. Aizat Abdul Razak. tQ Awk

x said...

salam...saya cadang nak g april 2014.....saya de tanya member diorg kata kalau penginapan time tu agak susah nak cari rumah...de cadangan terbaik? saya g alone nanti .. thanks.. hopefully bleh bantu... thanks a lot ..

Anonymous said...

salam, boleh tak tolong add freind di facebook (Chuck Papito) ???? dihapar dapat membantu kerana banyak soalan yang ingin ditujukan, terima kasih.... :)

Anonymous said...

sorry nak tumpang ad di bawah ni. Terimakasih.

As salam all,

If any of you fellow students wish to further your study in UK please give us call. We are a students recruitment consultancy agency base in Sec.7 Shah Alam(near Jakel textiles). Do not worry as our services are FREE. Please like our FB page at https://www.facebook.com/EDMYC.Educ?ref=br_tf

We provide the needs of students on end to end application process such as application submission, academic requirement, English proficiency, scholarship availability, flight arrangement, accommodation etc.

Come talk to us and feel free to contact us via FB, phone or email.
P/S: If you can't visit us , we'll come to you.

EDMYC Education Consultant

berikan lah pengertian said...

salam kak sophie saya nak tanya soalan utk visa mmg kene ade IELTS ke?
sbb saya dh dpt unconditional offer guna spm nya GCEO.
tumpang tanya soalan.hihi

Sophie Al-Yahya said...

@Anonymous
kena buat lagi sampai lepas unless pihak uni terima result 1119 dulu.

Sophie Al-Yahya said...

@zarithsufiea

w'salam.

Ada tapi awak kena cari source yang betul. Boleh check website uni yg ada. Tengok apa requirement mereka. Sebab kadang lain uni lain requirement dia.

Sophie Al-Yahya said...

@Syaryl

Iya, tak bayar satu sen pun. Takkanlah saya nak tipu kot..

Sophie Al-Yahya said...

@Mirashada

Apply uni memang boleh. takda masalah.
Cuma dari segi loan/scholar tu je yg rumit sikit. Melainkan parents sponsor. Iya IELTS tu wajib.

Sophie Al-Yahya said...

@athirah asri

kenapa pula tak boleh? Mestilah boleh. apply memang boleh. dapat atau tak dapat tu je belakang cerita.

Sophie Al-Yahya said...

@aida amira

saya tak berapa pasti hal ni sebab saya sendiri dari degree sambung ke master jd takde pengalaman. Biasanya orang buat A Level dulu kat Malaysia kalau nak sambung degree lepas SPM.

Sophie Al-Yahya said...

@mohd fakrul imran

cuba lah.

Sophie Al-Yahya said...

@tira azlan

Dear, how should I know? I'm not working with university. Akak nasihatkan awak berhubung terus dgn pihak universiti di luar negara & tanya utk condition awk.

Sophie Al-Yahya said...

@sri eka wahyuni nazaruddin
Waalaikumussalam. Living cost di Manchester sederhana. 400 tu cukup utk accommodation.

Sophie Al-Yahya said...

@Anonymous

Wsalam. Please refer to MARA website.

Sophie Al-Yahya said...

@Izzah

Course saya M.Arch (Architecture). Memang design based. Bukan research semata.

Sophie Al-Yahya said...

@Aizat Amir

Waalaikumussalam.

Iya kalau sambung Master MARA ada taja utk student Arts. Tapi kalau degree, sy kurang pasti. Saya rasa macam kena apply manually, pergi pejabat MARA & ambil borang untuk loan sambung degree..

Sophie Al-Yahya said...

@Siti Khadijah Ahmad

Yup.
Tak tahu macam mana nak crita pengalaman. So far ok je. Depends on course sebab lain course lain faculty. Jadi faculty pun bersepah2 kat sini. haha.

Sophie Al-Yahya said...

@Anonymous

i have a twitter account. Find me at Sophie Al-Yahya

Sophie Al-Yahya said...

@x

April, mmg agak susah. Anyway awak sambung kat area mana? kot2 saya ada kawan.

Sophie Al-Yahya said...

@x

April, mmg agak susah. Anyway awak sambung kat area mana? kot2 saya ada kawan.

Sophie Al-Yahya said...

@Anonymous

Boleh email terus di sophiealyahya@gmail.com

Sophie Al-Yahya said...

@berikan lah pengertian

Saya tak berapa pasti. sebab saya buat IELTS sebab uni punya requirement. kalau x silap UKBA visa semakin strict & kena ada IELTS. tp awak boleh check di website UKBA sendiri ,dear.

FiLLah said...

Assalamualaikum Sophie. best tak belajar dkt BCU... planning nak sambung kat sana...

adila said...

Salam. Thanks to u..^_^ Tetibe terdetik hati untuk sambung master oversea.. Then terbaca ur blog, terus tekad contact GEN Education n skrang dlm proses tuk prepare all the documents needed.. harap semuanya berjalan lancar.. Amin ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...