Monday, August 27, 2018

Samsia Optometry (Rawang) Interior Design-Part 2: Completed Work

Aku mengambil peluang ini untuk berkongsi hasil projek hiasan dalaman yang pertama kali aku handle seumur hidup ini (eh terharu gila kot uolls!), pembuka kepada tahun 2018 yang aku harap tahun ni akan menjadi tahun yang menarik walaupun mencabar *genggam tangan, mata berair,lol*. Pastu dah lagi 4 bulan je dah nak tahun 2019 baru kau post kan Sophie. Projek-projek lain yang dah siap bila pula kau akan post ni Sophie.

Mempersembahkan...tadaaa..!

 
Bahagian utama ruang kedai cermin mata ini. 

      
 
Gambar dari luar kedai.


Sebenarnya panel tinggi tujuan asal adalah untuk membahagikan bahagian public dan bahagian semi private. Tambahan pula, di belakang panel tinggi ni ada pintu. Jadi kami tak mahu bila visitor masuk dari main entrance, boleh nampak pintu-pintu ke ruang belakang. Takde privasi pula kan. 


Bahagian display di sebalik pintu gelas utama.

Kayu pine yang disusun di panel pembahagi mempunyai ruang gap antara kayu atas dan kayu bawah yang disusun secara horizontal. Ini bertujuan untuk memudahkan tuan kedai/pekerja secara visual  memudahkan mereka nampak klien atau pihak luar yang masuk dalam kedai. 


Existing element yang kami tak tukar ialah lantai vinyl kedai ni. Warna dia dah memang sesuai lah dengan konsep. 



Sebahagian dari kekotak display custom made.







Ada rasa berselera sikit tak nak masuk kedai spek? dah tak feeling nerdy sangat kot masuk kedai spek macam ni. 



Ok, aku bagi review personal sikit tentang projek ni:

1. Pada mulanya, kami fikir cermin mata yang ada agak banyak, jadi macam merisaukan pula kalau ruang display cermin mata tak cukup. Tapi Alhamdulillah, bukan sahaja cukup, malah ada ruang lebih lagi kalau nak tambah stok cermin mata baru. 

2. Projek ni terasa macam 'kamikaze' sikit la. Redah je walaupun tak pernah buat projek hiasan dalaman, percaya je pada ilmu & pengalaman yang ada, percaya pada diri sendiri. Sejenis perangai "I CAN. I WILL PROVE IT." Haha. 

3.Mas-mas yang jadi tukang kami kan, lepas siap installation kedai, mereka tercengang di luar depan kedai. Perhatikan aje dari luar. Bila tanya kenapa termenung macam tu, mereka cakap, tak sangka mereka yang buat installation ni. Biasanya buat kerja kasar macam buat rumah (ala-ala pekerja buruh tu). Ni dikira kerja halus la untuk mereka. 

4. Selepas projek ni siap, tuan kedai kata, Alhamdulillah klien bukan sahaja semakin ramai. Malah klien-klien yang datang juga sudah tak tergamak nak minta harga rendah-rendah sangat. Sebab kedai nampak mewah sikit. Jadi macam sesuai la harga dengan hiasan kedai. Ha ni salah satu tips la kalau mereka yang ada kedai macam butik ke, kalau taknak klien bising sangat harga baju mahal, buatlah hiasan dalaman yang nampak mewah sikit supaya klien rasa bersesuaian lah harga dengan kedai. Gituhh!

5.Kalau tanya aku lah, sebenarnya, I will still choose architecture over interior design. Tapi kalau ada special demand, inshaAllah kami buat. Selepas projek renovation kedai kaca mata ni pun kami ada buat beberapa projek lain dan sekarang pun ada projek yang on going. Cuma tula, rajin atau tak rajin nak update kat blog la.

6. Projek ni siap exactly hari terakhir tahun 2017 (31 December). Jadi malam tu, bergegas ke Putrajaya. Sebab nak tengok bunga api. Aku suka tengok bunga api masa new year. Cuma boleh hadap crowd atau tak. Aku pilih tahun 2018 aku akan hadap jugak walaupun aku tak suka tempat crowded. Masa tu rasa macam best. Sebab berjaya complete task so the fireworks was like a celebration. 

p/s: Lepas projek ni siap kan. Ada lah satu benda yang aku rasa musykil. Si Sara. Background dia kan sebenarnya Quantity Surveyor. Aku tanya lah dia.

"Sara, macam mana awak boleh confident benda ni boleh siap dalam masa 6 hari & confident untuk buat benda ni? I mean, kalau awak dari background Interior Design atau Architecture tu paham lah juga. Tapi awak QS kot??? Macam totally different background."

"Tak jugak. Sara ikut awak je. Tengok awak macam confident je, tu yang Sara confident. Kalau tak memang tak yakin la nak buat."

Ohh man. Sebenarnya selalu je kalau aku cuak ke aku keep calm & acah konfiden. Fake it till you become it okay. But honestly, percayalah cakap aku, aku tak takut untuk handle sebab dulu masa study banyak masuk bengkel bertukang buat model besar-besar. haha. Sekarang dah tahu dah apa hikmahnya kena masuk bengkel dulu yang rasa cam nak nangis and tak terdaya kudrat perempuan I dulu tu. 


 Jika berminat untuk upgrade kedai/rumah anda, dengan harga yang ikut bajet anda. Bolehlah hubungi kami. Kami boleh buat rumah atas tanah sendiri, renovation, ID works. 

Boleh email kalau perlu quotation atau nak tanya apa-apa. 
sofiyanurazman@gmail.com

atau

Boleh whatsapp/call Cik Sara : 018-9191332 





Samsia Optometry (Rawang) Interior Design-Part 1:The Journey

Percayalahhh~
 

First sekali maafkan daku sebab terskip satu entry pasal trip Pakistan. Sebabnya, aku malas nak korek cari gambar. (Haha boleh tak?)  & supposedly aku tulis pasal cara-cara apply visa Pakistan jugak. Tapi takpelah, nanti aku update.  Promiseeee.. 

Sebenarnya aku nak cerita serba sikit ni apa yang aku dah lalui untuk tahun 2018. Aku masih sayang blog ni. Bukan nak menghilangkan diri, cuma ada benda yang aku kena fokus. Tahun 2018, tahun yang besar, sedikit menakutkan, tapi redah jela. Skip jap part ni in details. Pendek kata aku dah mula buat projek sendiri. 

Dulu kan, aku pernah berhajat tau untuk buat Interior Design walaupun background aku Architecture. Aku tak tahu how am I gonna do that but it was just a hope which came true earlier this year.
 Disember 2017 yang lepas, lebih kurang seminggu sebelum tahun baru 2018, aku & team aku dapat satu job Interior Design ni di Rawang, Selangor. Kawan sekerjaku bernama Sara, kenalannya merupakan doktor (Optometrist). Dia buka kedai cermin mata. Tapi dia mahu lebih menghidupkan kedainya. Jadi, dia pun mahu menggunakan khidmat kami the so-called designers ni. 

Masa tu, ada la peristiwa kelakar jadi sebelum mula construct ID ni di kedai. Sebenarnya projek ni sangat pantas progress nya. Maksudnya, dari proposal kat client sampai la siap, tempoh sangat sekejap. Seminggu on paper, seminggu installation on site. Client nak cepat & push untuk cepat siapkan. Initially, bukan aku person in charge dengan projek ni. Cuma, untuk tak serabutkan keadaan, aku rasa bertanggungjawab untuk siapkan projek ni. Memandangkan aku sendiri tak pernah handle projek ID (sebab aku kan background architecture, lain kot kawan-kawan. Suruh aku buat rumah bolehla), so aku a bit macam, hmm..terkial-kial? And then worst part ialah bila takde technical drawing. Which aku rasa macam wehhh tak kelakar wehh.. korang! you guys wanna kill me is it? Not funneh. (-_-')

Semua jadi begitu pantas & aku, tak boleh mengecewakan client sebab masa tu dia excited nak new year, jadi dia nak la kedai dia nampak baru. So aku & Sara (kitorang macam partner in crime lah, partner in managing projects, buddy2 gituh), kami pun ambil nafas panjang & bersedia untuk face it. Sebab fikirkan, ni kerja kayu. Masa aku study kat Birm dulu aku banyak masuk bengkel & guna mesin. So aku tak takut nak hadap. Dulu-dulu dah ada hands on experience.

Secara jujurnya, keseluruhan proses sangatlah mencabar critical thinking kami. Mana nak start dulu ni? Bayangkanlah si Sara ni pulak bukan background ID/Archi, tapi dia sebenarnya Quantity Surveyor. So kami duduk dan berbincang secara manual, kira apa material nak beli,  saiz apa, berapa bilangan etc. Dan masa tu, lukisan yang kami ada hanyalah Conceptual Design. (-_-) Aku tak blame sesiapa lah dalam hal ni sebab ada few things terlepas pandang. So aku & Sara took the responsibility to handle this one baby ID.

Projek kali ni bertemakan Rustic. Kami gunakan kayu Pine (imported). Konsep ala-ala pallet tapi guna kayu yang berkualiti lah. Pertama sekali,aku cuba juga buat technical drawing masa weekend. Sebab aku tahu, kerja-kerja ID ni dia punya detail tu memang betul detail, beza dengan drawing architecture. Tapi sebabkan aku ada sehari aja untuk siapkan, aku sekadar siapkan untuk aku paham bilangan kayu yang diperlukan & untuk aku faham jointing mechanism tu nanti macam mana. Sebab yela, aku nak beli berapa kayu & saiz apa ni kalau takde drawings? Sorrylah kalau susah korang nak faham apa yang aku ceritakan. 

Makanya sehari lepas tu, berbekalkan lukisan aku (yang aku anggap bodoh-bodoh aje janji aku paham lah on site nanti), aku & Sara pun pergi lah mencari kayu Pine. Cuba memahami apa yang supplier ada dalam simpanan dia, kami cuba untuk dapatkan material yang kami tahu susah untuk ada shortage incase kayu tak cukup. 

Lepas tu, kami upah tenaga pekerja (skilled workers) untuk jalankan kerja-kerja yang perlu dijalankan. Sebenarnya tak kenal pun Mas-mas ni, tapi sepanjang 6 hari installation, kami jadi ngam. Ya, kami mengambil masa 6 hari sahaja untuk installation di kedai ni. Biasanya kalau aku & Sara handle apa-apa, kalau takde masalah, memang deadline tu kami akan follow. Sebab tak suka delay on site progress, nanti rugi. 

Dua hari pertama: Lepas clear barang-barang (perabot & cermin mata yang ada), kami mulakan dengan cat. Cat dinding yang sedia ada berwarna kuning. Jadi kami perlu cat undercoat ni sebanyak 3 lapisan sebelum cat glossy untuk finishing dinding yang baik.Untuk ruang siling, kami cat warna hitam. 

Hari ketiga: Lepas cat diyakini kering, kami mula buat kerja installation kayu pada dinding. Mas-mas ni memandangkan mereka ni ada skill, jadi cara mereka ukur tu mereka pastikan lurus. Pakai laser, okay. So aku & Sara lega lah sebab diorang ni sangat boleh diharap, dengar cakap, tak melawan, hormat kita walaupun kita ni perempuan, sangat menjaga keselamatan kami. Untuk info anda semua, semua kayu ni tidak dipotong kecil-kecil di kilang. Sampai mentah-mentah je, panjang dia standard, dalam 12, 13 kaki camtu. Cuma ada satu jenis je kekotak yang kami custom made. 


Dan masa ni aku dan Sara susun kayu ni supaya make sure muat & gap antara satu kayu dengan kayu di bawahnya sekata. Selain tu, sebab nak sangkut kekotak yang aku bagitahu tadi, makanya gap tu harus lah just nice sahaja jaraknya. 


 Mas-mas hero kami yang bertungkus lumus cuba siapkan ikut timeframe. Kekotak yang aku kata perlu sangkut tu.


 Ini lah satu bahagian pada dinding yang berjaya disiapkan dalam masa sehari.

Meja display yang sedia ada juga dibalut dengan OSB board ni ikut seperti dalam design. Simple je. Sebab tak elok membazir kan. Guna je meja yang ada.

Hari ke-4 dan ke-5: Satu lagi bahagian dalam kedai yang bagi aku, agak mencabar sedikit sebab kena buat stand alone structure. Yang mana kena drill kayu pada lantai bawah dan juga lantai tingkat atas. Install part ni agak mencabar sebab ceiling height tinggi sedikit. Jadi mas-mas ni seramai 3 orang kena bergabung tenaga untuk mendirikan panel ini. Agak untung bagi kami sebab structure panel ni boleh drill terus pada floor slab atas. Maksudnya siling ni takde plaster siling. Electrical point memang bawah slab terus. 







Sambungan hari ke 6.

Actually banyak kali juga bila installation tak mencapai standard yang aku harapkan, aku minta mas cabut & pasang semula. Selain tu, part critical thinking tu, kena fikir jointings yang nak dibuat tu macam mana, kalau nak pakai L bracket tu kat mana nak guna so that dia tersorok, supaya tak nampak di pandangan mata dan macam-macam lagilah yang aku & Sara pening kepala masa tu. Jadi site supervisor pula uolls. Barang habis ke kami yang pergi hardware pergi cari. Nasib baik hardware tak jauh sangat. Sebenarnya, proses kerja macam ni adalah sedikit kamikaze bagi kami weh. Sebab first time & masa tu fikir, no turning back. "Common sense" kami letakkan sebagai kriteria paling tinggi untuk menjayakan projek ni. Kadang ada keadaan yang dalam 3d macam lain sikit, bila buat kat site, jadi macam kurang lawa pula. Jadi kami tukar la sikit masa installation on site. Amaran: ni sebab kerja kayu. Bolehlah adjust kat site. Kalau built in furniture ke custom design ke jangan la pepandai tiru cara kami ni. Kamikaze I repeat.  

Di bawah ni aku share sikit gambar dan akan disambung pada entri seterusnya. 







Tuesday, June 19, 2018

Raya Di Ho Chi Minh

Sebenarnya aku agak stuck sekarang. Hari raya keempat & aku berada di bandar Ho Chi Minh, Vietnam. Aku ada lagi 3  hari disini. Sebabkan aku nak mengadu tapi aku macam tak tahu nak ngadu kat sape so, akhirnya ke blog ni juga aku hambur apa yang aku rasa. (Wey kasi chanlaa, sis takde suami mahupun pakwe okey) :(

Walaupun aku ni suka travel, tapi waktu-waktu yang sepatutnya masih beraya ni aku rasa emo pula nak ikut bercuti di Vietnam dengan family aku. Sebab pada asalnya aku taknak ikut.. :( tapi aku tersepit.

Travel kali ni memang aku tak organize apa-apa, aku biarkan adik aku aje yang plan. Nampak tak betapa ignorant nya padahal kalau pape trip aku yang selalu in charge. Makanya aku macam clueless pasal Vietnam. Aku just dengar orang cakap ni tempat shopping. So bila sampai tu, bandar ni tak berapa mengujakan aku. Rasa macam pergi bandar Sungai Petani pun ada.


But sometimes i just let myself lost in space, buildings & architecture. 


Sebenarnya aku agak stress & emo. Sebab market famous yang Ben Tahn Market tu, aku rasa macam tak diberi hak untuk tanya berapa harga barang kat situ. Kalau tanya ibarat kau kena beli. Bila taknak beli, dia turunkan harga seolah paksa, kau wajib beli jugak. Bila geleng kepala, nak blah..dia tarik tangan kau. Kau rasa?? Dia yang tak letak tanda harga pastu bila tanya harga macam kena beli pulak. Aku emo gila tadi.Haritu ada member aku lelaki dia baru pergi Ho Chi Minh jugak, dia kata dia emo. Aku pun tak terasa apa la sebab tak berada di situasi dia. Tapi bila aku kat situation tu, rasa macam.. eh dia yang lelaki pun boleh emo.. apatah lagi aku yang perempuan yang lagi sensitif ni kan. Aku stress sebab jumpa few sellers yang macam rude gilaaaa!! & aku tak bolehla orang rude atau takde manner ni. Aku macam hisyhh! Geramla! Kalau masuk Ben Tahn market tu, jalan dia dahla sempit. Para penjual tu suka cuit-cuit, tarik-tarik pujuk beli.. walaupun diorang perempuan tapi still, aku tak suka diperlakukan sebegitu.
Ni dalam Ben Tahn Market. Laluan sempit kat dalam tu lebar dia ada la dalam tak sampai 3 kaki. 

Ada kejadian yang paling aku tak suka tadi. Mak aku minta aku tanyakan harga handbag kat pasar malam tu. Aku cakap kat mak aku, kalau taknak beli tak payah tanya. Tapi mak aku kata kalau camtu camane nak tahu harga bag? So aku pun tanya jela. Jadi orang tengah sampai gaduh dengan seller. Aku kata aku taknak, just nak tahu harga. Dia kata "jangan buat macam ni, runding sampai jadi la..tolongla saya, beli handbag ni."Dia tarik tangan aku sampai aku dah langkah 20 langkah pun dia masih nak jual bag tu. Sedangkan bukan aku yang nak bag tu. Mak aku just nak tahu info harga. So siang dahla dah emo. Malam pun emo. Kenapa la kena buat sis muram ni. Haih.

 Ni pula night market di luar Ben Tahn Market, yang aku rasa sangat emo dengan seller bag tadi tu. Dia macam in between kesian & menyampah. Kesian sebab dia merayu, mata dia sangat hopeful. At the same time nyampah sebab kena paksa beli.

Rasanya untuk hari pertama ni, yang buatkan aku happy ialah kopi Vietnam (yela aku coffee lover), dengan bihun sup. Pho ayam.

Macam kuey tiaw sup tapi sup dia sooo sedap! Weh at least ada benda yang membahagiakan aku walaupun beliau semangkuk kuey tiaw sup je. Thank you sup. Setiap hirupan itu membahagiakan. Gittew. By the way, ada je kedai makan halal kat sini.

And then, untuk para wanita di luar sana.. baru aku faham kenapa orang kata ni tempat shopping. Selain kain ela, banyak sangat tudung famous brand Malaysia ada kat sini. Of course la tak ori. Tapi kualiti not bad weh. Jahitan pun masih dikira kemas. Ada brand Ariani, Duck Scarves, Naelofar.



Ladies, looks familiar? 

Aku selaku bukan peminat setia Duck, tidaklah dapat nak membezakan mana satu ori & tak ori. Tapi yang aku nampak, yang ni lawa je. Kain lembut, jahitan tepi dia eyelash. 

Wah! Kegilaan apakah ini? Macam-macam brand tudung famous ada. Kecewa owner brand macam ni. But to be honest, dari segi kualiti, untuk harga kat Vietnam ni dikira murah la. Dalam RM20-30 camtu je sehelai.

Aku rasa macam boleh cam yang ni design Limited Edition Duck kan? Royal Brunei camtu kalau tak silap? Kalau silap maafla.. 

Jadi, itulah serba sedikit hari yang kulalui harini. Wah, still panjang what cerita. Tabah gila eh menaip & post entri pakai phone je cramp jari2 aku.

Doakanlah hari sis yang seterusnya akan jadi okay ya. Kalau emo sis makan kuew tiaw sup tu je. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...