Thursday, March 14, 2019

Makeover Dapur dan Tandas di Shah Alam

Hai, sekadar nak berkongsi satu projek comel kami ni. Kalau nak ikutkan, biasanya kita nampak rumah flat macam tak secantik kondominium kan. Saiz pun kecil, dalam 600sqft. Tapi, kalau kita berkemampuan untuk mengubahsuai keadaan dalaman rumah, kita mesti boleh dapat suasana rumah yang selesa untuk kita duduki. Terutama sekali untuk pasangan yang baru kahwin yang belum ada keluarga yang besar. Nanti keluarga dah semakin berkembang, kalau pindah rumah, rumah yang dah renovate ni bolehlah sewakan dengan harga berpatutan kan. Sedikit highlight untuk rumah ni.

1) Penukaran semua pintu sedia ada.
2) Penukaran semua tingkap
3) Pengubahsuaian kemasan dapur & tandas.
4) Minor repairing works

Dapur
Memandangkan dapur ni saiz nya sangat comel, saya memang suggest gunakan kemasan tiles berwarna putih saiz 1’ x 2’ untuk mengelakkan ruang tersebut nampak sempit. Pada asalnya client mahukan pintu kitchen cabinet yang glossy dan tiles jenis matte. Nampak mewah sikit barangkali dengan pintu cabinet yang glossy. Tetapi, saya advice kalau nak jimat, adalah lebih baik memilih kemasan tiles yang berkilat (jauh lebih jimat) dan pintu kitchen cabinet jenis matte. Terbalikkan.



 


Tandas
Haa yang ni memang saya kuat berangan la. Saya memang suka tandas orang putih/ mat salleh. Dulu kan study kat Tanah Ratu. Saya cuba kembalikan feeling tandas di sana. Masalahnya, tandas orang putih ni jenis kering , lantai guna kemasan kayu. Tandas kat Malaysia ni basah selalu. Jadi, saya cadangkan konsep yang saya nak ketengahkan. Saya suggest untuk guna tiles yang kelihatan seperti ‘timber plank’ keluaran Whitehorse. Jadi, cara susunan pun macam susun kayu. Memang ada tiles saiz 1’ x 2’ yang kemasan dia macam kayu tapi saya nak susunan dia pun macam susun kayu. Gituhh saya punya cekadak.



Pintu
Flush door. Sebenarnya, kalau ada sesiapa yang jadi kontraktor juga, you all tahu flush door memang boleh dapat murah. Ni sekadar kita cuba meet client’s budget. Dia pun taknak solid door. Berat dan mahal. Jadi, untuk taknak nampak terlalu plain, kami gunakan kayu nyatuh sebagai frame di pintu. Ala, kayu yang orang kita suka buat wainscoting tuu. Lepas tu baru cat putih oil paint (glossy). Dengan lockset jenis lever. Sekali pandang ada macam solid door tak? Hehe. Bila dah siap, kita tolak pun takla rasa ringan sangat. Nyatuh kan jenis kayu solid.


Kekangan kat site. Sekadar berkongsi. Sebab kerja-kerja renovation biasanya lagi tricky dari bina rumah atas tanah kosong. Rumah ni memang lama.

-Rumah dibina menggunakan system IBS Jenis concrete panel. Jadi setiap dinding dia memang keras takde discount punya. Kalau jenis batu bata senang sikit nak pecah. Ada certain parts yang kita tak hack untuk plumbing & so kita expose untuk kurangkan cost. (walaupun I wish so much yang kita boleh hide beberapa benda).

-Paip sedia ada dari besi. Kalau sekarang banyak guna PVC pipe kan maka senang potong tapi paip rumah ni jenis besi dan kita tak nak box up /tutup pun bahagian paip tu jadi kita layer dengan cat anti-rust dan cat paip besi tu supaya nampak suci murni.


-Bila cuti CNY baru ni supplier banyak cuti. So kena foresee material apa yang kena beli awal-awal. Order awal pun tetap sampainya seminggu lepas CNY.

To be honest, it was a fun process. Kita bawa client pilih sendiri tiles, kita bagi advice & pendapat. Bila wet works hampir siap, kita bawa katalog/sampel untuk client dapat “REAL FEEL” warna kitchen cabinet dengan kemasan dapur yang dah siap di rumahnya sendiri. Proses dari 1-4 ni mengambil masa 14 hari.

 Antara proses yang saya enjoy nak buat. Pilih material di site untuk kitchen cabinet. Kadang-kadang kita boleh propose melalui lukisan 3D. Tapi kalau nak dapat real feel, saya suka bawa katalog, ha! match kan dengan warna tiles lantai dan dinding. Kami pilih warna table top yang serasi dengan warna lantai kelabu ni.


 
 
 


Kitchen cabinet pun dah siap pasang. Jadi saya kongsi gambar-gambar terbaru.











Ada beza upah kontraktor/tukang tanpa background designer dengan upah kontraktor dengan background designer. Kadang orang cakap tukang ni tukang tu boleh bagi murah. Kita okay je tapi bila tengok apa yang diberi memang sedih lah tengok kan. Dulu mak saya renovate rumah, bila sekarang tengok balik, sedih gila dengan pemilihan tiles, susunan fitting tandas tak ergonomic/proportionate. Nak mandi guna shower pun langgar siku dengan dinding.
Basically, I love what I do.   Kita bagi consultation sekali, & kita akan advice ikut you punya budget & give solution what kind of materials suit your budget. Beza tau orang kerja terpaksa/asal boleh dengan orang kerja ikhlas ni.Hehe. Kalau ada sesiapa perlukan khidmat macam ni, jangan malu jangan segan PM tepi. I tak makan orang lah jangan takut.

p/s: ya saya izinkan untuk share.


Untuk sebarang pertanyaan mengenai pengubahsuaian rumah/pembinaan rumah, boleh hubungi melalui whatsapp/call:

www.wasap.my/601111892504








Tuesday, February 26, 2019

Pengubahsuaian Rumah di USJ, Subang Jaya

Assalamualaikum. 
Saya nak berkongsi satu projek pengubahsuaian rumah di USJ, Subang Jaya. Projek ni saya uruskan sekali dengan kelulusan PBT, Majlis Perbandaran Subang Jaya. Tuan rumah mahu besarkan ruang belakang yang melibatkan pembesaran ruang dapur, ruang tandas dan bilik belakang tingkat bawah dan tingkat atas. Sekadar berkongsi gambar sebelum & selepas.


 
Ruang belakang rumah.Awning kuning tu tuan rumah request.


Ruang dapur. Kabinet dapur lama dicabut untuk diganti baru. Tiles pada lantai dan dinding ditukar. Saya  menggunakan konsep feature wall pada dinding untuk bahagian atas table top.

Tandas di bilik atas. Pada asalnya tandas di atas ni dikongsi antara dua bilik. Bilik anak lelaki dan bilik anak perempuan. Tuan rumah mahu tandas dibesarkan sedikit dan di bahagi dua supaya ada privasi di antara anak lelaki daan perempuan.
 Ruang dapur yang lebih luas. Kabinet dapur lama yang telah dicabut. Diganti dengan kabinet baru berwarna putih

Keadaan sebelum pengubahsuaian.


Selepas pengubahsuaian







Sewaktu pemasangan kabinet dapur. Tinggal table top jenis Quartz sahaja.

Di bawah ni ialah kabinet dapur selepas dipasang table top jenis Quartz.


Kabinet untuk letak barang basuh baju juga disediakan.

Selepas siap dapur ni, ia menjadi ruang bersantai kegemaran tuan rumah. Memang feeling dia beza sangat di ruang dapur ini sebelum dan selepas diubahsuai. Beberapa bulan selepas siap pun saya ada pergi melawat tuan rumah. Dia berterima kasih sebab siapkan rumah & pilih material yang baik dan sesuai. Yang penting, rasa tenang nak memasak dan makan dengan keluarga.

Ohya, renovation ni siap dalam 3 bulan. Tepat macam apa yang saya target. 


p/s:Bagi yang mencari designer & kontraktor untuk kerja pengubahsuaian rumah mahupun untuk membina rumah atas tanah sendiri, nasihat saya, carilah yang ada passion, telus dan takkan bawa lari duit anda. Sebab saya tahu banyak kes kontraktor lari sebelum siap kerja.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai pengubahsuaian rumah/pembinaan rumah, boleh hubungi melalui whatsapp/call:

www.wasap.my/601111892504
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...