Wednesday, November 18, 2020

Rumah Banglo 6 bilik Atas Tanah Sendiri di Semenyih


Hai. Hari ini saya akan berkongsi tentang projek rumah banglo yang telah siap di Semenyih. Rumah sebuah ini didirikan di atas tanah sendiri. Tanah jenis tanah lot individu. Alhamdulillah rumah ini berjaya disiapkan walaupun ada tempoh yang terpaksa dihentikan buat sementara waktu kerana PKP tempoh hari.

 

Untuk pengetahuan, rumah ini mempunyai 6 bilik tidur dan setiap bilik mempunyai satu bilik air. Keluasan rumah ini ialah sekitar 2700 kaki persegi. Klien rumah ini mahukan ruang tidur yang tidak mudah di akses oleh tetamu. Mereka mahukan ruang yang terpisah antara tetamu dan  penghuni. Ruang no.(1) iaitu di entrance, belah kanan sebelum pintu masuk ialah ruang meletakkan rak kasut, samada jenis loose furniture mahupun boleh juga kalau mahu built in.  Ruang (2) ialah ruang tamu untuk tetamu yang datang. Ruang ini turut dilengkapi dengan ruang surau (3) dan tandas (4). Dan tentunya qiblat tidak menghadap tandas ya. Ruang (5) ialah ruang stor. (7) ialah ruang dapur basah dan (8) ialah ruang dapur dimana tuan rumah bercadang untuk mempunyai table island di tengah-tengah dapur. 

Apa yang saya suka tentang ruang rumah ni ialah ruang (14) iaitu ruang keluarga. Waktu berbincang dengan owner, ada beberapa benda yang kena fikir dengan mendalam tentang apa yang tuan rumah dan keluarga mahukan dan perlukan. Kekangan disini ialah pada asalnya pelan ni terasa macam hostel bila disusun 6 bilik sederet, yang memisahkan hanya koridor. Jadi lepas fikir lama, lebih elok la ada pemisah tapi yang menghubungkan ahli keluarga yakni ruang keluarga ni. Lebih pada ruang untuk tengok TV. Ruang (9 ) ialah ruang makan. Ruang (10) ialah bilik tidur utama, (11) ialah walk in closet. Ruang (13) ialah ruang kerja untuk si bapa termasuk ruang meletakkan skrin CCTV. Rumah ni dibawah pengawasan CCTV ya.

 

 

Klien mahukan 'Islamic concept'. Pada asalnya, kami tidak menggalakkan buat 'arch' kerana rekabentuk ada arch ni lebih sesuai dengan flat roof, seperti di kebanyakan negara Arab. Tetapi, rumah di Malaysia pula kurang sesuai jika mahu buat flat roof. Sudah tentu panas. Runding punya runding, macam inilah hasilnya.


 


 

 

 

 










Kalau nak cerita la proses buat rumah ni, sentimental sangat ooo. Sebab, projek ni terpaksa diberhentikan sekejap semasa PKP. Rumah kongsi pekerja juga ada disini. Jadi mereka ada untuk sekurang-kurangnya jaga rumah ni. Lepas siap, bergenang air mata masa hari terakhir pekerja ada di site. Entahlah, musim covid ni, untuk business person, adalah waktu yang sukar. Tapi kalau kita boleh lalui waktu-waktu sukar macam ni, inshaAllah kita boleh lalui macam-macam lagi jenis waktu yang sukar, kan? Alhamdulillah sangat-sangat, projek dapat diteruskan sampai siap. 

 


P/S-Berminat nak buat pengubahsuaian rumah? Berminat nak buat rumah di atas tanah sendiri ? Mahu servis buat pelan ikut kemahuan sendiri? Boleh hubungi kami di  :- 

www.wasap.my/60189191332




Thursday, November 5, 2020

Pengubahsuaian Tandas


Assalamualaikum kepada semua pembaca.

Harini terasa nak kongsi satu entri simple. Saja nak berkongsi. 

Antara tandas-tandas yang pernah team saya siapkan samada pada rumah baru mahupun pengubahsuaian rumah. 


Enjoy!



Ramai tanya berapa kos untuk pengubahsuaian tandas ni. Saya lagi selesa kata macam ni lah, untuk sebuah tandas yang mempunyai saiz yang standard, kos nya antara RM5,000 hingga RM7,000. Kos ini adalah termasuk pecahkan semua tiles, tukar fittings tandas seperti jamban, kepala shower, kepala paip, sinki. Kos akan lebih mahal sekiranya fittings yang mahu digunakan dari jenis yang lebih mahal contohnya seperti jamban di hotel 5 bintang begitu. Harga tidak fixed, boleh dibawa berbincang lagi.


Untuk pertanyaan lanjut tentang pengubahsuaian rumah, buat rumah atas tanah sendiri, bolehla hubungi kami di : 


 www.wasap.my/60189191332

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...