Wednesday, August 31, 2016

Movie Review 2016: Don't Breathe

Semalam lepas balik kerja, aku decide nak ber me-time alone. Makan best sikit pastu layan movie. First time tengok movie sensorang tapi nampaknya aku kena biasakan diri lah lepas ni.

So aku dah pernah tengok trailer movie ni beberapa bulan sebelum ditayangkan. Masa tengok trailer pun aku dah rasa macam okayy aku wajib tengok. Trailer movie sangat penting untuk aku sebab dari situ aku boleh dapat vibes movie tu best ke tak best. 

So tanpa dipanjangkan cerita, aku bagi sinopsis sikit. Aku harap aku tak lah jadi spoiler kan. 

Cerita ni mengisahkan pasal 3 orang anak muda yang merupakan perompak.  (Rocky-perempuan walaupun nama dia Rocky, Alex & Money. Rocky & Money ni couple k).Alex adalah perompak yang skema sebab target barang yang dicuri harus kurang dari 10 ribu USD atas dasar undang-undang kalau ditangkap. Tapi si skema ni lah yang bagi jalan menyenangkan kerja rompakan sebab si ayahnya kerja dengan company security yang ada menyimpan kunci rumah client. Kiranya dia senyap-senyap ambil kunci client tanpa pengetahuan ayahnya dan merompak bersama dua lagi rakan. Tapi satu hari ni, atas kekangan hidup Rocky yang hidup susah (sebab mak dia bitchy & bela biawok hidup) dia nak lari pindah ke California dengan adik kecil dia, mereka pun sama-sama setuju nak rompak seorang lelaki tua ni, bekas askar yang dipercayai menyimpan 300 ribu USD di dalam rumahnya. Mula-mula Alex tak setuju tapi sebab dia macam dalam diam sayang kat Rocky sebenornya so dia setuju. Kan dia skema aku dah cakap di perenggan atas. 

Satu hari ni, siang la, 3 sekawan pun pergi ke rumah si tua untuk usha-usha line.  Si tua ni ada di luar rumah. Alangkah bahagianya mereka bila sedar yang si tua ni buta rupanya. Maka mereka pun decide nak rompak malam tu jugak. Biasalah orang tamak, nak duit lagi cepat lagi baguih. Si tua buta ni hidup seorang bersama seekor anjing hitam besar yang brutal. Oh lupa, si buta ni ada duit yang banyak sebab dia dapat pampasan sebab anak perempuan dia mati dilanggar kereta. Malam tu perompak 3 sekawan pun pergi rumah si buta untuk jalankan operasi. Diorang siap bagi ubat tidur kat anjing si buta supaya anjing tu diam tak kacau diorang buat kerja. So malam tu diorang rasa macam sure kacang gila ni nak rompak orang buta.

Money-Rocky-Alex


Nak dijadikan cerita, tak tahu dari mana si Money ni bawa pistol. Dia nak pecahkan satu pintu dalam rumah yang dimangga. Jenuh kupil tapi tak dapat sebab tu dia nak tembak je mangga tu. Sebelum tu si Money dah asapkan ubat tidur kat bilik si buta jadi dia yakin gila lah nak rompak habis-habisan. Masa Money keluarkan pistol, Alex yang skema ni dia marah sebab pistol tak dibenarkan ketika merompak. Sebab kalau merompak dengan senjata ni ikut undang-undang berat hukuman dia. Plus, kalau polis datang, diorang layak ditembak sebab merompak menggunakan senjata api. So dia kata dia nak balik, tak nak teruskan dan dia pun keluar rumah. Masa dia on the way nak keluar dari rumah, dia terdengar bunyi das tembakan. Rupanya few seconds sebelum tu, si buta dah bangun. Dia acah-acah hopeless tapi dia tangkas, dia dapat rembat pistol money, bergelut & tembak Money. Sebelum Money mati, si buta tanya ada berapa orang bersama Money. Money kata dia sorang je ada. Sebab dia nak protect Rocky yang turut berada dalam rumah tu. So,Money pun mati. Si Alex pulak, bila dia dengar bunyi tembakan, dia rasa something is not right, dia pun masuk balik dalam rumah. Even berselisih dengan si buta. Bila Alex ternampak mayat Money, baru dia faham apa jadi. 

*Masa Alex terselisih si buta*


Si buta ni, lepas dia tahu ada orang pecah masuk rumah dia, terus dia paku kepingan kayu kat tingkap, mangga lagi pintu etc. Kiranya takde access langsung untuk orang masuk. Ini bermakna, takde access jugak untuk Rocky & Alex keluar dari rumah tu. Si buta ni yang pada mulanya percaya yang perompak tu ada seorang je yakni Money, dia mula sedar yang ada perompak lain sebab dia terpijak kasut perompak yang diorang tinggalkan kat depan pintu. Perompak tanggal kasut sebab rumah omputih kan lantai kayu vinyl gituh so kalau pakai kasut nanti berbunyi pula bila berjalan sebab tu diorang tanggal kasut. So bila si buta jumpa kasut tu, dia pegang, dia tahu la ada berapa orang dalam rumah tu. So dia pun bengang la, terus jadi lagi ganas dari super saiya. 

So cerita ni setting dia simple je. Dalam rumah je. Sepanjang citer tu, dia pasal macam mana Rocky & Alex ni nak escape dari rumah tu. Dengan si buta yang begitu tangkas & tambah pula bila anjing dia dah bangun dari tidur pun sama pergi serang Rocky & Alex. Tapi ada satu lagi misteri masa diorang dua nak escape rumah tu, diorang terjumpa seorang perempuan yang diikat, mulut ditutup dalam satu area kat rumah tu.Persoalannya siapa perempuan tu? Kenapa bila si buta terbunuh perempuan yang diikat dirumah dia, si buta tu sedih? dia kata "noo..my baby (ke my child ntah dia sebut).." So aku tertanya, kan anak dia dah mati? Macam-macam la persoalannya. Persoalan pasal siapa perempuan yang diikat tu terjawab bila Rocky berjaya ditangkap oleh si buta. Dan masa tula rasa, ciss..walaupun kau disabled tapi kau lagi keji rupanya. 


Bagi aku, jalan cerita dia sedap la. Tak complicated but unexpected. Bukan cerita cliche. Setting dia pun very focused kat watak-watak utama & rumah. Tu je. Ending dia, Rocky berjaya lepaskan diri dengan wang yang banyak. Dia ingatkan si buta tu mati in the end. Tapi bila dia nak fly ke California dengan adik dia, dia sempat tengok berita kat tv masa kat airport. Keluar berita pasal kes pecah rumah si buta. Rupanya si buta masih hidup (liat betul nyawa dia ni nak mati). Dan si buta melaporkan pada polis yang perompak cuma 2 orang aje, perompak dibunuh atas dasar nak protect diri gituh. Maybe dia tak report pasal Rocky sebab Rocky pun ada simpan rahsia si buta pasal perempuan diikat yang dia terbunuh tu. Ending dia macam aku berharap ada part 2 pun ada. haha.

Aku rasa scene yang aku paling suka dalam movie ni ialah scene si buta, Rocky & Alex dalam satu area (bilik bawah tanah ke apa) yang super gelap sebab si buta tutup lampu. Kudos part cinematography sebab berjaya buatkan scene super gelap tu menjadi. Macam tak tahu camne nak explain, tapi beza macam langit dengan bumi la David Teo punya filem seram scene gelap dengan movie Don't Breathe punya scene gelap.Haha gitu sekali nak bagi perbezaan. Cerita ni penuh debar sebab yela, si buta dah tahu selok belok, susunan rumah dia macam mana. Si perompak ni mana biasa kan. 

Scene "Now you see what I see" lepas si buta tutup lampu. 
Nervous aku, sebab tengok sorang amek seat yang kiri kanan pun kosong, so aku tak tahu aku nak tumbuk-tumbuk sape kat tepi. Last-last gigit hujung shawl aje sebab cuak. 


Aku rasa watak yang paling kesian ialah Alex. Dia dahla comel. Pastu, dia dahla nak tarik diri dah nak blah dah dari rumah si buta. Silap dia ialah dia masuk balik je dalam rumah tu padahal dia dah panjat pagar nak keluar dah. & beriya nak selamatkan Rocky. (dia ni ada soft spot kat Rocky walaupun kena friendzone). Ending Alex ialah, korang tengok lah sendiri. 



*Anjing si buta ni pun keji cam tuan dia*




So dari 5 bintang, aku bagi 4 bintang untuk movie ni. Dia hilang 1 bintang sebab, hmm, aku je yang tahu. Haha aci tak? Ok lah ni sebab bab bagi bintang aku kedekut. Kalau movie David Teo satu bintang pun tak sampai hokay aku bagi. 


Lesson yang kita boleh amek dari movie ni ialah.

1. Tak semua disabled people adalah baik ke? *gulp*

2. Mencuri/merompak memang tak baik,tapi bila keadaan terdesak sangat, maybe kita sanggup? Macam apa yang berlaku zaman sekarang. Banyak kes bunuh,rompak etc. Siapa nak buat kalau tak terdesak? Something to ponder? 

3.Orang kaya tak selamanya terlepas dari hukuman ataupun undang-undang hanya sebab kau banyak duit boleh bribe ke apa. Mungkin hukuman lain menanti dalam rupa bentuk yang lain. Mungkin bahaya menanti.

4. Bahaya boleh menanti dalam situasi yang paling tak terjangka. (Peh hebat ayat kite!)

5. Jangan judge hidup orang. Macam Rocky kan, kalau dari luaran maybe nampak dia liar sikit, cara dia dressed up pun dengan ada sikit-sikit tattoo dibadan. Tapi maybe ada reason kenapa dia macam tu. Ada satu scene pendek pasal life Rocky. Mak dia memang teruk ada boyfriend pastu suruh anak dia cari duit untuk sponsor life diorang sebab boyfriend dia belum dapat kerja lagi. Tapi Rocky ni sayang sangat adik dia. Dia sanggup rompak sebab nak lari dari kehidupan di Detroit untuk ke California dengan adik dia. Scene dia dengan adik dia memang sweet la. Orang perempuan punya kasih sayang ni memang sweet. Eceecece..*tetiba*

6. Hopefully perfileman Malaysia boleh study sikit movie camni, tak perlu setting tempat mewah, baju mewah, makeup diva, plot cerita pasal orang kaya or kahwin paksa. Simple tapi plot cerita strong, logik,jalan cerita pun pasal orang biasa bukan pasal golongan elite ke apa. Even takde scene geli-geli macam sex scene pun weh walaupun cite omputih! Cerita Melayu sekarang banyak dah scene geli-geli or mild mind fuck tu pasal aku malas nak layan. 


p/s: Aku cerita sinopsis ni takdela full or detail. Kalau aku cerita detail kang macam spoiler sangat pulak. Tak saspen dah nanti. Baik korang tengok sendiri. Aku rasa, tak rugi lah tengok. Dia macam feeling kau macam bercampur baur sangat. Kejap saspen, kejap macam nak jerit kat Rocky & Alex, "wey larila gilaa apa kau tunggu lagi nak toleh-toleh lagi ni??" Kejap macam, bila la nak habis ni sebab nak tahu ending dia. Haha. 

Tuesday, July 26, 2016

Do you have what it takes to study Part 2?

Do you have what it takes to study Part 2?

Ni tajuk yang aku dapat dari someone yang request aku tulis entri pasal tajuk ni. Sebenarnya menyenangkan kerja aku nak menulis sebab kalau request camni aku tak perlu jenuh pikir sangat tajuk entri & nak citer pasal apa.

Bagi aku yang dah go through part 1 & part 2, pada pendapat aku, part 1 lagi susah. heheeee. Bukan apa, sebab kita dari lepasan SPM, terus nak adapt belajar architecture, mula dari drafting & melukis, belajar pasal ergonomic, mula belajar design. Permulaan untuk belajar benda baru memang susah. Part 2 pula, sebabkan dah ada pengalaman kerja & basic tu dah sepatutnya ada, dia jadi lagi mudah untuk proses pembelajaran tu, cumanya, dia susah sikit tu dari segi critical thinking dengan depth of studies.

Contohnya,
Masa belajar part 1, design bangunan kita tu, lebih focus pada konsep. Tak kira dengan serius sangat dari segi structure boleh lepas ke tak (kalau lecturer strict pun, takdelah payah sangat kot nak lepas, lecturer kau structural engineer ke apa?),understanding pasal construction pun masih dikira basic.  Takde nak fikir sangat dari segi Mechanical & Electrical services tu mana nak locate water tank, AHU ke apa. Tak perlu nak kira dari segi fire regulation tangga kau ni lepas ke tak orang nak escape kalau berlaku kebakaran.  Untuk belajar part 2 pula, design bangunan menjadi lebih serius. Kita kena comply dengan requirement dari pelbagai segi. Sebab tu aku kata depth of studies tu lebih dalam. Sebab nak prepare diri kau menjadi seorang arkitek yang mampu bekerja dalam industri. Tapi kalau pernah kerja, sepatutnya tak begitu susah la masa study part 2. Dia susah part nak memuaskan hati lecturer yang nak bagi markah tu sebenarnya dan dah tentu lah kena tengok subjek lain juga. Disebabkan aku ambil part 2 studies kat UK, jadi aku takkan huraikan sekarang ni dari segi subjek. So tolong jangan tanya aku UiTM punya part 2 camne, UPM camne, UTM camne. Tolong kurangkan sikit menyakitkan hati aku dengan soalan-soalan cenggini k.

Disebabkan aku ni jenis aci redah je, jadi dulu masa aku nak ambil part 2 aku rasa aku kurang prepare. Aku rasa macam, ah buat jelah. Tanpa bertanya secara serius pada orang yang pernah melalui proses ambil part 2. Waktu aku ambil part 2 pula dahla bukan dalam negara so aku terforgot nak tanya apa jenis-jenis cabaran & preparation aku kena buat. So disebabkan aku taknak korang buat mistake macam aku, jadi silalah hadam dengan apa yang aku nak kongsi ni.

Lepas tamat belajar part 1, ada beberapa perkara penting korang kena consider sebelum sambung study part 2.

1. Pengalaman kerja. 
Bila dah tamat pengajian part 2, walaupun korang ada pengalaman kerja jadi Assistant Architect, kebanyakan firm akan tetap consider korang sebagai fresh graduate untuk position Arkitek. Melainkan skop kerja korang masa jadi AA tu macam arkitek. Handle projek ke, pergi site, masuk meeting etc, then maybe boleh nak demand gaji sikit. Takpe, aku sangat sarankan korang kerja dulu. Sebab bila bekerja, kita akan didedahkan dengan drawings projek sebenar. Kat situ lah korang akan terasa kegerunan kerja dalam bidang ni.Terasa kerdil diri ini. cewah. Memang tak sama dengan masa belajar. Sebab drawings kat firm ni lebih detail, dia punya specs untuk material, kalau lukisan untuk bomba submission pulak lain jenis, untuk tender submission pula lain. Yang korang selalu nampak kat galeri penjualan unit rumah/apartment tu, yang drawing cantik-cantik tu boleh consider lebih pada concept dan building plan. So kalau ada budak sekolah sini nak jadi arkitek sebab suka tengok layout bangunan atau model bangunan yang selalu ada kat shopping complex tu, aku just nak remind, ITU HANYALAH SURFACE. Sebab tu aku tak tahu macam mana nak explain dengan terang benderang kenapa bekerja dalam bidang ni tak seindah bangunan Zaha Hadid. It's too complex to even explain. *sigh* Doakan jela hakak Sophie terbuka hati nak cerita lebih jelas.

So berkaitan dengan pengalaman kerja ni, aku tahu ada orang dia jenis berlagak. Taknak buat detail drawings, taknak buat kerja renyah-renyah. Nak terus masuk planning & design. Dia rasa drawings camtu kerja draugtsman. Feeling dia macam "Hello, aku nak jadi arkitek bukan draughter". Tapi yang sebenarnya, penting untuk kita tahu macam mana nak buat detail drawings, construction drawings. Dari situ baru kita sebenarnya faham macam mana nak design. Benda ni akan membantu bukan sahaja masa nak study part 2, malah membantu bila nak minta kerja lepas habis part 2. Selain tu, detail & costruction drawings ni, macam one of the elements dalam architecture yang bila kau dah grad part 2, as if you are expected to master this skill already. Ini benda yang aku perasan la. Susah gak sebenarnya kalau kau dah jadi arkitek nanti kau tak reti baca detail drawings/construction drawings. Malu pun agak malu lah juga. Takde sape dah nak ajar kau buat working drawings bila kau adalah part 2 grad. Kalau ada pun tipis.

Aku bersyukur gak lah masa aku jadi AA aku banyak buat drawings, dari BP submission, bomba submission, tender submission, construction submission semua aku sempat go through. Jadi agak bagus untuk praktis. Sebab truth to be told, aku sangat lousy dalam detail/construction drawings sebelum aku bekerja. Like huduh gila kalau aku buat draughting. Dari pengalaman tu juga aku belajar baca drawing consultants macam M&E dengan structural engineer. Dari tak berapa faham how structure & construction work aku jadi semakin paham, aku boleh visualise & draw balik, sometimes even explain to other colleague kenapa dia macam ni, kenapa macam tu.. Baru relevant buku D.K.Ching tu pada aku yang masa belajar dulu aku tak faham amende buku D.K.Ching ni drawings dia ni ape seh? You see, masa aku baru masuk bekerja as fresh grad design architect, hari kedua aku dah kena masuk meeting dengan structural engineer. Aku serius tak dapat bayangkan kalau aku tak kerja dulu tapi terus sambung study part 2? Aku tak rasa aku akan faham apa issue dalam meeting tu. I won't even have  confidence pun kot nak handle meeting tu.Aku tak rasa aku mampu nak discuss dengan engineer kalau aku tak faham design building tu sendiri. Tapi sebab aku dah go through (walaupun setahun je), but THEY MEAN A LOT. Lepas tu, menjadi seorang design architect ni, ada waktunya aku kena resolve planning atau apa-apa berkaitan design then aku akan pass dekat Assistant Architect atau draughtperson untuk key in benda alah yang aku dah sketch kat butter paper. Kadang-kadang ada yang datang balik tanya macam "Ni kalau wall ni ada plaster camne construction dia dengan cement screed kat floor ni? Camne nak lukis connection dia eh?" dan banyak lagi lah soalan lain yang aku sebagai design architect, i am the decision maker unless tak dapat resolve so tanya bos. Sebab tu tanggungjawab arkitek ni berat sebenarnya. Apa-apa salah, kau akan dipersoalkan sebab kau yang decide banyak benda. Boleh imagine tak kalau aku takde pengalaman kerja dulu aku pun tak tahu camne nak jawab soalan macam-macam ni. So aku dapat rasa aku sekarang kerja ni aku tak rasa susah sangat maybe sebab aku dah pernah kerja dulu. Aku jadi tahu apa yang aku buat & apa yang aku perlu buat. Cuma kadang-kadang bagi aku, setiap hari aku belajar benda baru. Setiap kali tu jugak lah aku rasa noob gila. Macam apehal aku takleh resolve ni.wuwuwuwu.. Kena marah dengan bos tu standard lah. Layan je..

Of course adalah pilihan korang kalau kerja nanti nak demand kerja macam mana. Ada orang prefer handle project instead of buat drawings. Really, up to you. Cuma kalau handle project ni, memang lepas habis part 2 kau akan handle project seumur hidup  kau yang nak jadi arkitek pun so bagi aku kena pandai balance lah. Cuma kemahiran buat drawings tu agak penting untuk persediaan part 2 dan menjadi arkitek lepas habis part 2.

Aku tak berapa sarankan sebenarnya terus sambung part 2 lepas habis part 1. Tak salah nak straight je but why rush? Sambung lah part 2 dengan sedikit confident di hati. Tambahan pula, sekurang-kurangnya, bila habis part 2, kalau pernah bekerja at least setahun, cantik lah sikit resume. Korang ingat dah kerja setahun tu pun cukup ke nak minta kerja as part 2 graduate? Masa aku apply kerja baru ni pun banyak firm nak yang ada pengalaman jadi arkitek at least 2,3 tahun as architect (bukan assistant architect eh). Cuma Alhamdulillah rezeki aku sangat lah tak susah cari kerja. Sebelum nak interview tu aku banyak baca tips & tengok kat youtube pasal tips interview architecture job. Ada satu video ni, aku ingatkan tak boleh percaya. Dia kata "kerja korang masa kat school tu bagi employer macam takde apa, nonsense & don't really excite them as employer. Yang diorang nak tengok ialah hasil masa bekerja di industri." Aku ingatkan pentipu je vlogger tu, sampailah aku sendiri pergi interview. Bos aku masa nak tengok portfolio dia tanya dulu mana kerja yang aku pernah buat masa kerja kat firm lain dulu? Dengan apa-apa kerja freelance. Dia paling berminat selak real works sahaja. School work selak laju-laju macam takde nilai. Sobss.. Penat aku ambil masa buat portfolio kot. Penat aku belajar part 2.  Ternyata vlogger itu tak pentipu. Dia memang cakap benda yang realiti. Sebab bos, dia nak ambil orang yang competent untuk kerja dengan dia. Setakat school project tu macam standard sangat lah budak archi semua boleh buat school project kan. So nasib baik lah kan aku pernah kerja lepas habis part 1. Kalau aku takde pengalaman kerja? Aku jangka mungkin tak mudah jugak nak dapat kerja zaman sekarang.

So apa skill yang penting untuk diserap kalau korang kerja lepas part 1?

-presentation drawings. (lebih pada skill rendering, tunjuk view cantik bangunan korang, pendek kata drawings yang cantik yang boleh jual kat client sebab detail drawings too boring right)

 *Contoh amek kat Pinterest*
Ni jenis presentation drawings. Presentable. Client tengok pun suka. Ini yang mata budak-budak sekolah mudah rasa nak jadi arkitek.

-detail/construction/working drawings (lebih pada drawing CAD yang sangat detail ada gridline,spec bagai)

 *Gambar ihsan google.* So ni pula contoh working drawing. Ni contoh drawing yang biasa lah kat architecture firm. Drawing macam ni yang awak adik-adik sekolah yang nak jadi arkitek, ni lah jenis complexity sebenar bila kerja dalam bidang ni, dan gambar di atas ni hanyalah projek kecik je. Kalau projek besar? Memang kadang rasa naik loya tekak tengok garisan banyak sangat.

Contoh di atas ni pula adalah drawing yang aku  buat masa kerja dulu sebelum study part 2. Ini hanyalah sebahagian kecil dari overall task. 


2. Architecture skill.
Korang suka atau tak suka, terima lah hakikat, architecture sekarang ialah lebih kepada digital architecture. Tahu lukis tangan je tak cukup langsung.  90% daripada kerja memang guna computer dan softwares. Jadi kalau nak sambung part 2, mantapkanlah skill software korang yakni, gunakan software yang smart. Apa yang aku maksudkan smart ialah, bila lukis 2D, dia boleh naikkan 3d terus. Belajar untuk tak tipu dalam drawings pun.Tolong jangan buat kerja gila macam aku dulu, still export 2D from AutoCad then naikkan dalam Sketch up.Bila design ada perubahan tak ke haru nak tukar 2d pastu tukar kat 3d pulak . Tak gila? Dahla ambil masa gila. Sebab masa tu aku takde confidence nak belajar software baru. Bila sekarang aku dah guna Revit, aku rasa macam nak terjun bangunan kalau tak dosa. Sebab software macam Revit, 3Dmax, rhino adalah jenis-jenis software yang smart. Tapi kalau korang tanya aku jujur, gunalah Revit sebab nak minta kerja nanti pun Revit agak in demand sekarang untuk bidang architecture okay. Go for software yang related dengan BIM model demi masa depan korang yang cerah dan gemilang terbilang. You know hakak Sophie seorang yang jujur dan nak masa depan korang cerah, bukan? Kalau korang nak buat design pelik-pelik curve melampau batas bolehlah guna 3dMax, Rhino (then connect kepada Grasshopper). Sekarang tutorial berlambak sangat kat Youtube & website. Tak payah nak tanya banyak sangat kat aku pasal software ni.

3. Hati kena kuat
Sebagaimana korang mengharungi liku-liku kehidupan sebagai budak archi masa part 1, korang akan laluinya lagi sekali untuk part 2. So kuatkan hati, jangan cepat menyerah, cari kawan yang sama-sama nak berjaya, jauhkan dari drama kawan-kawan studio yang merapu & tak penting macam cinta antara dua darjat ke cinta 5 segi ke.. This is your battlefield. It's now or never.  Be more heartless, tapi jangan berlagak. Ingat Tuhan sentiasa. Sebelum crit or submission, buatlah solat sunat hajat mintak lepas semua & baca surah Yasin untuk tenangkan hatimu. Jujurnya tu antara amalan aku dulu bila nak crit atau submission.. Call mak ayah mintak diorang doakan kau. Doa ibu paling mustajab. Takkanlah aku tak cuak pulak kan dulu kena present depan mat salleh, present in British accent pulak tuh kan. Cuak tak yah nak cakap laaa.. Been there, done that. Hahaha..

4. Buat account Pinterest.
Aku malas nak cerita apa kelebihan dia. Tapi after a while lepas korang guna, mesti korang akan rasa ianya membantu. Kalau tak reti boleh tengok account Pinterest aku. Korang boleh create pin korang sendiri ikut suka korang. Boleh tengok contoh-contoh student luar negara. Tengok secara global supaya korang tak syok sendiri rasa korang punya design/presentation board paling best di alam semesta.

Find me at: https://uk.pinterest.com/sophiealyahya/


5.Jangan boros. Simpan duit.
Korang pun tahu kan course kita ni banyak pakai duit terutama sekali dari segi printing. So kalau korang bekerja lepas part 1 dan ada cita-cita nak sambung belajar part 2, jangan lupa simpan sikit duit tu. Lainlah korang tu anak orang kaya ke apa.

6. Kalau nak study overseas.
Aku tak tahu lah sekarang punya requirement untuk dapatkan funding nak sambung belajar macam mana. Aku dengar semakin susah. Tapi kalau ada cita-cita nak sambung belajar di luar negara, jagalah pointer dari awal. Kadang kan, senior ni mulut ntah pape. Ada ke patut cakap "dalam architecture ni, tak payah lah nak pulun sangat dean list, asalkan semua subject lepas tak sangkut pun dah cukup" Aku pun macam terikut-ikut dengan pemikiran tu dulu. Padahal, result yang baik tu kita kena usaha dapatkan sebab memudahkan dari segi nak sambung belajar, dan nak mintak kerja pun kadang-kadang bos nak tahu tau result kita macam mana. (macam bos aku la, dia mintak tau transkrip,haa). Kalau result kita okay, konsisten, kita bagi good impression bukan sahaja kat future school yang korang nak sambung part 2, malah kat bakal future employer juga. Dan kalau nak study oversea pun tetap, korang kena go through that interview phase with your majestic portfolio ittuw. So, buatlah yang terbaik.

Dari segi belajar architecture kat overseas pulak. Satu benda aku boleh share buat masa ni ialah macam mana nak design di negara 4 musim. Dari segi material lain & construction lain, kena ada insulation lah, double wall lah, orientation bangunan lain, memang mencabar tapi it was a good experience. Sekurang-kurangnya aku makin peka dengan architecture negara sendiri bila buat comparison.

Ni contoh drawing aku sendiri masa study part 2. This is just a small part of the building. Bahagian technology. A combination of brickwall & timber works. Masa ni susunan batu bata bonding jenis apa pun kena ambil tahu sebab negara macam England memang dia punya construction utama guna batu bata & exposed, takde cat sebab susunan tu sendiri ada aesthetic value. Tak macam negara kita, ada batu bata tapi susunan dia caca marba & tak kisah sebab nanti cover dengan lapisan plaster lepas tu painted pakai cat. Waktu ni kena ambil tahu juga jenis Flemish bond ni dia pakai foundation macam mana, etc. Banyak lah citernya. So nak share tu jela. Dia jenuh sikit nak research tapi semua tu ilmu.



p/s:So far ni jelah aku boleh share buat masa ni. "Ni jelah pun" tapi bukan main panjang lebar kot aku dah share, siap berusaha godek mana drawings lama. So kalau korang rasa entri ni berharga & membantu, boleh lah share kat sahabat handai korang yang nak ambil part 2 jugak. Kalau korang rasa nak aku ulas apa-apa pasal architecture, aku lagi senang kalau korang bagi tajuk. Hahaha. Sebab aku mana lah tahu apa yang korang nak tahu kan, so in a way, kalau korang bagi tajuk atau huraian pasal apa yang korang nak tahu tu barulah aku boleh bagi pendapat atau kongsi pengalaman. Kalau takde request aku share jelah ikut sukahati aku pasal apa-apa je termasuk yang bukan pasal architecture pun. Dah blog aku, of course lah suka hati ittew kan. Tapi nak tunggu aku update entri baru tu tahu jelah boleh berjanggut. Hehe. Ok bye. Esok kerja. 

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...