Thursday, April 14, 2011

Akhirnyaaa, Aku Telah Menjadi Seorang Penulis Majalah!

Okey maaf, tajuk agak over disitu ye. Boleh macam buat-buat rabun tak nampak tajuk ok. Heee..

Merujuk kepada ENTRI ini, aku pernah katakan yang aku diberi peluang untuk menulis dalam satu majalah baru di Malaysia. Majalah ini bertajuk MY Cuti-cuti. Edisi pertama dah keluar dan editornya telah mengepos satu salinan untuk aku. T_T terharu. Majalah ini bukanlah majalah untuk dijual. Tetapi merupakan majalah berbentuk pengiklanan berkaitan percutian di Malaysia. (mungkin juga ada selitan tentang negara luar)

 Ni ialah muka depan majalah tersebut. Aku suka konsep majalah ni. Kalau kamu jenis yang suka travel jugak, aku pasti kamu pasti suka dengan majalah ni. Banyak tips dan info boleh dapat, contohnya macam number tempat penginapan, tips percutian. Jadi edisi pertama ni aku diberitahu liputan khas ialah  tentang pulau.Jadi aku hantar artikel tentang Pulau Tioman.

Heee. Rasa berbesar hati penulisan dan foto yang aku ambil masuk majalah T_T  Ini lebih menerujakan daripada muka sendiri keluar majalah sebenarnya.

 Aku punya artikel keluar dalam 2 setengah muka surat. Besar juga majalah ni. Saiz macam paper Kosmo! Haa tengok, siap ada direktoripasal Pulau Tioman Resort dan Chalet lagi tau.

Dan di bawah ni ada juga lah orang lain punya artikel tentang Pulau. Memang menarik! Tapi tak boleh lah nak letak semua kan.


Pulau Redang

Pulau Mabul

Festival Layang-layang di Pasir Gudang, Johor

Hurmmm.. Aku tak tahu lah kenapa aku rasa seronok pula dapat submit artikel dan disiarkan. Ohya, majalah ni takde di kedai.Tapi editornya bagitahu aku, majalah ni macam lebih kurang brochure pasal tourism dimana kamu boleh ambil sahaja secara percuma. Macam kat LRT station ke, KLIA ke, Tourism Center ke. Cuma masih baru kan, edisi March, jadi aku tak pasti susah ke senang nak dapat majalah ni. Yang aku tahu kalau boleh aku nak baca setiap edisi. Sebab memang sangat informative dan gambar-gambar pun menarik. Kalau tak jumpa majalah ni, aku pun tak tahu Pulau Mabul tu kat mana. 

p/s: aku tunjuk artikel aku pada ayah aku. Dia kata ada juga yang ikut atuk aku suka menulis. Rupanya atuk aku dulu journalist bahagian foreign news di surat khabar New Straight Times. Aku baru tahu. Aku tak berkesempatan jumpa atuk belah ayah aku. Meninggal muda.huhu. Ayah aku kata atuk aku memang terer English. huhu. Tapi aku tak sehebat dia maah.. 


32 comments:

  1. Assalammualaikum...
    Waaa bestnye.. Best² Best sesngt...
    EB suka baca majalah² mcm ni.. Majalah mcm ni la best.. EB suka baca info² sesebuah tempat yg menarik terutamanya pasal keindahan flora dan fauna.. Lgi mengujakan dan memberikan bnyk info kpd org yg ada niat nak ke sana.. Waaa best glr.. hehehe... Suka².. Tahniah Sophie.. and again I'm proud of you.. Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  2. nk mjlh ni jgk.bleh jdk rujukn kalo nk travel kan :)

    ReplyDelete
  3. wahhh....

    best nyer, jadik penulis pulak! ^.^

    TAHNIAH!

    *nak baca jugaklah MY Cuti-cuti nih! =p

    ReplyDelete
  4. heh selamat maju jaya dalam menulis artikel :)

    ReplyDelete
  5. makkk aih. gile best. rase cam menarik je hidup sophie ni. mude2 da wat macam2. tapi mmg tak jumpe pn majalah tu. aku pn nk gak. tahun ni macam gila bercuti sket. huhu

    tioman baru je g hari tu. mmg best!

    ReplyDelete
  6. dulu i penah nak jadi journalis tapi harapan tigal haapan je huhu

    ReplyDelete
  7. tahniah kak sophie.. akak boleh kembangkan kerjaya baru akak nie.. hehe.. mcmana sy leh dapatkan majalah nie ekh? kt kedai mana ada jual?

    ReplyDelete
  8. cngrats siz!! pasni maju la setapak lg.. hope hidup siz akn sntiasa dirahmati ALLAH :)

    jemput singgah ANASAURUS :)

    ReplyDelete
  9. tahniah sophie
    dah macam journalist pulak :)

    ReplyDelete
  10. wahh.hebat la akak :)

    hope akak leh jadi penulis yang hebat lagikk. hee

    ReplyDelete
  11. wah..orang macam Sophie ni sesuai la pergi kerja ngan company majalah macam Karangkraf.try la apply majalah impiana ke,mesti dpt.people will love ur writing dear.

    ReplyDelete
  12. wah! bagusnya...
    aku sentiasa berangan nak menulis, tp aku tak ada kepakaran nak menulis kolum apa, lagipon tak ada peluang..
    btw, mana tumpahnya kuah kalau bukan ke nasi, kan???

    ReplyDelete
  13. Sophie tahniah!!!!
    Eh serius betul sgt best lah! And bash agree memang lebih excited dari tengok muka sendiri dalam majalah *ahem* ;p. Sbbnya apa tau, dia siap tulis biodata psl sophie kt article tu. "Jurulatih renang" Cool gila! ;D

    ReplyDelete
  14. wah...congrats dear!!
    mesti tak tido mlm,asyik nak belek majalah tu je kan? kan? huhu...

    ReplyDelete
  15. salam sophie...

    wah tahniah...;-)

    ReplyDelete
  16. kak, pasal gambar cousin akak kt blog saya tue, sy x tahu menahu itu cousin akak.. sy amek kt google je.. boleh x saya letak pix dia? atau nk kena buang?

    Entri best! :
    Cara Betul Kepit Kuku

    ReplyDelete
  17. kak sophie, sy dah masukkan blog akak dalam bloglist sy, saya pun dah masukkan banner blog ini kedalam blog sy.. kita exchange ya?

    ReplyDelete
  18. wah hebat , rase dh leh tuka karier dh ni . haha

    ReplyDelete
  19. wah sophieee~ tahniah..^___^ ML pulak yg happy. hehehe..

    darling, ML wat giveaway from Moscow, kalau sudi, jemput join ye =)

    http://www.miszlullaby.com/2011/04/giveaway-from-moscow-by-miszlullaby.html

    ReplyDelete
  20. cahaya:erkk..penulis mana glemer.huhu..

    EB: waalaikumussalam.. wah bagus laha da org suka jgk majalah macam ni. Thanks EB =)

    saharinasaharudin: a ah. tapi tak sure mana nak cari.huhu

    katekatekite: thanks =)

    ama: terima kasih yaa..

    wath: menarik? bolehla.kita lah kena corakkan hidup kita sendiri kan.tehehe.. yeah, tioman memang best!!

    sherah: huhu..i pulak tak pernah terfikir nak jadi journalist. ;p

    firdaus kassim: insyaAllah. kalau awak baca betul2 entri ni akak ada bgtahu kat mana boleh dpt =)

    akmal ezzah alias: terima kasih =)

    farhana jafri: terima kasih banyak ya.. *terharu* sob..sob..sob..

    ReplyDelete
  21. anisa: hah hah.. terima kasih nis. eh takla.takde ilmu pun nak jadi journalist ni..huhu..

    puteri iqa izyan: huhu..thanks.. =)

    airaniez wirdani: huhuhu..rasa macam tak layak sgt la kak aira. but thanks a lot. i take that as compliment =)

    cEro: hurmm..entahlah cEro, aku lagilah, tak pernah berangan nak menulis. menulis blog boleh la. tapi, memang pengalaman yg manis la =)

    Bash: hahaha.. OMG bash, jangan kata bash klik so that dia keluar besar so that you could read.. -_-'

    amy syifa: heheh..tidur lena aje.tapi simpan elok2 la majalah tu.. hehe..

    honeybunny: terima kasih ila =)

    Firdaus Kassim: exchange link no hal, banner, i would prefer if my banner is not in the page column. maknanya haruslah di template blog awak, bukan org kena klik masuk page baru boleh view banner. err..paham ke?

    ML: wahh bestnya ML.insyaAllah sophie join.macam best laaahhh!!

    ada mokhtar: thanks ada =)

    twinkle twinkle: terima kasih ya.. =)

    ReplyDelete
  22. pengemis dunia: mana ade hebat laaa.. jauh panggang dr api.

    ReplyDelete
  23. hahaha kecoh je..org pun pulis buku gakk =p haha..tulis ar byk byk..ti aku bace hehe

    ReplyDelete
  24. as salam..
    hoho~ rupanya seperti diwarisi~
    ok tu ~
    teruskan usaha~
    ala..nak cari, google je~ mana la tau ada keluar kat mana2 ke infonya.
    hehe

    ReplyDelete
  25. Far8 budak baik: Eh blog kan tempat share. =)

    ...: thanks! err, yg kuar kat internet slalunya dah lama update.so kurang gemar.

    najihatussolehah: err..huhu..bolehlaaa..

    ReplyDelete
  26. sophie, dapat berita tadi. boleh dapat kat klia.
    =)

    ReplyDelete
  27. hye sophie...waa..bestnya...pnulisan sophie msuk jornal..leh x cik aiskrim nk tau cmne sophie leh join my cuti-cuti itu..tringinlaa...=)sgt2 brminat..

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...