Tuesday, April 12, 2011

I Have New Babies Named Guppies

Hohoho. Saya tidak melahirkan baby yer.
Tapi saya ada kesayangan baru. *smile,smile,smileeeee..*

Sebenarnya aku suka tengok ikan. Apa-apa yang berkaitan aqua aku memang suka. Tapi dalam banyak-banyak ikan aku suka sangat dengan ikan guppy. Ada sesiapa suka ikan guppy tak? Bagi aku tengok ikan sangat menenangkan. Sayangnya kolam kat taman rumah ni mak aku letak ikan koi sebab dapat free masa buat kolam. Aku usaha juga beli ikan guppy masukkan dalam kolam tu tapi baru sehari dah hilang. Mesti ikan koi makan. T__T  jahat!

Jadi pada satu petang tu aku decide untuk bela ikan kat bilik. Nak bela ikan guppy. Aku beli kat Akuarium di Section 2. Bekas dia+ batu karang + anti klorin+ makanan ikan + sekapel ikan = RM17.30 camtu la. Murah lah tu daripada beli ikan flower horn seekor RM300. MAK DATOKK!!

Jadi, inilah barang-barangnya yer kawan-kawan. Aku cuci dulu whoa batu karang tuh.Takut ada kotoran apa-apa. Memang berpasir. Nasib baik basuh dulu.

 Lepas tu ambil satu pokok kiambang  kat kolam kecik kat taman rumah ni. Konon-konon home sweet home la untuk guppies ni.Mana lah tahu kot-kot dia suka ke main aci-aci buka pintu..Main Kuch-kuch Hota Hai ke. Lagipun pokok kan bagus untuk bagi oksigen.


Aku letak atas meja depan lapop ni. Weehuu. Kan aku beli sepasang kan, jantan betina. Masa mula-mula tu aku tengok mereka macam kekok je. Macam takut-takut je dengan tempat baru. Lepas tu dah ok dah. Yang jantan dah mula mengorat yang betina tu. Heheh. Tujuan aku beli sepasang memang sebab nak diorang beranak pinak. Yeayyy bestnyeee =B

Aku tengok kat rumah bestfriend aku kan, ikan guppy dia dah banyak babies. Comelnyeeee.. Sebenarnya aku nak yang ekor biru tapi salah pilih pulak.Takpelah lain kali aku beli sepasang yang lain warna biru pulak dengan rumah berasingan. 

[picture from Google] susah nak zoom ikan ni jadi aku amek dari Goole jela. Ikan aku yang jantan sama lah dengan macam dalam gambar ni. Yang betina pula lebih kurang la. Ekor oren jugak. 

Nanti aku nak beli ikan guppy warna biru pulak yang macam ni:


Ada sesiapa yang bela ikan guppy tak? ada apa-apa tips yang aku perlu tahu tak? nak share ke.. Aku first time bela ikan guppy dalam bekas camni ni. Tapi memang syiok la tengok dia berenang. Macam layan aje. Hilang stress sekejap. 


p/s: sebenarnya sangat suka kucing tapi Mama aku macam tak larat nak bela dah. Aku pun bukan selalu ada dirumah pun. Nak bela hamster tapi takut sebab pernah kena gigit. Sakit woah kau bayangkan gigi dia yang keras gigit kuaci tu gigit jari aku. Sugar glider macam best kan? Ah aku ni apa-apaan sajalah. Semua nak. Tamak bin Haloba betul.

29 comments:

  1. Salam..
    Selamat Pagi Sophie..

    Hehehe tau x napa tenang kalau tengok ikan??
    Sebab ikan x henti² berzikir kpd Allah.. Thats y kta jadi tenang bila tengok ikan..
    Lagi 1 ikan ni juga boleh mengelakkan daripada rumah kita dipukau.. Bukan bangunan rumah mksd EB tp org yg didalam rumah.. itu adalah antara kebaikan² yg EB tahu..

    Jgn lupa breakfast!

    ReplyDelete
  2. cute je beks dye tu...nak bela ikan kat dlm bekas nie kena tukar air slalu sbb air dye kite tak tapiskan? dlu adik sis pon beli ikan ni then letak kat dlm bekas sme cam sis tpi dye da mls nak tukar air agknye, dye letak je ikan tu dlm akuarium...hehe...

    ReplyDelete
  3. I have a sad experience masa bela ikan kecik2 dulu. I bela ikan kaloi dari sebesar 2 jari sampai sebesar setengah meter. then, niat nak derma ikan tu dekat kolam sekolah sebab dah besar and cantik, tiba2 minggu depannya pak guard tangkap ikan tu siap masak kari..

    Sebulan i dgn abang menangis sbb hilang ikan yg kitorang sayang. And we never want to keep anything as a pet anymore since then. The impact of losing is soooo high.. :'(

    ReplyDelete
  4. dulu penah bela...ikan guppy ni kalau kita nak tambah yang baru xle campur...kata org yg ual ikan tu la...nanti gado....pastu dia cepat je beranak.....kene slalu bersih la akuarium dia tu....best bela ikan guppy ni...dia senang jaga..tapi kalau ada yang baby nanti...asingkan..kang kene gigit ngan yang besar....hoho....

    ReplyDelete
  5. woooh.. peminat ikan rupenye sophie nie.. chumelnye.. eyqa suka bela ikan emas.. tapi tu laaa... ekor dia cepat koyak.. hihihi...

    ReplyDelete
  6. comey!! rajinnye bela ikan..ikan guppy tak same ea ngan ikan laga? konpius..

    Yang Comel
    Khumaera Ismail

    ReplyDelete
  7. comelnyerrrrrrrrrrr... sy pon ad ikan guppy kak.. 3 ekor... sweet jer doranggggg... hehehe...

    ReplyDelete
  8. bela la kura2 kecik..comel gak..ngeee

    ReplyDelete
  9. haha ikan guppy rupanya ikan laga. haha. kampung bebnau teman.

    dah ada bela dulu ikan laga banyak mati. heh

    ReplyDelete
  10. Hahaa.. Ikan guppy tu mmg senang nak masuk dalam mulut ikan koi.. Tulah kena beli ikan lagi besar dari ikan koi.. haha...

    ReplyDelete
  11. ain penah bela ikan emas buntal(sbb perot ikan ni boroi), tapi 7 ari je idup, sob3... rase nk terjun bangunan je sbb bunuh 3 ekor ikan yg xde dosa tu...sob3 lagi:(

    ReplyDelete
  12. teringin gak nk bela ikan..
    tp nk ikan emas yg perot buncet tu..
    hihikk

    ReplyDelete
  13. bestnye bela ikan tp sy xrajin la..huhu

    ReplyDelete
  14. hee ,rumah sy pom mak bela ikan nih .
    but bukan dalam bekas cm kaka nih .
    dalam pasu and tanam pokok teratai .
    banyakk ,dalam 6 pasu .
    nnty if guppy tu da ade babies ,asingkan babies tu.
    nnty guppy makan babies die (:

    ReplyDelete
  15. ololo..comeyhnye ikan..wane wani lak tuh.ml xde bakat jage ikan.sokmo mati je.kiki

    ReplyDelete
  16. hey kite pon ade bela ikan laga jgk!
    cntik :D

    tp tak wat entry lg lah
    hukhuk

    ReplyDelete
  17. ririn pun ske ikan jugak.
    nti nk beli ikan guppy lah jugak.comel je.
    ririn ade ikan laga color pink je :)

    ReplyDelete
  18. ikan ni aku guna buat eksperimen dulu..

    ikan ni jgn letak kat tmpat yg stress tinggi, mcam tepi radio, tv, tmpat terang, direct matahari dr tingkap, direct aircond or bawah kipas yg berputar laju,

    sbb bila dia stress, warna dia dah tak berkilat dan cantik..nanti dia tukar jadi warna yg dull dan kelabu..

    ReplyDelete
  19. Senang bela ikan.bagi makan,dia berenang2 je kat dalam akuarium.kat umah pun aik bela ikan.dulu penah mati.tapi nak gak bela lagi.hihi

    ReplyDelete
  20. dekat kg, ada bela, then tinggal dalam kolam, tp ikan gppy jelah, then lama xtgok, skli tgok brpuluh2 ekor. wakakaka. dy senang brnak pinak.

    ReplyDelete
  21. lagi 1, gegeh tol cucu ni, dlu ada bela flowr horn, tp abg sy bg makan dgn baja T_T baja bijik2 tu kn sama dgn mknan dy yg bjik2 tu.

    ReplyDelete
  22. EB: wsalam. owh, patutla rasa tenang bila tgk ikan & hidupan air. Nice info EB!!! =)

    fazhana:ohh..nak juga beli akuarium. tp tunggu dulu. kumpul duit dulu.hehe.

    amirah: mak aih sedihnyaa pak guard tgkap ikan tu buat masak. aiyoyooo..

    Ogosh: ohhh..asingkan..ok2..tengkiu!! good info.. =)

    eyqasara: wah kenapakah ekor ikan cepat koyak yeee..huhu..peliknya..

    Maera: tak sama lah sis Maera. ikan laga dia kembang bila jumpa ikan lain. asyik nak gaduh aje.

    The sharkox: huwaaa T_T tahulah ikan kite kecik..

    cerita gadis ini: dah pernah bela.tapi asyik hilang..dia lari.

    ReplyDelete
  23. ama: eh bukan la.ikan gapi x sama dgn ikan laga.huhu.mungkin gambar gapi biru tu nampak mcm ikan laga kot.

    AmirFX: mak aih..nak beli ikan apa lagi besar? arapamagigas jela ikan amazon tu.

    ain: alamak.kenapa pula boleh mati.huhuhu.. =,(

    nis: hello nis!! (guppies tu yg reply)

    cik ezy: wahh..kenapa ramai yg suka ikan emas perut buncit ye?

    amy syifa: ala, bela ikan yg senang jaga aje..

    ReplyDelete
  24. raito fayed: dulu rumah akak pun buat macam tu. tapi sejak algae naik banyak, ikan mati lah.huhuhuhu..

    ML: huhu..takde bakat bela? eh doktor kena la pandai jaga.hehe..

    kata kila: heheh..kan..

    amier: yeke..bestnyee..nak bela ikan laga jugak. tp kena asingkan la.

    saharinasaharudin: hehe..beli la! beli la! lepas tu dah buat entry tunjuk k.. =B

    cEro:wah gempaknya info ko cero.. thanks!!!

    airaniez wirdani: hurmm..kalau mati tu dah ajal la tu. tp bela la lagi =)

    cucu Hj. Hasan: kalau letak dlm kolam mmg cepat lah dia beranak pinak. =) hurmm..takpela, ajal ikan tula kan.huhuh..

    ReplyDelete
  25. Sopihe....ila pun suka bela ikan tau...senang nak jaga sikit...hehe...

    SOpihe...cun r sophie sekarang..yg gambar shawls ijau tu...suka tgk..like banyak2..hehe

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...