Friday, March 18, 2011

Drama Indonesia Kadang-kadang Boleh Buat Sakit Jiwa.

Aku terpanggil untuk buat entri ni bukan apa. Aku ingatkan aku aje yang merasakan sebegini tetapi ada orang lain juga yang merasakan apa yang aku rasa. Heh. Dan entri mereka sangat lah terkesan untuk meluahkan apa yang aku juga turut rasa.

Aku takde niat pun nak mengutuk drama dari seberang apatah lagi drama Melayu kita pun apa kurangnya seperti kata MatLutfi falam video dia la kan.Tapi sekarang ni aku nak berkata tentang drama Indonesia.  Korang boleh terjah entri dari blogger kreatif ini:

(sangat suka blogger ini sebab entry dia kreatif  dan original)


(selalu tergelak dengan entri kartun dia)


Aku pecah gelak aje lepas baca entry mereka nih. Teknik zooming tu memang tak diragui lah. Asyik kecik besar kecik besar aje. Betul cakap cEro. Perkara mudah yang sepatutnya adalah 2 saat boleh mengambil masa berjela-jela. sampai beratus-ratus episod. Dan aku sokong Abang Odio dengan apa yang dia katakan. Kadang-kadang aku sedikit rasa menyampah dengan watak perempuan yang kuat menangis ni. Asyik-asyik nangis. Asyik-asyik nangis. Kalau drama Melayu, macam dalam drama Natasha lakonan Fahsha Sandha tu. Asyik nangis aje kerjanya. So aku nak menyeru lah perempuan-perempuan di luar sana. ececece..Bajet first lady. Kahkah. Kalau ada orang di luar sana yang buli kamu, stand for yourself! Jangan biarkan diri anda dibuli! 


p/s: teringat masa pergi Langkawi tu ada kawan aku yang lelaki asyik buli perempuan. Dia grab lifejacket dari belakang, then rendam kepala perempuan dalam air laut. Aku marah betul. Marah the girls jugak sebab tak lawan balik. Then budak laki tu cuba buat benda yang sama kat aku. Aku geram giler kot. Aku capai tengkuk dia,belasah then rendam kepala dia dalam air lama-lama. Heh. Walaupun muka aku mungkin nampak lemah lembut tapi aku garang ehh. Dan masa ada budak laki yang kukenali cari pasal (yang memang tak dapat dimaafkan) aku telah pancitkan tayar kereta dia dengan paku.Ada cara dia yang abang aku mekanik tu ajor.Keji.keji.  

31 comments:

  1. itulaaa. memang bosan tapi maseh jugak nak tengok. termasuk saya. haha

    ReplyDelete
  2. tue laa...kdg2 rasa mcm kat indon pulak bila tgok sinetron berlambak2 kat tv...yg pompuan pon kuat nges...xadventerous lgsg..

    ReplyDelete
  3. xlarat da nk tgk drama indon ni
    pjg nya xsah dok cita la
    haiyaaa
    neway
    ajar sket nk pncit kn tyr org tu
    haha

    ReplyDelete
  4. kak, mama yana suka tengok cerita tu! hahahahahah.. dulu, yana penah tolak dak laki sampai jatuh terhentak belah depan... padan muka! muahahahahahah

    ReplyDelete
  5. Cik Sophie EB jaat...
    Dia main kasaq...
    Akulah lelaki yg keta dia pancitkn tu.. huhuhuhu sedih.. aku jln kaki tau gara-gara keta aku Cik Sophie pancitkn.. huuu...
    (Rekaan semata²..)

    p/s: aku bz tp aku rindu entri cik sophie...

    ReplyDelete
  6. plg xley blah..klo baik tuh, cm malaikat, klo jaat, kalahkn setan..tp realiti kt sana?lol~


    agama pown kebykn dorg faul, wey!

    ReplyDelete
  7. tension gila tgk drama indon.. so skrg memang bye2 la indon..hohohoho

    ganas btol sis buat gituh...=p

    ReplyDelete
  8. kak sophie mmg brutal ahh...pdn mka that guy...bout the topic,,,org indon ni byk sgt idea nak putar belit n buat fakta baru,,,tu pasalla crta deme jadi pjg brjla smpai tak sio nengoknye...

    ReplyDelete
  9. jangan ingat muka lembut senang kena buli.kan?kan?hehe

    ReplyDelete
  10. hahahaha, klakar bace...
    baru2 dulu mcam sinetron bawang merah bawang putih tu boleh arr layan sbb baru..tp kalo dh semua cerita bosan camtu, mmg menyeksa jiwa rasenya...hahahah

    ReplyDelete
  11. Letih tengok citer indo ni. Tapi nak tngok juga. Walaupun kadang kala tak masuk dek akal. Putar2 kat situ je jalam citernya berepisod episod

    ReplyDelete
  12. memang menyampah gila dengan drama indonesia yang semakin menjadi-jadi kat tv sekarang. dah la satu drama bukan main lama lagi dia nak tayang.

    ReplyDelete
  13. sinetron ni buat org menyampah jee..sophie..mbe nis cakap,ade jugak org indon tak suke tgok sinetron diorg..sbb diorg ckp sgt jelik.hihhihi

    ReplyDelete
  14. penat jugak tgk cerita nih. =.="

    ReplyDelete
  15. iye! sangat setuju ngan entry ni! setiap babak nk zoom2, pastu de lagu saspen ni yg annoying tu. bajet saspen, padahal annoying kot bile setiap babak nk wat camtu. haish!

    part buli balik tu mmg terbaek!!

    ReplyDelete
  16. suka p/s tu. apahal nak buli perempuan sampai macam tu? perempuan untuk dilindungi. cewahhh. haha

    ReplyDelete
  17. he deserve it..padan muke ! sape suruh pandang pmpn ni lemah kan?

    ReplyDelete
  18. tak layan dan tak suke tengok sebab meleret2 je ceritanya..huhu..

    ReplyDelete
  19. perempuan digambarkan lemah selemah lemahnya. kasi penonton naik geram dengan kelemahannya itu. drama hindustan pun sama. kak dah lama tinggal kisah2 begini. takde motivate. tapi cerita begini yg orang suka sebab adanya watak pembuli sejahat jahatnya.

    ReplyDelete
  20. Adalah lelaki kejam itu N? T__T

    ReplyDelete
  21. mmg dah x suka tgk citer indon.. huhu.. muak


    Banner blog ini yang cantik dan menawan, telah pun saya letakkan di blog saya. Saya harap, tuan punya blog ini pun dpt letak banner saya ya? Itu baru dinamakan exchange banner.. hehe..

    Tengok banner blog awk kt sini :
    http://firdauskasim.blogspot.com/p/share-banner_26.html

    Tips Menghilangkan Rasa Takut Tengok Cerita Hantu

    ReplyDelete
  22. hahaha kelakarr gile !
    tapi kan citer indon ni buat kite geram kdg2!
    bende depan mate pun boleh lak tk nmpk-..- sakit hati ! last last tutup je tv tu :)
    kite tunggu je nurkasih the movie muahaha

    ReplyDelete
  23. mama suke sangattttt tgk sinetron smpaikan yg marathon duk ulang tayang yg sama hari ahad tuh pon die tgk =.=' oh mama ku..macam mana die bole tahan..saya tgk satu episod dah sakit jiwa dan raga

    ReplyDelete
  24. OE sokong apa yang kamu cakap...
    OE pun gitu jugak..
    kalau OE dah jadi garang @ waktu tu serius, mesti kenalah orang yang cari pasal..
    terutama orang yang macam tu...

    kita perempuan tak boleh tunjuk yang kita lemah... nanti senang2 je orang nak injak...
    alahai...

    ReplyDelete
  25. dla siyes dah lame x lyn cite indon ni, wat bernanah je hati ni tgk..haha..kalo tgk asek dok ngutuk mmg xleh dibiarkan, x suke cite yg emo2 terlebih ni..

    ReplyDelete
  26. haha,,,setuju giler..drama indon slalunye mmg pnjg giler..smpai naik bosan n da x de mood dah nak tengok...naik menyampah ade la..haha..kejap2 ade watak2 baru la..kejap2 hero yg mati hidup balik la..kejap2 ade yg same muka tapi bukan kembar la..benda2 ni jadikan cerita tu tmbh meleret2...sampai merapu entah pape..hahaha..

    ReplyDelete
  27. as salam..
    haha~
    tu la yang hampeh. melarat2 punya panjang. memang banyak yang tak logik ..sabau je la..
    ish. betul tu. drama2 macam ni mengajar orang rmai untuk menjadi lebih lemah. adoi..mainana psikologi tu

    =_="

    wah! bagus sophie! yang kaki buli ni memang patut kita bagi pengajaran. selagi tak kita tegur, dia akan terus melampau. dia ingat dia lagi berkuasa ke apa.huhu~
    kuarantin dia dalam laut lepas ni lama2 =p

    bagus!

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...