Wednesday, March 2, 2011

Bila Cikgu Renang Beraksi

(maafkan daku untuk tajuk yang sedikit gampang begitu.Hihih)

*best shot of the day kononnya* 

Hye!!! Untuk julung-julung kalinya.ecehh..Aku kan macam tak pernah lah buat entri pasal aku mengajar kelas renang kan. Makanya aku rasa sekali sekala aku share jelah ok. Lagipun selalunya kalau aku mengajar siapa lah nak ambilkan gambar kan. Jadi kali ni aku mintak adik aku jadi photographer sebab dia baru balik dari sekolah. Lagipun ni kelas kanak-kanak. Harap-harap takde masalah la. Sebab kalau letak gambar orang dewasa takut menyentuh sensitiviti mereka pula kan.

Jadi hari itu, hari Khamis. Sekarang ni setiap hari Khamis aku mengajar kelas renang untuk murid-murid dari International Islamic School di Shah Alam. Dah nama pun budak-budak kan. Aku seorang kena handle dalam 10 orang budak. Total ada 5 instructors. Memang PENAT sangat sebenarnya mengajar kanak-kanak ni.

Di awal kelas kami mengadakan mini competition untuk murid-murid ni atas permintaan guru mereka. Macam, ada rumah sukan la. Siapa yang nak lumba berenang breaststroke, kick with board ke. Yang simple-simple ajelah.



*cuba tengok betul-betul. Apa boleh kah waktu competition bersembang-sembang di dalam air? (-_-') kalau dah budak-budak tu..*

Lepas competition habis, tinggal dalam30 minit aje lagi untuk ajar swim. Tapi, budak-budak ni kalau once dah dapat main dalam air. Bukan nak belajar betul-betul dah.Haaaa..bukan main hyper lagi. Terloncat sana sini, terjun masuk kolam. Padahal kaki mereka bukan sampai pun nak cecah lantai. Main redah aje. Sebab tu kalau kelas budak-budak penat sikit sebab kena bagi extra care. Pulak tu guru mereka ada pulak kan. AIsyhhh.. nak tengking-tengking memang takleh lah kan.. (-___-) Aku ni dahla suka buli kanak-kanak. Harharhar..


*budak yang bila aku ajar dia cakap dah pandai. Bila suruh swim hampir lemas pula. Memang susah nak percaya sikit cakap budak-budak nih. huhu. Akal mereka tuh nak main aje yang benornya.*



*nampak tak betapa susahnya nak control bebudak ni. Cuba tengok di belakang sana aksi berani terjun menerjun. Huhu..Habis suara aku jadi rawk lepas habis kelas sebab asyik terjerit-jerit je suruh dengar arahan.*


*Usaha memujuk student belajar. Sebab ada yang takut dan taknak buat terus. Huahua <---kasihan dengan diri aku sendiri sebab kena buat cerita dongeng la apa lah.*

*yeahh..breathe in with your mouth open*

 *bubble out with your nose. Make sure you can see the bubbles in the water. 
Hah lebih kurang gitu la nak mengajor. Sebenarnya tak perlu pun sampai usha ada buih keluar tak tapi sebab nak kasi budak-budak senang paham terpaksa lah cakap macam tu.hihi..  *

Kat belakang ada dua lagi cikgu. Tapi tengok lah budak-budak ni memang kaki mereka tak sampai. Berenang punya berenang bila dah sampai ke tengah sikit mula lah berpaut kat aku. Ada ke patut aku jadi tempat berpaut. 

*sesi bergambar dengan cikgu. Chewah. Yang baju belang pink ni umur dia baru 7 tahun. Tapi masa mini competition tu dia menang woaa.. Dia memang pandai berenang. 

*heheh..biasa la, cikgu kesayangan. Chewahhhh! Murid lain pun nak bergambar. Ahaks!*

Lepas habis kelas tu, aku balik rumah, terus terbaring atas katil dan tertidur dengan lenanya. Tanda kepenatan terlampau. Huhu. Serius kelas ni ialah kelas kanak-kanak yang paling memenatkan. Ini baru budak-budak perempuan. Belum lagi budak-budak lelaki kan. Siap main lawan-lawan dalam air. Aku jadi Otromen kau jadi Raksasa lah. Aku power rangers hitam, kau biru lah. Adoii.. Memang pening nak layan tapi layan ajelaaa..

Biasanya kelas budak-budak takdelah chaotic sangat macam ni. Ni sebab diorang ni ada ramai dalam 50 orang. Jadi bila ada geng ramai, tu yang taknak belajar betul-betul. Kalau cikgu laki barulah diorang ni segan sikit kot. Biasanya sambil-sambil mengajar tu aku rajin juga borak-borak dengan students aku tak kira peringkat umur. Tapi kalau budak-budak ni lain pesyennya. Suka kerumun keliling aku. Lepastu tanya "Cikgu, cikgu dah ada boyfriend? Nama dia siapa?" Apakah kenapa kau perlu tahu nama pakwe aku pulak nih..kau baru 7 tahun kot (-_-") Kadang-kadang aku suka buat cerita dongeng. 

Budak-budak: Cikgu, kenapa air ni sejuk sangat? (sejuk sebab kolam indoor & tiada heater sebenarnya)
Aku: Owhh..lupa nak cakap, sebelum kamu datang tadi Cikgu letak ais banyak-banyak dalam kolam ni.
Budak-budak: haaaa??? patutlkah sejuk!! Menggigil saya cikgu.
Aku: Haaaa? (dalam hati. Kata lah diorang percaya? T_T   )

Satu kejadian yang paling aku tak boleh lupa dengan kelas kanak-kanak kan. Bila dah kerumun tu, boleh pulak seorang budak ni cakap."cikgu ni comel laaa.." Sambil cubit pipi aku. Omaigodd.. Kau bayangkan kau cubit pipi lecturer kau?Apakah budak-budak ni??? Ok, aku senyum aje. Aku macam tak tahu apa aku perlu buat. Ok bye. Tu je cerita harini. Harap korang enjoy baca. 


P/S: Sedang mencari peserta kelas renang (wanita dewasa) untuk  group baru. Bermula 20 Mac setiap Ahad. Jam 9-11 pagi. Berminat sila email di sophiealyahya@gmail.com

30 comments:

  1. bestnya. tapi tak reti berenang. T_T
    kalau tenggelam tak timbul-timbul dah. T_T

    ReplyDelete
  2. cekgu oo cekgu..
    cekgu ni c0mel la..huhu
    nak wat2 lemas la...! hehe..

    ReplyDelete
  3. bestnya sophie. miza teringin jugak nak belajar berenang tapi badan asyik tenggelam ja. berat sangat kot. hehehe :)

    ReplyDelete
  4. mau belajar jugak..malu tak rti brenang

    ReplyDelete
  5. amomoamo...comel kot anak2 murid cikgu Sophie...bestnya masa kecik2 dah bljr berenang.Ni dah tua nak beli baju renang pun segan..erk..

    ReplyDelete
  6. haha.klakar lah bebudak nih ;p
    ermm...nak blaja, tapi... dok kt seremban.huhu...cam jauh jek nk gerak smpai s.a tuh evry week.

    ReplyDelete
  7. comelnyee student sophie.okei seperti biase.sophie sgt cantik walau ape jua keadaan
    :)

    ajar nis renang22
    hikss

    ReplyDelete
  8. best nyer...
    seronok kalu pndai berenang kn..??
    :)

    ReplyDelete
  9. dah lama sangat nak belajar swim. adoih, masa mencemburui ee lah Sophie. takleh nak attend class Sophie.

    p/s : cikgu ni comel lahhhhh :D

    ReplyDelete
  10. <-------- tak reti berenang.
    bila nak pergi belajar pun tak tahu
    =.=

    ReplyDelete
  11. ajar saya!!saya xtau renang!!! =_=

    ReplyDelete
  12. hahahahaha..
    cubit pipi yg tak tahan tuh...

    saya pun x pandai berenang...~~~~

    ReplyDelete
  13. bestnyee. nak belajar berenang laa. tapi kena pakai suit yg mcm sophie pakai kannn. ishh segannya :( takleh ke kai tshirt je T___T

    ReplyDelete
  14. cam best jeeeeeee!!

    tapi mmg ckgunye comel pon. try aja lelaki dewasa. ade takdiorg nk cubit2 pp awk? haha

    ReplyDelete
  15. comel lah pulak diorg sembang2 time game. he3..;)

    ReplyDelete
  16. Bestnye..
    Cigu yg ajar pn mmg comel...
    Huu smngt²..

    ReplyDelete
  17. fuyyoo..thats cool!
    harap2 pasni semakin berkurang la kes lemas hahahaha

    ReplyDelete
  18. malunya dgn bdak2 tue dah pndai berenang...keh3

    ReplyDelete
  19. jiji yu:hahaha..aku tak ajar lelaki laa..

    Pja Ismail: belajar laa..jangan malu jgn segan ok.

    amy syifa: erkk..amboi3..

    Miza Yusof: err..yg tu kena belajar terapung dulu la.

    Miss Ran: hehu..belajar la kat uitm shah alam..=)

    airaniez wirdani: hehehe..baj renang muslimah ada yg longgar2..

    katekatekite: huhuh..mmg jauh tuu..

    nis: student sophie mmg comel2..heee.. erk..thanks nis.

    ReplyDelete
  20. Kila: boleh =)

    fatenhjikhsan: mmg seronok..kalau tension boleh berenang.

    ee: takpe2, ada masa join la.tp masa kene dicuri sebenarnya. comel ke? ;p macehh..

    ery: adehh..nanti dah tua baru nak belajar kg malu.huhu..

    syazwani mazlan: boleh =)

    zana zingaa: eh mana boleh pakai t-shirt la.huhu.kat sungai boleh la..

    wath: best2.. uiks..xmau lah ajar lelaki dewasa. sy pun malu.hahahaha..

    ain: budak2 mmg comel.hehe..

    ReplyDelete
  21. EB: huhuh..maceh..

    arief: mmg harap2 begitu lah.. XD

    anies anessa: heeee..melentur buluh kan biar dari rebungnya =)

    ReplyDelete
  22. comel-comel anak murid ko...
    tetiba raase malu sbb aku tak pandai berenang..hahahah

    ReplyDelete
  23. Wahhh...cikgu bila lagi nak ajar saya renang ni ehek XD

    ReplyDelete
  24. Sama-sama kasih...
    Harus harus..

    ReplyDelete
  25. kak, anak murid dengan cikgu macam dah x dapat yana nak bezakan lah.. heheheheheh..

    ReplyDelete
  26. best nye dpt cikgu renang comel mcm nih!
    huhuhuhu :D

    ReplyDelete
  27. aku x pandai berenang..terapung telentang je bleh..ak nak buat la macam budak bj pink tu buat..hehe..

    suke entry ni..

    ReplyDelete
  28. serious best baca cite sophie nih..lexa dah lama tak berenang oo..dlu slalu berenang sbb bole lepaskan tension belajar..bila tgk pic sophie n budak2 ni rasa cam tenang gila:) bestnyee!

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...