Friday, March 11, 2011

Sejauh Mana Kamu Berfikir Sebelum Bercakap dan Menulis?

Sekarang ni sebelum tidur sekurang-kurangnya aku akan membaca beberapa helai muka surat dari buku motivasi kesayangan aku-La Tahzan. Sebenarnya bukanlah tentang buku itu yang aku nak review. Pernah tak dalam hidup kamu, kamu mengutuk diri sendiri? Ahh aku pun sama, asyik rasa urghh gemuknya aku nih. Urghh muka banyak parut jerawat ni malunya nak berdepan dengan dunia. Oh apakah? Barangkali kalau monolog dalaman mungkin lah takpe kan. Tapi kalau kita bercakap depan orang?



Mungkin dalam satu keadaan yang kita kurang peka..

contoh (kamu): Aku rasa aku dah gemuk la. Benci giler. (padahal chubby sikit aje, macam takde beza sangat dengan Liyana Jasmay tu)

Tapi tanpa disedari ada kawan kita disitu yang berbadan besar seperti pelakon Syanie. Pernah tak kita terfikir apa perasaan beliau?adakah akan mula berfikir setelah beliau berkata begini?

 Habis tu kalau kau gemuk aku ni apa? Gedempoll??? 

Begitu juga apabila kita merasakan muka kita ditumbuhi jerawat dan merungut-rungut. Baru tumbuh satu dua, tapi satu dunia dia nak canang. Apa perasaannya apabila tanpa kita sedar, kita sedang bercakap dengan kawan yang muka dia dipenuhi jerawat batu? Tak ke dia rasa macam nak penampor je muka kau kasi jerawat tu masuk balik?

Dan keadaan sebenar apabila aku jogging di taman perumahan, terserempak seorang Datin ni dia tanya tak ke mana ke cuti sekolah? Pergi la Australia ke, UK ke.. Tengah murah. Bila aku kata, alaaa.. mana mampu la aunty. Dia kata ala, ayah kan kerja, takkan takde kumpul duit. Aku rasa macam urgghh.. Datin ni ingat hidup aku senang macam dia ke? Kalau family aku yg besau ni tambang darab 8 orang? belum lagi sorang-sorang hantu shopping. Datin yang sama juga yang mengajak mak aku shopping di Subang Parade untuk beli baju raya. Katanya BAJU KURUNG tengah murah. RM300 ajeee.. T_T  yeahh, RM300 JE wehh untuk sepasang baju kurung yang murah..

So berkait dengan buku La Tahzan (jangan bersedih) tu. Aku mempelajari sesuatu yang aku mahu kamu juga belajar. Ada kalanya, tanpa kita sedar, kita mewujudkan kesedihan kepada diri kita sendiri walhal banyak perkara lain yang kita boleh bergembira dengannya. Sebagai contoh, yer muka kamu banyak jerawat, badan gemuk. tapi sekurang-kurangnya kamu masih ada mulut untk bercakap, telinga, mata. Sanggup tak nak tukar muka yang licin dengan mata? Sanggup tak mempunyai kulit licin tapi buta? Sanggup jadi kurus dan cantik tapi tempang? Sanggupkah? Pernah terfikir apabila bercerita tentang perihal shopping, brand itu, brand ini, anda sebenarnya sedang bercakap dengan seorang yang tidak mampu atau hidup sangat susah sebenarnya.


p/s: Di sini juga aku ingin katakan, kenapa berfikir sebelum menulis? Sebab kadang-kadang kita sebagai blogger, akan rasa begitu teruja jika ada blogger yang Famous datang singgah blog kita atau follow atau komen hinggakan kita sanggup nak buat entry tentang kegembiraan tak terkata tu. Tapi cuba ingat balik, bagaimana dengan follower lain? Tidakkah ada sekelumit rasa kecil hati "ohh, selama ni setiap entri dia aku komen..takde pulak nak buat entri pasal aku.." Sebab seberapa banyak pageviews yang anda dapat sehari itu bukanlah semuanya datang dari blogger famous tersebut tetapi dari readers lain yang menyokong anda. Aku cakap macam ni sebab aku pernah buat lah then aku ada rasa menyesal sebab aku tahu siapa yang rajin komen aku sebenarnya =)   Hihihi.. So, cakap siang pandang-pandang. Cakap malam dengar-dengar (wallaweii tak sangka aku masih ingat peribahasa ni.Entah betul ke tak aku taip) 


Ok,thank you for reading =)  saya takde butang like. Kalau suka boleh komen. Kalau tak suka pun boleh komen.kahkah..

31 comments:

  1. tibe2 aku insaf..iye la..takpe la muke berparut pun..kan..hu~

    ReplyDelete
  2. tibe2 aku insaf..iye la..takpe la muke berparut pun..kan..hu~

    ReplyDelete
  3. btol tu sophie..pendapat kita sama..jom layan entri topan lak..http://taufanribut.blogspot.com/2011/03/hidup-ni-bagaikan-sportrimkadang-kadang.html ..myabe kite boleh comparekan ape persamaan lantangan pendapat kita.

    ReplyDelete
  4. really like this ;)
    penah gk terasa bila kwn ckp perut dia buncit
    hbis tuh perut kita nie hape?

    ReplyDelete
  5. like this entry!!.. tp yang cdeh nye jgak, biler result exam kwar, de la kwn sy nih, salu cakap, trok2.. padahal.. sy lagi trok.. xpndai bersyukur...huhu...

    ReplyDelete
  6. as salam..

    eh..tadi macam tersilap komen kat
    entri yang salah?

    hm..la tahzan
    dimana setiapnya meliputi masa yang ada..jika kita cuaiu, sudah pasti makhluk durjana akan mengganggugugat..

    bile berfikir sebelum menulis,mendekatkan kita kepada-Nya.. dari situ la..kita boleh memastikan, kita sentiasa beringat kepada-Nya..
    macam kat entri saya yang terbaru..malam tadi

    T__T


    Hari Ni Sangat PADAT

    ReplyDelete
  7. betul la sophie... eyqa terase mcm baru tersedar... thnx sgt sebab buka mata eyqa... eyqa terase bab jerawat tu... hikhikhik.. sebab mmg tgah ade jerawat nie.. lagi hot bila org dok tnya... "benda ape tu?" "dah bertanda kat muke tu?" "haih! berangan ape smpai naek jerawat tu?" addooooiiii... mmg bengang betul! huhuhu... tp dah baca entry sophie ni... terase.. "betul ape kte sophie..." n buku La Tahzan tu pun eyqa ade baca jugak.. ;)

    ReplyDelete
  8. hmm.

    macam suke je ngn ruangan "p/s" tu... setuju sangat2.. huhu

    ReplyDelete
  9. suke giler entry nie..!!yup,sy tergolong dlm golongan tu.ade je yg xkna pd mata sy..muka x lawa la,ape la..huhuhu..tp sy x sdar yg muka x lawa nie la ade yg syg sparuh mati.keh3..so,bsyukurla dgn ape yg ade..^^

    ReplyDelete
  10. ouch datin tuh rm300 sehelai.
    kalau sorang 2helai darab 10.
    ohmakau~~
    hihi.

    ReplyDelete
  11. Bgus gak buka tu. Ada kebenarannye, memang kite kene bersikap positif. la. Jangan amalkan rasa down yang keterlaluan. Bleh memmudaratkan diri sendiri wooOo. Sophie gemuk ke? uishhh jauh sama sekali beb... XD

    ReplyDelete
  12. bagus entri Sophie ni...apa yang kita cakap dan tulis, kdg2 kn consider org yg mbacanya.setiap kelebihan tu ada kekurangannya kan Sophie?ine more Buku La Tahzan tu mmg elok baca.lagi2 bila otak tgh kusut.buat kita *bersyukur* dan ingt DIA.insya-Allah

    ReplyDelete
  13. Salam,
    Inilah kebenaran yg selalu terjadi tanpa kita sedar.. Sebab kita tidak pernah terfikir sebelum ini..

    Apa² pun EB suka entri ini..
    Syukurlah dengan anugerah yang diberi...

    "Life is a gift ~ Live each day as a thank you not.."

    ReplyDelete
  14. setuju dengan entry neh.....xterkata la.....;-)

    ReplyDelete
  15. btol tu kak.. selalu ada kawan2 cakap macam tu.. asyik cakap gemok je, abes yana ni apa? last2 yana cakap cani, gemok gemok, jadi betul2 macam yana, baru utau, terus dia senyap.. heeee... yana ada buku jangan bersedih.. tapi x kumpul semua lagi.. beli sikit2.. =)

    ReplyDelete
  16. aku nak like 100 juta kali.
    sebab mulut badan binasa, sebab tulisan hidup merana. aku selalu menyesal tiap kali aku bersuara sebab kadang kala kita tak sedar kita dah mengusik hati orang di sekeliling kita. nobody perfect termasuk juga aku. jadi, jaga percakapan, jaga tulisan. Jangan sampai orang rasa jelik.

    ReplyDelete
  17. sophie,sy pon pnah rasa bnda yg sama..bila org femes dtg kat kita kemainnn happy nak puji puja bagai tp yg ari2 duk dtg jenguk,tnya kabar,tnggal komen sgala tuh..tak reti lak nak hargai kan..insaf2..rasa bersalah oo:(

    ReplyDelete
  18. tu lah kan. hurmm cakap kene pikir dulu

    ReplyDelete
  19. yuppp..tol tu dear..yg penting harus bersyukur byk2..ramai lg yg menderita kan..

    psl wat entry tu dla sokong sgt2, dla pun pnh dulu tp skang rs mcm x adil la pulak kan tuk pihak lain..dulu dla bg award kat follower yg ke 99,222 skang xde sbb yg lain pun follow kita gak kan..

    ReplyDelete
  20. weh..betul la. aku dulu penah mngate ex boipren aku yg mate sepet kat kawan aku yg mate sepet. pahtu aku dgn die jd senyap kejap..lebih kurang 10 saat gak la..
    pahtu die mcm majok dgn aku..haha
    aku jd panik. start dr situ aku blajo bajet2 bile nk ckp.
    AWAK YANG MANIS

    ReplyDelete
  21. thanks sophie. betoi la. kadang3 terpikir gak. aduhai gemok nyer. odosnyer. tp syukur ada lg orang lg terok dr kite..


    •*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*.¸.•*´¨`*•.¸¸.•*'
    (\_(\ ...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
    (=' ;') •::::::::HI….. :::::::::::•
    (,('')('')¤...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*

    |Cara Picit Jerawat Paling Seronok!|

    |Blog Menggemok!|

    ReplyDelete
  22. oh mana nak dapat buku tu eh???
    ada jual ke dekat kedai buku...
    OE nak jugak baca buku2 motivasi nie.. tapi tak jumpa dekat library...
    yang ada novel je...

    tapi OE setuju yang last tu...
    tapi OE tak kisah je... orang hargai ke, tak ke, kita tetap biasa2 je..
    hehhe...
    (n_n)

    ReplyDelete
  23. wath: yup2.takpe..Sophie pun byk parut.

    Topan: thanks.

    ..: insyaAllah..

    Azalia Hj Salleh: ngeee..sabar jelah kan.

    Dea: huhu..sabar ajelah ok.

    ...: yup.thanks =)

    eyqasara: ngeee..kalau baca kena amalkan juga la okeyh. =)

    teratakazmi: kahkah..ok.. thank you =)

    aliffanis: yeahhh..macam tulaaa..kalau semua serba tak kena..kita akan tambah kesedihan aje nnti.x elok.

    ReplyDelete
  24. Faizal n Fashitah: memang la abg odio.hidup ni kena positif.barulah ada aura kan. Yela, sy slalu rasa sy gemuk.kahkah..

    airaniez wirdani: a ah la kak aira. sy naik flight pun siap bawak buku tu lagi.haha..

    EB: wsalam.. thanks EB. =)

    ReplyDelete
  25. Honeybunny: thanks =)

    anies anessa: sep!!!

    liyanaziz: hikhik..kadang2 kita mmg kena sedarkan org lain jugak.

    hanaahmad: hurmm..btul3.. like 100 juta kali? wahh gila best!

    alexa yussida: huhuh..kan..so lepas ni kita kena act cool.. seglamour mana pun yg dtg kita relax ajee..

    kata kila: yup3.. =)

    dLA: wahh..dpt award lagi? mmg best la. tp hati org lain kena jaga juga ye tak..

    naddia: wah giler jugak kau ni.kahkah. nasib baik ko belajar sumting. heee..

    ReplyDelete
  26. pinqib: syukur? erkk..huhu..ok.belajar dr kesilapan yer..

    farhana fabulous: a ahh..mmg sangat banyak.. =)

    ReplyDelete
  27. OE: kat kedai buku la biasanya.. sophie pun dapat sbb mak beli kat ustaz..

    ReplyDelete
  28. sokong 100%..

    copy akak kecik hati ni...apasal x tulis entry pila akak datang melawat kat sini?

    heh..heh...

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...