Sunday, March 6, 2011

Berdikari

Sebenarnya aku banyak benda nak update di blog. Tapi bila ia mengaitkan gambar, aku selalu terasa liat sedikit sebab mesti kena letak watermark. Sememangnya aku ni femalas sikit bab-bab nak letak gambar di blog. Tapi gambar jugalah yang orang suka tengok berbanding penulisan barangkali.

Aku dilahirkan dalam keluarga yang agak besar lah. Aku ada 6 orang adik beradik. 3 abang, aku, dan dua lagi adik perempuan. Pendek kata 3 laki 3 perempuan. Terer juga mak ayah aku nih. Kalau nak diikutkan, keluarga aku nak kata hidup susah sangat pun tak. Hidup berada pun tak. Ok aje.Mak aku suri rumah. Ayah aku pensyarah. Cukup la makan pakai. Tapi parents aku kata, satu perkara yang mereka puji lah anak mereka kan, sebab kitorang ni bukan jenis meminta. Walaupun aku anak keempat, tapi aku terasa seperti anak sulung juga sebab aku anak sulung perempuan.


Family
Selama aku hidup ni pun, aku rasa takde pulak aku nak minta-minta especially bab gadgets. Aku tak pernah mintak hp mahal-mahal. Paling mahal pun tak sampai RM300. Yer, walaupun aku hidup di bandar dan kawasan tempat aku duduk ni pun fuh, ramai orang kaya, tapi aku mengamalkan cara hidup sederhana. Sebab kemahuan aku simple. Aku perlukan hp untuk call, SMS, dengar lagu mungkin.Itu jelah. Kalau gambar aku lebih suka camera betul. Sebab aku sentiasa rasa kesian kat mak ayah aku kena keluar belanja. Dahlah sekolah kena bayar yuran, buku lagi, baju sekolah,macam-macam lah. Masa belajar di UiTM pun aku tak ambil PTPTN sebab ayah aku taknak nanti aku berat bayar hutang. Ayah aku kata dia mampu tanggung. Tapi still, aku rasa sangat kesian sebab course aku (Architecture) agak tinggi cost pembelajarannya. Banyak barang nak beli, printing paper besar-besar saiz AO tu makan harga beratus-ratus.

Parents
Parents aku tak pernah berkira sebab kata mereka itu tanggungjawab mereka. Tapi aku ni pula kadang-kadang bila takde duit pun aku malu nak minta lagi. Huhu. T_T  Sebab itulah aku usaha juga ambil test jadi Lifeuard di pool UiTM sebab waktu kerja yang agak fleksible. Dan aku sangat tak sangka takdir telah menemukan aku dengan kerjaya yang aku tak pernah terfikir langsung lah selama aku hidup ni iaitu jadi cikgu renang. Ahaks. Aku tak pernah diajar bagaimana untuk diajar. Fuh. Susah masa mula-mula nak mengajar.

Pengalaman
Pengalaman memang mematangkan aku. Sejak aku habis SPM aku dah mula kerja. Oh kalau nak baca boleh ke entri di bawah:



Duit Sendiri Lebih Bermakna
Kalau mak ayah bagi duit kat kita, yer memang itu dah jadi duit kita. Tapi dalam konteks hidup aku, duit aku ialah duit hasil titik peluh aku bekerja. Yang bila aku beli apa-apa barang dengan duit aku sendiri aku akan rasa kepuasan yang berbeza berbanding pakai duit yang parents bagi atau duit PTPTN atau duit biasiswa. Barang pertama yang aku beli hasil kerja aku lepas SPM ialah camera digital Olympus berharga RM1,200.. Gaji dulu pula kerja macam kuli tapi gaji tak banyak. Jadi berbulan juga lah nak kumpul. Aku lebih suka dengan cara ni. Supaya aku sedar kalau nak dapat sesuatu, kita kena usaha. Bukan meminta-minta. Sekarang bila kerja part time dengan pool aku dah boleh beli hp yang mahal sikit la berbanding hp lama. Heheh. Kan aku cakap, kemahuan aku ni simple aje. =D  Boleh nak beli BB atau Iphone tapi buat masa sekarang macam tak perlu bagi aku.

Tak Faham Dengan Sesetengah Orang
Aku kadang-kadang memang tak faham dengan sesetengah orang especially budak-budak muda. Adik aku yang masih bersekolah selalu cerita kawan-kawan dia yang pakai BB, Iphone. Ipad. Pergh. Memang, kan aku dah kata kat sini memang ramai anak orang-orang kaya. Huhu. Cuma satu perkara yang aku sedar. Mereka ni boleh jadi naik lemak atau manja terlebih. Bila meningkat umur pula minta kereta. Minta kereta macam minta baju aje kan. Hurmm.. Ok, kalau orang kaya aku faham lah cara hidup mereka macam mana. Tapi macam mana dengan orang yang aku tahu hidup dia dan family memang serba tak mampu? Memang aku ada  kenal lah ada family begini. Hidup serba tak mampu. Kalau mereka kumpul duit sendiri, aku tak kisah sangat. Tapi paksa-paksa mak ayah belikan? OH NOOOO.. Please stop it okey! Teringat mak aku kata ada sesetengah  orang tu bagi mereka biar papa, asalkan bergaya. Memang agak betul pun lah.

Pesan kat Adik
Aku selalu pesan kat adik aku tu sebab aku tahu dia mesti teringin punya dah kawan-kawan dia pakai gadgets best-best. Aku kata kalau nak something, kumpul lah duit. Dah cukup baru beli. Jangan ngada-ngada nak minta-minta. Jangan tengok orang yang lebih senang. Belajar susah sikit. Nanti kalau dah biasa hidup senang, kalau something happen dan hidup susah pula lepas tu, mesti tak pandai nak berhidup dah. Kalau dah biasa hidup susah, campak mana-mana pun mesti boleh survive macam aku. Haa sekarang dia rajin menabung dah. Good.good.. =D




p/s: memandangkan kami adik beradik biasanya tak meminta-minta, parents aku kadang-kadang macam tiba-tiba aje belikan something yang mereka tahu kami nak, tapi tak minta. Macam adik aku dapat gitar Yamaha. Abang aku dapat gitar elektrik. Aku? DSLR.  heh heh. Soooo, be nice with your parents yahhh.. Jangan mengada-ngada asyik nak mintak-mintak aje keje. Muka tembok ke apa. Booo sangat kat diri sendiri. 

11 comments:

  1. yep..wani dulu mase cuti hujung thn ting4 , keje part time kt jusco , then lps spm keje kt guardian lak...blh tau mcm2..duit pn masyukkk...hp sony 3G gune duit keje ..1st time..hehhee

    ReplyDelete
  2. betul betul. diorang dah bela dari kecik, itu pun tak terbayar, ini kan pulak nak mintak duit lagi lebih lebih.


    tiap kali aku terdesak takde duit, seminggu baru aku berani mintak, sbb segan. kesian tgk diorang.

    ReplyDelete
  3. waaaa...jelesnye..nk gak DSLR!!! ade gak try kump tapi sllunye tak penah berjaya lagi. rim tyr tak berjaya tuka lagi, DSLR tak dpt lagi, iphone..tu leh tggu kot. hu~

    ReplyDelete
  4. pun tak biasa meminta-minta.

    ReplyDelete
  5. akak, tahu x kalau yana bukak blog akak, mesti ada something yang yana dapat, x banyak pun sikit.. heeeeeeee..

    akak duduk kat seksyen 9 ek??? x pun seksyen 2.. ehehehhehe

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..

    Hai awak yg comel...
    Hehehe best cerita kmu..
    M'ingatkan waktu zmn tua-tua ku dulu...

    Dulu ingat lg.. Hp butterfly time mmg cukup diminati sepa yg ada mmg gempakla.. siap sngkut kat leher..
    Tp EB smpi abis SPM pn masih xda hp lg.. kwn2 eb masuk tngktn 1 je da pki hp bagai...

    Abis SPM eb keja kilang kayu.. eb keja 2 bulan nak kejar OT.. keja langsung xda insuran lau tpotong jari jemari mmg abis la... da tu idung mlm2 mmg nk kena bersihkan sbb bnyk hbuk.. taik idung kompom itam.. pegi keja jam 7 balik jam 11 mlm...

    Mama kekdng sdih tngk eb.. tp eb ckp xpala ma bukan ada bt apa juga kat umah ni.. hasil 2bln eb keja kat kilang tu eb dpt la beli HP samsung polifonik paling latest time tu.. bangga sbb eb x pyh minta duit parents eb..

    adik beradik yg lain smua dibelikan... harga smua ribu riban.. hehehe..

    ReplyDelete
  7. adeh..tetiba trasa mcm stempek tanah t'tampak kt muke...huhuhu..anis ngaku,anis mmg ske nk mntak2 sbb anis nie ank bgsu..jd ngade2nye lbih r ckit..tp sjak msuk U(uthm),anis dh taw mcm mne hdup ssah..anis ambk ptptn,tp anis yg x pnah pgang dwet byk dh blanjakan sume dwet tu dlm mse sbulan!mmg pastu nazak gler r hdup anis.last,anis ambk kputsan utk kej part time sbgaipnjual waffle.kdg2 anis jual sandwich..mse tu r anis sdar yg bkan snang sbnrnye nk hdup snang..huhuhu..n nnt anis nk smbung degree,anis pn xnk pnjam ptptn..nk blaja bdikari..doakan anis..^_^

    ReplyDelete
  8. suka cerita akak sophie...dulu saya pon masa tadika mak dah tinggalkan sorang2 kat umah...so,dah kecik2 saya dah pandai berdikari

    ReplyDelete
  9. good story to tell..budak2 zaman skrg especially anak2 org kaya mmg 10x lagi advance dr org yg dah kerja..hp,ipad,beli mcm beli ice cream je..setiap org patut belajar rasa ssh,bru rasa manisnya *kesenangan* yg ada..huhu

    ReplyDelete
  10. well said sophie...

    barang yg kita dapat hasil dr duit titik peluh sendiri lg manis rasanya, kan?

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...