Saturday, August 25, 2012

The Power Of Makeup. Genuine vs Fake

Sebenarnya nak muatkan entri ni dalam entri sebelumnya tapi macam panjang je kan. Nampak sangatlah in real life pun I boleh tahan talkative jugelah.Hahaha.. dan suka gelak juge.Hahahaha.. *perlu ke nak hahaha disini??

 So aku bahagikanlah entri sebelum ni kepada dua. Bolehlah kembangkan idea lagi. Ok, macam dalam entri sebelum ni aku dah letak gambar aku tanpa pakai mekap.(Daaa, banyak je gambar aku tak pakai mekap dalam blog ni especially kalau buat aktiviti di pulau.ok,wahateverla Sophie..) 
So gambar yang sama di bawah ni adalah gambar latest la kan.

*gambar mak minah baru pulang dari pasar*


And now let me show you what makeup can do to your face:
No need foundation. No contact lens, blusher etc.Just a thin layer of compact powder, eyeliner and lip gloss. Ooo, baru perasan. Beza ok gambar pakai make up dengan tak pakai. Hati-hati lah dengan penipuan kuasa mekap yer brader-brader di luar sane. 


So what more can makeup do to your face? 
Ok, so, me in this picture look so hurmm..fake kot? Oh, extra lighting gituh..See, I pakai contact lens mata besar. Pakai foundation, blusher, lipstick, eyeliner. 
Cuma untungnya I tak payah pakai bulu mata palesu kot sebab kalau pakai mascara pun selalu juga orang ingatkan I pakai bulu mata palesu. Huhu.. See, the power of makeup brader-brader & sister-sister! 

So sebenarnya, bila berbicara kuasa kuasa makeup ni.. Bila kita rasa orang-orang dalam iklan, majalah mahupun internet cantik, cuba kamu tanya diri sendiri, kalau mereka tak pakai mekap langsung, bagaimana agaknya wajah mereka ye? Barangkali seperti wajah I yang baru pulang dari pasar kah? Ahaks. Bagi aku, sedikit makeup untuk kelihatan lebih segar okey lagilah. Nanti orang kata macam baru bangun tidur atau tak mandi pulak kan.  You know, just to look a little bit more presentable. Tapi kalau makeup tebal tu sampai dah tak nampak kulit muka, hanya nampak lapisan foundation & bedak, hurmmm.. macam pondan jee.. Ehh!

Tak semua orang dikurniakan wajah yang cantik semula jadi, betul? Kadang-kadang wanita dieksplotasi oleh media dengan sangat dahsyat (walaupun wanita tu bertudung). Hanya sedikit sentuhan makeup mampu mengubah wajah seseorang. Apatah lagi kalau makeup tebal dengan mata pakai contact lens & berbulu mata palsu? 

Antara contoh selebriti bermekap tipis & nampak lebih natural yang aku suka:


p/s: brader-brader di luar sana,kalau tak percaya apa yang makeup mampu lakukan pada wajah anda, cer try cer try. Gerenti punya pondan mengaku kau geng diorang. Class kau nokk!!

*jelingan manjew gituww~*



21 comments:

  1. Sophie..
    Drpd gambar yg aku tgk kan.ko sbnrnye lagi sesuai mekap nipis.sbb aku rasa ko lagi comel+cantik tau (ikhlas tau).
    Actually ak tgk gambar "mak minah pulang dr pasar tue lg fresh" (bkn ikan jer fresh tau) sbb "x fake"...utk kali keduanye comel+sedap mata memandang
    P|s: sorry terkomen lebih plak kat sini.... (pujian ikhlas)
    .fahmibuilders

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fahmi.. thanks atas pujian kau. Sebagai member yg pernah jumpa aku banyak kali aku rasa aww~ terharu je. Oii! Tak datang pun open house aku..

      Delete
  2. kuasa make up.

    saya suka tempek foundation sikit, eyeliner dan lipgloss. cuma nak bagi wajah nampak segar dan bersih.

    make up tebal2 merimaskan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan saja merimaskan..nanti nak solat pun jenuh nak cuci makeup..

      Delete
  3. sis, makeup ringan pun cantik dah.. =)

    ReplyDelete
  4. miyahahahaa...
    gabar bawah sklai xmenahan..


    ok foine.. u mmg lawa.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. I tengok pun tak menahan gak.hahaha.. sebab tak biasa..

      Delete
    2. I tengok pun tak menahan gak.hahaha.. sebab tak biasa..

      Delete
  5. Entri Sophie sebelum ni telah mempengaruhi akak untuk beli pembakar resdung tu..Semalam dah buat..muka ringan je..terima kasih ye..huhu...

    Entri yang baru ni simple je...akak sokongla part make up takyah tebal2 tambah tak payahla pakai bulu mata palsu tu..uiks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, berguna jgk entri saya tu kan.. hehe..
      Kalau ada event mcm kahwin ok kot kak.. tp kalau nak pakai seharian rasa mcm tak perlu..

      Delete
  6. pengsan tengok gmbar last tu..hahaha

    sweet je sophie..saya tak mekap..malas..kalau rajin pun sapu bedak kompek je kat muke..alat mekap yg laen takde..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erkk.. pengsan sebab mcm bapok ke? Hehehe.. takpe.. terjamin sikit kulit muka kalau tak mekap sangat..

      Delete
  7. Asalamu'alaikum wwr.

    minal aidin wal faizin, dan teriring pula maaf dipinta. Ya Allah.. ku bersyukur telah mengenal dirinya. semoga Engkau senantiasa melimpahkan Rahmat dan karunia kepada kami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      Yer selamat hari raya aidilfitri.. ;)

      Delete
    2. Waalaikumussalam..
      Yer selamat hari raya aidilfitri.. ;)

      Delete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...