Friday, January 21, 2011

KANTOI ! Isu Blogwalking Pakai Software




Hye. salam semua.

Aku tak tahu lah sama ada kamu tahu atau tak. Isu blogwalking pakai software ni bukannya baru pun dalam arena blogging tanah air ni. Chewah arena gitu.So apa isu yang aku nak ketengahkan ni? Pagi-pagi lagi aku dah baca beberapa blog lah yang mengkantoikan siapa mereka yang pakai auto blogwalking ni. Memang rata-rata yang nama mereka dinaikkan tu ada shout di blog aku gak so aku kenal la jugak beberapa blogger tu.


Dan aku pun baru lepas baca entri salah seorang yang kantoi ni. Sebab dia bagi explanation yang panjang lebar jadi aku pun rasa macam terpanggil nak melinkan seorang brader ni. Suhaisweet.Aku rasa malas nak linkan blog yang mula-mula sekali mengkantoikan mereka yang menggunakan autoblogwalking ni. Korang nak tahu pandai-pandai godek la blog Bro Suhaisweet ni.


Apa yang aku nak tegaskan disini lah, memang lah siapa tak bengang doh? dah blogwalking blog kita then kite ramai-ramai terjah blog dia dan dia dapat traffic padahal dia mungkin tak pernah terjah blog kita pun. Memang tak adil kan? Kadang-kadang sampai rasa bersalah kalau tak terjah balik mereka yang shout sedangkan dia tak pernah terjah blog kite kot?? kan?


So aku rasa pada yang dah kantoi tu seeloknya rendahkan lah egois anda sedikit. Kalau buat salah susah sangat ke nak buat entri minta maaf? barulah orang lain sejuk hati. Ni ada yang macam taknak mengaku bersalah aje. Lepas tu nak kaitkan dengan orang lain pulak. Ape kes ni weh? 


Sejujurnya mereka yang pakai autoblogwalking ni memang follower mereka agak ramai lah. Tak dinafikan juga entri mereka kebanyakannya best-best walaupun copy paste ke apa I don't give a damn lah as long as they give credit to whichever blogs they copy pasted it.. Tapi dalam arena berblogging ni, kita kenalah saling support antara satu sama lain. Kalau mereka dah minta maaf, kita janganlah kutuk lebih-lebih. Berikan mereka peluang. Tak payah lah sampai nak tutup blog. Dalam yang menjatuhkan kita, pasti ada yang menyokong kita. Menjadi blogger bukan bermaksud anda kena menjadi writer yang perfect dan takkan buat silap kan.


Tu jelah, kalau rasa buat salah, minta maaf. Kalau rasa nak keras kepala. Itu suka hati individu tu la. Cuma readers bukannya bodoh untuk membezakan blogger mana yang patut disokong dan blogger mana yang patut  dipandang enteng (wow, aku guna perkataan 'enteng')


Ok. Tu je nak kupas. Aku terasa macam wartawan blog pulak kali ni. Thanks for reading =)


p/s : oh lupa nak cakap. dalam 700 ++ yang menggunakan software autoblogwalking ni, kenapa dalam 15 blogger je yang kena tempias? mana lagi 700 ? nantikanlah di ruangan shoutbox anda yer. Harap-harap mereka ni fikir lah sikit. Kalau boleh aku pun nak cara yang mudah. Kalau ada lift buat apa nak naik tangga kan? Tapi jujur tu penting. =)

25 comments:

  1. kdg2 bukn sedih psl isu autoblogwalk tu aje..ada jgk mereka sbnrnye ta gi blogwalk pun..coment pun tidak..ade yg certain org tu, follow kite just na difolow balik..kan itu hak individu..nape nak pakse ea? =(

    btw, nice topic here~!! vote sophie~!! --er..ade msk contest ape2 ke? muahaha~

    ReplyDelete
  2. heh??oh isu baru..ila lama xBW....xtau lak hal2 neh..ptot banyak baca blog org heboh2...ketinggalan tol la ila..uhuhu

    ReplyDelete
  3. memang dh kena...selalu nampak nama2 itu di shoutbox....tengok trafik dyeorg hari2 mmg byk...tak terlawan kite..tapi kurang2 kite blogwalking jujur kan??

    ReplyDelete
  4. betul..
    kejujuran itu penting..
    dunia blog ni kena saling bekerja sama..
    kalau satu pihak saja yang bekerja..
    satu pihak lagi goyang kaki..
    habis la ..

    ReplyDelete
  5. Kalau ada lift buat apa nak naik tangga kan

    hehehehehehehe..
    suka ayat nie..

    ReplyDelete
  6. dua dua blog kite da bace.
    apepon tk patot diaowg buat cmtuh.
    kite punyalah bw blog lain, taip satu satu kt shoutbox.
    kalo org tuh dtg jenguk blog kite balik baru rasa bw tuh berbloi baloi.... amacm ad mcm iklan celcom tak?

    hahaha :D

    ReplyDelete
  7. selalu sangat nmpk org yg same kat shoutbox..huhuhu

    ReplyDelete
  8. selalu dpt kunjungan2 dr 15 blog tuh..

    dlu lyn gak. tp skang takmau dah. huhu :D

    ReplyDelete
  9. ade 700++ yg gune...? woahh... ramai tu... hoho...

    yup.. betul tu.. yg penting jujur.. wat pe nak menipu... lame2 kantoi gak.. dah org pandang burok dh nanti.. sia2 jek...

    ReplyDelete
  10. mendukacitakan.
    nis baru tai hr ni..
    sebab busy lately..
    nyway thx share with us yaa sophiee

    (:

    ReplyDelete
  11. hahaha..sume nk kaye cepat lorhh~~

    ReplyDelete
  12. tak ape sophie..isu ni takkan habes sbb sume akan kata sendiri btol..

    pd aku, blogwalking bergantung pd niat..
    aku cukup suka bila aku blogwalking n then esoknya berpuluh2 org dtg balik ke blog aku...
    terasa berbaloi usaha aku baca tiap2 entri diorg...

    oh! niat aku blogwalking ialah nk tambah nilai bacaan..
    sbb aku malas baca buku, so aku baca blog..
    heheheh

    ReplyDelete
  13. kejam giler gitu....x prasan plak kewujudan mende alah nih

    ReplyDelete
  14. msti kes desperate nk followers niiii

    ReplyDelete
  15. Maera: eh manede masuk pape contest lah maera.haha..

    ila: hihihi...isu lama yg baru dikantoikan..

    rara: yeahhh..btol tue.. =)

    diana: haaa..tahu xpeee..itulah yg I nak orang lain pikir tuuu..

    shah: =)

    faradeeba: hahahaha...adela skit2..

    nur hidayah isa: a ah..samela..so dah terjawab dah persoalan..

    puteri iqa izyan: heheh..nasib baik amek jalan bijak.

    nieza micha: a ah..ramai kan.. tp sepandai2 tupai melompat, akhirnya jatuh ketanah juga kan..

    anisa hang tuah: mendukacitakan ke nis? alahai...xpeeee.. =)

    ReplyDelete
  16. kay yea: hurmm..mungkin juge..

    cEro: samelaaa..aku pun macam ko..skrg ni dah x rajin baca buku,..asyik baca blog je..pun tambah ilmu gak kan.. =)

    yan.nim: lorrrr...yeke?

    bunga: ade jeee.. kalau tak isu ni xkan timbul..

    pinqib: follower tu mungkin la..lagi penting..traffic!

    osh: tula..aci2 kat India lah kan..
    heheh..joking.

    ReplyDelete
  17. aah cik ana pun dah kene..
    rase nak ketuk2 je spesis cmni..
    nak SENANG je taunye..heshh!!

    recent post : |khurafat???|

    ReplyDelete
  18. memang ah dorang ni tak pikir penat-penat kita blogwalking ke tempat dia . sedap2 jek dia duduk goyang kepala tunggu traffic . cis cis dan cis =='

    ReplyDelete
  19. nampak sangat saya selalu bw orang yang sama =.= xberkembang langsung saya nih hehehe..10x 4 saring dis info sophie..saya suke..xpe..asal kite jujur pd diri sendiri pon da memadai..lagipun berblog ni medium utk meluahkan, berkongsi cerita tips dan macam2..:)

    ReplyDelete
  20. cmna software ni sbnrnya? cmna nk blogwalking klu tak datang ke blog?

    hari tu ada dunload satu software untuk blogwalking. nak tengok cmna dia berfungsi.

    software tu hanya mengumpulkan link-link yang banyak dalam satu list. kalau nak guna, klik link untuk buka page blog. tetap perlu datang ke blog orang yang nak dilawat.

    sama je cam blogwalking biasa.

    kelemahannya adalah backlink. kita tak dapat pun backlink tu. baik jalan blogwalking macam biasa.

    ReplyDelete
  21. as salam..
    bw guna software?
    ni kerja-kerja noob ni.malas sangat nak ziarah blog orang lain.apatah lagi nak drop komen kan..
    eh..kalau blogger luar nun, ramai yang guna javascript untuk firefox je. saya pun ada sim pan lagi javascript tu. fungsi yang sama macam software auto bw.tapi ni lebih 'ringan'.sebab edit dalam firefox je.

    lebih suka cara manual.jalan kaki sendiri dari guna kaki remote control

    -_-"

    ReplyDelete
  22. jom bW cara biasa..
    hepi blogging semua ^^

    latest en3: ~ 10 saat saja ~

    ReplyDelete
  23. orang yang guna autoblogwalking ni kejam habis. tak patut betul. huhu takpelah, dia earn duit pun tak halal agaknya. cakap bw tapi tipu. huhuhu

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...