Friday, January 7, 2011

Cerita Seram Pengalaman Aku.

Hisyhh..giler apa aku update cerita seram nak dekat pukul 1 pagi ni? errrr..cuax ke bebeh sebenarnya ni.
Tapi takpelah, malam ni aku tidur dengan adik aku. Yeay!

Okey kawan-kawan, readers semua. First sekali, memang. Kita tak digalakkan percaya benda-benda tahyul khurafat segala. Tapi makhluk halus tu memang ada. Aku nak cerita ni pun pengalaman aku je. Takdelah takut sangat kot. Ke takut eh? entahlah.

Cerita 1
Pernah dengar tak kalau terdengar hilaian tawa yang bunyi jelas, orang kata 'benda' tu sebenarnya jauh. Tapi kalau bunyi tu sayup aje. Bermaksud 'benda' tu dekat dengan kita?Nak dijadikan cerita ada satu malam tu aku nak tidur. Katil Queen bed. Tidur sorang (aku benci tidur seorang). Entah kenapa aku macam whatever jelah malam  tu sebab dah ngantuk. Tiba-tiba aku terdengar bunyi loceng. Macam bunyi loceng gelang kaki ke apa. Tapi sayup-sayup aje. Macam seolah-olah ada orang main loceng tu. Berkali-kali aku try dengar. Memang la, keadaan rumah aku ni agak sunyi. Rumah aku row paling depan. Depan rumah tanah kosong. Rumah aku end of lot.then ada jalan.Then ada rumah balik. Rumah belakang rumah tu pula kosong. Rumah sebelah aku pun kosong. So agak creepy sebab sunyi.

So disambungkan cerita, aku layan jelah tidur sebab aku rasa macam takde pape lahhhh.. Esoknya aku kemas katil dan angkat beg camera. beg tu ada keychain dari Thailand yang berloceng. Aku terlaga tangan aku dengan keychain tu. Terus jantung aku berdegup kencang. "eh, bunyi loceng ni sama dengan yang aku dengar semalam" aku gerakkan lagi keychain tu. Serius, sama. Aku cuak. Sebab kedudukan beg tu sebenarnya sebelah katil aku aje kat atas lantai. Adakah..? iskkk.. So mungkinkah betul kalau bunyi tu sayup-sayup bermakna 'benda' tu dekat dengan kita? Nauzubillah. Sebab masa aku tidur tu memang sorang-sorang siap kunci pintu tutup lampu.

*sebenarnya rumah aku ni dah beberapa kali dah la ada hal-hal yang agak creepy. Bila cek balik dengan developer, kawasan rumah aku ni bekas ladang kelapa sawit. Worst of all, dekat dengan bekas kubur cina.*

------ Nak baca Cerita 2 boleh klik kat "Baca sampai habis" kat bawah ni haaa..----



Cerita 2

Kebiasaan bagi pelajar architecture untuk tidur lambat sebab buat kerja kat studio. Waktu tu aku tinggal di rumah sewa kat Shah Alam. Section 3. Area rumah semi-D dan banglo tu dekat dengan Kolej Jati. Malam tu aku dan rakan-rakan balik lewat dari studio. Ada dalam nak dekat jam 4 pagi lah jugak. Sunyi memanglah sunyi. Masa nak masuk rumah, tiba-tiba kami terdengar bunyi macam orang langgar pagar. So aku yang bermulut choiii masa tu tertegur "weh korang...bunyi apa tu?" pukul 4 pagi weehhh..Aku ingatkan kot la pencuri ke apa. Kawan aku dah jeling aku then tarik tangan aku masuk dalam rumah cepat-cepat. Aku macam blurrr apehal entah. Kawan aku marah "kau ni apesal kau tegurr??" Gulp~

Malam tu aku nak tidur. Aku tidur katil double decker kat bahagian atas. Aku memang tahu, kalau aku bakal "diganggu", selalunya perasaan aku lain macam. Ada goosebumps sikit tiba-tiba. Masa aku tengah tidur, aku semacam terjaga sebab terdengar bunyi pelik macam mendengus ke apa .dan Sebab aku rasa kaki kiri aku diangkat. Yer diangkat macam slowmotion wehh. Aku tidur mengiring ke kanan masa tu. Argh time tu aku cakap dalam hati "aku dah agak dahh, mesti aku kena malam ni sebab bermulut choiii tadi"  Nak gerak memang tak dapat. Aku baca je apa yang patut. Sampailah benda tu hilang.


Aku ni sebenarnya penakut lah jugak. Tapi bila aku rasa macam 'diganggu' tu, rasa macam takde perasaan. Lepas dah kena baru nak rasa creepy. Kadang-kadang terlebih berani. Kadang-kadang penakut gilerr. Pelik-pelik je aku dengan diri sendiri.Nak cerita kisah seram ni, takdelah banyak kali sangat aku diganggu. Tapi ni belum masuk cerita kat Kolej di UiTM lagi. Haaa, takpelah. panjang sangat nanti. Saje nak post tengah malam nak tengok siapa berani baca.huahuahua.. yang aku nak nasihatkan, kalau nampak or dengar benda @ bunyi pelik-pelik, janganlah tegur. Sebab aku selalu TERtegur maka mungkin 'benda' tu pun TERkacau aku. huhu.. sadiss sekali.

31 comments:

  1. bolei plak citer hantu memalam nih..takot sihh.. P

    ReplyDelete
  2. serammm alhamdulillah tak pernah dikacau dan harap takkan dikacau.

    ReplyDelete
  3. okeii x bce.. esok bce... muahahhahahaha

    ReplyDelete
  4. adeh. naek bulu roma aq bce mlm2 nih..

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah setakat ni blom diganggu..

    ReplyDelete
  6. sophiee!!im alone in the room nih..aigooo..hikhik..layan jela...nti nak keje kat spital memalam ag seram kan:D

    ReplyDelete
  7. Ada award you're cool like a snow untuk sophie yang cun=).Jemput amik ye=)

    http://miszlullaby.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

    ReplyDelete
  8. benda tuh nk kwn kwn dgn kite.
    lg2 dgn cik sophie yg cun melecun nih.
    huhuhuhu


    :P

    ReplyDelete
  9. Uihhh pengalaman seram. Saya penah jumpa hantu. Depan mata plak tu. Balik je rumah terus demam hehe.. seram woOooo...

    ReplyDelete
  10. muahaha..entry ni mmbuatkan hatiku rase riang gumbira..mmg minat r ngn citer2 camni.

    ReplyDelete
  11. nasib baik dh pagi NASIB BAIK DAH PAGI nasib baik dah pagi NASIB BAIK DAH PAGI

    T_______________T

    dekat office ni pun ynn selalu dengar bunyi kerusi bos rek rek rek padahal tak ada orang

    *NANGIS*

    ReplyDelete
  12. aku pun slalu kene ganggu gak dulu.. pastu smpai dh mls nk layan hantu tu.. effect die skrg dh rs x takut lgsung.. ko kene pecaye diri ko kuat.. :)

    ReplyDelete
  13. eeii copy, seram gak tu..setakat ni akak tak pernah lg terserempak betol2 ngigau tu selalu la..ishk x mau la jumpe...serammmmmm

    ReplyDelete
  14. huh! nsib eyqa bca dah pagi... klu memalam bca.. mau tdo buka lmpu kot... hehehee...

    ReplyDelete
  15. grrr , cerita dua tuh seram . tpi kalau kita xtahu bnda yg kita dgr tuh "benda" tuh , msti nk tegur jugak kan . hehe, laen klih xbleh nk celupar dah . TT_____TT

    ReplyDelete
  16. hoho... nasib baik tak bace malam tadi... memang saje tak nak bace malam tadi... takut terbayang, then tak leh tido... huhu... tp alhamdulillah tak penah kene... sebab nieza ni penakut sesangat.. haha...

    ReplyDelete
  17. nasib baik ee baca masa tengahari. haha.

    ReplyDelete
  18. adoiiii...la pun nek takot neh..huwawwawa

    ReplyDelete
  19. haha. (gelak dulu.) Sebenarnya mmg seram gak tu.Lagi2 bila dia dah naik katil sm dgn kita.tapi tips kalau tak nak bnda tu *himpit* kita, tidur mengiring dan silang kaki.Selain tu baca ayat kursi.Insya-Allah dia berambus dari katil kita.huhu

    ReplyDelete
  20. tkotnyer...saya pon penah ada cita seram wktu skolah...ceap 'bnda' tue tdo sbelah lg...

    ReplyDelete
  21. yan_n.i.m: hahah..saje je nak test sape berani bace malam2..

    ayeem: untungnya kau...

    LL: hahahaha..

    me l is l aku : heeee..naseblah kau mlm nie..kuikuikui..

    bukan photographer: untungnyeeee =B

    alexa: a ah la.tahu xpe..

    ML: thanks ML.i will do it.

    faradeeba: erkk...apekah?? nak berkawan..ngee..takmau la..

    Faizal n Fashitah: depan mata???? lg scarry kot..

    Jiji Yu: erkhh..seriuss??

    Liyana Lunia: hahaaha...sabar eh Ynn. erk bunyi kerusi? sgt scarry ehh. iskk!

    Heidi: wahhh..kau ni terlebih kuat ni.sampai dah tak takut.

    Mrs Jamal: huhu..ntahlah kak. sy ni pun taknak jumpa gk bende2 mcm tuh. tp ntahla.mgkin tidur terlupa baca doa ke ape ke kan.

    ReplyDelete
  22. eyqasara: hahaahaha..tula,sophie mmg saje post mlm2..

    misslina: beware~

    sang sepet: tahu takpe.sophie selalu kene sbb tertegur la.

    nieza micha: haha..lawak sgt eih. penakut2 pun nieza berani bace eh..

    ee: hahaha..dah agak da.mesti ramai baca time siang.

    Ila: sabar2..kalau kite tak kacau dia, dia tak kacau kite punye..

    airaniez: ohh yeke.thanks ehh utk tips tu. =)

    anies: huhu..nasib baik dah berlalu kan.

    ReplyDelete
  23. sereeeeemmm jugak baca ni..nsb bek dla x alone mgu ni..biasa salu gak sesorang kat umah..hihi..bykkan bc ayat kursi yer sophie..TC

    ReplyDelete
  24. huishh seram okei,,
    em,actually,nis selalu diganggu & mudah rasa benda tu ada :|

    ReplyDelete
  25. seramnya. tapi suka tgok n dgr cite2 hantu hehehe :)

    ReplyDelete
  26. seramnya. tapi suka tgok n dgr cite2 hantu hehehe :)

    ReplyDelete
  27. tak tau npe elie kat kolej salu kena tindih, walaupun mulut tak choi sgt pada bnda2 macam ni..heee

    ReplyDelete
  28. grrr, bgus laa ko ade pengalaman camtu..
    aku ni, takde pon pnah kena ape2..
    hahaha..
    bukan mintak, tp at least nk gak ade pengalaman yg boleh dicerita...

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...