Tuesday, November 2, 2010

Mari Usha Tutorial Mewarna Menggunakan Water Colour!!

Okeyh, pertama sekali..walaupun namanya tutorial,tapi bukan aku yang tukang buat tutorial nih. Sekadar berkongsi satu website yang mengajar cara-cara dan teknik-teknik yang boleh kamu aplikasi dalam lukisan. Sebenarnya, melukis ni memerlukan bakat. Tapi anda takkan tahu samada anda berbakat atau tidak kalau tak mencuba. Orang kata bakat terpendam gitu. Jadi, yang paling penting ialah praktis. Kadang-kadang kena olah dulu baru boleh nampak bakat tu.Okey, untuk mengulas tentang tutorial ni, haaaaa!!!!! Let's check it out yaww!

Skill yang dipaparkan terbahagi kepada tiga. Serius senang paham! 
1. Basic Skills
2.Advanced Skills 1
3.Advanced Skills 2

Untuk Basic Skills, antara teknik yang ada:

 Lifting Wet Watercolor





Untuk Advanced Skill 1, antara teknik yang ada ialah :
Alcohol Texture

Sgrafitto Textures

Untuk advanced skill 2 pula antara teknik yang menarik ialah :
Tissue Paper Texture 

Plastic Wrap Texture


Di bawah ni ialah preview bagaimana rupa page tu. Ni antara column menarik yang ada la. Tersusun kemas. Klik je mana yang anda suka.


Selain teknik, ada tutorial untuk buat sesebuah lukisan tu. Kamu boleh lah ke galeri yang ada dalam website ni. Pandai-pandai lah usha yer. Banyak lukisan simple yang anda boleh cuba. (simple ke? huhu..macam susah jeee) Ada juga video tutorial disini. Kalau tak cukup boleh cari video tutorial melukis di Youtube, okey tawan-tawan?...



Ok, jangan tunggu lama-lama, apa yang aku preview ni macam sikit sangat lah.Jadi kalau ada yang betul-betul berminat boleh lah ke website ni:




Jangan tension-tension, selamat mencuba!!!!!!!!!

 A R T S = F U N


10 comments:

  1. sakit jiwa aku klu buat art2 nie..hehe.bdway nice info sofie..^__^ love it..

    Terkini:Beeppp..Beeppp....Beeppp

    ReplyDelete
  2. siyes rindu nak lukis2, kaler2..skang ni xde masa nk wat benda tu..huhu..melukis ni mmg sonok kan..nak2 kalo jadi..best jer..

    ReplyDelete
  3. ini menarik...
    nk cuba nk cuba..

    antara sbb aku tak berapa nk gemar water color ialah:
    1. tak pandai
    2. takde water color
    3. bila buat slalu tak jadi
    4. water color mahal (berbanding pensel kaler..hahaha)
    5. takde bakat kot...

    adoi!!!

    ReplyDelete
  4. wah cantik-cantik lukisan tu yer. I suka tengok lukisan-lukisan cantik macam tu. tp kalau I nak lukis, I tak reti la. I tau lukis orang lidi jer la. :)

    i tengok kat sidebar blog u yang ada lukisan u tu pun cantik. :)

    Home Based Business

    Opportunity


    Peluang Kerjaya/Bisnes

    di Malaysia

    ReplyDelete
  5. lama tak melukis. boleh cuba.

    ReplyDelete
  6. Kalo pakai photoshop je bleh tak? huhuhu. Anyway, nice dagu. Runcing ehek XD

    ReplyDelete
  7. Fahmi: thanks.hehe..try la.its ok to make mistakes.. =)

    GKSB: heh? yeke? huhu..tengkiu..(ni satu pernyataan ke pujian? tengkiu to any both.huhu..)

    DLa: memang best tp kena ada mood la..

    Fyzal: thanks. Kalau ada mood boler release tension dgn melukis. Kalau tgh tension,satu haram pn tak jadi lukisan.Jadi sampah aje.hukhuk..

    Faizal n Fashitah : boleh tp x feel sgt la sbb pegan mouse kan.hihi.. anyway thanks

    p/s : hapesal org usha dagu aku nih? -_-"

    ReplyDelete
  8. salam..

    wah! menarik! saya juga mahu mencuba.terima kasih :)

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...