Tuesday, February 8, 2011

Kalau Nak Up Traffic-Oops! Jangan Sentap-sentap.

Mula-mula, daftar di  http://www.outbrain.com/  
dan letakkan widget ini pada blog kamu.

website ni untuk tunjukkan thumbnail entri post yang kamu pernah post. Sejujurnya aku masih baru letak widget ni. Thanks a lot to MizzLullaby sebab tolong aku.hehe. Sebabnya lepas letak widget ni pageviews aku bertambah dengan mendadak. Sangat membantu yer. Jadi kamu pun bolehlah buat benda yang sama especially yang masih belum ada lagi benda alah ni.


Ni antara perkara yang aku buat la. Bila habis post entri, pergi ping post di comunity bloggers yang ada di facebook. Antara yang korang boleh join untuk ping blog ialah di:


Sekarang yang tengah top ialah group Sahabat Blogger. Ramai juga bloggers popular yang join group tu. Nak tahu siapa, korang join lah sendiri. Tetapi di group yang lain ni korang pun boleh join dan meriahkan lagi keadaan.Kalau korang ada group lain yang korang tahu bolehlah share juga yer dengan aku.Sesiapa belum join group di atas, boleh lah join.

Baru-baru ini aku post satu status di salah satu group ni mengatakan stop promote entri di post dan status orang lain. Mungkin ada nada tegas sebab tetibe terkeluar nada cikgu tu kan.huhu.  Kenapa aku advice jangan promote blog di status orang atau post orang lain? Ok, kalau kau terkena sekali dua mungkin ok takpelaaa. Try to be friendly.Best ada orang respon kan. Tapi bayangkan setiap kali kau post di group tersebut, be it your blog entry or your own status, ada yang akan promote blog sendiri. Contohnya:

Post: (aku ping post entri aku)
Orang lain comment: follow me back ok.    http://sophiealyahya.blogspot.com/

Post status: wah harini hari yang best. Hari korang macam mana?
Ada orang post : follow me back ok.    http://sophiealyahya.blogspot.com/ 

Post status: apa pendapat korang? bagaimana kita nak up kan lagi group kita ni.?
Ada orang post: follow me back ok.    http://sophiealyahya.blogspot.com/ 

Post status: Harini lauk best. Korang makan lauk apa?
Ada orang post: follow me back ok.    http://sophiealyahya.blogspot.com/

 (dan biasanya orang yang sama yang akan promote)

So faham tak SPAMMING begini , aku faham apabila group tu kecil, barangkali rasa syiok mungkin promote begini. Tapi apabila aku scroll, orang sama je yang suka promote, ada rasa annoying sikit di situ. Maaf kalau ada yang terasa tapi..Nak promote pun kena lah ada adab maah. Orang tanya benda lain, dijawabnya suruh follow blog dia. Faham tak maksud aku? Kalau comment berkaitan dengan post atau status kita takpela lagi. Ni semua/ setiap post orang dia letak link promote blog dia. At least cakap dengan lebih manis pun takpe ''hye, saya dah baca entry awak, jom la baca entry saya pulak di http://sophiealyahya.blogspot.com/'' pun bukankah lebih tertarik sikit kalau nak jenguk kembali.

Sahabat Blogger pernah menghadapi masalah yang sama. Ada satu masa tu aku rasa pening dah nak datang group Sahabat Blogger. Sebab kebanyakan yang join ada post lebih kurang macam ni:

Status post: bagi link korang, aku nak follow. 

Status post: Harini aku free, siapa nak aku follow blog  dia bagi link.

Siapa taknak orang follow kan, aku faham. Memang ramai la reply post orang tu sebab siapa taknak kan tambah follower. Dan Sahabat Blogger pernah dibanjiri dengan post-post yang lebih kurang macam tu sampai berscroll-scroll. Nak post status minta pendapat pun jauh ke belakang dah sebab post nak promote blog akan ada paling tinggi di page fb tu. Tapi fikir balik, kuantiti atau kualiti yang lebih penting?

Dan aku puji usaha admin Sahabat Blogger sebab dia usaha menghentikan post-post berbaur sedemikian. Tahniah la aku ucapkan..Mungkin ramai yang komplen ke apa aku tak tahu. Jadi sesiapa yang baca entri ni, aku minta maaf kalau ada yang sentap ke apa. Tapi fikir lah dalam-dalam balik. Bila aku kupas sesuatu isu tu, ada sebabnya. Bukan nak bagi orang terasa ke apa. Think wise. Think twice.



p/s: aku juga bermula dari bawah sebawah 0 follower. Tetapi aku tak pernah suruh orang follow blog aku. TAK PERNAH.  Jadi kalau kamu beranggapan "alaaa,dulu pun mesti Sophie ada buat macam ni.." aku nak bagitahu, yang kamu salah.    =)  =)  =)  

eh jap, sesiapa yang nak tanya pasal template blog ke header ke banner ke apa kalau boleh tanya di email sophiealyahya@gmail.com  sebab kadang-kadang terlepas pandang di shoutbox.

35 comments:

  1. yurp...stuju gk dgn org ceni...kdg2 terbuat gk cetu...hehe

    ReplyDelete
  2. yep22.sophie tak oenh suruh org follow blog diee

    sophie baikk..

    ReplyDelete
  3. yep22.sophie tak oenh suruh org follow blog diee

    sophie baikk..

    ReplyDelete
  4. betul! masa awal-awal kenal blog Sophie ni ada berapa ratus followers je. Sekarang ni dah 1k! Tahniah! =) Suka baca belog ni..;p
    Kalau update sure akan datang untuk baca entry! =)

    ReplyDelete
  5. hehe, betul tu sis. annoying if ada orang yg asyik sgt promote link blog dia kat status yg dh terang2 xde mintak/ tanya pasal link blog.
    niat utk berblogging kena betul. =)

    ReplyDelete
  6. btl2.. kdg2 kite pening jgk kn?? thns..info yg sgt bestt..:)

    ReplyDelete
  7. like this. i nak join sahabat blogger

    ReplyDelete
  8. never did this dalam SB.
    benda camni kena keep remind sebab setiap hari ada blogger baru join.
    so benda sama akan berulang.

    ReplyDelete
  9. same la... tak penah suh org follow.. tak elok la pakse2 org suh follow.. kang elok2 org tu nak follow.. bace ayat keramat tu terus tak jd nk follow.. hoho..

    ReplyDelete
  10. hehhehe.ko mesti dah tak tahan org buat kat ko kan? tapi pada aku kan sophie. kite tak membantu banyak pon. Aku pon start dari bawah macam ko.dan aku pon TAK PERNAH suro org follow blog aku.^_^

    ReplyDelete
  11. Sophie! Baru perasan pose Sophie Yang gambar kecik tu dgn gmbr Norjuma tu samalah! Heheh... Thank you for the tips! ;)

    ReplyDelete
  12. sahabat blogger tu sume nak main cam mane sophie?kite gi update blog kite kat ctu ke?

    ReplyDelete
  13. ok fine.. saya takde facebook! majuk sekarang.

    ReplyDelete
  14. kita pon ada update pasal ni..

    hehehe

    kredit tu sophie

    ReplyDelete
  15. weeee !
    datang sini..

    btw, jom join giveaway dedin
    mudah ja
    x payah karang panjang2 pown !
    x payah serabut kan kepala !
    x payah follow2 !
    x payah tangkap gambar2 !
    x dak banner2 !

    ReplyDelete
  16. =_= baru tahu bleh ping kat group2 di atas. hoho btw thnks sophie :D

    ReplyDelete
  17. beb.. boleh bagi tutorial tak pasal outbrain tu? i wat tak kuar pun. ke slh step eh? thanks!!!!

    ReplyDelete
  18. dla dulu letak link within tu tp skang dah buang dah sbb dla kan pakai beruk je so blog jd berat sikit bile ada widget tu..hehe..

    ReplyDelete
  19. nurul xpernah pksa suruh org follow blog nurul..paling pernah pon masa xde follower dulu..ckp camni je..folow la kalau sudi..camtu je..nak pkse org..pastu annoying camtu xperlu kot..

    lagi satu..
    semua org bermula dari 0..

    so..

    berblog dengan harapan org bace and fhm apa yg kita smpaikan..bukannye nk pkse2 org follow blog kita kn

    ReplyDelete
  20. saya setuju dgn awak.. saya pun tak suka.. post cukup la.. xpyh la nak tggalkan link kat comment tu,, org nak komen, tetiba je nak menyemak tinggalkan link dorg.. aduhai..

    ReplyDelete
  21. farasakura: welcome =)

    echah mashuri: try la.tak rugi.

    anies anessa: huhu.kalau boleh avoidla buat mcm tu ye..

    nis: huhu..makaseh..

    Pja Ismail: whoaaa.yeke? thanks a lot haa..

    zana zingaa: yeahhh..sep! give me 5!

    mas: ha yg tu plg penting.NIAT.

    ReplyDelete
  22. Syazwani: huhu.thanks.

    ee: join laaa... =)

    ery: btul..wah bagus ery berfikiran matang! =)

    nieza micha: ha tahu xpe..ad betulnya jugak..

    zulfahmi: sbenarnya x paham maksud kita tak membantu byk pon..huhu..

    bash: hehehe...ala, apesal u ckp pose je sama? ckp la muka kami pun sama..wakakaka.. most welcome Bash. =)

    ReplyDelete
  23. link yg ko bg utk tmpat ping tu sume group facebook, aku takleh join...
    sbb aku anonymous..wahahahhaa

    ReplyDelete
  24. ML: hurm..pergi link blog kita kat page group tu.

    Osh: hehe..nasib laaaa...kikiki..

    GKSB: ehehehe..thanks GKSB.

    qasehraihan: yeppp..

    De'din: ok..thanks for the invitation de'din.

    eykameow: most welcome.. =)

    osh: boleh2.. =) nnti i pergi blog u.

    dLA: owhh..yeke..alamak, takut pulak kalau blog jd berat..

    nurulbadiah Lai: yeahhh..give me five nurul!!

    nadia ar-rumaisha: most welcome nadia.. =)

    intan izzatul: huhu..nasib baik kita sependapat..

    arief: most welcome.. =)

    ReplyDelete
  25. sentap~ ahahaha

    like jom2 singgah Blogger ITYM

    ReplyDelete
  26. beb.. sorry. kite takde shoutbox. ehehe. thanks eh tunjukkan. cume nak pastikan yang nak paste code tu, paste code yang dari get widget tu ke eh?

    ReplyDelete
  27. yep..bukan senang nak mule..lagi2 dari takde follower. tapi takde la sampai suh org folo kite. tp blog ni mmg best. bile bace senang paham :D

    ReplyDelete
  28. kak sophiee:)
    salam maulidur rasul..
    alahaii, tq for the info. bru tahu ni..


    btw, betullah, ada cara kan nak promote, bukannya tanya lain "jawab lain". haha.

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...