Tuesday, November 9, 2010

Terima Kasih Mama Untuk Pelukan Itu.



Semalam aku rasa down sangat-sangat. Research Paper aku masih belum lengkap kata advisor aku. Ada yang masih tak teliti Aku sangat risau sebab 11 hb ni kena submit dengan hardcover. 10hb exam. Bila masa aku nak study for final paper? bila masa aku nak complete Research Paper?Bila masa nak hantar buat hardcover?

Aku balik rumah dengan hampa. Hampa sebab ramai yang tengah sibuk nak hantar hardcover dah. Aku balik Subang Jaya. Tapi aku tak dapat nak harapkan ayah aku kali ni. Walaupun dia sendiri seorang Prof, tapi aku keliru kalau dia check kerja aku. Sebab dia lulusan Ph.D Jadi expectation ayah aku dengan pensyarah aku berbeza. Bila ada dua advisor aku tahu aku akan serabut. Jadi aku stick dengan advisor aku sebab dia yang akan bagi markah,bukannya ayah aku. Mungkin aku salah pilih tajuk sebab lebih ke arah engineering, aku buat tajuk pasal water proofing to basement. mungkin salah aku jugak sebab awal-awal tak kumpul data cukup-cukup. huhu. Ya, ni semua salah sendiri.Tak baik salahkan tajuk atau orang ke apa.




Aku takkan mengadu pada kawan, sebab mereka ada tugasan dan work load yang sama dengan aku.
Aku tak dapat bercerita dengan mama aku tentang research paper, sebab ibu aku hanyalah suri rumah. Bukan lulusan Universiti mahupun kolej juga. Tambahan pula ibu aku memang berasal dari kampung. Tapi aku rasa nak mengadu. Tapi aku rasa tak boleh. tapi aku nak mengadu. Tapi tak boleh. Sudahnya aku pergi kat Mama yang tengah terbaring tengok TV. Aku peluk mama aku sambil baring.Aku sembam muka aku pada Mama. Rupanya aku menangis walaupun mama tak tahu aku punya air mata dah meleleh laju. Aku rasa tertekan sebab sem akhir ni sangatlah penuh dugaan, onak duri semua liku-liku kehidupan semua keluarlah sem ni. Aku cuma cakap kat Mama "homework susah mama.." Mama tepuk dan usap belakang aku dan nasihatkan supaya bersabar. Nak berjaya bukan senang.

Mungkin ada masanya bukan mengadu yang aku perlukan sebagai terapi. Cukuplah sekadar pelukan hangat dari seorang ibu untuk menenangkan hati aku.

Sebenarnya kalau boleh hari-hari aku nak peluk Mama sebab aku takkan tahu bila dia akan pergi atau bila aku yang akan pergi. Aku rasa sedih bila setiap kali aku pandang Mama aku sedar kedutan pada wajahnya semakin bertambah menandakan dia semakin tua. Semakin tua dan tua jadi.. Jadi hargailah ibu anda. Pandanglah dengan penuh kasih sayang seolah-olah tiada lagi hari esok.

Nota Hari Ini:

Semalam aku post di FB status "Sometimes I feel like quitting architecture. Ada sesiapa boleh bagi nasihat membina tak?"

Aku terharu pada semua yang comment dan bagi kata-kata semangat pada aku. Thanks pada semua termasuklah lecturer aku yang sporting, En.Salmizi.

Antara nasihat-nasihat yang mereka bagi :

-Dengar lagu The Climb nyanyian Miley Cyrus

-architecture is defined in simple four words;
"The Enclosure of Space".
it's a special gift frm God letting U hav d unique skill, craft and the art of articulating d many elements to create a comfortable space n make many happy enjoying ev...ery moment being there.
That makes me the Architect; lets appreciate it.

-never quit the game! quiters are loser!

-ingat mak ayah.jangan hampakan harapan mereka.

-"I dont play poker, but i know the most basic tactic of the game, put your cards close to your chest, the game ain't over yet". (by chairman of UEM).

"try to be the best.. and you will be noticed and will be remembered" (Tun Daim Zainuddin)

"believe the unbelievable" (tagline of DS tony fernandez)

-tak ada kesenangan sebelum kesusahan

-dan video INI 

serta banyak lagi.Thanks kepada semua. I really appreciate all of them. Tahu, jatuh kena bangun sendiri. Takde orang yang akan angkat kita. Mungkin boleh pimpin tapi sampai bila? Jadi diri sendiri kena kuat.

"Ain't about how fast I get there, Ain't about what's waiting on the other side..IT'S THE CLIMB.."-Miley Cyrus,The Climb"

p/s: kepada semua yang tengah down ke apa, motivate lah diri anda dengan nasihat-nasihat yang orang lain bagi saya ni.huhu.. Sangat membantu. Entry panjang sekadar luahan hati aku sekarang nih.

24 comments:

  1. its ok sophie, kadang-kadang kta memg perlukan nasehat dan pandangan org..tak smua yg kta rasakn betol tu betol..dan yang paling saya suka part u ngn mama u..so sweet, sya selalu buat mcm tu jugak..

    ReplyDelete
  2. jus going with flow k..
    yeahh im your followers now..nice to stalk your blog..ngee~

    ReplyDelete
  3. pernah menyerah kalah masa buat master dulu. hadapi situasi lbh kurang sama dgn adik. tapi sedikit teruk. rasa pun teruk sebab kak tak suka buat sesuatu separuh jalan. jangan ikut macam kak.

    ReplyDelete
  4. abes bile nyer dapat peluk tuh.hehe.bdway gud luck dear for your assignment.goog luck sgt2.^__^

    Terkini:
    1. Bangga
    2. Bende yang hebat itu berasal dari tempat yang hina
    3. Emosi Mistik Rock n Roll

    ReplyDelete
  5. hold on there friend. things gonna be okay. i feel the same as yours. last sem is really full of challenges.

    ReplyDelete
  6. sophie...jgn tension2....egt..apa yg kita lakukan ttp akan ciap jugak walaupn kita down ssgt...tp bila dah ciap semuanya..kita akan rasa lega kan...

    ReplyDelete
  7. lame x jenguk sophie..dla mmg paam sgt sbb dla pun blaja benda yg sama cam sophie gak kan..mmg pnh nangis, pnh rase nak benti..time tu mmg down..ngan tdo x cukup..
    skang ni rilekskan minda sophie, just tinggal beberapa tapak lg..InsyaAllah boleh..kuatkan semangat dear..bertahan taw !

    GOOD LUCK SOPHIE :)

    ReplyDelete
  8. nak nasihat, tp akulah org yg paling tak layak bg nasihat ttg not quitting..
    jd, aku akan amik nasihat2 dlm entri ni je..

    ReplyDelete
  9. Just hold on there girl. I know you're strong. Do take care :)

    ReplyDelete
  10. erin: thanks.. same pulak kite ni..

    aisyah norzilan: hehe..stalk jelaa...xde pape yg special pn kat blog nie.. =B

    ryann: thanks kakak ryann. =) slalu dtg mlawat sy..

    fahmi:thanks a lot fahmi..

    fyzal: jom kita jerit puas2 after habis semua ni..

    honeybunny: thanks..ni pun tgh usahakan siap mana yg patut dulu..

    dla: thanks sgt singgah jenguk sophie..mmg sgt perlukan kata2 smgt dr org yg lebih berpengalaman..

    cEro: takpe aku paham..hihi..

    shazika: terima kasih dear..

    ReplyDelete
  11. faizal n fashitah:tengkiu so much..hukhuk.. T_T

    ReplyDelete
  12. khairil nizam: thanks dear.. =)

    en.salmizi: thanks for your support en.salmizi..i will not give up.

    bash: thanks bash..yup! kuat kuat kuat!

    ReplyDelete
  13. SOPHIE ALYAHYAAAA KUATTT~! TAKPERNAH MENGALAHHH.

    Ceh kata2 semangat nehhh dari Lisa Arissa dak tembammm bamm bammm.

    ReplyDelete
  14. sophie...sy nges bc entry kamu kali ni..
    ye sememangnye ibu tempat kte nk ngadu sumenye..
    sy pn cmtu..sket2 mesti nak mak mak mak...

    ReplyDelete
  15. sy nges bc entry ni..
    sweeeeet sgt...
    cayok2!

    ReplyDelete
  16. Hanya fikir satu je..

    "Sesuatu yang sukar itulah biasanya akan berikan kita satu kepuasan apabila berjaya melaksanakannya dengan jayanya.. dan hasilnya juga biasanya luar biasa"

    Sophie, saya tau dan amat yakin sophie mampu selesaikan semuanya!!

    Sophie.. jom kita berlari sama-sama. Tengok nun jauh di sana. Cantikkan .. jom jom.. sedia.. 1..2 ..

    ReplyDelete
  17. hopefully u are progressing well with your research paper. :) good luck!

    ReplyDelete
  18. Lisa: thanks okey.. T_T

    aishah aziz: hahaha..bagusla..lgpun ibu tula satu2 nya ibu yg kite ade kan..

    Rashid: tengkiu cikgu.Bila seorg cikgu sendiri yg ckp mcm tu rase lega sikit.

    fyzal: thanks bro..

    ReplyDelete
  19. yana kan, selalu kalau mula2 sem, mesti depress, siap nangis2 sebab x dapat nak handle, tapi alhamdulillah, towards the end, ok balik..

    ReplyDelete
  20. dimana ada kemahuan disitu ade highway.boleh pakai tak ni? ehe.

    teruskan shaja.skit shja lagi tu mahu habis. XD

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...