Tuesday, September 14, 2010

Tentang Amri

Hye!! Mesti ada yang tertanya-tanya siapakah Amri ini? Adakah beliau pakwe aku? Ohh tidakk!! Bukan,bukan. Kang kucik hati pakwe I nanti.Haritu sewaktu aku sedang sibuk membuat kerja di studio (bukan studio rakaman Sri Pentas okey),kawan aku si Apam dan Laida suruh dengar lagu dari Amri kat Youtube. Aku pun terpikirlaaa,Amri mana ni? Apa yang bestnya si Amri ni?




 Okeyh,beliau merupakan pelajar di United Kingdom yang selalu merakamkan cover lagu penyanyi-penyanyi popular tetapi dialih bahasa.Bukan sahaja lagu Inggeris dialih bahasakan menjadi lagu Melayu tetapi juga lagu Melayu dialih bahasa menjadi lagu Inggeris.Menarik kan? Berapa ramai aje penulis lagu Melayu yang dapat hasilkan lagu dalam Bahasa Inggeris? Antara video menarik  yang beliau ada ialah:


Bagi aku, cara dia alih bahasa tak annoying macam lagu Vida nyanyian Phyne Ballerz (maafkan aku abang-abang KRU). Suara dan gayanya bersahaja, macam sempoi giler tak nampak macam malu-malu pun mamat ni.Aku rasa ni bukan kerja dia seorang tetapi juga kerja dia bersama rakan-rekan seperjuangan beliau. Korang kalau nak stalk dia janganlah mengutuk pula. Almaklumlah student,bukan ada peruntukan untuk buat video gempak-gempak dengan sound system best-best kan. Selain itu, lirik dia pun tak menyimpang jauh dari ayat sebenar. Macam cool kan? Okey aku sajikan kamu semua dengan salah satu lagu feveret aku antara banyak-banyak video Amri ni : Chop! Jangan pula expct vocal dia sehebat Faizal Tahir. Hargai hasil kerja dia sahaja ok.Look at the brighter side (cewahh macam backing giler si Amri ni taknak bagi orang kutuk dia..kahkah.)


Kalau nak like kat Facebook boleh ke http://www.facebook.com/amrisolarstreak?v=wall


17 comments:

  1. dahtu???? mana link youtube gua nak dngr jgk nih

    ReplyDelete
  2. tak boleh nak tengi sebab kena block You-tube dan fb kat sini... huhu

    ReplyDelete
  3. memang kreatif.lirik dia pun tak la bosan sb ada bbrapa lagu (orang lain) yang lirik simple sangat.tak menarik.two thumbs up for amri

    ReplyDelete
  4. eh..sore die pon bole tahan jugakk.. kreatif! ;)

    ReplyDelete
  5. tak kenal tapi good info. dgn adanya youtube sesiapa boleh paparkan kreativiti. menarik

    ReplyDelete
  6. Black Roses: kann..

    Hamzah Ian : aku dah letak link punya banyak yang ko x kelik tu kenapa.. (-_-')

    Amni: xpe, boleh tengok next time..

    Nurdani: Thumbs up too from me!

    Gadis Kampung Separa Bandar: welcome. =)

    Maisyah: =)

    Eliana Adnand: hihi..betul2..

    Hentak Belipat: Kalau buleh tahan share lah..

    Ryann: thanks kak Ryann

    Miss Lolly: Sila stalk cepat! haha..

    ReplyDelete
  7. wah! hebat giler amri ni! kjab nk tgk video dia...

    ReplyDelete
  8. mmg besh..

    blogger2 ni mmg akan suke lebey n3 yang tentang hal2 semase ni..
    teruskan yah:)

    ReplyDelete
  9. wah, hebat lah die.. suke sgt..
    thanks k.shopie mmperkenalkan die.. hee~ at least, bley dgr lgu die time boring..suare pon ok..

    ReplyDelete
  10. nick irfan:sila2..jgn malu2 nak terjah..

    lionteen:hehe..yeke? sila lah layan okey..

    nurezzat: welcome,layan jiwang lah tue..

    ReplyDelete
  11. syiokk..cikgu pon leh layan

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...