Thursday, June 24, 2010

Tell me! Siapakah aku?

Tell me! Siapakah aku?


Hai kawan-kawan sekalian alam. Mintak ampun mintak maaf sangat-sangat. Sebab masa awal-awal entry haritu aku langsung takda pembuka kata pemanis bicara.Cewah! jadi entry kali ni ialah untuk anda semua lebih mengenali siapa aku ataupun “who Am I?” macam dalam cerita Jackie Chan dulu-dulu.

Aku takkan mulakan dengan berkata “I’m just a simple and ordinary girl who leads a simple life” naahhh!! Aku tak percaya diri aku adalah sebegini. Sampaikan aku rasa kawan aku akan rasa menyampah kalau aku cakap.. “Well,aku kan supergirl..” lagi..

Okey! Aku akan start dengan asal usul. Aku dilahirkan dan dibesarkan di Pulau Pinang sampai umur 6 tahun. Tapi pernah menetap sekejap di UK kerana ayahku menghabiskan pengajiannya disana. Aku ada seorang ayah yang comel gila dan ibu yang cantik sangat! Eh tak habis bagitahu. Sekarang aku menetap di Subang Jaya.

Cita-cita aku? Banyak sangat! Nanti aku muatkan dalam satu entry. Nampak sangat aku kuat berangan.hohoho.. Tapi sekarang misi utama aku adalah untuk menjadi seorang arkitek. Aku takla nak mintak jadi arkitek yang famous. Aku nak jadi arkitek yang kaya cukupla.hehe.. Walaupun aku tahu bukan senang untuk sampai tahap nak buat duit banyak tu, tapi aku takkan putus asa. Sebab apa? Antara motto hidup aku “No turning back!” Macam mana aku boleh minat nak jadi arkitek? Masa kecik-kecik dulu aku nak jadi doctor. Yela,dari kecik kuat berangan nak pakai lab coat putih tu dengan penuh gaya. Bila dah sekolah menengah & belajar bio.. angan-angan nak pakai lab coat putih tu makin jauh..sukar untuk aku gapai balik. Kesimpulannya, aku bengap bio la.tak paham lagi ke?.Fullstop. Waktu di sekolah menengah juga aku baru sedari yang aku ada bakat melukis. & entah bila aku mula jadi jakun entah bila naik kereta yang ayahku pandu aku akan tengok bangunan sekeliling.. aku semacam impress bila tengok pelbagai rupa bentuk bangunan,tinggi, rendah. Bila tengok rumah orang cantik-cantik aku akan berangan nak buat rumah sendiri siap ada enclosed garden & home theatre .Ish! berangan lagi.. Sumpah aku kuat berangan weh.. Jadi aku dapat masuk UiTM dalam bidang senibina lepas dua kali gi interview. Haaa amek kau! Jangan putus asa cepat sangat! Sementara tunggu masuk UiTM, dah beberapa kerja dah aku buat.Nampak gaya kene buat lagi satu entry untuk itu juga. Siapa arkitek yang aku sangat kagum? Santiago Calatrava. Sebab dia bukan sahaja seorang arkitek, tapi juga engineer dan sculptor.Sebab tu bangunan dia banyak lekuk-lekuk. Tapi ramai juga arkitek yang hebat-hebat tapi tak tersebut. Sekarang aku di tahun akhir pengajianku. Hujung tahun 2010 insyaAllah tamat.


Macam ni la kerja di studio.banyak kertas besar-besar ni.

Kalau lukis manually yang susah ni.Boleh menangis nih tak tidur. Kalau pakai pen bukan boleh main liquid-liquid.


Aku, seni dan lukisan?

Aku takla terer sangat melukis. Tapi bolehla melukis.Malula kalau budak arci tak pandai melukis kan.Aku selalu lambat sedar bakat yang aku ada. Aku mula sedar yang aku boleh melukis sewaktu di sekolah menengah. Masa tu cikgu mengajar.Aku bosan aku buatla lukisan. Tak sangka pulak kawan-kawan puji lukisan aku. Masa seni pulak..Ohya kat sekolah aku ada exam seni taw. Ha kalau waktu seni..aku lah yang paling excited tak hingat dunia. Orang lain tak start lagi aku dah pegang krayon dah.Padahal soalan pun tak baca lagi. Masa sekolah aku banyak pakai pensel warna dengan krayon aje.Ada satu masa cikgu puji lukisan aku siap angkat tunjuk kat satu class.hehe..kembang bonsot aku.nasib kerusi plastic. Erm, lagi..kalau cover folio dulu kan orang suka buat fancy-fancy tampal macam kolaj gitu.Kalau buat macam tu untuk hantar assignment sekarang,agak-agak lecturer kasi A tak? Selain tu buat kad ke.. Bila masuk UiTM, masa sem pertama, kami di ajar melukis pakai macam-macam media. Pen artline (banyak jenis,ada 0.1,0.2,0.3 sampai la 0.6 pun ada), pensel (2H,H,HB,2B..banyak B lah sampai yang paling pekat tuh),lukis pakai arang, lukis pakai soft pastel, dan paling aku suka ialah water colour. Kat UiTM la aku belajar buat painting pakai water colour. Tapi ramai kawan-kawan tak suka pakai water colour. Mereka kata leceh, tak pandai mix colour la. Hurm...tapi rasa macam dah lama tak sketch betul-betul dan buat painting. Sebab sekarang pakai software lebih.Autocadd, Sketch Up, Photoshop..


Ni hasil penat lelah kat UiTM masa sem 2. Ni kerja tak tidur malam tahu tak? Sila kuatkan semangat, fizikal & mental kalau nak jadi arkitek..



Aku dan sukan? Aku dan renang?


Masa sekolah rendah masuk larian.Lawan rumah sukan ajelah. Sekolah menengah badan makin berat.Huahua.. Jadi masuk bola lisut.Alaa..yang Nobita suka main tu. Yup,bola lisut wakil sekolah.Menang beb masa tournament,tak sangka.Masa tu peringkat daerah Petaling tak silap.Memang kenangan manisla sebab kat sekolah aku takla aktif sangat sukan. Aku juga pernah masuk silat. Seronok juga dapat belajar cara menumbuk & menendang. Lepas tu kat rumah aplikasi kat adik-adik..harharhar.. Okey, jadi sukan apa pula yang aku masuk di peringkat Universiti? Ni memang paling orang tak percaya kalau aku bagitahu. Yup! Aku ialah seorang perenang. Tapi taklah tahap gaban yang sampai wakil UiTM atau Malaysia tuh. Cukuplah wakil FSPU(faculty aku di UiTM) untuk SAF (Sukan Antara Faculty) Masa tournament aku minum banyak 100plus.ada dalam 3 botol.Penat dohh! Dahla beberapa hari sebelum tu aku kena asma dan tak sembuh sepenuhnya. Tapi bersyukur sangat sebab menang tiga-tiga acara yang aku masuk tapi semua number dua la. 200m freestyle,200m breastroke dengan 100 m freestyle. Hehe,atleast mengalahkan budak sukan. Tapi kalah dengan budak law. Huhuuuuuuuu...lagila takleh terima hakikat.Walaubagaimanapun tahun tu aku diangkat sebagai atlit wanita terbaik fakulti FSPU tahun 2008 tak silap aku.Aku lupa sikit kalau bab tahun.sebab dah biasa sebut sem.. Tahun ni bulan Julai ada SAF lagi. Tak tahu nak masuk ke tak..tak larat la.macam dah kurang aja stamina. Sekarang aku hanyalah lifeguard di kolam renang UiTM dan instructor swimming bagi wanita dan kanak-kanak yang nak masuk kelas renang. Ha kepada yang tak reti berenang tu janganla malu-malu amek class renang dengan I.. Kalau boleh nak semua orang pandai berenang & tak takut air. Sedih bila baca berita orang lemas yang semakin banyak keluar dalam berita dan surat khabar.
belajar jangan tak belajar..ni latihan untuk pasukan penyelamat.Belajar CPR.*sekali lagi aku tiada dalam gambar sebab aku jurugambarnye..tehehe..



Aku dan fashion?


Honestly aku rasa perempuan memang sukakan fashion kecuali kalau orang tu betol-betol tak kisah dengan penampilan diri dia. Aku suka tengok model berpakaian cantik & up to date. Aku beli majalah-majalah macam Cleo dll. Sebab aku nak tahu apa yang baru & fresh.Tapi memandangkan aku banyak habiskan masa dengan outdoor activity (bukan jalan-jalan yer), jadi aku biasakan diri dengan berpakaian sempoi. Tambah-tambah lagi dah aku ni kaki studio, memang seliper jepun @seliper jamban jadi wedges sejati aku la. Takda masa aku nak melaram gila babas. Kalau duduk studio, selendang pun dah takda nak lilit-lilit kemas. Samada pakai tudung bawal takpun selimpang jela selendang tuh.Memang..agak mak nenek la jugak..tapi nak buat macam mana.Sempoi itu aku. Tak larat aku nak control cun aja memanjang. Ha tapi once aku dah dress up..baik korang tutup mulut yang ternganga tu..lalalala.. (konon cantik macam bidadari..uweksss! uwekkss!!) Pendapat aku tentang fashion? Kalau pakai barang branded tapi diri sendiri takde gaya & takde aura..tak guna jugak.. Kadang-kadang penampilan diri, personality menarik,postur badan yang elok, &keyakinan tinggi akan buatkan seseorang tu nampak betul-betul Da BOmB!!! Bukan sinis, tapi terasa jelik sikit bila sesetengah orang suka bercakap pasal barang branded-branded beli itu beli ini.beg Guess, LV, Levi’s tapi bila tengok tuan empunya badan..Alahaaiiii..malas nak cakap.taknak bermulut jahat.hahaha.. I know..mutu tu penting tapi keep it low will ya?


kalau banyak duit bestnyaa dapat beli stylo-mylo macam ni.. Tapi perempuan ni sekali dua tiga kali pakai dah cepat boring..nafsu..nafsu.. (bebel macam mak-mak)





Aku dan perempuan.?


Chop tajuk ni bukan menggambarkan aku seorang lesbian. Cuma, kawan-kawan aku ramai cakap aku ni keras hati.Hati batu. Bukan degil macam tu..tapi bolehla..mungkin degil sikit. Macam, kalau perempuan lain mungkin suka merengek-rengek kat bf masing2 ke..suka all the time SMS dengan pakwe ke.. suka ke hulu ke hilir dengan pakwe ke. Tetapi aku bukan begitu. Mungkin bolehlaa..aku manja sedikit tapi aku tak tahu kenapa aku tak suka reply SMS banyak2.. makin besar aku makin tak suka. Aku tak Nampak relevennya bila sms yang masuk tu sama aja hari-hari macam “morning!, dah makan? Tak? Kenapa? Takde selera ke? Nanti makan kay..” Tapi bila perlu msg la..tak salah pun kalau dah rindu.. Malang tak sapa jadi bf aku?huhu.. Aku juga tak suka berkepit memanjang..aku perlukan masa untuk kawan-kawan jugak,girl talk girl time gitu, family, duty aku lagi ..dating sekali sekala takpela.. Tapi kalau aku kahwin,akan menjadi yang sebaliknya..Husband mesti top list! Lagi, aku seorang yang independent. Aku tak suka nyusahkan orang lain melainkan sangat desperade. Kalau pergi mana-mana juga aku tak harapkan orang nak hantar ambil aku. Kalau aku takda kenderaan aku akan naik kenderaan awam. Kalau kena pergi mana-mana juga aku dah biasa seorang diri. Aku takut susahkan orang kalau aku ajak teman. Gi KL sorang-sorang sampai sesat dan gamble cari jalan balik. Drive gi Melaka amek adik aku di MRSM masa parents aku gi haji. Jadi driver mak & adik-adik bila balik rumah. Perempuan dan shopping memang tak dapat dipisahkan kan? Tapi aku tak suka shopping kalau takda banyak duit. Aku benci dengan rasa kempunan. Window shopping pun aku kurang gemar. Sebab tak suka rasa kempunan. Setakat tengok ? Hurmmmm..baik aku tengok Spongebob kat rumah.Terhibur pun terhibur. Lagi satu aku bukan jenis meminta kat mak ayah aku. Aku lebih senang pakai duit sendiri. Cari sendiri duit tu. Sebab aku tahu aku bukannya ade 2,3 adik beradik aja yang aku boleh dapat elaun bulanan banyak-banyak & sometimes ada juga orang yang dapat kad kredit dari ayah & boleh beli apa-apa limit RM10000 sebulan tu? Wow.. Aku taknak dimewahkan sebegitu rupa sampai bila satu hari nanti kalau aku hidup susah aku tak dapat nak berhidup.

Aku dan muzik?

Aku tak pandai main alat muzik kecuali recorder masa sekolah rendah.haha.. Tapi mungkinkah aku akan lambat nampak bakat terpendam aku pada muzik? Haaaa...JENG..JENG..JENG...mungkin aku akan pandai main alat muzik nanti. Yang aku paling nak belajar gitar dengan piano @ organ. Kalau tak dapat main aku akan paksa anak aku belajar nanti.huahuahua...gelak kejam.Walau macam manapun aku belajar jugakla sikit-sikit daripada kawan-kawan yang pro.Tapi dalam band aku selalu tertarik dengan lelaki yang main drum. Nampak mysterious dan comel.hehe..


Aku dan kawan-kawan.?


Aku suka berkawan. Aku pilih kawan. Tapi pilih dari segi apa? Aku akan berkawan dengan orang yang ikhlas nak kawan dengan aku. Aku jauhi orang-orang yang ambil dadah dll..Aku boleh kawan dengan golongan ini.Tapi bukan untuk dijadikan kawan rapat. Aku taknak kawan dengan perogol,pembunuh,penjahat dan yang seangkatan dengannya. Jangan kawan dengan aku jugak! Oh! Tapi dari segi pilih kawan? Percayalah dalam dunia ni ada orang yang pilih kawan berdasarkan rupa paras..nak kawan dengan yang cantik, hensem, hot-hot gituw aja.. Tapi value yang ada as friend? HABUK! Kawan tinggal kawan.Kawan bila bergembira aja. Jangan nak perasan hot sangat..tak kemana rupa paras tu..bila-bila masa Tuhan boloeh tarik balik. Jangan nak kena simbah asid kat muka baru nak insaf.. TAPI..tapi.. aku sangat! sangat! sangat! appreciate semua kawan-kawan aku..kawan waktu susah dan senang & kawan membesar sama-sama tak kira di sekolah,University..sayannng sume!


Ni kawan-kawan seperjuangan masa di UiTM. Banyak memori kami bersama.Suka & duka, gelak tawa..menangis sama-sama bila tensyen.. Aku appreciate friendship yang kita ada selama ni.*btw,gambar ni sebenarnya kami belum tidur malam sebab ada presentation pagi tu. Ceria itu kami laaa.. ;)


Entry ni dah sangat panjang aku rasa. Kalau nak cerita memang panjang. Jadi untuk mengenali aku mungkin korang kena rajin-rajin blogwalking page aku la kot. & aku pun kena rajin post entry la kan?
Ok sambung lagi next time..aku tention sbb keyboard ni keras sangat nak taip. Sakit jiwa~sakit jiwa~
Bila tekan bunyi “ketak!” ketak!

3 comments:

  1. Hi senior.=D
    akak kerja dah ke? saya tgk drawng akak cambest j. mine sucks. ade tips tak? anyway salam perkenalan. =)

    ReplyDelete
  2. betul2. budak archi mmg mcm tu. yang part selipar jamban mmg betul. sy dan batch sy selipar jmbn la peneman sejati.. g studio, g kelas. always like that .. ahhaha

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...