Monday, June 28, 2010

Water Confidence Programme!


*klik gambar untuk view yang lebih besar

PROGRAMME: WATER CONFIDENCE, WATER SAFETY & INRODUCTION TO DROWNING MANAGEMENT.

DATE : EVERY SATURDAY (UPON REQUEST)

FEES : RM 30

RM 25(UiTM STUDENTS)

Drowning cases have been increasingly reported nowadays. Avoid drowning in any situations and save victims while you still can. Do something to our society!

A one day programme brought to you by Lifeguards of UiTM Shah Alam to bring awareness of not getting drowned in any circumstances. Why do people got drowned even in shallow water? Because they got panicked & not sure of what to do. Let alone be in deep water. Build your water confidence!


Ada 2 bahagian program iaitu “ Water Confidence Building” dan “Water Safety and Drowning Management”. Jom review sedikit apa intipati program ni.

WATER CONFIDENCE BUILDING

1. Shallow Water Pool Wadding

-peserta dibahagikan kepada 4 kumpulan (10 orang setiap kumpulan)

- peserta bergerak masuk seorang demi seorang ke dalam kawasan cetek kolam renang tanpa bantuan alat apungan.

-peserta bergerak ke kumpulan masing-masing dan “Blow Bubbles” di dalam air selama 5-10 minit.

-Peserta berpecah dan bergerak ke tepi kolam renang dan bergerak ke kawasan melebihi 2meter dalam.

-Peserta dikehendaki melepaskan tangan dan menjejakkan kaki ke dasar air.


2. Pool Crossing

-Peserta tidak dibenarkan memakai sebarang alat bantuan apungan.

-Perserta dikehendaki bergayut kepada tali yang direntang merentasi kawasan 2meter dalam.

-Peserta mengambil beberapa barang yang diletakkan sepanjang laluan.

-Peserta naik ke atas kolam.


3. Water Treading With Aid

- Peserta memakai Lifejacket

-Peserta terjun seorang demi seorang terjun ke dalam kolam dan bergerak ke tengah kolam.

-Peserta bergerak ke dalam kumpulan masing-masing dan membentuk bulatan.

-Peserta dikehendaki mengapungkan diri dengan dua cara :

i) Badan menghadap luar air

ii) Badan menghadap dalam air sambil “Blow Bubble”

-Peserta berpecah dan bergerak ke sisi pool.


WATER SAFETY AND DROWNING MANAGEMENT

Mengenalpasti Mangsa Lemas

i) Distressed Victim

ii) Active Victim

iii) Passive Victim


Menyelamat Mangsa Lemas

Jurulatih akan menerangkan dan menunjukkan demonstrasi teknik berikut dan peserta dikehendaki melakukannya.

i) Menyelamat tanpa berenang

- Menyelamat menggunakan alatan yang panjang dan tegar.

-Menyelamat menggunakan “throwing assist”

-Menyelamat dengan menghampiri mangsa jika air tenang dan cetek

-Menyelamat dengan berbaring dan berpaut ke sisi kolam


ii) Menyelamat dengan berenang ke mangsa

-mencampak alat bantuan apungan dan berenang ke alat bantuan apungan.

-berenang dengan alat bantuan apungan ke mangsa menggunakan teknik “arm cross” dan “chin tow”


iii) Menyelamat mangsa pasif

- Menyelamat mangsa menggunakan “Rescue Can/Tube”

-Menggunakan teknik “arm cross”


Kenapa agaknya program ini menarik dan lain dari yang lain? Selain kelas renang, cukup susah sekali atau jarang-jarang sangat kolam renang di mana-mana tempat akan anjurkan program sebegini ditambah pula yuran yang sangat! Sangat murah tak dapat di mana-mana tempat. Lagi :

Lifeguard terlatih akan membantu anda.

Lunch dan surau disediakan

Tak nak pakai swimming suit pun takpe, pakai baju T-shirt biasa aja

(tiada swimming pool public yang bersaiz olimpik akan membenarkan pemakaian selain baju renang tetapi kita bagi kelonggaran kerana memahami sensitivity sesetengah orang.)

Tetapi tinggi peserta kena lebih dari 130cm kerana yang paling cetek pun kawasan 4kaki.

Fiuh, fenat juga nak translate dan taip. Apa-apahal pun, jangan takut dan malu kerana program ni bukan untuk orang yang dah pandai berenang tetapi khas kepada yang tak pandai berenang, takut air, takut tempat dalam.. Jadikan program ini lebih menarik dan meriah dengan mengajak kawan-kawan dan keluarga. Mak, ayah, adik-adik,kakak-kakak, abang-abang. Atuk nenek pun boleh jugak.. =) Gambar akan diambil sebagai kenangan.. Photographer bertauliah dialu-alukan dan lifejacket akan diberikan untuk mengambil gambar sama level dengan peserta dalam air. Kalau ada yang nak bawa pendrive pun boleh. Bersama-samalah kita mengurangkan kadar kes lemas negara!




2 comments:

  1. alah..fahmie jauh di jb la pulak.teringin jgk nak smbung lesen CPR fahmie dulu..adeh da mati la pulak..hehe

    ReplyDelete
  2. hehe..takpe..kalau dtg shah alam bgtau lah awal2..

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...