Saturday, July 21, 2012

The Making of "Hidupan Laut" Shoes

Kalau sesiapa ada adik yang ambil Pendidikan Seni untuk SPM tahun ni mesti familiar dengan projek ni. Kalau anda cikgu sekolah menengah pun barangkali familiar dengan projek ni. Alkisahnya adik bongsu aku ni minta tolong dengan projek sekolah dia. Dia kata dia boleh lah nak lukis-lukis, design kasut tu tapi dari segi pewarnaan dia tak berapa reti nak mewarna katanya. Alaa kau faham-faham jelah hint sebegini tak lain tak bukan nak akak dia tolong warnakan kan.. (-_-') Macamlah adik aku tu baru keluar dari perut ibuku..


Macam nilah kebersepahan bila nak buat projek. Ni baru projek SPM. Cuba bayangkan masa study archi kat UiTM dulu, satu orang satu bilik agaknya radius kebersepahan tuh. hihihi..

Ni design adik aku. Cikgu kata kena ambil motif hidupan laut. Ni dia ambil motif ikan Nemo campur ikan apa ntah ekor dia siap panjang-panjang. Lepas tu tak semestinya kena ikut warna sebenar ikan. 


Antara kajian warna yang I suggest. Hiuhiu.. (^__^)V rasa macam adik I ni client I pulak.



Pemilihan kajian warna yang ada. So bila dah ada 4 pilihan suruh dia pilih nak yang mana untuk dilukis kat kasut betul.



Proses pembikinan. First layer yang agak comot. Eh gila apa pukul 12 malam painting. Painting sambil mata buka separuh pastu terlelap-lelap. Ni lah ciri adik yang suka buli kakak buat kerja last minute.





So tadaaaaa...!!! habis pun. Walaupun sebenarnya comot lah juga kalau tengok dekat-dekat tapi aku tak pedulik. Aku dah ngantuk gila okey..

p/s: Sorryla tak dapek nak post gambar I tengah painting. Muka ngantuk dengan baju tidur seluar polka dot dot. Agak malu disitu. (^__^). Haaa..baru tahu apa feeling melukis pada kasut. Menarik jugak lah sebenarnya. Boleh jugak kalau aku design kasut sendiri kan.. =)

15 comments:

  1. design kasut tu semua cantik-cantik. memang berseni betul.

    saya suka lukisan cadangan daripada sophie tu sebab warna dia lembut, simple tapi menarik

    ReplyDelete
  2. Kat sek,rin duk tgk je students painting their shoes.mmg berseni la :)

    Lawa la Sophie color.color soft jee.cun! :)

    ReplyDelete
  3. cantik!! then kasut tu dia pakai ke? nasib baik dia dapat kakak yang artistic. kalau dapat kakak macam i ni, ada kemungkinan kasut tu tukar jadi kasut pengawas sebab semua jadi warna hitam! hahaha. :p

    ReplyDelete
  4. hehe..nice design!! boleh basuh x.??hhehe..soalan tadika jap!!

    ReplyDelete
  5. cantikkkk laaa...seyes cntek ^^

    ReplyDelete
  6. wahhhhh. pretty. na satu. huhu. (:

    ReplyDelete
  7. Kenapa waktu aku kecik2 dulu takde camni??
    bestnya bdak2 skang...

    ReplyDelete
  8. boleh buat jual nie..
    tp takut plak terkeluar warnanya nanti =(

    ReplyDelete
  9. komen kau kt blog aku sebijik macam komen arwah tok guru photog aku..siyes..passion..T.T

    ReplyDelete
  10. Nurdani:
    Adik yg design. Sophie tukang kaler je.hehe..thank you =)

    Saharinasaharudin:
    Terima kasih. Boleh report kat cikgu adik Sophie ni dia tak kaler kat sekolah.hehehehe..

    Amirah:
    Eh tak la.kasut ni untuk projek seni aje. Sebab kalau nak guna untuk pakai, material color ni tak sesuai sebab senang tanggal.

    Luqman Zakaria:
    Tak boleh. Color dia tak lock pada material kasut. Macam poster color gitu.

    Piko Pink:
    Terima kasih:

    ReplyDelete
  11. Nuruashia:
    Terima kasih =)

    Fathgulegile:
    Terima kasih. Huhu. Tp ada satu aje.. ;p

    cEro:
    Sebab masa kecik benda ni rasa macam membebankan. Mungkin ada tp kita yg malas nak layan.hehe..

    Azalia HjSalleh:
    Boleh. tp material color dia kena tukar. Kena pakai color yg memang untuk kain.

    Cik Sha: terima kasih =)

    Jiji Yu:
    yela, kalau takde passion buat benda yg kita minat..minat tu akan berkubur..

    ReplyDelete
  12. untuk ada akak pandai mewarna. dan nasib baik adik aku tak pernah ambil subjek. kalau disuruh aku warna, entah apa jadi la gamaknya.

    ReplyDelete
  13. magic betol tangan kak sophie!!

    apa khabar kak sophie?? lama tak bertegur sape...hik hik hik

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...