Saturday, July 27, 2013

Europe Trip- Day 1 Colosseum (Rome)

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah aku telah pun selamat sampai di Malaysia pada 24 Julai yang lepas selepas flight delay selama 5 jam. Sepatutnya sampai waktu tengahari tapi sampai time orang berbuka pula. Ok takpelah, aku dah happy dah pun sampai ni, jadi aku mahu cerita tentang trip aku pergi Europe haritu. Heeee... Bestnyaaa! 

Aku pergi bersama-sama rakan yang kenal kat Birmingham ni jugak. Kami berenam semuanya. Bila duduk overseas ni, dalam masa kurang dari setahun dah boleh dapat geng satu kepala yang ngam. Syaratnya kau pun kena sporting lah. Secara tak langsung nak kata aku pun sporting gak la.Wawawa.. 

Ok tanpa mukadimah yang over berjela, aku mulakan dengan peta perjalanan. How cute I know.

Basically, ini adalah peta trip. Dimulakan dengan Rome, Italy. Ditamatkan dengan Milan, Italy. Kenapa mula & habis kat negara sama? Sebab kami sewa kereta di Europe. Kalau pulangkan di negara yang sama, sewanya lebih murah berbanding pulangkan di negara yang berbeza. 

Jadi sebelum sampai Italy, kami fiuuuuu~ terbang dari airport Birmingham, United Kingdom. Flight mengambil masa lebih kurang 3 jam untuk sampai ke Rome, Italy. Of cos! I tidur. Jet lag. 3 jam je jangan nak jet lag sangat la Sophie!



Dah sampai airport, check in budget hotel, tanpa membuang masa kami pun pergi bandar Rome. Ooh la laaa... Bestnya. Ohya, Alhamdulillah sangat waktu kami pergi Eurotrip ni cuaca sangat baik. Tengah summer. Panas macam kat Malaysia. 


Speaking Italiano lah kita. Oh ya, driver seat belah kiri ok. Terbalik cara pemanduan dengan kat Malaysia. Jadi mula-mula tu kawan aku abam Shiham tuh dia amek masa dalam 5 minit nak test drive dibantu co pilot di sebelah pastu ok dah boleh jalan lah. Lelaki kan steady jer. Kalau aku yang drive, menjerit dulu sebelum drive agaknya.  -_-'


Jeng..jeng..jeng.. Korang nampak tak bangunan apa tu? Seven Wonders of the World. Colosseum. 


Waktu kami pergi ni. Weekdays. Orang ramai tapi tak lah sesak gila-gila sampai tak boleh masuk. Pastu ada lah macam tourist guide kan dia bagi offer untuk tour sekeliling kawasan ni sambil bercerita. Kitorang bayar dia. Ramai lagi yang bayar. Tapi..krik..krik..krik.. Story dia panjang gila aku cuma boleh focus 10 minit pertama. Pastu dalam hati "bila boleh masuk building ni?" dengan panasnya lagi. 

Disebabkan nak kejar masa, maka aku dan kawan-kawan berpisah/melarikan diri dari tourist guide. Tapi takpe, tiket tu boleh guna 2 hari. Jadi esoknya kami datang tempat ni lagi.



Dulu masa 1st year belajar architecture, kami belajar lah pasal historical buildings kan. Tak sangka lah pula dapat menjejakkan kaki ke sini. Tapi aku pernah mimpi aku gi Italy. Pelik gila padahal takde berangan nak datang Italy pun time tu. Lately aku selalu mimpi yang turns out to be real.. Heee.. seriau den.



Okeh. Pernah tengok movie Gladiator yang Russel Crowe tu berlakon tak? Ni lah tempatnya gladiators bertarung pada zaman Empayar Rome dahulu. Walaupun pertarungan sesama gladiators memang wujud sebelum Colosseum ni didirikan tapi sejak Colosseum ni ada, semakin glamour lah pertarungan antara gladiators ni. Colosseum ni menjadi tempat pertunjukan untuk menyaksikan pertarungan antara gladiators, pemburuan haiwan liar seperti singa, gajah, badak, burung unta, beruang ,etc. Kalau korang tengok kat bahagian lantai gambar bawah ni, tu sebenarnya underground. Sebelumnya ada lantai diperbuat daripada kayu dan dikambus dengan pasir. Bahagian underground ni pula ada lorong (tunnels) dan sangkar/ala penjara untuk menempatkan binatang dan gladiators yang bakal dilepaskan untuk pertarungan. Dikatakan banyak najis telah dijumpai disini akibat kecuakan para haiwan & gladiators untuk bertarung. (Okay ayat last ni aku memang tipu ;p  )

Colosseum ni takdelah terletak seketul gituh kat tengah-tengah bandar Rome tu. Kat sekeliling dia ada juga bangunan lain yang berkaitan dengan zaman empayar Rome dahulu. Antara bangunan yang ada ialah seperti bangunan tempat letak senjata dan juga sekolah untuk gladiators. Cool kan ada tempat training?

Gambar dari Google. Ludus Magnus. Tempat training para gladiators sebelah Colosseum. Ada lorong bawah tanah khas untuk para gladiators bergerak dari Colosseum ke sekolah mereka. Cool nye ada sekolah lawan-lawan. Wow..


*image from Google*


*image from Google*
Gambaran pertarungan. Seriously, aku terasa mood movie Gladiator masa masuk Colosseum ni. I mean, gila apa diorang ni? bertarung sampai mati? 



 Kami berenam yang gila kentang.
Muadh-Shiham-Me-Aereena-Teha-Laida
Nak berkenalan? Semua single.WAHAHAHAHA!!
Ok dah, cukup iklan.


Ok sambung sikit cerita Colosseum ni, sebenarnya aku tak ingat lah berapa ribu tahun dah Colosseum ni didirkan. Tapi bangunan ni pernah terbakar disambar petir. (ha tulaa banyak dosa membunuh ni...)
Dan pernah beberapa kali rosak/runtuh separa kot akibat gempa bumi pada zaman tu. Apa-apa hal pun, aku setuju bangunan ni jadi seven wonders of the world. Memang rasa kagum dengan architecture & engineering zaman ni. Banyak huraian tentang Colosseum ni. Memang menarik. Boleh baca bagi siapa yang minat sejarah. Ohya, setiap tiang bangunan ni ada ukiran number tulisan Roman & Colosseum ni boleh muatkan puluhan ribu penonton. Sure riuh rendah eh..


Aku tahu, aku memang bertuah kan dapat datang sini..
Aku pun tak pernah sangka dapat datang sini. 
T__T

Banyak sangat gambar so kena buat part 2 untuk Day 1 ni. =)


4 comments:

  1. untungnya Sophie...dah lama teringin nak tengok suasana kat sana

    ReplyDelete
  2. awesome trip.. and welcome back to Malaysia.. :)

    ReplyDelete
  3. budak2 arkitek memang suke kan pergi tempat2 sejarah camni. hahaha

    tapi best giler sophie. ok jeles ah camni. haha. tapi I feeling2 lagi suke pergi paris awwww menggedik sangat :P

    ReplyDelete
  4. nurdani:
    Alhamdulillah.. rezeki yang paling tak tersangka2..

    Anil Wanina:
    Thanks dear.. ;)

    J.Syazwana:
    hahah agak ler. Paris? ramai kata overrated tapi nak tahu kena pergi sendiri lah ye dak..

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...