Thursday, August 1, 2013

Europe Trip- Day 1 (Part 2) Spanish Steps, Trevi Fountain & Pantheon (Rome)

Lepas berjalan di area Colosseum, kami ke Spanish Steps.  Tangga ni didirkan bagi menghubungkan Piazza di Spagna (bahagian bawah) dan gereja di atas sebab kecerunan tanah yang agak tinggi. Nanti jatuh pula orang, sebab tu tangga ni diwujudkan. Mesti korang cam tak caya je kan cerita aku? ;p  Mula-mula aku cam pelik gak apehal la ramai sangat orang lepak sini. Boleh bertemu jodoh dengan jejaka Italy ke? Apa yang special? Takde pape pun. Tangga semata-mata. Cuma memang orang suka berkumpul disini. Dipercayai tangga bersejarah paling lebar di Eropah.


Kalau jumpa fontain camni, biasanya boleh diminum air dia. Kat Europe banyak air pancut yang boleh buat minum sambil penat berjalan..


Hi it's me. Sengih excited! 

Dah semakin gelap namun kami meneruskan perjalanan sekitar kawasan ini. Tempat ni memang cantik dan bersih. Memang suka lah!


Kami sempat pergi Fontana de Trevi (Trevi Fountain). Tempat-tempat ni within walking distance je. Jadi amek peta dan mula berjalan. Cumanya, baca peta pun memerlukan kepakaran okey.   (^_^)V

Cantik sangat Trevi Fountain ni. Huhu.. T__T terharunya sampai.. Pastu baling coins dalam fountain amek syarat je dah sampai konon feeling cam "I was here". Haha. Aku baling syiling Malaysia ok. Haaa.. 

*google Image* nak tunjuk full fountain ni macam mana. Cantik kan? Sculptor pun gempak. 

Lepas tu jalan lagi. Sebenarnya kan, walaupun susah nak jumpa orang bertudung kat sini, tapi diorang takdelah pandang pelik ke apa. Takdelah pulak nak serang kami ke apa atau kacau ke apa. Kadang tu bila rasa macam sesat jap pergilah tanya orang locals. Walaupun diorang tak faham sangat cakap English & kalau nak tanya apa-apa mesti rasa macam ayam dengan itik bercakap tapi mereka ni sangatlah helpful. Siap dengan bahasa isyarat belok kanan belok kiri..straight..straight...straight.. haha..



 Dan terakhir, kami pergi bangunan Pantheon

*Google Image*
Sebab aku sampai Pantheon ni malam kan so nak tunjuk la overall building ni camane ghupe bentuknya. 

Ah sudah aku dah bagi architectural drawing suruh korang tengok pulak kan. Kat atas ni keratan rentas bangunan ni. Yang uniknya bangunan ni ialah dome dia. 



Oculus (bahagian lubang kat dome ni) ialah sumber utama untuk natural lighting bawah dome ni. Seingat aku lah, bahagian dalam dome ni, kan bentuk petak-petak berlekuk ke dalam tu, salah satu fungsinya ialah untuk mengurangkan beban dome ni. Yelah, nanti runtuh pula kan kalau beban dia berat. Cumanya dah malam waktu tu, aku tak sempat masuk dalam bangunan ni. Oh so saaaddd..



6 comments:

  1. Bestnya dapat peluang berjalan ke tempat orang...
    Aku pun teringin satu hari nanti...

    ReplyDelete
  2. gambar yang copy ambi ni semuanya comel2, kalau akak tiap kali bergambar, gambar sendiri je..pastu balik dah nyesal..haha

    ReplyDelete
  3. syazwani Mazlan:
    Memang best!!! =)

    Hanamiko Sakura:
    Yup. True!

    cEro:
    InsyaAllah satu hari nanti..

    Ayu Jamal:
    Hahah.. xpe, amek pengajaran ye..

    ReplyDelete
  4. akak sophie..agak2 bape bajet perbelanjaan untuk kos town planning?

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...