Sunday, January 1, 2017

Menjawab Email: Matlamat Hidup

Assalamualaikum kak sophie,

Saya nak tanya kak sophie, apa yang menyebabkan kak sophie determine nak jadi seorang arkitek? Saya ambil jurusan engineering dan sudah tahun ke 4, tapi tak tahu kenapa lately rasa menyesal ambil engineering sebab rasa diri tak mampu nak jadi engineer. Tapi saya fikir kalau saya tak pilih jurusan engineering ni, jurusan lain pun belum sure boleh bawa. Sekarang study week and mental memang tengah breakdown sebab makin lama makin nampak saya dah tak berminat dengan engineering berbanding kawan-kawan kos lain. Semua semangat nak belajar. Saya rasa berdosa pula bila malas belajar sebab belajar kena ikhlas. Saya pernah terbaca post kak sophie pasal semangat belajar + ikhlas Allah akan reward pada diri kita sebagai contoh kak sophie dan kawan2 yang berjaya sambung study luar negara. Saya ibarat tak ada matlamat hidup, umur da 22 tahun dan nak masuk 23 tahun tapi macam tak ada pencapaian hidup pun..hmm..Minta sangat pendapat kak sophie untuk nasihat apa faktor yang boleh menjadi semangat untuk kita buat sesuatu benda. Kalau kak sophie balas, saya nak ucap terima kasih sangat2.


Yang Benar, 

Hamba Allah (nama kena rahsiakan)


Waalaikumussalam. 

Jarang saya share email kat blog tapi sebab rasanya boleh bagi pedomen sikit kat orang lain yang mungkin menghadapi masalah yang sama, jadi saya pilih untuk share. Harap maklum juga, tak semua email yang saya dapat saya balas ya. Bergantung pada soalan yang ditanya. Tapi sebab email ni lebih pada luahan hati jadi tak susah untuk saya bagi pendapat. 


Okay,sekitar tahun 2010 ialah tahun akhir saya belajar di UiTM, macam awak juga, tahun ke-4. Masa tu pun saya breakdown teruk juga. Memang sama lah rasa macam awak ni. Rasa macam nak quit architecture lah. Rasa macam 


"kos apa yang aku study ni Ya Rabbi??" 


"kenapa aku amek kos ni Ya Rabbi?" 


"Kenapa budak kos lain boleh tonton drama Nora Elena tapi aku tak boleh,Ya Rabbi?" 


Masa tu saya rasa terlalu penat. Exam nak kena buat dalam 4,5 papers tak silap, projek yang 6 kredit hour pun kena berjalan & submit. Sudahnya saya menangis sebab terlalu penat. Saya ni jenis kalau sedih tak senang nangis, kalau penat sangat tu mudah sikit nak nangis. Masa ni ada bestfriend dari sekolah, kitorang duduk satu rumah sewa, dia banyak menenangkan (sebab dia antara budak yang ada masa nak tengok Nora Elena haha) 


Apa yang membuatkan saya determine? hurm.. Susah jugak nak jawab soalan ni. Yang saya tahu, masa saya study, saya fikir saya memang taknak extend, saya nak grad dengan kawan-kawan sama-sama. Saya taknak putus asa sebab putus asa memang bukan ciri-ciri yang ada pada saya.Sebenarnya bila dah sampai 4 tahun study, otak kita penat. Bila otak penat sekaligus akan efek pada badan pun penat. Lepas tu semua benda pun jadi negatif. Time ni memang segala setan tiga sahabat 10 keturunan ke apa memang mudah mendekati kita.  Tapi apa yang saya boleh nasihatkan, anggap macam ni lah. Bila kita ni menuntut ilmu, ilmu adalah sesuatu yang besar. Menuntut ilmu juga sejenis jihad. Hanya dengan izin Allah je kita boleh dapat ilmu ni. Kita kena berfikiran jauh. Bayangkan dalam ramai-ramai yang nak study course awak, tapi awak adalah insan yang terpilih? Meaning God knows you are capable of it. Sekarang masa belajar, memang awak akan fikir diri awak sahaja. You don't know what can you give in the future. 


Course kita memang berbeza, tapi bila saya jadi arkitek, saya sedar saya ada tanggungjawab pada masyarakat. Apa yang saya dapat (ilmu) dulu, sebenarnya adalah preparation saya untuk bagi balik pada masyarakat. Sometimes what you do in your life is not about earning money tau. Ada kepuasan yang berbeza kalau kita cuba memberi dengan ikhlas. Contoh, firm saya bekerja sekarang ialah specialist dalam buat hospital. Hospital ni kira dalam architecture field adalah antara bangunan yang sangat susahlah nak buat dari segi planning dia. Secara jujurnya, ia sangat kompleks yang saya tak nampak masa depan saya nak jadi hospital specialist (but never say never I know). Tapi yang buatkan saya bertahan tu bukan apa, sebab hospital kan tempat orang sakit? Tempat para doktor & nurse nak deliver kerja diorang? Kalau saya tak gunakan otak dan skill saya sebaiknya, tak baik lah kan? Janganlah buat kerja cincai-cincai. Hospital ni untuk orang ramai, bukan hak persendirian. Pulak tu kadang saya tengok planning surau ni lain macam, (sebab yang design plan bahagian tu staf cina maybe), jadi adalah menjadi tanggungjawab saya lah nak betulkan dan notify pada senior architect atau bos yang saya nak tukar layout. Dah kalau pintu masuk surau laluan dia kena lalu depan orang solat, takkan pulak lah saya nak buat dunno kan? Seringkas-ringkas layout planning pun penting tau. Kita ambil contoh cubicle tandas ajelah. Selalunya paip belah kanan ke kiri? Kat Malaysia ni of course lah kanan sebab bila kita pegang kepala paip tangan kanan, tangan kiri kita? pepaham jela untuk buat apa. Cuba kalau ada orang salah letak paip tu belah kiri dinding? abestu camne kekdahnya nak mencuci kemaluan tangan kanan pulak nih? Di sini culture pun memainkan peranan sebab kalau negara mat saleh, paip dalam cubicle memang takde, jenis toilet kering. So kalau ada arkitek mat salleh kerja kat Malaysia maybe dia akan confuse nak letak paip tu kat mana. Apa yang saya explain ni seringkas yang boleh yang orang senang faham lah, ni tak masuk lagi skop besar kan. Takpelah asalkan korang faham point penting yang saya nak bagitahu. 


So awak yang bakal engineer ni, saya tak sure awak engineering apa sebab engineering ada banyak bidang, mechanical?electirical?civil?mechatronic?chemical?. Mostly kawan-kawan saya yang study engineer, susah saya nak dengar diorang dapat kerja ikut bidang engineering yang diorang study. I think 90% of them kot yang bidang lari masa kerja, tapi masih boleh cope. Jadi kat sini lah peluang awak sebenarnya nak tahu awak minat ke tak bidang tu. Time belajar belum tentu boleh memastikan korang punya minat tu sejati ke tak.  Minat boleh datang kemudian. Korang kena kerja dalam industry dulu. Studies ni kadang-kadang meletihkan sebab kita dipaksa untuk study banyak subjects. Pengajian di negara kita ni sangat kurang mengamalkan study dengan first hand experience kepada students. Mostly exams, assignments, projects etc. Sebab tu students cepat penat. 


Lagi satu, masa study tu, ni happen masa saya final year degree & master la. Sebab waktu-waktu tu memang crucial yang rasa macam mental block apa semua ada. Tapi sentiasa lah sematkan dalam hati, do your best, Allah will do the rest. Berusaha sehabis baik. Allah tahu korang cheating ke tak dalam berusaha. Dia akan bagi ikut apa yang korang dah usahakan. Takde jalan pintas untuk berjaya. Just imagine, what if there are no engineers in this world? OMG teknologi takde? semua mesin-mesin takde? Orang cabut rumput pakai tangan tak pakai mesin rumput tu maybe? pesakit kat ward macam mana pulak kalau takde alat-alat mesin yang kompleks tu? Siapa nak calculate load kat bangunan ni nanti bangunan runtuh pulak nak harapkan arkitek design acah nak Zaha Hadid? You see, it's your responsibility, our responsibility in future, for society, for our nation, for our children, grandchildren, great great grandchildren. Otak kita memang kecik tapi tengok apa yang otak kita mampu hasilkan? Hebat bukan? Jadi nak bazirkan kelebihan tu ke just sebab penat and rasa lost? Lagipun, Malaysia ni negara membangun, saya pilih untuk balik serve negara sendiri sebab saya nak jadi antara tenaga yang membina Malaysia (selain Malaysia ada makanan super sedap haha). Saya taknak jadi orang yang putus asa dengan negara sendiri. (Not yet at least). Macam semut, kalau dia sorang je angkat makanan & bina sarang memang takkan berjaya, tapi kalau dia ada team yang bersama-sama dengan dia nak angkat makanan besar & berat dan bina sarang, akan berjaya bukan? Put this in mind: Don't be a selfish citizen who only complaints but not serving the nation. Let say awak taknak jadi engineer tapi nak jadi lecturer dalam bidang engineering satu hari nanti. Maybe awak tak jadi engineer yang practise, tapi dengan otak awak, ilmu awak, awak akan deliver knowledge yang ada,bagi pada students yang maybe setahun 100 orang ke satu batch, pastu mungkin half of the batch akan jadi engineer yang awesome lepas grad. So setahun awak dah tolong produce at least 50 orang engineer. Kalau mengajar 10 tahun? 500 engineer awesome maybe? Nampak tak apa yang awak mampu buat sebenarnya? Sebab tu salah satu cara untuk determine ialah untuk tak fikir untuk diri sendiri sahaja, think in long term, think for the future. (sebab saya rasa pun maybe saya akan mengajar satu hari nanti.)


Saya ada satu benda nak share, sebelum saya balik Malaysia, masa beberapa bulan nak habis study Master dulu kat UK, saya sendiri pun rasa ragu-ragu lagi betul ke saya nak jadi arkitek ni? Dah nak habis belajar pun saya rasa ragu-ragu. Sebab apa? Otak rasa penat lah nak fikir benda-benda kompleks ni, rasa macam tak capable pun ada gak. So saya jumpa councelor university saya. Macam besar pulak kan masalahnya. Sebab saya tanya what if I want to try other things other than architecture? Dia kata, dia faham sebab dia pun pernah ada dalam situasi saya, macam nak buat leap year gituh. So dia kata, sebelum buat leap year, at least try lah setahun kerja jadi arkitek. Tengok dulu awak boleh ke tak bekerja dalam industri ni. Kalau memang rasa bukan bidang yang awak nak, then buat lah leap year. So saya ikut nasihat dia. Saya kerja pun bolehlah nak dekat setahun jugak. So far minat tu ada, passion tu ada cuma yang belum puas di  hati ialah saya masih mencari leader yang hebat untuk saya follow. Belum jumpa arkitek hebat yang nak memberi ilmu dengan ikhlas , jadi saya akan teruskan pencarian. 



Kepada tuan yang bagi email, believe that you can, have a stronger mind. Doa, usaha, tawakal. Dah tahu hasil nanti, kalau berjaya kamu pasti akan lupa semua lelah ni sebab ni jenis lelah yang berbaloi. Kalau tak berjaya, usaha lagi, ilmu takde sempadan atau penamat. Kalau rasa negatif, pergi jogging atau swimming. Serius. Ada kajian scientific kalau anda work out, badan anda akan hasilkan endorphin yang membuatkan anda lebih gembira & positif. Maybe sebab tu kot sejak saya mengajar swimming balik & cuba amalkan at least jogging atau work out kat gym, saya rasa hidup lebih happy. Haha. Selalu senyum dan gelak,kat ofis je serius.LOL. 


p/s: Ni dah new year kan? Tahun 2017 bukan? sediakan diary 2017 kamu sendiri. Tulis apa azam tahun ni, azam mestilah yang reasonable okay, yang achievable kamu tahu kamu mampu. Setiap hari sebelum tidur baca atau re-write azam-azam kamu. Kajian membuktikan orang yang menulis perancangan dalam diary mereka adalah sangat sedikit. Tapi yang menulis perancangan ni lah yang paling banyak berjaya. Kamu mahu berada dalam kelompok yang mana? Jangan hidup di awang-awangan lagi brader sisturr.




Nah lagu favourite saya masa tengah study dulu. Masa tengah rasa down, nak siapkan project, mata dah berair-air tapi kugagahkan juga. Sekarang hanya tersenyum, semua tu kenangan manis yang membina diri saya yang sekarang. Dan saya tak pernah menyesal dengan masa lalu saya. 

My own mindset: 
I WAS NOT BORN TO BE A QUITTER, 
I AM ALWAYS A SURVIVOR, 
AND I WILL ALWAYS FIGHT IN MY OWN BATTLEFIELD.




Signing out with love, XOXO *ceh gedik*
Sophie Al Yahya

3 comments:

  1. Keep up the positive vibes ! Inspiring !

    ReplyDelete
  2. kak sopie.. ayat kak sopie buatkan saya rasa macam menyesal tinggalkan bidang interior architecture T.T

    ReplyDelete
  3. People need to know that semua bidang ada susah senangnya.
    Ramai merungut course mereka susah, tak bermakna course lain mereka boleh bawa.
    Apa yang penting sentiasa fokus dan tidak menyerah kalah dan terus ke depan ewaah macam pakar motivasi pulak hahahahaha

    Hai Sophie :)

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...