Monday, May 16, 2011

Yes!! Akhirnya, Akan Aktif Berblogging Kembali!

Yesss.. Yes.. Yesss.. I know.

Kalau ada sesiapa yang jadi pembaca setia blog ni (uh, ade kew?) mesti perasan aku dah lama tak update. Bagi aku lama laa weyh. Update pun macam tak ikhlas je sebab kena taip laju-laju & rasa macam curik-curik. Tapi sekarang tidak lagi. Muahaha..Nak gelak kejam. Sebab dah beli modem baru untuk rumah makanya boleh lah update rajin sikit.

So disebabkan aku kena tidur awal sekarang sebab kerja esok maka aku harus kumpul-kumpul sedikit cerita dan muatkan dalam entri kali ni.

Pagi-pagi aku akan gerak ke tempat kerja awal. Sebab macam biasak lah, jalan jemm. (macam manakah nak eja jemm? jam?) Aku akan gerak kalau boleh sebelum 7am. Paling lambat 7 am lah. Aku sampai pukul 8am selalunya. Padahal kerja start pukul 9. Cehh bajet pekerja berhemah. Sebab kalau gerak lagi lambat daripada tu.. Aiyoooo..Paham-paham jelah.



Setiap hari harus mulakan hari anda dengan senyuman. Supaya tetibak je anda happy walaupun semalam rasa macam menangis dalam selimut ke apa  ke kan. 


Sewaktu memandu harus berhemah. Lagi serius. Ceh padahal bajet serius. Tahu tak best betul dengar radio pagi-pagi. Aku suka dengar Fly.fm. heheh. DJ dia best. Selalu buat aku tergelak sorang-sorang. Mungkin orang yang drive kat sebelah pun pikir aku ni mereng ke apa gelak sorang-sorang padahal takde orang kat tepi pun. huh.


Lepas tu aku nak cerita pasal lunch box aku yang paling comel di alam semesta! Yeahhh. Ni gara-gara Nurain la ni yang suka buat Bento box comel-comel tu.Aku beli kat Daiso weh. Kat IOI Mall Puchong ada. Semua barang dia RM5. Unsangkarable. Sebab lunch box kat Mydin pun lagi mahal. huhuh. 

Disebabkan comel sangat lagi mempunai warna yang menarik aku dengan tamaknya membeli dua. huhu. (-_-') tapi takpe, sebab aku memang guna.

Siap beli insulation bag lagi. Macam beg la. Boleh angkut tanpa biarkan bekalan makanan tertumpah.Tengok! Tengok! Comel kan bila dua-dua duduk dalam insulation bag ni? Eksaited giler sampai adik aku tegur " kak, kau ni nak makan makanan ke nak makan bekas?" erk.huhu.. 

Ni pulak bekas beli kat Mydin. Eee..macam budak-budak kan? Dulu-dulu kenapa aku tak rasa lunch box adalah spesis yang comel eh?

Tadaaaa! Siap packing boleh angkat laaa.. 

Kadang-kadang kalau aku tak sempat siapkan lunch box, Mama aku yang siapkan. Sweet tak? T_T terharu. Rasa macam pergi sekolah rendah. Tapi masih tak sedar diri sebenarnya nak pergi ofis. Uhuks!!

Kadang-kadang bawa sandwich. Sebenarnya aku memang tak sempat breakfast di rumah la. Aku breakfast di ofis je. Aku suka bawa bekal sebab selain berjimat, makanan dari rumah lagi bersih dan kurang MSG. kadang-kadang tak suka makanan luar sebab banyak MSG dan kotor. 



Nama pun firm architecture kan, so memang banyak lah drawings bergulung-gulung. Lukisan besar-besar. Tapi kerja aku banyak pakai computer la. Sekarang kan dah maju. Mana buat drafting pakai tangan dah kan. Semua pakai software je maah. 

Dan terpaksa jadi Miss McGyver kadang-kadang. Sebab cuba teka macam mana aku lukis bulatan tuh tanpa alat geometri? Aku bengkokkan klip kertas tu. Lukis dengan cara putarkan klip pakai pensel di hujung klip. Hujung lagi tahan dengan pen lain. Ala, paham-paham jelah kan camne uhuhu..Masa tu aku terpaksa sangat. Iskk! Sebab kena buat bulatan radius 30000mm dengan skala 1:500.
Bilakah aku akan sambung belajar dan dapat jadi arkitek ni? Buat masa ni aku nak kerja dulu, cari pengalaman, mantapkan skill dan ilmu. Supaya bila aku betul-betul dah complete course aku, aku dapat jadi seorang arkitek yang smart dan takkan dibuli oleh sesiapa dalam construction industry walaupun aku seorang perempuan.


Ohhh!! Tapi, di hujung minggu juga harus pergi berenang, mengajar berenang. Dan tak dilupakan juga.. Berjimba bersama kawan-kawan!!! Ha, ni yang nak gosip ni. Jangan tengok movie Seru dengan Senjakala. Bapak menyampah ending dia. Rasa macam nak mintak balik jek duit akuh!

Okehh!! Habis sudah entri kali ni. Haaaa..Buat masa ni aktiviti aku macam apa yang aku ceritakan dari awal la. Macam biasa-biasa je. Tapi entahlah, rasa macam semakin matang bila dah masuk alam pekerjaan. Oh Nooo..Tak percaya dah makin tua. T_T huwaaaa!!

























31 comments:

  1. ehhh..eh...sophie ke ni???lame menghilang ye..pergi bertapa kepe?hehehe..^_^

    ReplyDelete
  2. kak sophie mcm2 beli ye. hehe, review balik kisah alkisah lepas2:)

    P/s: comel gmbr pertama, manis berlesung pipit senyumnya:)

    ReplyDelete
  3. hehe.. comel je kak sophie nie...

    ReplyDelete
  4. Lama tak datang sini. dah kerja rupanya cik sophie ni. dah entry ni memang panjang :)

    okey guna clip tu kreatif.

    ReplyDelete
  5. hai kak sophieeeeeeee! selamat bekerja. sweetlah ur mum:) weee~,~
    ad x bus dri puncak alam ke shah alam. teringin ambil swimming class r:D

    ReplyDelete
  6. sy pmbca setia.kehkeh. xsngka dh kerjaaa. jlesnya. nk keja jgk. mlas dh belaja. wahaha. jking

    ReplyDelete
  7. walaweh...akhirnya cik sophie aktif balik....selama ni senyap je...tak muncul2 entri baru kat dashboard.

    wah...so sweet la bekal2 tu semua..cute! nak g beli jugak. sekarang!

    hahah

    ReplyDelete
  8. Yeah!!
    Blh la EB baca entri baru smbl eb sarapan..
    Heee suke suke...

    Lunch box Sophie comel skali.. EB pn nak beli yg mc tu jg la.. Aritu beli chopstick ja.. Skrg EB pki yg transparent.. X comel! Nnti mau beli yg mcm tu..

    Tp eb naik bas tu la kekdng mls nak bawa bekal.. Sbb beg sandang da besar.. Bawa 2 biji kamera n macbook.. Pastu tngn pegang payung lg klu ari ujan.. Pastu bawa bekal..

    Hehe actly suka sngt bwa bekal ni best n sdp sebb sndiri masak.. Air pn eb x bli kat cafe.. Eb bancuh sendiri.. Sbb x suka lepak kat cafe ramai org merokok.. busuk!!! perfume mahal2 pki pn da xda guna da.. sorry perokok aku bukan nak bajet macho tp realiti.. Aku pn merokok jg dulu masa sekolah menengah..

    Hee best tngk Sophie da bkerjaya..
    Betul skrg ni cari pengalaman luk.. Nnti pasni lau nak futher stdy n cari kerja pn senang.. Sbb pengalaman ni yg org pandang...

    Chayo!

    ReplyDelete
  9. Sophie, finally! Rindu gila nak baca post Sophie. ;)

    ReplyDelete
  10. kak! rindu penulisan anda.. wah, siap mama buatkan bekal nak bawak g kerja.. sweet sangat... entry paling banyak gambar akak rasanya, comel dan cantik

    ReplyDelete
  11. entry yg menarik psal diri kamooo :)

    ReplyDelete
  12. comelnyaa bekas2 tu (:
    slmt bekerja ya sophie (:

    ReplyDelete
  13. wuwuuu.. en3 yg chomel...
    theheh^^

    *maap jd silent reader lame sgt^^

    ReplyDelete
  14. warghhhh~lame sophie menghilang!! TAHNIAHHH!!! dah dapat keje.sobb sobb, ML tengah dok bace buku lagi ni ha.malasnye la hai nak selak buku2 ni. kekeke... ML doakan sophie berjaye jadik arkitek. oh ye, ML ade kawan jadik arkitek jugak, tp skrg tengah sambung master. kacakkk pulak tuh. huhu.pengsan~

    ReplyDelete
  15. bekas makanan yg comel >_< hehe

    ReplyDelete
  16. uh uh, unsangkarable Sophie adalah seorang yg bekerjaya sekarang!!!!! Awuu, comel sangat bekas makanan. =))

    ReplyDelete
  17. wahh..lama menghilang..best le koje dk2 je ngn umah parents..bab bawk bekal tu stuju..jimat..kck pon suke je bwk bekal..tp kene masa sndri le..hukhukk

    ReplyDelete
  18. Topan: Hahaha..bertapa? lebih kurang la.

    Fifiey: heheee..terima kasih fifiey. =B malu i kena puji tuan puteri.

    areteacar: kiki..makaseh dik..

    fyzal: hahah..a ah dah kerja. Yeahh, hiup kena kreatif maah.

    puterinuraqilah: hahah..sweet kan.. ermm, kalau pasal bus tak sure lah sbb jarang sgt naik masa kat uitm.huhu.

    ReplyDelete
  19. cik heroin: wahh terima kasih jadi pembaca setia!! eh jgn malas belajar. kalu malas kahwin je..hehehe..

    nurdani: dani perasan eh sophie lama tak update.heheh.. yeahhh..skrg akan aktif balik.

    nis: rindu kamu juga nis =) eh tengkiu..nis ni asyik puji je.huhu..malu laa.

    EB: samelah sophie pun tak suke beli air kat luar. haaa, beli lah bekas yg comel2 nescaya akan lebih semangat utk membawa bekal.haha..

    ReplyDelete
  20. Bash: hahahaha..OMG seriously nasa pun cakap benda yg sama. haha.. thanks friends =,)

    Liyana Aziz: yeke?? terima kasih banyak2 laaaa T_T terharu den..

    imBobo: thanks =)

    pika: kalau comel barulah semangat nak bawak gi sekolah. eh, opis T_T

    ishiko: thanks. ooooooooOOoo~ lepas ni jgn jd ilent dah. hehe.

    ReplyDelete
  21. ML: thanks ML. semoga ML pun buat yg terbaik utk jadi doktor. Hurm, arkitek kt opis sophie pun ramai juge yg kacak. opss!

    Encik Amman: hahaha..wajib comel eh.

    Pja Ismail: hahaha..unsangkarable kan? samelaaaa tak peraya gak skrg. ISk!! comel kan3.. bangga giler ramai puji bekas comel.. =8)

    couleur de chique: hurmm..walaupun dekat tapi jalan jem gilerrrr.. yeahh.bawak bekal boleh jimat!!

    ReplyDelete
  22. tetibe rase camnk bawak lunch box gak. tapi bab menyediakan makanan pagi tu yg rase cam tak mampu je. haha

    ReplyDelete
  23. ish! chomeyl la lunch box tu! nape murah sangat + comel pulak tu! nape kite tak pernah jumpe pon ek???

    kalau mintak sophie beli kan and post kat kite boleh tak ek? =p

    ReplyDelete
  24. 1st.welcome bace to blog world.heheh.
    2nd. bile bace aku rase mcm jadi perempuan nie leceh je.bhahahaha.

    ReplyDelete
  25. eh, aku teringat. masa sek dlu aku pernah buat bulat guna pembaris. hehe.

    ReplyDelete
  26. kak sophie!!! where're u going? lama menghilang ya, sibuk laah tu. hihi.

    have a good job and cheers the days ok :))

    p/s: foto itu cantekkkk!

    ReplyDelete
  27. Good good..dah kerja akan jadi matang..haha..tapi awat bawak bekal warna warni lagi?haha..joke..almt buat drawing!

    ReplyDelete
  28. waaa..dh aktif balik..bagus2,xla sunyi dnia blogger nie..by the way,bekal makanan tu comella..^^

    ReplyDelete
  29. bagus! lepas ni boleh aktif berblog...

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...