Monday, July 4, 2016

Daily Update-Raya Blues


Isnin yang biasanya Monday blues bertukar menjadi Raya blues. Aku tak tahu lah kenapa aku saving sangat nak amek cuti. Aku start cuti Selasa half day. Huhu. Office pun sendu je.

Tahun ni nak raya aku rasa teruja sikit.Maybe sebab tahun lepas aku raya diperantauan yang menyedihkan jadinya tahun ni aku excited & look forward sikit lah. Siap paksa parents aku balik kampung Perak walaupun Opah dah takde. Tapi sedara mara still ada. Aku siap beli baju raya 3 pasang. Ada jualan lelong kat PKNS. Sebenarnya lebih pada nak beli baju cantik dengan harga murah so that senang sikit nak pergi kenduri kendara orang. Lama dah aku tak beli baju raya tau. Oh maybe gak la aku rasa teruja sikit sebab kali ni beli baju raya keluarkan duit sendiri sebab dah kerja kan. Haha. Okay.

Entri ni takde motif. Aku bosan kat ofis sebab kerja aku dah hampir siap. Nampak tak productivity disitu bila mood dah nak raya. Haaa..



Lepas tu kan, aku nak cerita lah ni (nampak sangat banyak masa terluang nak bercerita kan). Semalam aku sedih gila, sebab berpisah dengan kitten kesayangan aku. Sebab kucing kat rumah makin banyak so mak aku suruh let go. Aku pun iklankan lah kat Mudah.my. Memang cepatlah orang nak kucing aku ni. Ramai yang contact. Sebab aku tak jual mahal pun. In fact aku tak mintak cash jugak. Aku minta tukar dengan makanan kucing. Kucing aku ni baka Ragdoll. Mak dia tengah pregnant lagi tu pasal la kena slow-slow lepaskan sekor-sekor kat owner lain.

Si kitten ni nama dia Bounty. Sebab dia macam cokelet jenama Bounty tu. Putih macam coconut. Sukahati aku je kan. Abeh kalau warna coklat letak nama Choki-choki or Kit Kat camtu ke? Bounty is such a lovely cat. Dia selalu sambut aku kat dalam pagar rumah bila aku balik kerja. Bila nak pergi kerja pun dia juga yang hantar aku sampai pagar depan. Dia manja, baik, playful dan bagi respon kalau aku panggil dia or borak dengan dia. Aku rasa dia pun sayang aku (sedapkan hati sendiri). Memang terasa kehilangan betul. Sekarang umur dia dah 4 bulan lebih.

Bounty ni dia tiga beradik. Semua girls. Semua aku sayang sangat sebab masa diorang dilahirkan, aku yang sambut ok. Tak pepasal aku jadi bidan kucing dah kenapa ntah.


Ni adik beradik Bounty. Hidung hitam ni nama dia Mavis. Belah kanan pula nama dia Vanilla. Tapi Vanilla pun dah diberi pada orang. Pun sedih gila. Bagi masa birthday aku pulak tu. Dahla masa birthday aku tu aku demam & amek MC. Ini lah kehidupan. Bila dah attach sangat dengan deme ni last-last kena lepaskan dengan redha pulak. Jadi, simpan Mavis jela. Jadi 6 ekor kucing dah kat rumah. Yang bunting tu tak tahula berapa pula anak dalam perut dia.


Malam masa lepaskan Vanilla. Peluk untuk kali terakhir. Huwaa..dia pun macam paham-paham je dia akan berpindah tuan. Time ni la terngiang-ngiang lagu yang selalu keluar kat radio tu "Melepaskanmu..bukan mudah bagiku untuk melalui semua ini..pabila kenangan kita mengusik jiwa dan hati..~" gituh! (Sungguh benar feeling lirik ni) *abaikan muka pucat tak sihat aku itu ok*

So camtula hidup aku serba serbi buat masa sekarang. Rasa lebih tenang bila ada kucing. Balik kerja bersemangat sebab tahu ada yang sambut. Baru anak-anak kucing sambut dah happy giler. Belum lagi anak sendiri sambut balik kerja ni tak tahulah happy camne pulak feeling tu kan.

P/s: gempak kan aku boleh tulis entri pakai handphone aje. Haha. Tak guna internet ofis okeyy. Cioww. Tak sabar nak raya walaupun tahun ni kena prepare duit raya. Hahaaaa..


6 comments:

  1. ala sedihnya. cantik adik beradik Bounty tu T_T

    ReplyDelete
  2. Omey nyaaaa kucing! Faham sgt perasaan nak let go tu :')

    ReplyDelete
  3. Comelnyaaaa meow tuu!! Geram nak picit2! Heheh

    ReplyDelete
  4. Selamat hari raya Sophie.
    Tak terlambat kan nak wish? Hehehe

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...