Wednesday, February 26, 2014

Current Update: Take A Break

*Wicklow National Park (Ireland), salah satu tempat dalam scene movie P/S I Love You*

Tarikh kejadian : 22-25 February 2014

Kalau orang kat Malaysia tengok student overseas kan, mesti rasa macam best je kan? Mesti ingat asyik jalan jer, menghabiskan duit rakyat ke apa. Ingatlah juga pelajar overseas punya dugaan itu berbeza, cuma mereka lebih suka post gambar tempat best daripada meroyan post diorang stress ke sedih etc.haha. 

Beza tau kalau kau pergi tempat tu sekejap-sekejap berbanding harus tinggal di tempat itu untuk suatu tempoh. 

Dugaan yang perlu dilalui, suasana sekeliling berbeza, orang-orang yang okay tapi kurang cheerful seperti rakyat Malaysia, selalu jalan seorang-seorang sebab kau either memang suka layan jalan seorang atau takde orang nak teman atau tak suka susahkan orang lain dengan mengajak teman kemana-mana.

Kadang otak tepu bila duduk kat rumah je. Kadang bila tengok drawings kau rasa macam nak muntah dah. Architecture, takkan ada drawings yang perfect, selagi belum submit selagi tu akan selalu kena alter. Hmph. 

Hanya hati yang kuat mampu bertahan duduk jauh dari keluarga, dari comfort zone kau. Challenge diri sendiri untuk berdepan dengan surrounding yang maha berbeza. Dengan kudrat & ketakutan sebagai seorang perempuan di kelilingi lelaki besar-besar di sekeliling. Walau orang selalu ingat kau happy go lucky, yang selalu kau pamerkan adalah senyuman dan gelak tawa, hanya kau yang tahu berapa banyak kudrat kau perlu kumpul untuk lalui hari-hari kau, keseorangan. Walau kawan baik sendiri kata "jeles tengok kau, asyik happy & positif je" kadang rasa nak lepuk gak la. Berapa kali dah nak diingatkan, nak happy kena cari sendiri la.

So ketika otak tepu tu, ada pula kawan yang mengajak pergi Ireland sekejap kan. Check timetable, walaupun belum cuti betul, tapi macam okay gak ni nak lari sekejap kan. Ambil udara berbeza sikit dari UK ni.


Sweet Escape in Dublin.

p/s: Aku tahu banyak soalan berkaitan architecture, sambung belajar overseas etc yang tak terjawab. Kadang sakit jiwa gak la nak jawab banyak kali soalan yang aku dah pun huraikan dalam blog. Kalau aku charge satu soalan RM10 untuk dapat jawapan dah kaya dah aku rasa aku ni.Kadang soalan yang ditanya pun aku rasa kurang relevan. Aku harap semua orang sedar yang aku hanyalah student, bukan kaunter pertanyaan. Aku cuma dapat jawab soalan tu kalau aku pernah lalui situasi itu. Jadi kalau soalan syarat kelayakan, sila google dari website IPTA/IPTS, soalan tentang masa depan apa yang awak patut buat dengan hidup awak, buatlah pilihan sendiri. Aku taknak kau orang 5 tahun akan datang salahkan aku "kak Sophie yang kata okay amek architecture". hmph..

Ni blog arkitek sebenar, seorang pakcik yang aku suka gila baca blog dia:

Dia punya pengalaman jauh lagi banyak & dia bercerita tentang realiti sebagai arkitek. Jadi kalau korang nak tanya banyak kat aku pasal arkitek pun aku rasa pengalaman belum cukup layak. Sebab aku pun bukan jenis suka gebang. 




6 comments:

  1. Bestnya sophie jenjalan jer haha..nway bab jln sorang2 ni mmg slalu buat nmpk kesian ala2 forever alone jer haha..pdhal xnk myusahkan sesape wat prabih mnyak kete jer n tol ;-)

    ReplyDelete
  2. ambil peluang kalau dapat ke tempat orang..

    ReplyDelete
  3. go go kak sophie! be strong. memang susah bila kita jenis happy go lucky dan orang ingat kita tak pernah down. apa2 pun mcm akak ckp, happy kena cari sendiri. :)

    ReplyDelete
  4. Walaupun tak pernah belajar luar, tp aku faham betapa strugglenya student luar negara dr cerita pengalaman kawan2.

    Sekali sekala lari sekejap dr hectic life tu, pada aku, sangat tak salah...
    Lgpun bila lg nk tgk tempat org, kan?

    Good luck Sophie.

    ReplyDelete
  5. salam, kak sophie. saya bakal student srjana muda sains senibina then masuk dftr sept ni.
    soalan saye - perlu x result muet utk dftr nnti ? sbb sye plajar lepasan spm . tq

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...