Tuesday, January 21, 2014

Random Me #4- Terharu Sangat!

Sejujurnya, ada waktu dalam hidup aku, aku terasa hopeless sangat. Aku rasa macam tetiba nak emo, rasa macam tak berguna pada masyarakat, rasa macam diri sendiri ni entah pape etc. Setan banyak sangat kacau aku nak berjihad mencari ilmu ni. Tapi di saat aku selalu rasa down dengan diri sendiri, terkadang ada perkara yang tiba-tiba jadi, mungkin Allah pun nak bagi aku support melalui orang yang tidak aku kenali langsung. Contohnya seperti reader blog aku yang memberikan penghargaan sebegini (sejujurnya email beliau datang di saat aku rasa macam down gila) :


Assalamualaikum wbt


Pertama sekali, saya suami orang tapi jgn la ban saya ye. Saya baca blog awak sebab nk tau cara2 utk sambung belajar di luar negara. Well, bukan saya yg nk sambung tetapi saya nk encourage adik lelaki saya utk sambung pengajian ke luar negara. Serius!

Dari satu entry ke satu entry, akhirnya saya amik keputusan utk baca blog awak dari entry pertama hingga ke yg terkini. Menarik! - mengenali seseorang (walaupun bukan secara peribadi) selama dua/tiga tahun (dari tahun 2010 hingga 2013) hanya dalam masa 5 hari!

Apa yg menarik? Awak ceria dan menceriakan orang lain. Awak adalah contoh yg mcm Prof Dr Muhaya ckp: hanya org yg bahagia je dpt bahagiakan org lain.

Seronok dgn telatah awak. Rasa mcm da kenal awak & kawan2 lain. But of coz la rasa korang mcm adik2 sebab saya lebih tua. Membaca blog awak membuatkan saya kembali aktif mencari rakan2 persekolahan dan sepengajian di univ dulu.

Dan dalam pencarian tu (selama 5 hari), baru saya sedar yg saya dah 'kehilangan', dah terlepas banyak moment suka duka yang dilalui rakan2. Beberapa rakan baik ketika bergelar student dahulu telahpun kembali ke rahmatullah mahupun kehilangan ahli keluarga yg tersayang...Dan sejak membaca blog awak, saya semakin ingat mati dan acapkali sedekahkan bacaan fatihah buat rakan2 saya dan awak yg telah pergi...

oh, lupa bgtau. Saya hanya baca blog awak selepas waktu bekerja; saya mula membaca pada hari khamis 18 April 2013 walaupun da subscribe melalui email dah agak lama rasanya. So setiap hari saya spend lebih kurang 8 jam utk membaca blog awak (sambil ketawa atau sedih - bergantung pada tema entry). Dah selesai baca blog, baru saya bersiap pulang ke rumah pada pukul 2 pagi (pak guard pun dah tido waktu nih)

Saya dan isteri berjauhan (walaupun dah berkahwin)...

dia bekerja di Tganu dgn Petronas dan kami hanya bertemu seminggu sekali sahaja. Selalunya kami hanya lepak di rumah; sama ada saya tolong dia memasak di dapur ataupun dia tido ketika saya membasuh kereta. Tapi kami suka tgk movie yg kami download bersama.

Haaa, isteri saya ni saya kenal di facebook! peliknya, kami xde mutual fren pun tapi dia mmg da ada dlm frenlist saya. tak sure la sama ada saya add dia atau dia add saya. Tapi kan, dia yg mula approach saya dulu. Dia hantar msg d fb, ckp nk berkenalan dan dlm msg tu jugak dia bgtau tujuan dia nk berkenalan adalah utk cari calon suami. 

Dua minggu kemudian, kami breakfast bersama di sebuah kopitiam. Dan dua bulan berikutnya, kami telahpun bergelar suami-isteri. Kami diijabkabul pada 16 September 2013. 

Memula kawin mmg excited. tapi beberapa minggu kemudian baru kami sedar yg kami byk kelainan. Saya suka racing (saya bukan mat rempit. Saya drag racer. pernah join event di Litar Sepang) tetapi isteri pula takut memandu laju. Saya tak boleh bersukan (kerana kecederaan lutut akibat kemalangan) sedangkan isteri sangat suka swimming, snorkeling, camping dll.  Aduh..susah nk cari aktiviti yg kami boleh buat bersama. Selalunya kami end up menonton movie yg di download je.

Namun selepas baca beberapa post kat blog sofiya, saya buat suatu kelainan. Saya bawak isteri keluar dari rutin mingguan kami. Biasanya isteri agak malas nk keluar (sebenarnya saya yg malas) tapi saya memaksa dgn penuh kasih sayang...bwk dia ke salon rambut, ke Daiso kedai yg jual segala barang dgn harga hanya RM5 (truly inspired by your entry), mkn korean food di restoran apa ntah (ni pun inspired by u yg tiba2 minat k-pop. saya x minat kpop tapi suka mknan korea)...pastu saya record video gwiyomi & wassap pada isteri. Dia tgk video tu dlm kereta (waktu saya tgh drive)...sepanjang perjalanan itu merupakan detik terindah saya kerana isteri tak henti2 ketawa dan asyik cium pipi sambil ckp saya comel.....indah sgt walaupun hanya 10 minit memandu.

Mungkin entry awak nampak biasa..sekadar coretan kehidupan seorang gadis anak professor yg suka berenang dan melukis.

Namun entry yg biasa2 ni memberi inspirasi kepada seorang suami utk menyayangi isterinya sepenuh hati . So, penting utk saya tulis di sini bahawa SAYA INGIN MENGUCAPKAN TERIMA KASIH kepada awak atas entry2 yg hebat dan mendidik minda :)

Sebagai tanda terima kasih, saya akan sentiasa doakan moga Allah permudahkan segala urusan kerja, bercuti, berjalan2 tgk tempat org dan moga Allah beri lebih ruang utk awak selalu update blog awak. Tak sabar rasanya nak baca entry terbaru. Dan hari ni saya letak bookmark pada blog awak supaya saya akan selalu baca entry awak bila saya perlukan inspirasi utk buat isteri saya happy :)


Assalamualaikum wbt

So, aku yang terasa tak berguna pada ketika itu tiba-tiba rasa macam dapat energy/spirit booster. Rasa macam "Eh, takdelah tak berguna sangat aku ni pada masyarakat. Hahaha.." Waktu aku baca email abang ni aku berada di library. Jadi, aku rasa terharulah. Banyak je lagi email penghargaan aku terima berkaitan blog aku. Jadi rasa bersyukur la dapat sumbang sesuatu pada orang lain. Well, aku menulis pun bukanlah sebab nak kejar glemer. Tengok blog pun tahu aku malas nak letak gambar sangat yang benornya kecuali citer travel.mihmihmih..

Jadi, kenapa dalam banyak-banyak email aku post email abang ni? Sebab harini aku dapat tahu dari Facebook (beriya abang ni cari aku kat Facebook.hihihi) yang abang ni dah dapat baby girl, dan dia namakan anaknya sempena nama aku. Haaa.maka kembanglah hidung aku yang dah kembang ni.miahaha..

"Abang nak namakan baby esok. I choose Elsa Safiya. I wanna name her after you. Semoga Elsa Safiya jadi seorang yang 'kuat', berdikari & disayangi ramai orang macam Sharifah Sofiya."

Aww~ terharu tak? jom nangis sama-sama meh. I kesatkan hingus uolls sekali meh.. Tapi bang, part saya disayangi ramai orang tu errr.. kurang pasti je.hahahaha..

Dear Elsa Safiya, remember this face when you open up your eyes, insyaAllah one day we'll meet. Aunty Sofiya wants to meet you! xoxo gang nama sama yeayy! 



p/s: Anyway, nama Sofia tu maksudnya suci/menawan.(orang ingat aku perasan, padahal ayah aku yang bagitahu maksudnya begini) Eheks. Jangan jeles. Oh, nampaknya dari sekarang aku dah boleh mula pilih nama anak walaupun aku belum nak kahwin lagi.teheheeee.. =B *over betul perempuan ni*


2 comments:

  1. saya baca pun rasa terharu dan bangga sebab melalui entri je, dapat bagi inspirasi dan mengubah kehidupan orang lain tanpa disangka-sangka.

    ReplyDelete
  2. honestly saya memang berkenan dengan nama sofea lama dah..hihi. ejaan je lah lain sikit dgn akak.

    ReplyDelete

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...