Wednesday, February 14, 2024

PJ Office Interior - Lounge & Pantry

Tingkat atas rumah banglo lama ini menempatkan ruang pejabat bagi kegunaan syarikat. Selain ruang "Staff Office" yang telah saya kongsi dalam entri sebelum ini, ruang yang ada di tingkat atas ini ialah bilik pantri yang dihubungkan sekali dengan "Lounge Area". "Lounge area" ini akan digunakan sebagai ruang santai dan untuk berehat.

Ruang antara lounge area dan bilik mesyuarat pula pada asalnya dipisahkan oleh dinding namun telah dipecahkan sebahagiannya untuk menghubungkan dua ruang ini. 

Sebenarnya, ruang pantri ini akan dilengkapkan dengan set karaoke cuma set nya belum sampai sewaktu gambar ini diambil. 


Folding door dipasang bagi memisahkan dua ruang ini. Disebabkan ruang pantri ini akan dilengkapi set karaoke, maka pintu tersebut boleh dibuka atau ditutup mengikut kesesuaian. Jika diamati, "Lounge Area" ini akan menjadi ruang tertutup sekiranya dua-dua pintu jenis "folding door" ini ditutup. "Ventilation fan" juga dipasang di ruang plaster ceiling sebagai alternatif bagi membaiki ruang pengudaraan jika ada tetamu yang merokok.  

Inilah ruang "Lounge Area" sebelum disiapkan.


Bracket TV yang dipasang untuk menerima skrin karaoke nanti.

Ruang pantri ini dilengkapi dengan kabinet dapur sekitar 7 kaki panjang, peti ais dan tong sampah. Set meja dan kerusi yang digunakan ialah seperti jenis meja di cafe dan ketinggiannya lebih tinggi dari kerusi dan meja biasa. Ini pula ruang sebelum pemasangan kabinet dapur. "Folding door" diletakkan betul-betul di bawah ruang beam ini. 


"Lounge Area" bagi ruangan santai. Difahamkan bahawa syarikat ini biasanya menerima tetamu dari pelbagai negara jadi mereka memerlukan ruangan santai seperti ini untuk melayan tetamu.Jika diamati, ruang ini dihubungkan pula dengan ruang bilik meeting. Jadi selepas mesyuarat diadakan, bolehlah mereka bersantai di ruangan pantri dan lounge ini. 

Gambar sebelum


Ohya, untuk warna cat pula, kami menggunakan cat Jotun Majestic interior (matte). Nama warna cat ialah Matrix & Oxford River. Untuk ceiling pula kami gunakan warna Mist. Semuanya adalah dari brand Jotun. 


Sekiranya anda memerlukan khidmat konsultansi, design ruang sehingga siap, boleh hubungi saya di:

WWW.WASAP.MY/601111892504
No comments:

Post a Comment

P/S: Nak tanya pasal senibina/architecture? Sila baca SEMUA entri saya pasal 'Study & Architecture Guide' di column belah kanan blog, baca semua komen orang dan apa yang saya reply berserta Q&A di ask.fm saya. Soalan yang dah ada jawapan tidak akan dilayan. Terima kasih.

Terima kasih pada yang ringan tangan komen entri yang lain.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...