Wednesday, February 26, 2014

Current Update: Take A Break

*Wicklow National Park (Ireland), salah satu tempat dalam scene movie P/S I Love You*

Tarikh kejadian : 22-25 February 2014

Kalau orang kat Malaysia tengok student overseas kan, mesti rasa macam best je kan? Mesti ingat asyik jalan jer, menghabiskan duit rakyat ke apa. Ingatlah juga pelajar overseas punya dugaan itu berbeza, cuma mereka lebih suka post gambar tempat best daripada meroyan post diorang stress ke sedih etc.haha. 

Beza tau kalau kau pergi tempat tu sekejap-sekejap berbanding harus tinggal di tempat itu untuk suatu tempoh. 

Dugaan yang perlu dilalui, suasana sekeliling berbeza, orang-orang yang okay tapi kurang cheerful seperti rakyat Malaysia, selalu jalan seorang-seorang sebab kau either memang suka layan jalan seorang atau takde orang nak teman atau tak suka susahkan orang lain dengan mengajak teman kemana-mana.

Kadang otak tepu bila duduk kat rumah je. Kadang bila tengok drawings kau rasa macam nak muntah dah. Architecture, takkan ada drawings yang perfect, selagi belum submit selagi tu akan selalu kena alter. Hmph. 

Hanya hati yang kuat mampu bertahan duduk jauh dari keluarga, dari comfort zone kau. Challenge diri sendiri untuk berdepan dengan surrounding yang maha berbeza. Dengan kudrat & ketakutan sebagai seorang perempuan di kelilingi lelaki besar-besar di sekeliling. Walau orang selalu ingat kau happy go lucky, yang selalu kau pamerkan adalah senyuman dan gelak tawa, hanya kau yang tahu berapa banyak kudrat kau perlu kumpul untuk lalui hari-hari kau, keseorangan. Walau kawan baik sendiri kata "jeles tengok kau, asyik happy & positif je" kadang rasa nak lepuk gak la. Berapa kali dah nak diingatkan, nak happy kena cari sendiri la.

So ketika otak tepu tu, ada pula kawan yang mengajak pergi Ireland sekejap kan. Check timetable, walaupun belum cuti betul, tapi macam okay gak ni nak lari sekejap kan. Ambil udara berbeza sikit dari UK ni.


Sweet Escape in Dublin.

p/s: Aku tahu banyak soalan berkaitan architecture, sambung belajar overseas etc yang tak terjawab. Kadang sakit jiwa gak la nak jawab banyak kali soalan yang aku dah pun huraikan dalam blog. Kalau aku charge satu soalan RM10 untuk dapat jawapan dah kaya dah aku rasa aku ni.Kadang soalan yang ditanya pun aku rasa kurang relevan. Aku harap semua orang sedar yang aku hanyalah student, bukan kaunter pertanyaan. Aku cuma dapat jawab soalan tu kalau aku pernah lalui situasi itu. Jadi kalau soalan syarat kelayakan, sila google dari website IPTA/IPTS, soalan tentang masa depan apa yang awak patut buat dengan hidup awak, buatlah pilihan sendiri. Aku taknak kau orang 5 tahun akan datang salahkan aku "kak Sophie yang kata okay amek architecture". hmph..

Ni blog arkitek sebenar, seorang pakcik yang aku suka gila baca blog dia:

Dia punya pengalaman jauh lagi banyak & dia bercerita tentang realiti sebagai arkitek. Jadi kalau korang nak tanya banyak kat aku pasal arkitek pun aku rasa pengalaman belum cukup layak. Sebab aku pun bukan jenis suka gebang. 




Friday, February 14, 2014

Random Me #5- Lawyer

Aku tak tahu lah kenapa, dari zaman aku belajar di UiTM lagi, kalau orang tanya aku study apa & aku suruh teka, takde pun yang akan cakap Architecture. Biasanya paling banyak teka aku budak law, Masscom atau sport (sebab dulu rajin lepak swimming pool kehn). Tapi law tu memang banyak la.

So satu hari ni sewaktu aku di Bristol , makan bersama 3 lagi rakan.
Kami bercakap pasal course masing-masing & aku pun menyuarakanlah kemusykilan aku,

"Tak tahulah apesal entah orang dari dulu kalau suruh teka I study apa selalu kena budak law.."

Dan mereka pun bagilah pendapat kenapa & kenapa orang ingat macam tu..

Lepas tu, ada lah seorang Malaysian student ni pun beli makanan kat restoran tu, nak tapau. So sementara dia menanti, kami pun ajaklah dia duduk semeja. Berkenal-kenalan, lepas tu dia tanya kami ni study apa.. Bila turn aku je, aku suruh teka.

Mula-mula dia teka:

Budak tu: Budak art eh? 

Me: hmmm..not bad, bolehlah ada bau-bau bacang sikit. Tapi bukan. Try harder.

Budak tu: Study law?

Dan aku dan 3 lagi rakan terus berdekah gelak..

Me: SEE!!! kan dah cakap!

Budak tu: Haaa, kenapa? mesti betul kan I teka?

Kami: HAHAHAHA..

Me: SALAH..


p/s: cakap pasal budak law, aku ada memori menyampah dengan budak law. Bukan semua macam ni, tapi ikut pengalaman aku dan orang lain yang pernah kena, mostly budak law/lawyer mesti nak menang aje & susah nak minta maaf. OOps, bukan semua..tapi ramai.. Sekali aku dapat husband lawyer abes guaa.. 

Saturday, February 1, 2014

Random UK #6- Saya Yang Bertukang di Bengkel Sekolah

Waktu kejadian: November 2013

Memandangkan aku letakkan survey di blog aku tentang apa yang pembaca suka baca di blog aku dan ternyata ramai yang vote nak baca tentang architecture jadi aku pun mengambil inisiatif untuk update serba sedikit life aku sebagai budak archi disini. Lagipun asyik post aku gi berjalan je orang ingat best je..Tak tahu aku study kat sini pun nak kena struggle. *ceh emo lak* Hmmm.. camne aku nak cerita ya?

Okay, basically di faculty aku mahupun disini lebih dikenali sebagai school. *comel & rasa muda sikit kan bunyinya* , disini kami ada workshop (bengkel). Kalau ada yang pernah tertanya kenapa yuran belajar overseas ni mahal betul?? Jadi bila aku study disini, tengok sistem mereka, fasiliti yang mereka provide yang memang tiptop, jadi tak hairanlah kenapa yuran mereka mahal. Oleh itu, kita haruslah mengguna pakai dengan sebaiknya peluang yang ada. Kalau tak, RUGI..


This is me. Abang belakang tu nama dia Roland. Kat bengkel ni ada 4 orang pekerja yang sangatlah best. Basically fasiliti kat sini seperti bengkel & bilik printing dijaga oleh pekerja yang berpengalaman & sangat helpful. Diorang tak pernah marah-marah.  Kalau tak reti dia akan ajar. Kau jangan nak memandai..kang terpotong tangan kang.haaa..




Apa yang kami perempuan ni buat sebenarnya? Dengan papan buruk ni mesti korang tak paham kan? Tapi aku akan cuba buatkan korang paham. I'll try my best dear readers! Nak digest studies kami dalam English nak translate dalam BM & bahasa yang mudah difahami bukanlah mudah sangat.huhu..

Basically, site group kami terletak di Walsall. Walsall ni suatu masa dahulu pada zaman sebelum World War lagi sangat dikenali sebagai industrial era. Jadi banyaklah kilang-kilang yang ligat beroperasi. Contohnya kilang barangan kulit a.k.a leather. Leather pula pada zaman world war sangat besar-besaran pengeluarannya kerana askar dulu-dulu kan naik kuda berperang, kat kuda tu alas duduk tu kan diperbuat dari leather. (saddler namanya tau). 

Jadi selepas zaman world war berlalu dan kebanyakan industri perkilangan semakin mundur sebab permintaan pun semakin kurang, jadi kawasan Walsall ni ibaratnya terbiar, dan kami gunakan tema "Latent" untuk menggambarkan kawasan tersebut.

Seperti biasa, urban studies selalu dikaitkan dengan ekonomi, politik, sosial etc. Tapi tutor kami tidak mahu pendekatan yang cliche. Jadi tutor nak kami inverstigate & test the site katanya. Jadi kami diminta untuk buat installation.

 Aku takde masalah nak kerja kat workshop. Best gila peralatan dia. Hahahah..


Yang penatnya sokmo kena berdiri. Jadi memandangkan kami kena buat installation, jadi installation tu pun haruslah bertemakan "latent". Maka kami menggunakan material yang ala-ala buruk, kasar seperti MDF board, barang-barang sampah terpakai (kononnya nak tunjukkan industrial waste gituh la)

 Siapa girls nak study architecture, please bear in mind study architecture bukan bermakna kau kena melukis dan menghadap computer sahaja. Walaupun saya kuat berangan tetapi saya juga harus terima hakikat yang saya kena pergi ke bengkel untuk tugas-tugas khas seperti ini. Cewahhh!

Banyak peralatan & mesin di bengel ni. Disebabkan saya kuat berangan kadang-kadang saya terbayang saya dalam cerita Saw bila dengar mesin ni berbunyi.. Imaginative tak bertempat betul perempuan ni..

Camnilah insallation tu bila dah siap. Jadi apa gunanya installation ni? Disebabkan tutor suruh kami test site tu, jadi berdasarkan site investigation yang kami dah lakukan seperti interview penduduk Walsall, kami mendapati ramai yang kata penduduk Walsall ni ignorant. Jadi, installation ni salah satu cara nak test, adakah benar penduduk Walsall ni ignorant dengan keadaan sekeliling? Adakah mereka buat dunno je dengan benda baru yang ada di kawasan mereka tinggal? gituh lah nak kasi korang senang paham.hihihi..

So hasilnya macam video di bawah ni lah. Kami tinggalkan beberapa kali & datang balik untuk  tengok hasil. Pada papan tu, kami suruh mereka tulis apa yang mereka feel, touch then write. 




Hasil penduduk:

Kami tinggalkan installation ni 3 kali supaya orang takla pandang pelik kan kalau kami berdiri disitu. Lagipun barang buruk siapa nak ambil. Masa tinggalkan kali ketiga, installation kami dicuri. Serius tak tipu. Installation tu berat gila kot at least dua orang kena angkat. Hampa, tapi somehow experiment kami agak berjaya kan? Penduduk Walsall tidaklah ignorant seperti yang diperkataan..

Dah installation model pun dah kena curik, abehtu kitorang nak present tunjuk model apa? sadiss kan.. So kami terpaksa buat satu lagi model yang bersaiz kecil untuk menggantikan installation tersebut sebab ada critique session.

Inilah modelnya..


Maka haritu kami present lah drawings dengan model sekali kat hujung belah kanan. Dan drawing belakang kami tu, besar kan?Site plan. Untuk tunjukkan ideologi kami tentang latent space dari setiap individu.

p/s: Beza study dalam negara & luar negara.  Haih memang beza yang amat pun. hmm.. kadang rasa macam pelik-pelik. Kadang rasa macam eh bestnya.. Kadang rasa macam blurr gila..haha.. Tapi gua layan jelaaa.. Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pengkal ketiak, okay. Cioww..

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...