Friday, January 24, 2014

Random UK #4 -Berzapin di England

Waktu kejadian: Oktober 2013.
Cerita tahun lepas. Biasalah tu si Sophie tu, suka bagi cerita basi. herherher..

Jadi kali ni aku nak bercerita sedikit tentang aktiviti aku waktu tu, baru masuk term baru jadi idak ler busy sangat teman ni. Waktu tu nak buat Malaysian Day kat University of Birmingham (don't get confused, UoB takde course architecture jadi aku bukan belajar kat uni ni) cuma aku rajin gak lah join aktiviti yang student UoB buat. Itu hari mereka cari orang untuk perform tarian zapin. Basically, selain menjemput Malaysian datang pada hari itu, orang-orang selain Malaysian juga dijemput hadir supaya dapat memperkenalkan budaya kita pada warga negara luar seperti orang British sendiri.

Aku rasa ni peluang untuk aku merealisasikan impian aku *mata bersinar-sinar sambil senyum sorang-sorang* Puii! Dulu, masa aku sekolah rendah, aku memang join Kelab Kebudayaan. Aku minat tarian cuma takde peluang nak perform zapin lagi. Salah satu impian aku ialah untuk perform zapin for fun, so why not? Sementara masih muda. Ewah..

Cam tak percaya pulak kena pakai warna sebegini.Uhuks. Terang yang amat. Warna diraja sangat eh! Mekap pun sendiri-sendiri je.. tak reti lah nak mekap macam Makeup Ghetiss tu. Anyway, ingat senang nak tengok aku pakai camni? ;p

The "ayu" Malay girls! (self-claimed.ahaks!)

Haih, lepas tu tak reti pakai kain batik. Fail. Minta sorang aunty Melayu tu pakaikan. hikshiks.. motip sangat nak bermanja dengan aunty. Haih kang terlondeh time tarian tak pasal-pasal free show pulak kan.. (-_-') malu jer.

 Antara shot yang diambil rakan-rakan yang sudi datang. Nervousnya tak payah cakap lah.. 14 tahun dah dari last time aku perform tarian kebudayaan. Tapi team work penari-penari ni sangatlah bagus. Sebenarnya aku tak kisah pun tarian ni/ Malaysian day ni best atau tak. Yang penting aku puas & happy sangat-sangat. Dapat kenal kawan baru dari uni lain, dapat face my fear atas pentas, kawan-kawan uni aku, jiran tetangga pun datang support Iolls. Ish, terharu kot. Lagi terharu bila diorang cakap "Copi kitorang datang nak support you semata-mata ni" Awww~  Sebenarnya awal-awal dah kena paksa datang.Muahaha..


Bergambar bersama favourite kids. Diorang tiga orang ni adik beradik. Memang kesayangan ramai kat sini. Sebab dahla comel, well behaved, lovely.. Haihh! memang sangat sayang lah! Selalu bagitahu kat mak diorang yang aku suka sangat anak-anak dia. Siap tanya tips "eh you pregnant dulu baca surah apa?" hahahahah..

THANKS! THANKS! THANKS! thanks yang datang bagi support samada yang ada dalam gambar ataupun takde. Thanks a lot! Oh gambar kanan, akak yang pakai kebaya grey tu lah ibu kepada 3 orang budak comel diatas. Iya muda lagi, dah ada 3 anak yang awesome.


Belah kanan housemate yang dah balik for good. Thanks Aereena for coming. Mula-mula dia buat dunno je konon busy gila dengan study macam taknak datang. Pastu dia turned up.Haha.. happy!!

Sebenarnya, duduk oversea ni, dia ada time kau moody sebab cuaca yang gloomy. Tambah lagi sekarag dah winter, cuaca dia psycho betul. 4 petang dah gelap. Pukul 6pm rasa macam 9pm. pukul 9pm rasa macam 12 malam. 12 malam lak rasa macam 4pagi. Rasa macam lamanyaaa waktu malam ni bila nak siang ni??

Kadang-kadang pun homesick (biaselaa, anak manja.haha..), kalau duduk sorang-sorang selalu memang tak memberangsangkan dan buatkan hati pun affected, nak emo ke apa. So, sebab tu lah kena selalu buat aktiviti & bersosial secara sihat. Kalau sedih, semua terletak atas diri sendiri camna nak atasi feeling negative nih. Nak mengadu, Allah ada kan 24 hours all the time. Quran pun janganlah kasi berhabuk tak baca sekian lama.  So, prinsip hidup aku: kalau nak happy, kita yang kena happykan diri kita sendiri. Sebab takde orang nak happykan kita. Tak bolehlah harapkan orang yang happykan kita. Kita bukan Neelofa. Eh tetiba. Bila kita happy, surrounding & aura kita pun terasa best. Ha camtulah konklusinya. Yo yo ow je aku cerita. Haha..Yabedabeduu.. Kbai.










Tuesday, January 21, 2014

Random Me #4- Terharu Sangat!

Sejujurnya, ada waktu dalam hidup aku, aku terasa hopeless sangat. Aku rasa macam tetiba nak emo, rasa macam tak berguna pada masyarakat, rasa macam diri sendiri ni entah pape etc. Setan banyak sangat kacau aku nak berjihad mencari ilmu ni. Tapi di saat aku selalu rasa down dengan diri sendiri, terkadang ada perkara yang tiba-tiba jadi, mungkin Allah pun nak bagi aku support melalui orang yang tidak aku kenali langsung. Contohnya seperti reader blog aku yang memberikan penghargaan sebegini (sejujurnya email beliau datang di saat aku rasa macam down gila) :


Assalamualaikum wbt


Pertama sekali, saya suami orang tapi jgn la ban saya ye. Saya baca blog awak sebab nk tau cara2 utk sambung belajar di luar negara. Well, bukan saya yg nk sambung tetapi saya nk encourage adik lelaki saya utk sambung pengajian ke luar negara. Serius!

Dari satu entry ke satu entry, akhirnya saya amik keputusan utk baca blog awak dari entry pertama hingga ke yg terkini. Menarik! - mengenali seseorang (walaupun bukan secara peribadi) selama dua/tiga tahun (dari tahun 2010 hingga 2013) hanya dalam masa 5 hari!

Apa yg menarik? Awak ceria dan menceriakan orang lain. Awak adalah contoh yg mcm Prof Dr Muhaya ckp: hanya org yg bahagia je dpt bahagiakan org lain.

Seronok dgn telatah awak. Rasa mcm da kenal awak & kawan2 lain. But of coz la rasa korang mcm adik2 sebab saya lebih tua. Membaca blog awak membuatkan saya kembali aktif mencari rakan2 persekolahan dan sepengajian di univ dulu.

Dan dalam pencarian tu (selama 5 hari), baru saya sedar yg saya dah 'kehilangan', dah terlepas banyak moment suka duka yang dilalui rakan2. Beberapa rakan baik ketika bergelar student dahulu telahpun kembali ke rahmatullah mahupun kehilangan ahli keluarga yg tersayang...Dan sejak membaca blog awak, saya semakin ingat mati dan acapkali sedekahkan bacaan fatihah buat rakan2 saya dan awak yg telah pergi...

oh, lupa bgtau. Saya hanya baca blog awak selepas waktu bekerja; saya mula membaca pada hari khamis 18 April 2013 walaupun da subscribe melalui email dah agak lama rasanya. So setiap hari saya spend lebih kurang 8 jam utk membaca blog awak (sambil ketawa atau sedih - bergantung pada tema entry). Dah selesai baca blog, baru saya bersiap pulang ke rumah pada pukul 2 pagi (pak guard pun dah tido waktu nih)

Saya dan isteri berjauhan (walaupun dah berkahwin)...

dia bekerja di Tganu dgn Petronas dan kami hanya bertemu seminggu sekali sahaja. Selalunya kami hanya lepak di rumah; sama ada saya tolong dia memasak di dapur ataupun dia tido ketika saya membasuh kereta. Tapi kami suka tgk movie yg kami download bersama.

Haaa, isteri saya ni saya kenal di facebook! peliknya, kami xde mutual fren pun tapi dia mmg da ada dlm frenlist saya. tak sure la sama ada saya add dia atau dia add saya. Tapi kan, dia yg mula approach saya dulu. Dia hantar msg d fb, ckp nk berkenalan dan dlm msg tu jugak dia bgtau tujuan dia nk berkenalan adalah utk cari calon suami. 

Dua minggu kemudian, kami breakfast bersama di sebuah kopitiam. Dan dua bulan berikutnya, kami telahpun bergelar suami-isteri. Kami diijabkabul pada 16 September 2013. 

Memula kawin mmg excited. tapi beberapa minggu kemudian baru kami sedar yg kami byk kelainan. Saya suka racing (saya bukan mat rempit. Saya drag racer. pernah join event di Litar Sepang) tetapi isteri pula takut memandu laju. Saya tak boleh bersukan (kerana kecederaan lutut akibat kemalangan) sedangkan isteri sangat suka swimming, snorkeling, camping dll.  Aduh..susah nk cari aktiviti yg kami boleh buat bersama. Selalunya kami end up menonton movie yg di download je.

Namun selepas baca beberapa post kat blog sofiya, saya buat suatu kelainan. Saya bawak isteri keluar dari rutin mingguan kami. Biasanya isteri agak malas nk keluar (sebenarnya saya yg malas) tapi saya memaksa dgn penuh kasih sayang...bwk dia ke salon rambut, ke Daiso kedai yg jual segala barang dgn harga hanya RM5 (truly inspired by your entry), mkn korean food di restoran apa ntah (ni pun inspired by u yg tiba2 minat k-pop. saya x minat kpop tapi suka mknan korea)...pastu saya record video gwiyomi & wassap pada isteri. Dia tgk video tu dlm kereta (waktu saya tgh drive)...sepanjang perjalanan itu merupakan detik terindah saya kerana isteri tak henti2 ketawa dan asyik cium pipi sambil ckp saya comel.....indah sgt walaupun hanya 10 minit memandu.

Mungkin entry awak nampak biasa..sekadar coretan kehidupan seorang gadis anak professor yg suka berenang dan melukis.

Namun entry yg biasa2 ni memberi inspirasi kepada seorang suami utk menyayangi isterinya sepenuh hati . So, penting utk saya tulis di sini bahawa SAYA INGIN MENGUCAPKAN TERIMA KASIH kepada awak atas entry2 yg hebat dan mendidik minda :)

Sebagai tanda terima kasih, saya akan sentiasa doakan moga Allah permudahkan segala urusan kerja, bercuti, berjalan2 tgk tempat org dan moga Allah beri lebih ruang utk awak selalu update blog awak. Tak sabar rasanya nak baca entry terbaru. Dan hari ni saya letak bookmark pada blog awak supaya saya akan selalu baca entry awak bila saya perlukan inspirasi utk buat isteri saya happy :)


Assalamualaikum wbt

So, aku yang terasa tak berguna pada ketika itu tiba-tiba rasa macam dapat energy/spirit booster. Rasa macam "Eh, takdelah tak berguna sangat aku ni pada masyarakat. Hahaha.." Waktu aku baca email abang ni aku berada di library. Jadi, aku rasa terharulah. Banyak je lagi email penghargaan aku terima berkaitan blog aku. Jadi rasa bersyukur la dapat sumbang sesuatu pada orang lain. Well, aku menulis pun bukanlah sebab nak kejar glemer. Tengok blog pun tahu aku malas nak letak gambar sangat yang benornya kecuali citer travel.mihmihmih..

Jadi, kenapa dalam banyak-banyak email aku post email abang ni? Sebab harini aku dapat tahu dari Facebook (beriya abang ni cari aku kat Facebook.hihihi) yang abang ni dah dapat baby girl, dan dia namakan anaknya sempena nama aku. Haaa.maka kembanglah hidung aku yang dah kembang ni.miahaha..

"Abang nak namakan baby esok. I choose Elsa Safiya. I wanna name her after you. Semoga Elsa Safiya jadi seorang yang 'kuat', berdikari & disayangi ramai orang macam Sharifah Sofiya."

Aww~ terharu tak? jom nangis sama-sama meh. I kesatkan hingus uolls sekali meh.. Tapi bang, part saya disayangi ramai orang tu errr.. kurang pasti je.hahahaha..





p/s: Anyway, nama Sofia tu maksudnya suci/menawan.(orang ingat aku perasan, padahal ayah aku yang bagitahu maksudnya begini) Eheks. Jangan jeles. Oh, nampaknya dari sekarang aku dah boleh mula pilih nama anak walaupun aku belum nak kahwin lagi.teheheeee.. =B *over betul perempuan ni*


Friday, January 17, 2014

Random Me #3- Ex

Aku tak pastilah zaman sekarang ni ada ke orang yang tak pernah bercinta. Susah nak jumpa walaupun memang ada.

Baru-baru ni beberapa kali orang post image ni. Hati aku rasa terusik, jadi aku rasa nak menulis. So kena usik hati aku banyak kali baru aku rajin menulis ke camne ni Sophie oii? hahaha..

This is too harsh, in my opinion.

Bagi aku, kalau kamu ada perasaan macam ni pada ex kamu, you are so not over it. Kenapa putus bila bercinta? Of course, banyak sebab. Curang, curang, curang? Cannot go dah? Benci? Menyampah? Apa-apa jelah kan? 

Tapi, apa yang kamu belajar dari tempoh kamu mengenali seseorang itu? Biar pun dia sangat teruk pada pandangan mata kamu? Takkanlah satu nilai murni pun kamu tak nampak pada dia? Bila kamu dah "break" dengan si dia, adakah kamu.. selalu mengutuk dia pada orang lain? So not nice okay. Sebab bila kamu kutuk orang especially orang yang pernah kamu sayang pula tu, itu mempamerkan budi pekerti kamu sendiri. Tahu tak redha tu apa? Redha tu ikhlas,pasrah tu menyerah-Ombak Rindu. *tiba-tiba*

Bagi aku, bila bercinta dan putus cinta, kesalahan tu bukan datang dari satu pihak aje. So awak nak kata "there's nothing wrong with me?" awak perfect ke? tak kan.. Kadang-kadang memang kamu dan pasangan tak serasi atau takde chemistry, sebab tu selalu gaduh ke apa. Kalau dia curang, kenapa? Dia memang gatal ke awak yang kurang bagi perhatian? Kalau dia kuat ignore awak, kenapa? dia memang ignorant ke awak yang ajar dia untuk jadi ignorant sebab awak adalah seorang yang ignorant juga, maybe? So, banyak kena critical thinking nih setiap tingkahlaku orang pada kita, mungkinkah kerana respon dari sikap kita sendiri terhadap dia?

Contoh apa yang boleh dipelajari:

Kamu pernah bercinta 5 kali dengan orang berbeza. Lima-lima ex kamu kata kamu degil. Jadi, takkan nak kata "there's nothing wrong with me" lagi? Daaa.. obvious kot kau ni degil orangnya. Kadang-kadang aku rasa yang bagusnya ada ex ni bila kamu analyze diri kamu sendiri berdasarkan pendapat opposite gender yang sangat mengenali kamu.. In a way, aku rasa banyak kekurangan diri juga yang dapat diperbaiki.

Okay, back to image yang buatkan hati aku terusik tadi, aku cuma rasa adalah tak adil kalau dalam sesuatu perhubungan yang gagal itu kita meletakkan 100% kesalahan pada ex. Sedangkan kita pernah sayang/cinta. Sayang/cinta tu kan feeling yang :

Ikhlas..
Telus..
Suci..
Jujur..
Bunga-bunga cinta Misha Omar
Semua di atas.. (tapi semua di atas ni macam lebih kurang lah pulak maksudnya..haha kecuali Misha Omar)

Walaupun ada kekurangan pada perhubungan tersebut, tak boleh ke kita buang yang keruh ambil yang jernih? Good or bad, pada aku semua ex aku (eh macam ramai pulak bunyinya..hihihi..) banyak ajar aku untuk lebih mengenali diri aku sendiri, ajar erti hidup, ajar macam-macam, kadang kita datang dari background berbeza jadi mengajar untuk bersabar dalam mengenali diri masing-masing, ye tak?

Jadi kalau dia bersama orang lain pun selepas awak, kenapa nak dengki kata "our parents taught us to give our used toys to the less fortunate?" Seriously?? Are you that good?

Kalau awak dah let go, awak akan happy untuk dia & doakan kebahagiaan dia. Kalau dia tak baik pada pandangan awak, doakanlah dia berubah. Susah ke? Susah tu bila hati awak takde keikhlasan. Sebab tu dengki tengok dia bahagia dengan orang lain.



Padahal masa rak bercinta bukan main you are my mirror, now you're my used toys which I give to the less fortunate? kuang hajooo..



Monday, January 13, 2014

Random UK #3 Day Trip To Shakespeare Birthplace

Peristiwa kejadian: 12 Oktober 2013

Nampak tak muka sinar kebahagiaan dapat berjalan-jalan? lalalala..

Jadi alkisahnya kali ni, aku dan Aainaa, kawan sekerja dulu masa kerja di firm arkitek. Hakak Aainaa yang chiomellz angat nih *over I kehnn* arkitek kat tempat kerja aku dulu. Kitorang memang dari dulu selalu lepak sama-sama. Masa office trip pergi Singapore dulu pun jadi room mate, fly ke UK pun sama-sama. Cuma dia study di London, aku kat Birmingham. Ada dalam 2jam juga lah kalau nak train London-Birmingham

Waktu tu, Aainaa lah datang Birmingham untuk lepak sama-sama. Memandangkan kitorang ni kan budak architecture, standard lah tu kalau busy kan. Jadi kitorang buat a day trip jelah yang memang sangat random.


Amboih omputeh celup sangat nih minum coffee sambil berjalan.Huahua..
Eh tapi kitorang putih lah jugak kan sebenarnya kan? kan? *perasannnn! cepat pengsan sekarang kawan-kawan!!*

Jadi kami decide untuk ke tempat kelahiran Shakespeare iaitu di Stratford Upon Avon. Naik train. Ada dalam sejam. Kedudukannya tengah-tengah antara Birmingham dan London. 

Anne Hathaway's tu nama isteri Shakespeare. Sama nama dengan pelakon Hollywood tu, I know. Yang cantik gila tuuu..

Kitorang sebenarnya sesat lah.. (-_-')
Tapi disebabkan kami cool *ehem* so kami pun meneruskan jelah perjalanan dengan redha dan tabah sambil menikmati pemandangan dan bangunan-bangunan English style ni kan.
Sebab tu aku suka berjalan dengan budak archi: 1) Tak banyak songeh 2) Praktikal 3) Minat sama, layan tengok bangunan & surroundings.

Comel je rumah ni especially bumbung dia. Bumbung dia macam ada jaring untuk secure shape bumbung tu. Material dia aku tak pastilah apa benda nampak macam dedaunan kering ke apa entah konfius I. Anyway, ini bukanlah Anne's Hathaway cottage tu.
Kan dah cakap sesat (-_-')

Time ni still autumn. Cantik kan?? T__T bestnyaaa! Tapi kalau kat Malaysia mesti ular naik dah ni.

 Berjalan punya berjalan jenuh juga nak mencari town centre dia. Ikut jelah signboard.

Sampailah terjumpa ini:

 Masa tu ada event apa entah meriah sangat pula. Tercengang kami sambil berjalan. Banyak games yang macam kat funfair tu.



Macam-macam bau yang sedap pula tuh!

Sepanjang jalan yang meriah ni, memang layan lah, tak sangka Stratford Upon Avon ni meriah juga. Tapi bila sampai tempat Shakespeare tuh, semua entrance kena bayar. Kalau murah takpelah juga. Ni cecah £20+
Rasa macam takpeeeelah. Lain kali saye datang lagi bila duit tabung dah penuh ya. Kaching!!

Maka, disebabkan kami tak jadi masuk tempat Shakespeare dan Anne Hathaway's Cottage tu, kami pun meneruskan perjalanan menghayati bandar Stratford Upon Avon ni. Kat sini kan, memang tempat mat salleh. Jadi, susah lah nak jumpa orang bertudung kat sini. Lainlah kalau London ke, Birmingham ke memang betul-betul diverse. Ramai je yang bertudung di dua bandar yang aku mention ni.


 Aku perasan, kalau tempat yang betul-betul mat salleh punya area kan, tempat tu selalunya bersih, memang feeling English style punya! 

Makan fish & chips sejuk-sejuk ni memang layan ye kawan-kawan..


 Waktu ni bunga masih kembang mekar.

Kat tepi Shakespeare Museum. Motif teleng kepala 45 degree? Tambah kecomelan 45% ?
Mathematic calculation manalah kau belajar ni Sophie..

Ahmoi..sila datang lagi melawat saya.  ;p

 Lawatan sambil belajar. Aku rasa kagum dengan construction bangunan ni. Sesiapa ada detail bangunan macam nih sila bagitahu aku k. Aku berminat nak study camne dia gabung kayu dengan concrete camnih. 


Ok bye lah!

Saturday, January 4, 2014

Random Me #2 My Hero My Dad



21 November lepas birthday ayah aku. Jadi aku terpanggil untuk menulis entri pasal ayah aku. =)

Ayah aku, kalau tengok latar belakang pendidikan beliau, ermm.. serius. Tak mungkin aku dapat mengejar kehebatan beliau. Berkelulusan Ph.D sewaktu umur 28 tahun dari salah satu top uni di UK, University of Cambridge. Dan waktu tu dia dah ada dua orang anak sebab kahwin masa umur 25 tahun. Memang serba serbi aku kalah. Aku umur 25 tahun pun belum nampak bayang perkahwinan tu. haha. Dia berkelulusan Chemistry. Aku ni paper kimia pun asyik hampir fail je dulu. huaahuahua..

Kadang-kadang, bila orang tahu kelulusan ayah aku & dia pula mengajar sekarang, makanya orang selalu beranggapan yang anak-anak ayah aku mesti kena belajar tinggi-tinggi jugak. Pada hal tak pun. Ayah aku sangat sempoi. Bab pelajaran, dia tak pernah bagi tekanan pada anak-anak, ayah aku tak pernah tetapkan anak dia kena jadi doktor ke engineer ke apa ke takda. Dia cuma menggalakkan untuk belajar dan jangan sesekali putus asa dalam hidup. Jadi dalam adik beradik aku, takda istilah kena paksa belajar ikut course yang ayah aku suruh. Ada je abang aku mekanik sebab dia minat kereta. So dia ambil lah sijil automotif. Aku suka je. Sebab kalau aku ada masalah dengan kereta orang first yang aku call abang akulah.hahahaha.. Alaaa, rindu pulak Achik aku yang sengal gedik tuh.

Jadi aku sebenarnya nak cerita, apa yang aku serap dari cara ayah aku mendidik aku.

1) Tak meminta-minta
Kitorang ni adik beradik 6 orang. Aku dibesarkan dengan 3 orang abang. (yelah dulu mestilah aku selalu kena buli) & aku ada dua orang adik perempuan. Ayah aku jenis, tak layan kalau kitorang meminta-minta. Memang dari kecil kami dah terbiasa macam tu. Sebab tu sampai besar ni, Alhamdulillah la kitorang ni takdelah muka tembok sangat. Asal handphone baru keluar nak minta, Ipad ke, Iphone ke.. Jangan harap. Apatah lagi nak minta kereta.Yang bagusnya adik beradik aku pun takde pulak nak hentak-hentak kaki ke merajuk ke kalau tak dapat apa yang diorang nak. Tapi, ayah aku ni dia ada mood dia. Kadang dia tahu anak dia nak apa..tup tup dapat hadiah tanpa diminta. haha.. Pastu terharu. lol.. But most of the times, kitorang adik beradik akan lebih usaha untuk dapat apa yang kitorang nak berbanding kena suap. Sebab tulah, kami hidup bersederhana. Kami tak amalkan hidup biar papa asal bergaya tu.

2) Adab
Mungkin sebab ayah aku pun dibesarkan dengan penekanan menjaga adab, makanya begitulah juga dengan anak-anak beliau especially anak-anak perempuan la. Standardlah orang kata kena hormat orang tua, percakapan jangan mencarut-carut etc, tapi zaman sekarang kita semakin hilang nilai peradaban tu, setuju tak? Lepas tu ayah aku marah tau kalau makan berbunyi, kalau orang perempuan gelak melampau-lampau ayah aku kata "buruk perempuan gelak macam tu". Tapi ayah aku tak garang la. Dia garang masa zaman abang-abang aku membesar je. Sebab yelaa 3 orang budak lelaki nak membesar..nakal mak oiii..

3) Berdikari.
Kalau tak reti, belajar sampai reti-Aku rasa ni nilai paling tak ternilai kot dalam hidup aku. Mungkin sebab adik beradik aku ramai, aku takdelah mengharapkan attention 100% daripada mak ayah aku. Kiranya kalau time sekolah, homework apa semua setel sendiri. Borang nak masuk asrama ke universiti ke, nak gi overseas ke, cari sponsor ke, cari rumah sewa ke, setel sendiri. Mak ayah tak perlu masuk campur sebab Alhamdulillah aku boleh setel sendiri. Sebab ayah aku ajar aku macam ni. Sebab aku tahu, masih ramai orang yang mohon belajar mana-mana, borang pun mak ayah yang isi. Flight ticket nak study oversea pun ayah belikan.  Lepas tu, yang aku rasa paling drastik, lepas je aku dapat lesen memandu (lepas SPM), memang jangan harap parents aku or abang-abang aku nak drive kan untuk aku pergi mana-mana. JANGAN HARAP! Sebab tulah dulu aku asyik langgar tembok lah apa.huahua..nasib sekarang dah pro! Ayah aku selalu jadi navigator aku. Yelah sebab mana lah aku ada smart phone dulu, data mobile apa semua takda. GPS aku ayah aku lah. Masuk KL tak reti nak keluar balik. Tahu jelah jalan kat KL tu kalau tengok dari top view macam rambut bersimpul agaknya. Pastu dulu bawa Perodua Kancil manual gear 4 yang selalu semput. Bila sesat call ayah..suara macam nak nangis tapi tahan. Direction ayah aku memang terbaik. Kalau area KL bagitahu je aku kat bangunan mana. Belah kanan ke kiri bangunan tu, nanti dia bagi direction macam GPS.haha. Disebabkan ayah aku jenis tak manjakan aku sangat, aku macam insyaAllah, reti jelah nak kemana-mana. Kalau aku tak tahu, aku Google dulu direction. Ayah aku ni, Alhamdulillah, sense of direction dia & bearing dia agak bagus. (mostly memang laki camni kot). Mungkin sebab dulu dia pernah join wataniah. Dia kata banyak dia belajar pasal jalan, code jalan lah apa lah Wallahualam.

Masa mak ayah aku pergi Haji, umur aku 19 tahun tak silap. Aku lah yang kena jaga rumah. Bayar bil semua, jaga adik-adik. Makan minum diorang & abang-abang sekali (tahu jelah lelaki kehnn jaga perut sendiri pun susah) Drive ambil adik aku kat asrama di Melaka dari Subang Jaya walaupun tak pernah drive pergi Melaka.uhuhuhu..

Pastu ada satu insiden ni, adalah sorang member lelaki terlanggar kereta aku. Malam tu kena pergi balai polis. Dah nak tengah malam. Ayah aku suruh adik aku je teman. Pergi belajar setel sendiri, walid cakap. T__T aku yang tak tahu apa-apa pasal insurans kereta, report polis terus belajar something. Tapi member aku yang lelaki ni, datang dengan parents dia. Tapi dia diam je..parents dia yang setelkan. So, macam tula lebih kurang. Begitu juga hal-hal berkaitan dengan universiti, ada program untuk career ke, study overseas ke.. Aku selalu tengok orang datang dengan parents. Kadang aku pernah tanya mak aku. "Ma,kenapa walid biar je Ofie, dia tak risau ke kalau jadi apa-apa? Pastu, macam tak aci je orang lain selalu datang dengan parents" Mak aku kata "Walid nak kakak berdikari. Boleh gerak sendiri. Tengok sekarang pergi mana pun dah pandai bawa diri, pandai urus hidup sendiri" So, aku pun faham kot. Bila tengok kadang-kadang lelaki sebaya aku pun mak ayah banyak uruskan hal hidup dia, aku rasa bersyukur pula aku sebagai perempuan ayah aku ajar untuk berdikari. Dan akhirnya, didikan ayah aku juga yang membuatkan aku tabah untuk hidup di perantauan nih. Bab berdikari ni lain orang lain lah cara dia berdikari. Aku percaya ramai lagi yang jauh lagi berdikari berbanding aku,mungkin pada usia jauh lebih muda aku tak nafikan.

4) Sabar
Ayah aku kan mengajar, dulu kalau aku tak paham Matematik ke kan.. Dia akan ajar sampai paham. Kalau 10 kali aku kata aku tak paham..10 kali lah dia akan ajar tanpa keluarkan perkataan yang menunjukkan dia marah. Tak pernah dia marah cakap bodoh ke apa kalau tak paham. Mungkin sebab tu juga dia mengajar lama. Sebab ayah aku ada passion untuk mengajar. Nilai ni juga yang aku serap masa aku ajar student berenang dulu. Aku takkan marah kalau diorang tak dapat tangkap. Sebab aku tahu, aku tak boleh letakkan level diorang sama dengan aku. Aku tahu aku kena faham ketakutan mereka atau kegagalan mereka untuk faham. Dalam banyak perkara, ayah aku sangat penyabar. Dia jarang melenting. Beza dengan mak aku (mak kan senang berleter.hihihihihi..) Lepas tu, aku rasa terharu sebenarnya, sebab aku tak pernah dengar ayah aku bandingkan anak-anak dia dengan anak-anak orang lain yang lebih bagus.

5)Bersangka baik
Ayah aku jenis bersangka baik kat orang. Kalau aku tak sengaja tersangka buruk kat orang, ayah aku selalu betulkan.

Ayah aku kan, dia sporting & naturally kelakar. So mostly kawan-kawan aku kenal lah dengan ayah aku. Ayah aku orang Kedah & aku selalu rasa orang utara ni memang ada natural sense of humor ke apa ntah. Lepas tu dia tak cakap bahasa KL, dia samada cakap Kedah atau English je. BM proper dia teruk juga. Kalau dia buat ayat BM, kitorang selalu gelakkan dia sebab macam entah, lawak sangat ayat dia so kitorang akan cakap "Takpelah walid..tulis dalam English jelah." Dan aku pun sebenarnya kalau aku borak dengan ayah aku, aku akan bertutur menggunakan loghat utara. Haaa..mesti cam tak caye kan orang Subang Jayew cakap Kedah like puhleezz.. Tapi tu kena naturally kalau aku cakap dengan family belah Kedah or ayah aku lah. Kalau orang lain macam tak biasew I jadi orang Subang Jayew balik.

Memanglah ayah aku ajar aku untuk berdikari. Tapi taklah bermaksud aku ni tak bermanja pula dengan ayah aku. Kalau bestfriend aku, memang sedia maklum sangat aku ni anak manja mak ayah aku. Muahahahaha.. Sebab aku memang tak malu pun nak salam cium mak ayah aku atau peluk diorang depan kawan-kawan aku if diorang datang rumah or if parents aku datang uni dulu-dulu. Buat apa nak malu kan? Parents cuma satu tu je kot. Lagipun aku rasa, kalau kita sayang orang kita kena tunjuk.

Kalau awak sayang saya awak pun kena tunjuk. Eh? Lain macam je Sophie.. Ok bye!! >_<

p/s: Aku selalu bancuh hot drinks untuk mak dengan ayah aku kat rumah. Aku rindu suasana rumah.Next time aku harap aku dapat tulis pasal Mama aku pulak.

Thursday, January 2, 2014

Selamat Datang 2014

Tahun 2013 tahun yang mencabar buat aku. Jadi, selain banyak benda yang aku nak lupakan, rupanya banyak benda juga aku dah achieve pada tahun 2013. Selain belajar, aku pergi travel. Europe trip summer lepas pada aku adalah antara trip yang paling berjaya. Walaupun tak habis cerita kat blog tapi aku sempatlah edit video untuk tontonan rakan-rakan di Facebook aku. Now aku nak share dengan korang pula.

Best, berbasikal di Munich(Germany), pergi stadium bola di Milan dan Munich, berbasikal di Munich dan Switzerland, parking basikal tepi tasik, lompat swimming dalam Lake Interlaken.. macam-macam lah. Muda cuma sekali, pergilah travel selagi larat.hehe.. Duit boleh dicari, tenaga tak dapat ditukar ganti. Ewahh!

Mempersembahkan trip summer dalam bulan June haritu.



Tahun ni New Year's Resolution aku dah tampal kat dinding. Malas nak share dengan korang. Korang kesah ke? Hahaha..

Dan, aku berpeluang tengok bunga api di Birmingham, UK. Suka sangat tengok fireworks! Nah aku share dengan korang dengan I yang terselit untuk 2 saat kot.haha..

video

p/s: Nak buat recap tahun 2013 tapi..tapi..tapi.. (kalau malas bagitahu jela Sophie..)
Ok bai. 
Selamat tahun baru ya semua.. =)





Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...