Saturday, July 27, 2013

Europe Trip- Day 1 Colosseum (Rome)

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah aku telah pun selamat sampai di Malaysia pada 24 Julai yang lepas selepas flight delay selama 5 jam. Sepatutnya sampai waktu tengahari tapi sampai time orang berbuka pula. Ok takpelah, aku dah happy dah pun sampai ni, jadi aku mahu cerita tentang trip aku pergi Europe haritu. Heeee... Bestnyaaa! 

Aku pergi bersama-sama rakan yang kenal kat Birmingham ni jugak. Kami berenam semuanya. Bila duduk overseas ni, dalam masa kurang dari setahun dah boleh dapat geng satu kepala yang ngam. Syaratnya kau pun kena sporting lah. Secara tak langsung nak kata aku pun sporting gak la.Wawawa.. 

Ok tanpa mukadimah yang over berjela, aku mulakan dengan peta perjalanan. How cute I know.

Basically, ini adalah peta trip. Dimulakan dengan Rome, Italy. Ditamatkan dengan Milan, Italy. Kenapa mula & habis kat negara sama? Sebab kami sewa kereta di Europe. Kalau pulangkan di negara yang sama, sewanya lebih murah berbanding pulangkan di negara yang berbeza. 

Jadi sebelum sampai Italy, kami fiuuuuu~ terbang dari airport Birmingham, United Kingdom. Flight mengambil masa lebih kurang 3 jam untuk sampai ke Rome, Italy. Of cos! I tidur. Jet lag. 3 jam je jangan nak jet lag sangat la Sophie!



Dah sampai airport, check in budget hotel, tanpa membuang masa kami pun pergi bandar Rome. Ooh la laaa... Bestnya. Ohya, Alhamdulillah sangat waktu kami pergi Eurotrip ni cuaca sangat baik. Tengah summer. Panas macam kat Malaysia. 


Speaking Italiano lah kita. Oh ya, driver seat belah kiri ok. Terbalik cara pemanduan dengan kat Malaysia. Jadi mula-mula tu kawan aku abam Shiham tuh dia amek masa dalam 5 minit nak test drive dibantu co pilot di sebelah pastu ok dah boleh jalan lah. Lelaki kan steady jer. Kalau aku yang drive, menjerit dulu sebelum drive agaknya.  -_-'


Jeng..jeng..jeng.. Korang nampak tak bangunan apa tu? Seven Wonders of the World. Colosseum. 


Waktu kami pergi ni. Weekdays. Orang ramai tapi tak lah sesak gila-gila sampai tak boleh masuk. Pastu ada lah macam tourist guide kan dia bagi offer untuk tour sekeliling kawasan ni sambil bercerita. Kitorang bayar dia. Ramai lagi yang bayar. Tapi..krik..krik..krik.. Story dia panjang gila aku cuma boleh focus 10 minit pertama. Pastu dalam hati "bila boleh masuk building ni?" dengan panasnya lagi. 

Disebabkan nak kejar masa, maka aku dan kawan-kawan berpisah/melarikan diri dari tourist guide. Tapi takpe, tiket tu boleh guna 2 hari. Jadi esoknya kami datang tempat ni lagi.



Dulu masa 1st year belajar architecture, kami belajar lah pasal historical buildings kan. Tak sangka lah pula dapat menjejakkan kaki ke sini. Tapi aku pernah mimpi aku gi Italy. Pelik gila padahal takde berangan nak datang Italy pun time tu. Lately aku selalu mimpi yang turns out to be real.. Heee.. seriau den.



Okeh. Pernah tengok movie Gladiator yang Russel Crowe tu berlakon tak? Ni lah tempatnya gladiators bertarung pada zaman Empayar Rome dahulu. Walaupun pertarungan sesama gladiators memang wujud sebelum Colosseum ni didirikan tapi sejak Colosseum ni ada, semakin glamour lah pertarungan antara gladiators ni. Colosseum ni menjadi tempat pertunjukan untuk menyaksikan pertarungan antara gladiators, pemburuan haiwan liar seperti singa, gajah, badak, burung unta, beruang ,etc. Kalau korang tengok kat bahagian lantai gambar bawah ni, tu sebenarnya underground. Sebelumnya ada lantai diperbuat daripada kayu dan dikambus dengan pasir. Bahagian underground ni pula ada lorong (tunnels) dan sangkar/ala penjara untuk menempatkan binatang dan gladiators yang bakal dilepaskan untuk pertarungan. Dikatakan banyak najis telah dijumpai disini akibat kecuakan para haiwan & gladiators untuk bertarung. (Okay ayat last ni aku memang tipu ;p  )

Colosseum ni takdelah terletak seketul gituh kat tengah-tengah bandar Rome tu. Kat sekeliling dia ada juga bangunan lain yang berkaitan dengan zaman empayar Rome dahulu. Antara bangunan yang ada ialah seperti bangunan tempat letak senjata dan juga sekolah untuk gladiators. Cool kan ada tempat training?

Gambar dari Google. Ludus Magnus. Tempat training para gladiators sebelah Colosseum. Ada lorong bawah tanah khas untuk para gladiators bergerak dari Colosseum ke sekolah mereka. Cool nye ada sekolah lawan-lawan. Wow..


*image from Google*


*image from Google*
Gambaran pertarungan. Seriously, aku terasa mood movie Gladiator masa masuk Colosseum ni. I mean, gila apa diorang ni? bertarung sampai mati? 



 Kami berenam yang gila kentang.
Muadh-Shiham-Me-Aereena-Teha-Laida
Nak berkenalan? Semua single.WAHAHAHAHA!!
Ok dah, cukup iklan.


Ok sambung sikit cerita Colosseum ni, sebenarnya aku tak ingat lah berapa ribu tahun dah Colosseum ni didirkan. Tapi bangunan ni pernah terbakar disambar petir. (ha tulaa banyak dosa membunuh ni...)
Dan pernah beberapa kali rosak/runtuh separa kot akibat gempa bumi pada zaman tu. Apa-apa hal pun, aku setuju bangunan ni jadi seven wonders of the world. Memang rasa kagum dengan architecture & engineering zaman ni. Banyak huraian tentang Colosseum ni. Memang menarik. Boleh baca bagi siapa yang minat sejarah. Ohya, setiap tiang bangunan ni ada ukiran number tulisan Roman & Colosseum ni boleh muatkan puluhan ribu penonton. Sure riuh rendah eh..


Aku tahu, aku memang bertuah kan dapat datang sini..
Aku pun tak pernah sangka dapat datang sini. 
T__T

Banyak sangat gambar so kena buat part 2 untuk Day 1 ni. =)


Sunday, July 7, 2013

Exchange Links Jom!

Memandangkan blog list aku hilang masa aku edit layout blog, dan nanti aku pun nak bercuti dan ada masa lebih untuk berbelog, oleh itu aku nak tanya siapa nak exchange link blog dengan aku.

Aku mencari beberapa kategori untuk di link-kan pada blog aku yang tak seberapa ini. Kesian blog aku kosong je. Kadang-kadang aku baca gak blog yang ada pada bloglist aku. Tapi sekarang dah hilang so aku kena cari balik bloggers yang aku suka baca blog mereka selain exchange link dengan bloggers lain.

So kategori yang aku cari:

1) Blog pelajar sekolah-saja nak baca cerita budak sekolah. hehe. 

2) Blog pelajar universiti

3) Architecture, interior design & creative arts (designs/photography/etc pasal art)-tak kisah student ke, kerja ke. 

4) Blog pelajar overseas/ yang duduk di overseas

5) Blog travellers- sebab aku suka travel jugak 

6) Blog Mama,family & home- kan ramai ibu suka cerita pasal babies & family. =)

7) Blog business online based on creative arts industry . MLM aku tak mau boleh?

8) Anonymous- blogger yang tak pernah tunjuk muka dia tapi enjoy menulis & mengekspresikan emosi melalui penulisan

Syarat

1) Sila link kan blog saya juga dalam blog awak selepas saya link kan blog awak. 

2) Dalam comment, sila bagitahu blog awak dalam kategori no. berapa dan bagi link blog.

3) Blog cerita percintaan yang geli-geli ada unsur lucah saya elakkan.

4) Saya akan update selepas 23 Julai 2013 yakni lepas saya sampai Malaysia.

5) At least nak cari 5 blog dalam setiap kategori. Kalau lebih pun takpe kot. 

6) Link awak akan bertapak pada blog saya yang tak seberapa ni selama saya pun tak tahu berapa lama tapi kalau tukar layout lagi mesti bloglist hilang. huhu.. 

7) Blog anda haruslah berupdate. Kalau lebih 3 bulan tak update rasa macam krik..krik..krikkk pula nak membaca kecuali blog business online.


Rindu juga dengan blog aku & cerita-cerita bloggers lain. Sebab tu nak ambil kesempatan cuti nanti untuk lebih kerap update blog.




Tuesday, July 2, 2013

Al-Kisahnya Euro Trip

Assalamualaikum..

Sesungguhnya hati ni memang tak sabar nak bercerita pengalaman aku pergi Europe Trip ni.
Tapi disebabkan aku ada kerja yang lebih penting jadi anggap jelah ni ala Teaser. Bila aku dah free, aku akan cuba sedaya upaya untuk update pasal Europe Trip yang best gila nih. 

So basically aku telah melawat 4 negara: Italy-Germany-Austria-Switzerland

                 
Ni gambar di Venice, Italy


A-Rome, Italy
B-Florence, Italy
C-Venice, Italy
D-Berchtesgaden, Germany
E-Salzburg, Austria
F-Munich, Germany
G-Hasliberg, Switzerland
H-Milan, Italy


Peta pengembaraan 8 hari ala Amazing Race gituh.

Dan, aku akan balik Malaysia bulan ni. Yeayyy! Siapa raya nanti nak buat open house tu ajaklah iolss.  *ceh tak malu* Iolss ni suka nak makan rendang ayam. Selalunya aku ni kalau kenduri kahwin orang ala-ala malas je nak gi sebab malas nak bersiap. Eei jahatnya! Nanti aku nak kahwin tetamu lak malas nak datang sebab diorang malas nak bersiap, boleh?. Balik ni semua kenduri aku nak pergi! Sebab nak makan nasi kenduri . -semata-mata. ;p

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...