Monday, April 29, 2013

Camni Tak Payah Upah Make-Up Artist Dah La.

Time-time banyak kerja ni lah ada je tangan ni gatal kan nak cari entertainment yang melalaikan. Hahaha..Soooo student life!

Aku rasa apps ni famous di kalangan perempuan. Kalau ada lelaki nak try jugak pun apa salahnya. Boleh feeling cam gay sikit. Ehh. Ehh.. Sorry. 

Bagus gak apps ni, boleh buat feeling camne agaknya muka kita lepas disolek kot-kot lah korang dah nak tunang ke kahwin ke kan, boleh test dulu kat apps ni pastu demand kat mak andam nak make up yang nampak EXACTLY camtu. Hah boleh ke? Kalau tak sama kena bagi discount 100% ;p

Dipersembahkan muka Kak Peah sebelum dan selepas disolek oleh apps Perfect365! for free..Omgeee! Kau tahu tak upah make up artist tu ingat sekupang dua posen?








Hakikatnya muka sebelum tu muka baru balik kelas yang oh so dangg tired sebab malam sebelum macam tidur tak tidur je kan sebab kelas design. Tapi selepas perfect365, muahaha.. kalau letak profile picture kat FB bajet ramai jejaka nak add. #hukalah statement!

Anyway, this is just for fun okey. 

Truth is, bagi yang belum menonton video dari Dove ni, anda wajib, saya ulangi WAJIB menonton video ini supaya anda lebih bersyukur dengan rupa yang anda ada. 





*masa mula-mula tengok video ni ada lah juga rasa cam nak meneteskan air mata. Emotional je*

p/s: Aku dah nak final dah ni kawan-kawan.. Huwaaarghh! T__T
Alhamdulillah ada satu paper ni, the only paper pun, dah lepas dan aku pass. Sekarang tinggal subject design. Kena produce banyak sangat drawings. Huhu.. & cabaran utama ialah, hurm.. construction building untuk negara UK ni berbeza dengan Malaysia. Kalau sama senang la sikit sebab ada pengalaman kerja. Uhuks. So sekarang kena banyak study pasal construction bangunan kat sini & apply dalam drawings. Sesiapa yang rajin berdoa tu, kenang daku dalam doamu. Cewah. ;p

Aku harap aku dapat update banyak pasal life aku kat sini. Aku tahu aku dah tak menulis sangat macam dulu, I iz so saddd. 
Ok,  bye-bye!! 

Saturday, April 20, 2013

Awkward Moments With 'Laki Orang'

Masa baca entri Fatin Liyana bertajuk That Awkward 10 Minutes ni tiba-tiba aku teringat awkward moments yang aku alami dengan laki orang. Samada pakwe orang, atau tunang orang, ataupun suami orang. Entah kenapa yang kacau hidup aku ni selalunya laki orang. Apa dah pupus ke apa laki single?

Dipendekkan cerita, aku ada 3 kisah menarik tentang lelaki yang aku nak kongsi. Semuanya lelaki yang dah berpunya.

1) Ada suatu ketika dulu, ada lah seorang lelaki ni mendekati aku. Banyak kali pulak tu mintak nak jadikan aku kekasih hati. Tapi aku tolak. Sebab aku tak suka cara dia yang agak mendesak. Dia selalu hubungi aku, text aku.. Sampailah satu hari tiba-tiba dia kata boleh tak aku cakap dengan someone dalam phone explain yang aku dan dia takde apa-apa hubungan? Aku macam wadehel pelik benor mamat ni. So aku jawab phone call tu aku pulak yang kena marah-marah. Sebabnya itu tunangan lelaki tu. Hampeh  gila, lelaki tu bagitahu aku yang dia single sebab tu nak jadikan aku kekasih. Puiii! Dia sendiri terkantoi text dengan aku lepas tu nak suruh aku tanggung kekantoian dia? Urghh! Memang kenangan manis kau dan aku sangat. Lelaki tu cari aku balik, add aku kat FB after few years tapi sudah semestinya aku BLOCK. Orang macam ni nak buat kawan pun aku takmau.

2) Ni kisah yang aku rasa paling kelakar. Ada seorang senior aku dulu masa study kat Shah Alam. Macam nak kenal-kenal I gitu. Aku ni kalau orang nak kenal ke nak dekat ke aku suka tanya orang tu dah berpunya ke tak? kalau ada someone aku tak suka kacau rumahtangga orang. So beliau dengan yakinnya cakap beliau single & available. Tak lama lepas tu, aku pindah rumah sewa. Housemate baru aku tu kata boyfriend dia pun study architecture.Dah lama dah bercinta. Tanya punya tanya terkantoi boyfriend dia tu rupanya senior aku tu. Lepas terkantoi, laki tu buat-buat tak bersalah pulak padahal dia kata dia single haritu. Seriously aku rasa kesian sangat dengan girlfriend dia. Sanggup laki tu mengaku single? & aku pun takdelah bagitahu housemate aku yang boyfriend dia yang puiii tu rajin contact aku siap mengaku diri single. Aku just, rasa kesian & taknak porak porandakan hubungan diorang je. Kalau aku jahat yer, aku boleh je tunjuk text2 yang bf dia bagi tapi arghh.. tak kuasa aku nak melayan.

3) Baru-baru ni aku balik Malaysia sekejap dalam 2 minggu. Aku balik sorang. Dalam flight Emirates tu sederet 4 orang tapi aku sorang je perempuan kat tengah-tengah. Memandangkan aku banyak pengalaman tak best mengenali orang secara random, jadi aku pilih untuk berdiam dan layan movie sepanjang perjalanan. Walaupun begitu, aku perasan mamat sebelah aku asyik pandang-pandang. Aku buat bodoh je. Dahla layan cerita Twilight ada part 18sx dan aku rasa krik..krik so awkward dengan lelaki-lelaki di keliling I macam malunyee kenapa aku tengok Breaking Dawn ni?? *terus fast forward part romance* Okeh. So aku layan movie sampai terlelap-lelap. Then bila aku terjaga mamat sebelah ni terus tegur offer mintakkan air kat stewardess sebab aku terlepas minum, tertidur kan. Alololo..so suweet *kononnyaa* Then dia borak-borak dengan aku. Rupanya dia dari Afghanistan. Haruslah hemsem hikhik *gediks* Tapi aku tetap dengan pendirian aku. Jangan cepat percaya orang. Dia pun duduk kat UK dah, dia bagi contact no dia kat aku. Katanya bila aku dah sampai UK balik suruh contact dia. Actually, dia baru kahwin, & wife dia tinggal di Afghanistan. Jadi apa motif kau nak ajak aku datang tempat kau berjumpa dan makan-makan??? urghh! kau laki orang kot! atas dasar kawan pun kalau wife dia ada sama aku tak kisah. Ni tak..kat Afghanistan okey. Kalau nak be open minded pun biar bertempat lah kan.

So kesimpulannya, ni baru 3 cerita lah pasal laki orang, banyak lagilah cerita pasal laki orang yang aku pun tak paham kenapa kalau orang nak kacau hidup aku ni, mesti laki orang. Why laaa?? Aku tak reti ngorat kot! Aku bukan Rozita Che Wan kot! Ai pemalu kot..  >_< 

 Hurm, kepada lelaki di luar sana, kalau anda dah berpunya, silalah setia dengan pasangan anda. Mana nilai kesetiaan anda doh? Aku sebagai perempuan ni, memahami perasaan perempuan lain. Sebagaimana aku taknak pasangan aku curang dengan aku nanti, macam tu jugaklah aku taknak jadi orang ketiga dalam mana-mana hubungan. So baik aku jauhi awal-awal sebelum nasi jadi bubur Ayam Mekdi. 

Laki orang! Stay away from me! nak merasa kasut kat muka??



Friday, April 12, 2013

Yang Indah Hanya Sementara. Yang Sementara Harus Dihargai. Chewah!

Dulu aku ada memikirkan dua perkara sebelum nak mohon universiti:

1) Aku pernah terfikir, dulu aku rasa macam takut nak study oversea sebab aku takut susah nak hidup sorang-sorang di perantauan. Sebab tu aku buat decision untuk mohon satu universiti dengan bestfriend aku. Haha. Yeah, walaupun rasa macam apelaaa Sophie ni dah besar pun taknak berdikari ke? 

2) Aku pernah terfikir, alaaa.. apa gunanya study oversea tapi tempat tu ramai Malaysian? Ayah aku yang pernah study di UK pun menyarankan tempat-tempat yang tak ramai Malaysian. Katanya, kalau ramai Malaysian baik study di Malaysia je. Amboii..

Jadi aku ambil masa untuk fikir. Walaupun ayah sendiri yang bagi nasihat, tapi acapkali bila ikut nasihat ayah, aku tak dapat cope. Jadi kesimpulannya aku kaji sendiri kemampuan aku. Selalu buat sesuatu mengikut kemampuan. Jadi aku pilih untuk ikut pilihan pertama, iaitu pilih universiti yang sama dengan bestfriend aku. Tak top ranking pun takpe janji dapat Master nanti.huahua. Sebab dia adalah senior setahun, so bolehlah harapkan guidance dari dia. Lagipun, architecture kot.. Kalau course ringan-ringan aku tak kisahlah sangat nak berseorangan kot. 


Tambahan pula, kalau ikut ayah aku punya suggestion, time dia dulu memangla takde ramai Malaysian di tempat dia study, tapi dia dah kahwin time tu, ada mak aku. So tak aci lah kan. Tak valid untuk aku sebab aku datang sini single je. 

So bila dah setengah tahun di bumi Birmingham ni, aku rasa happy je dengan environment aku, orang-orang sekeliling aku. Kalau stress dengan study pun at least still happy dengan orang-orang sekeliling. Apa yang penting, bila komuniti keliling kamu best, maka kamu akan rasa happy. Boleh tak nak buat kesimpulan camni?hihi..


Ni waktu bulan Januari. Masih winter. Waktu tu kami main sledge ramai-ramai dan berperang salji. Wawawa.. Best!
Ni la Teha, bestfriend iolls dari zaman study UiTM lagi masa buat degree. 

*gambar masa winter yang siap diedit oleh Teha. Senang kerja aku.hahahaha..*


Kat sini ada lah few family Malaysian yang kami baik. Selalu anjurkan aktiviti makan-makan kat rumah mereka. Pernah tu aktiviti buat keropok lekor dengan roti canai. haha.

Rumah Mama Liza yang kami selalu berkumpul ramai-ramai. Kadang-kadang lepas makan, kami main games, pasang movie cerita hantu Thailand pastu jerit ramai-ramai. hahaha.. 

Muka excited makan keropok lekor home made.


Disebabkan kat sini ada beberapa buah rumah student Malaysian, so kami kadang-kadang ada lah buat makan-makan, pot luck ke..Gilir-gilir rumah gitu. Ramai lak tu yang pandai masak, jadi takde masalah sangatlah nak merasa masakan Malaysia. 




Gambar latest: Baru-baru ni 7 April aku pergi lah Graduan Fair UKEC kat London. Alih-alih terjumpa budak-budak ni jugak. Kawan-kawan area rumah aku. Hahaha..

Dan sempatlah berjalan sikit area London. Nak tengok banyak gambar lagi boleh lah tengok-tengok Instagram aku. Sebab facebook aku memang private sikitlah. Heheh.. 



Macam, time winter, masa lebat gila salji turun masa bulan Januari haritu adalah kami ramai-ramai main sledge kat park. Best wooo.. So ni video macam mana main sledge tu

                       video


Jangan terkejut kalau aku cakap, walaupun student oversea ni orang selalu ingat bijak pandai, tapi kadang-kadang, when come to common sense, kau akan rasa macam ekelehhhhh,  apa masalah kau ni?  Nama je setiap sem dapat dean list! Benda simple pun jadi rumit. Ramai je yang ada masalah among housemates ke, walaupun sama-sama Malaysian. Jangan ingat best sangat kalau duduk sama-sama Malaysian. Walaupun bunyi cam remeh je, tapi stress tau kalau dapat housemates pengotor, berkira, taknak buat kerja rumah even sampah kalau kita tak buang sampai sebulan lah terbiar camtu aje. Belum lagi yang kaki mengumpat..Urghh..Banyak dugaannnya study di luar negara ni. Macam-macam jenis perangai. Sebab tu aku bersyukur sangat sebab orang sekeliling aku best especially komuniti tempat aku tinggal. Alhamdulillah Allah kurniakan orang sekeliling aku ni okey-okey belaka walaupun course berbeza.  =')

So special thanks untuk kawan-kawan area Perry Barr & family Mama Liza & Umi. I appreciate every each one of you! Korang memang AWESOME!

p/s: Banyak betul soalan aku terima samada dalam entri blog mahupun email. Ada yang tak terbalas tu minta maaf lah ye especially soalan yang di luar bidang saya. Akak Sophie ni busy sikit lah dengan study. Bila perasan dah nak dua bulan tak post entri baru macam erkkk..kena post something ni! Yang nak bertanya soalan di email tu pun harap-harap tanyalah soalan yang relevan sikit. Saya ni bukanlah kaunter pertanyaan macam semua benda saya tahu. Huhu.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...