Tuesday, June 28, 2011

Banyak Benda Tak dapat Diucapkan Dalam Blog. Al-Fatihah.

Blog tempat aku share pendapat. Feelings mungkin. Tapi aku tak dapat menjadikan blog ni sebagai diary. Tak mungkin kamu dapat kenal aku 100% hanya dengan membaca semua entri-entri aku. Apa yang aku post hanyalah secebis mungkin dari perasaan aku. Terlalu banyak benda yang berlaku. Tapi perkara yang menyedihkan adalah perkara yang paling aku cuba elakkan dari tonjolkan dalam blog ini. Kecuali dah tak tertanggung, atau aku perlukan semangat dari kamu semua.

Baru-baru ini. Ermm.. Beberapa tahun kebelakangan ini, ramai yang telah pergi.
Meninggalkan dunia ini. Ini hanyalah beberapa yang ku kira, agak dekat dengan aku.

Tahun 2007.
Pakcik aku (adik ayah) meninggal dunia kerana sakit jantung. Tapi dia special case. Sebab doktor menjangkakan dia tiada harapan dan hanya letakkan sasaran jangka hidupnya tak lebih dari 20 tahun. Tapi dia mampu hidup sampai umurnya 30-an. Dia meninggal sewaktu bulan Ramadhan. Meninggal dengan wajah tersenyum.

Tahun 2010.
Kematian paling tak dijangka.Kawan baik sendiri. Paan Zailani. Sudah hampir setahun pemergiannya. Penyakit yang agak rare case dia. Tapi Allah lebih sayangkan dia. Sampai sekarang aku masih rindukan dia.

Pemergian ketua program Bsc.Architecture. Encik Yacob Omar. Pemergian yang sangat dirasai sebab merupakan pensyarah yang sangat, sangat sporting dan baik. Bersifat kebapaan, jadi kami suka bermanja-manja dengan arwah sebab dia ibarat bapa.

Tahun 2011
Dalam dua minggu lepas pak cik aku (sepupu ayah tetapi agak rapat) meninggal dunia kerana cancer esophagus. Pada mulanya disyaki ulser perut. Tetapi sebenarnya adalah cancer esophagus. Rasa sedih sangat sebab masa last aku jumpa dia, badan dia turun. Hampir 30kg turun. Sebab dia tak dapat makan. =(

Baru beberapa minit yang lepas aku dapat berita ibu saudara aku (ayah punya kak ipar,ibu pada gf Carl Samsuddin) baru meninggal dunia sebab cancer usus. Jumaat lepas masa ayah aku call di pejabat mengatakan aunty aku sedang nazak aku terus pulang ke rumah dan terus gerak ke Sungai Petani, Kedah. Rasa sangat sedih membayangkan betapa berbeza keadaannya dengan dulu, tanda menaggung kesakitan yang amat perit. Pada mulanya menganggap kena gastrik, tapi bila dah detect ada cancer colon, dah stage 4.Aku paling sedih sebab  mengenangkan cousin aku yang masih kecil kehilangan ibu di usia yang sangat muda. Aku harap sangat cousins dan pak cik aku tabah harungi semua ni.

Aku doakan semoga semua yang aku kenali ini ditempatkan dalam golongan orang yang beriman. Esok lusa, sampai masa kita, siapa yang tahu? Esok lusa siapa yang akan tinggalkan kita pula, siapa yang tahu? huhu. Aku sedih la sebenarnya. Hurmmm.. =,(

p/s: ini hanyalah yang aku kira, punyai hubungan kekeluargaan ataupun rapat dengan aku. Tapi sebenarnya, masih ada lagi beberapa kematian melibatkan ibu kepada kawan, kawan baik ayah, jiran lama.. Semuanya disebabkan mengidap cancer, breast cancer. But mostly colon cancer. Aku difahamkan cancer usus ialah cancer yang paling sakit dalam banyak-banyak cancer. Sakit perut pun dah dikira sangat sakit. Kalau cancer usus? hurrmmmm.. T_T  


Al-Fatihah...

Movie Review: Ladda Land

Memandangkan aku dah sangap sangat nak tengok movie kan, maka Ladda Land menjadi pilihan aku untuk ditonton tadi. heheh.



Ladda Land merupakan movie genre seram dari Thailand. Pengarahnya merupakan pengarah filem Phobia dan Coming Soon. Bagi aku, Phobia dan Coming Soon not bad lah. Coming Soon aku suka sebab aku rasa plot cerita dia agak strong walaupun telah di twist.

Sekadar brief, Ladda Land ni menceritakan tentang sebuah keluarga yang baru berpindah di kediaman baru yang dinamakan Ladda Land. Si Ayah beriya benar membeli rumah bagi membuktikan pada ibu mertuanya bahawa dia mampu menjaga keluarganya tanpa bantuan ibu kepada isterinya. Tetapi sayangnya kawasan perumahan tersebut mempunyai misteri. Sebab ada berlaku pembunuhan yang kejam. Jadi cerita ni macam berkisarkan bagaimana kedegilan seorang ayah untuk berpindah dari rumah tu telah menyebabkan mala petaka dalam rumah mereka. Yelah, memandangkan kawasan tu agak haunted kan. Hantu dah kacau pun dia taknak pindah jugak.

Errmmm.. Honestly, aku rasa plot movie ni kurang strong. Sebab ada beberapa persoalan yang aku tertanya-tanya masa tengok movie ni macam:

1. Siapa pembantu rumah di kawasan kejiranan yang mati tu? Apa kena mengena Si Ayah dengan pembantu rumah yang mati tu? Ada scandal ke sampai membuatkan si Ayah beriya benar nak usha rumah tu?


2. Apa masalah jiran sebelah rumah dia sampai bunuh satu keluarga dan bunuh diri sendiri?


3. Kenapa hantu jiran sebelah nak kacau keluarga mereka?


4. Then apa jadi pula dengan hantu pembantu rumah tu? 


5. Selitan pencuri bertopengkan muka hantu juga aku rasakan tak perlu dalam cerita ni walaupun kelakar. Sebab fokus aku dah lari. Huh.

So basically ada dua tempat yang berhantu, satu di rumah pembantu rumah yang mati dibunuh dan dimasukkan dalam peti ais. Satu lagi hantu anak beranak di rumah sebelah keluarga yang baru berpindah ni. Tapi aku sangat tak faham motif hantu anak beranak ni nak kacau famili ni. Tapi takpelah, dah nama pun cerita kan Aku layaaannn jelah.

Cuma nilai murni yang nak ditonjolkan dalam movie ni adalah nilai kekeluargaan macam..

1. Bagaimana susahnya nak handle anak perempuan zaman sekarang yang semakin meningkat remaja dan dah biasa dimewahkan oleh neneknya.


2. Pengorbanan seorang ayah yang sangat mahukan satu keluarga tu tinggal di rumah yang dibelinya. Sangat sweet Si Ayah hias rumah baru dan buat buaian untuk mereka berempat. 


3. Bagaimana kedegilan seorang ayah membawa kepada mala petaka dalam keluarga tersebut. Akhirnya salah seorang dalam famili tersebut mati. Nak tahu siapa? Tengoklah sendiri eh..


4. Kepercayaan dan kesetiaan dalam rumah tangga. Si Ayah ni mengesyaki isterinya curang. Padahal isteri dia baik giler kot.Dahlah cantik. Orang Thai ni memang ramai cantik-cantik eh..



Dari segi tahap keseraman, adalah standard biasa sekadar bunyi suspen secara tiba-tiba yang membuatkan aku nak nasihatkan bagi sesiapa yang ada masalah jantung tu janganlah tengok ok. Karang heart attack pulak.. Errr.. hantu anak beranak tu pun boleh tahan menakutkan lah muka diorang. uhukss. Agak kreatif la cara diorang buat character hantu tu, sorang muka pecah berlubang kena tembak, sorang muka kena slaughtered.

Tapi aku sangat suka watak budak si anak lelaki dalam famili ni. Comel giler perangai dia. Oh Tuhan, bagilah aku anak comel macam ni.. (-_-)V

Aku rate 2.8 daripada 5.
0.2 markah pun nak berkira aku nih. ;p

Kalau rasa nak tengok pergilah tengok. Aku takkan kata rugi tapi aku takkan kata sangat best. Macam ok-ok aje..

Thursday, June 23, 2011

Apa Yang Anda Perlu Tahu Jika Mahu Belajar Kursus Senibina (Architecture)

Assalamualaikum.

Harini aku nak membincangkan satu hal yang aku kira agak serius. Ececeh.

Apa yang adik-adik (terutamanya) perlu tahu jika ingin melanjutkan pelajaran dalam bidang ini? Kadang-kadang kita tengok banyak sangat tawaran best-best kolej kominiti lah kolej swasta lah. Tak dinafikan juga, course ini agak susah nak diterima masuk di IPTA sebab tempat SANGATLAH TERHAD.

Jadi apa sebenarnya perkara paling utama kalau anda nak belajar course architecture?





1. Recognition/ accreditation.


Disebabkan anda tak dapat terima tawaran di IPTA anda mencari kursus yang sama di IPTS. Tapi tahukah anda kebanyakan IPTS tiada pengiktirafan/ recognition dari LAM? Untuk menjadi seorang arkitek berdaftar di Malaysia, anda perlu ada LAM Part 1 dan Part 2. (ohya, LAM= Lembaga Arkitek Malaysia). Kalau ada Part 2 baru boleh digelar arkitek. Kalau ada Part 3, maknanya nama aku akan jadi Ar.Sophie Al-Yahya. PErghhhhhh terjuling mata!!! @__@

Ikut pengalaman aku, masa aku belajar kat UiTM dulu, banyak kes yang melibatkan macam, orang ni habis Diploma di sesebuah kolej,tapi disebabkan dia takda Part 1, dia tak boleh sambung Degree kat UiTM terus. Dia kena masuk Diploma tapi tahun kedua macam tu la. Dan walaupun di UiTM Diploma Senibina dah ditukar kepada B.Sc (Architecture) tetapi ia tetap Part 1 yang kena belajar 4 tahun. Dari segi tu dah membazir waktu dah. Belum lagi nak sambung part 2 LAM kan?Kalau total course Part1+Part2 di UiTM adalah 6 tahun, maka orang-orang yang ada kes macam ni mungkin habiskan masa dalam 7,8 tahun untuk dapat Part 2.

Ok, kalau masa nak belajar tahan lagi. Tapi masa bekerja? Ramai yang aku kenal, dia habiskan belajar di kolej swasta dalam bidang senibina, sekali bila nak mintak kerja, rupanya kolej dia takda recognition Part 1. Tangga gaji juga mungkin sedikit rendah berbanding yang ada Part 1.Dari situ dah menyusahkan dia kena ambil exam yang rasanya bukanlah mudah. Lepas tu melecehkan sebab susah nak ambil Part 2 bila Part 1 pun takde. Paham tak kawan-kawan dan adik-adik?

2. Interview

Kebanyakan IPTA yang menawarkan kursus ini akan mengadakan temuduga terlebih dahulu. Melalui apa yang lecturers aku cakap, bukan straight A's SPM yang mereka cari. Orang yang straight A's SPM pensyarah-pensyarah lebih menasihatkan belajar course yang lebih macam..ermmm.. Medic ke.. Engineering ke.Course yang memerlukan otak genius la pendek kata.  Sebab apa yang mereka mahu dari seorang pelajar senibina ialah berfikiran kreatif, kuat dari segi mental dan fizikal,out spoken, tak pasif,determine.Sebab tulah ada interview. So kalau ada yang dapat interview senibina tu korang janganlah tertunduk-tunduk masa diinterview. Sebab nanti nak jadi arkitek kau kena jumpa client dll.Dalam tangga building construction pula, arkitek berada paling atas yang kena kerah tenaga Quantity Surveyor, Engineers, Contractors,dll. Bak kata bos aku bila orang-orang ini tak buat kerja ikut deadline " We've got to whack all these jokers man!" Sebab kalau orang bawah kau tak buat kerja, arkitek juga yang selalu kena tuding jari oleh client. Jadi kalau kau tak aggresive, macam mana kau nak berdepan dengan ini semua? Lagi satu, kalau nak pergi site yang under construction, kau ingat boleh ke nak bajet diva atau puteri dan putera lilin? tak tahan panas, nak pakai heels bermekap tebal bagai? Sebab tu interview itu penting. Sebab tempat adalah sangat terhad, maka mereka mahu cari orang yang betul-betul mereka rasa boleh survive dalam kursus ni.

Sebab apa aku kata terhad, sebab kalau kat IPTA lain, aku kurang pasti tapi rasanya macam lebih kurang. Kalau kat UiTM, satu sem cuma ada satu kelas aje untuk batch tu. Masa aku masuk dulu,satu batch ada 30 orang aje. Tapi yang apply setiap sem? beribu orang tau.

So, ni dua benda utama lah yang korang kena tahu kalau nak belajar course ni. Aku buat entri ni pun sebab rasa kesian sebab ramai sangat dah orang yang aku kenal ada masalah dengan recognition. Kadang-kadang korang kena faham jugak, strategy IPTS. Kaut duit. Tapi banyak dah dengar certain professional courses takde recognition yang sepatutnya. Senang je nak tahu kalau tempat tu takde recognition. Biasanya menawarkan kursus senibina tanpa ada temuduga. Tapi kalau ada pun kau kena tanya elok-elok ada reconition dari LAM ke takde. Kalau orang tu sendiri tak tahu LAM tu apa, lebih baik kau berambus aje jangan buang masa.

p/s: Dulu aku selalu dengar orang kata budak arci ramai semat-semat, cun, ensem.. Aku tak percaya, sebab yelah, duduk studio, serabai, entah mandi entah tak. Tapi bila dah kerja. Rasa macam. Wahh..impressive juga yer arkitek-arkitek ni. Tak kata lah semuanya kena hensem atau cun. Tapi cara mereka bekerja dan berfikir membuatkan ada 'something' dalam diri mereka yang aku rasa outstanding. Buktinya, masa first day aku nak masuk kerja, aku tunggu dalam kereta agak lama sebab datang awal. Aku lihat gelagat dan gaya orang. Semua yang aku target adalah arkitek masa di tempat parking tu memang aku jumpa balik masa masuk firm. Dan memang arkitek pun.Haaaa.. sampai dah boleh cam dah gaya arkitek macam mana.



Selalunya mempunyai mata yang merenung tajam. Pergh interpretation sendiri. =B

Keadaan paling sebenar dalam firm. 

Maka jangan jeles dengan fakta ini:

Architects are seen as being "balanced and rounded individuals who combine a creative approach with a caring, thoughtful disposition," the survey found. It concluded: "Their ability to cope with pressure of work in a relaxed manner was also deemed to be a significant plus."
Male architects beat stockbrokers, doctors, film directors and teachers to the top spot.


Maka mungkinkah budak hingusan ini layak menjadi arkitek? Tunggu lagi beberapa tahun. Bertabahlah anda Super Sophie!!

Tuesday, June 21, 2011

Ini Gambar Pre-Graduasi Saya =)

Hai semua!! Apa khabar?

Memandangkan entri sebelum ni berbaur negatif je maka harini aku mahu menceriakan blog aku dengan gambar-gambar ceria. Sebenarnya dah lama dah gambar ni. Gambar ni masa Wesak Day bulan Mei lepas. Beberapa hari sebelum kami grad. Pergi ambil gambar banyak-banyak dulu lepas dapat jubah. Rasa sangat bersyukur pergi ambil gambar awal-awal sebab masa hari graduasi sebenar, takde masa dah nak tangkap gambar sebab tengahari sampai petang, penat lagi.. feluh-feluh mekap cair lagi.huhuhu. Maka.. JENG..JENG...JENG.. Mempersembahkan..

SOPHIE & FRIENDS IN ACTION!!!!!


Kenapa entah gambar ni macam terlebih happy pulak. Kawan-kawan aku nih sengal buat lawak. Aku pulak memang senang gelak. 


Perlu ke?








Action Kamen!!!! tak sama langsung pun kan..?

Yeahhh..selama ni tengok orang baling topi je. Aku pun nak lah jugak kan. Tapi terfikir tak, kenapa kalau grad nak baling mortar board ni eh? Ni culture dari mana nih? 

Kami bersama sejak dari masuk belajar sampai habis belajar, sampai lah sekarang.. sob3.. terharu  T_T  tapi masih ada beberapa orang geng tapi diorang tak dapat datang. 


Ok, gambar last barulah nampak macam professional sikit kan. heheh. 

Erm.. to be honest..off all the pictures above, they are real. I mean the real me. I'm a fun type of person. Ho yeah. !! 
Kalau orang tak kenal aku selalu pikir aku tak banyak cakap, serius lah.. wahahaha.. Sebab aku ni ambil masa sikit nak beramah mesra dengan orang.Kalau mula-mula kenal aku prefer senyap. Sebab aku tak percaya pada first impression. Aku punya first impression pada orang lain selalu salah. Maka aku percaya pada aura. Kalau aku rasa dia ok, memang ngam lah. Kalau rasa macam feeling tak best tu, aku awal-awal jauhkan diri. 

Maka entri seterusnya aku berkira-kira mahu letak gambar ketika graduasi pula. =) harap-harap ada masa terluang nak post entry baru. Bosan pula tengok blog sendiri takde entry baru. Haisyhh.

P/s: Kat tempat kerja, aku semakin ok. Dah tak selalu balik lewat dah sebab belum nak submission lagi. Lagipun environment kerja sangat ok. Ada pelbagai kaum selain Melayu. Cina ada, india macam takde je, ada mat saleh, ada orang Filipina. Jadi sedikit sebanyak rasa best lah. Ala-ala international sikit. Boleh improve communication skill aku.=)

Friday, June 17, 2011

Jumpa Orang Psycho Lagi dan Tips Mengenal Pasti Golongan Ini

Sebenarnya, aku dah cukup letih dah kenal dengan orang yang bagi aku tak berapa betul la. Sampai kawan aku pernah cakap, "Sophie, dari dulu aku kenal kau, apesal eh kau selalu terjumpa dengan mamat psycho." So macam mana aku nak jawab ni? Aku rasa salah satu sebab utamanya ialah sebab aku ni selalu lah jugak keluar gi mana sorang-sorang. Lepas tu ada aje coincidence yang menyebabkan aku kenal orang secara tak sengaja.Macam, ternampak booth yang ada promote apa-apa program yang cambest. Lepas tu kononnya daftar jadi ahli. Lepas tu habesss number tepon aku jadi mangsa. Macam baru-baru ni aku rasa mamat ni tak berapa betul jugaklah sebenarnya. Advisor @ consultant bagi satu program usahawan ni. Katanya boleh tolong dapatkan geran bagai. Tapi belum mohon dah mintak duit. Setahu aku application form tak payah bayar pun. Paling tak pun kalau betul ada fees biarlah lepas permohonan diluluskan kan? Eh mesti korang tak paham apa yang aku bebelkan ni. Takpe-takpe, abaikan mukadimah aku.

Sebenarnya aku nak berkongsi dengan korang. Tips-tips mengenal pasti orang yang kita jumpa tu normal atau tak. Walaupun aku bukanlah pakar psikologi & tak baca buku psikologi, tapi ni aku bercakap dari pengalaman aku lah. Sampai satu tahap aku boleh yakin dengan naluri aku sebab dah selalu terkena dengan golongan tak berapa betul ni. So apa yang korang kena tahu tentang golongan ni:-

So aku bahagikan kepada dua. Iaitu percakapan dia dan perbuatan/bahasa tubuh.

1. Cakap memang kencang.
Bila dia cakap nampak yakin aje. Sampai kau rasa macam takde doubt langsung. Orang macam ni akan usaha untuk buat kau impress. Ohya, bagi aku sama jelah kot laki ke pompuan ke. Ayat kencang dia mesti merangkami kononnya dia punya background gempak, ayah businessman, diri dia supplier lah, ada motor besar, ada harta best-best.Hensem tapi tak kahwin lagilah-Yucks~  Secara logiknya, biasanya orang yang ada banyak harta ni selalunya tak pulak heboh sana sini, yelah takut juga orang rompak dia kan nanti.

2. Teliti setiap bait percakapan dia. Percakapan yang celaru.
Cuba kau dengar betul-betul cara dia bercakap. Adakah normal macam kau bercakap dengan orang lain? Kadang-kadang orang macam ni kejap cakap lain, esok cakap lain. Takpun kita bercakap ada story line macam dari A-Z. Dia bercerita macam eh dah kat G, lepas tu patah balik pergi A. Lepas tu dah Z pulak? Sampai kau pun pening. Dan apa yang kau tanya dia tak jawab betul-betul tapi dia asyik bercakap tentang diri dia ajeeeeee.. (jeee tu panjang sikit tanda menyampah dah)

3. Pushy/mendesak yang tak paham bahasa
Aku susah nak explain bab ni.Sebagai contoh mengikut pengalaman aku la. Waktu tu aku single. Mamat ni asyik mintak kapel je. Aku dah kata aku taknak. Tapi dia macam tak paham bahasa. Harini dah setel esok tanya lagi. Bila aku kata taknak, esok tanya lagi. Last-last aku dapat tahu dia sebenarnya dah ada tunang. Kevavian kan? Lepastu bila kantoi dia ngorat aku dia suruh aku setel dengan tunang dia as if aku yang ngorat dia? Lepas tu ingat dah setel sekali dia pass number aku kat kawan-kawan lain. Arghhh! Kadang-kadang ada rasa macam nak benci lelaki doh. Kenapa aku selalu jumpa lelaki yang membencikan doh?? Kejadian kedua, berkaitan dengan so called consultant ni, dia mintak aku RM 700 untuk dia tolong aku dapatkan loan.. Padahal aku tak mintak nak buat loan pun.Not now at least. Bila tak bagi dia kata, tulaa, Melayu, selalu taknak percaya Melayu. Kau sekadar cakap atas angin, takde apa-apa black and white document pastu nak suruh aku bagi RM700? Ingat aku grad tadika apa?

4. Putar belit dan cara SMS
Ok seriously ini adalah satu cara yang sangat obvious untuk tunjukkan dia ni normal atau tak. Ni masih tentang consultant tu. Kononnya dia dah dahulukan duit dia untuk proseskan application form aku. Padahal sebelum tu dia kata document aku tak lengkap. Then suddenly kata dah hantar so dia mintak duit dia yang RM700 tu. Dia kata kalau dapat masukkan RM50 untuk esoknya pun jadilah ntuk dia gerak buat kerja sebab nak isi petrol katanya. Secara logiknya, yang dia dok self claimed diri dia supplier barang dari China lah, ayah dia businessman working in OZ lah, takkan nak bayar duit minyak pun nak mintak aku? Dia kata dia terdesak sangat. Weyyy? Masalahnya aku dengan dia kawan ke? Tak kan? Bila aku kata hold dulu application aku (since aku tak decide apa-apa lagi) dia kata, u..mana boleh, i dah hantar form tu. Ah, lagi sekali kevavian. So korang baca eh perbualan SMS aku dengan mamat tuh. Korang buat sendiri kesimpulan dari ayat dia.(aku tiru sebijik-sebijik sekali dengan ejaan dan penggunaan ayat dia ok)

Dia: Assalamualaikum u, iam sory I nk mintk tolng, i selalu tolng org, dulu kn, i yg sakit..boleh x u bgi skit kt I hri ni, nk isi minyak pn dh xde u.

Aku: Wsalam,sory hp i silent..Kt opis. U bg num account. Tp i x dpt bg byk harini. (padahal memang taknak bagi pun.kikiki..)

Dia: *********** (bank number) maybank. kalaw boleh lah brnaf (aku tak tahu brnaf tu apa)

Aku: Shah (bukan nama sebenar) I perlukan form yg  kata u hantar tula. Fotostat pn xpe. It;s for my documentation. I need black n white document, xnak cakap mulut semata2. RM700 tu byk utk I.

Dia: Jgn risau ada foam u, tulis sekali

Aku: Maybe xdpt msukkn harini la. I blk keje lmbt ni. Kalu dpt bank in pn RM50 je dpt.sbb kn da bgtau i sndri tgh short ni.

Dia: u, dh dpt no acc

Dia: Masalahnye I dh hntr u, cma nk suh u isi borng je

Dia: Sush lah mcm ni, klw tau mcm ni, xde I kuar duit u I dulu..Ini permikiran org melayu yg selalu i bgi ceramah tpi mcm tu jugak..u x percya I lah ni? Brthn I wt keje ni u.


Dia: Mcm ni, u mskkan rm50 tu, untk I wt keje, smpi kuar u nk kena isi n smpi I bwk u pegi T**** (nama jabatan untuk mohon loan tu), u x pyh byr

Aku: Hold dulu pmohonan i, My dad suruh hold dlu. I pnye form u jgn hntr dlu k. (padahal ayah aku takde kena mengena pun)

Dia: Bkn masalah nk jumpe ayah u, is not a problem at all. tomorrow also can, but u see I need cash for my car petrols, can u help me pls

Aku: Look, bkn i xnk, i need some time. But u keep pushing..n u didn't give any document to read. Mcmana i nk pcaya org yg i x brapa knal? I need 2 b rational right? n u need 2 b professional too right?Weekend ni kte jmpe dgn ayah i, mcmana? 


Dia: That's yg I ckp, u hanya byr rm50 dulu..thn, untill I bring u to T****  thn u decide ur self

Aku: Duit I dah hbs utk bulan ni. I dah xde duit ni. ( nampak sangat aku penipu tgh bulan duit dah habis.huhu..)

Dia: Hbs just now u can help me with rm 50, i x boleh brgrk u, sbb tdi u ckp boleh

Aku: I ingt I boleh sbb td i kt ofis, I g bank check account i n ada RM30 je. cmana nk kuarkn?(padahal tak gi bank langsung) How come u xde duit? Kn u businessman.pelik.. 

Dia: Ok..fursl centr i (serius tak paham apa fursl centr tu), bkn I Francies, ada je dionrg naik kn I kena folow jugak walw pn tempt tu x maju, lastly i let go, dh x thn sgt dh..so u x boleh tolng I la ni? (serious tak paham langsung apa yang dia explain dalam msg ni)


Aku: Utk mlm ni. maaf I sgt x dpt tlg.. N if it is possible to hold my application, then pls hold until we meet again with my dad.

Dia: Nak hold ape bnda u, bnda tu dh lama I proceed msa second tme,kita jumpe, xpe lah klw u cnt, but i ingtkn tdi u can help me. saturday we meet ur dad. btl i don't have cash now, but what to do my faith said so


Dia: To tell u the truth..tdi betl2 dpnts on u


Dia: I x thu nk mintk tolng spe dh, I mintk org byr I pnya nama ank bini, tpi bila mintk tolng I senang je, i mntk tolng ngan u sngt kalaw boleh, esk tolng i, will b gratfull sngt u.


Ok, nampak tak dari cara dia type msg macam mana? Aku sendiri pun tak paham apa yang dia cakap. anak bini la.. Padahal aku ada FB dia. Duk menggatal je kerjanya kat wall perempuan lain. Siap panggil pompuan tu "hey u look like baby doll.." " heyy pretty..!"  yuckk.. & shit aku terjumpa lagi orang macam ni. Ouch to myself~ Pada aku lah, lepas baca SMS dia berulang-ulang kali, lepas flash back dari awal aku jumpa dia dalam seminggu lepas, aku kaji sendiri, aku buat kesimpulan, dia memang pandai putar belit kasi aku rasa macam bersalah. Tapi nasib baik aku keras hati sikit. So kalau korang baca aku msg apa yang perlu je. Dia ada call banyak kali tapi aku taknak angkat. Biar SMS aje supaya boleh jadi bahan bukti. So aku pun dah bincang dengan ayah aku. Ayah aku pun kata orang tu pembohong. Nak mintak loan kena ada banyak document. Plus, ada company, ada rp, etc. Dan, mamat ni kata dah bertahun buat kerja ni, tapi tak nampak professional langsung. Weyyy.. faham tak takde apa-apa dokumen hitam putih? Macam.. hurmmmm.macam dia sembur air liur dia kat aku ajelah.pung pang pung pang cerita atas angin aje.


So yeah kalau korang habis baca sampai sini, tahniah. Korang memang joyah. Ahaks. Eh tak tak.. Korang memang pembaca setia. =) =) =)  cayalah!!! Kadang-kadang terharu bila ada orang tanya bila aku nak post entri baru lepas dah lama tak post. Huhuuu.. tak sangka ada yang menunggu entri baru. Ok, esok kerja. Selamat malam.. =)

p/s: jangan mudah tertipu tau! btw, booth usahawan ni kat Shah Alam,ada kat PKNS, ada kat Tesco Shah Alam. so beware lah. Mungkin programnya betul. Tapi consultantnya?Wallahualam.. Cepat-cepat belah kalau diorang tarik kau suruh dengar apa yang diorang nak cakap. Diorang akan sort of, paksa kau jadi ahli dengan bayaran RM399.

Tuesday, June 7, 2011

Tak Mungkin Aku Keliru

As mentioned before, I am now working at Bukit Damansara as an Assistant Architect.

Oh apakah pembukaan entri seperti membuat essei SPM. Sebenarnya tak pernah mention lah pulak position apa. Hurmm..

Sebenarnya rasa sangat penat. Aku paham kalau orang kata, "biasalah tu bekerja.."
atau. "alaa..baru sebulan kerja.." Bukannya aku tak pernah kerja sebelum ni.Sibuk tu macam dah jadi jiwa aku. Cuma, macam mana yeah nak berterus terang.

Kadang-kadang aku terfikir, kerja begini sangat penat, waktu balik susah nak dapat balik tepat jam 6 petang. Biasanya kena sambung kerja lah. Kadang-kadang weekend kena datang. Kalau kira-kira balik lah dari segi gaji dan beban kerjaan lah.. Nak ikutkan dari segi keuntungan dan fleksibel kan, kalau mengajar orang berenang, sejam bayarannya lebih kurang 4-6 kali ganda banyak berbanding kerja di ofis selama sejam. Dan aku boleh earn lebih dengan mengajar berenang berbanding kerja sekarang tanpa merasa begitu penat atau stress dan kerja 2-4 jam je sehari.Fahamkan begini. Untuk sejam nisbah bayaran kerjaan di ofis ke kerjaan di kolam 1:4 Tambahan pula mengajar orang tak susah, relaxing. Tak stress. But why oh why.. aku masih disini sanggup terima semua ini untuk mengejar cita-cita aku? Cita-cita aku membawa aku kemana sebenarnya? Kerja ofis hari-hari jam 9am-6pm (or 9am-10pm?) Dan kerjaan aku adalah mengadap computer buat drawings pakai software yang ada kalanya terasa juga seperti nak muntah dah tengok drawings. Boleh tak? Drive hampir sejam dari rumah ke opis. Kadang-kadang juga bila terlalu busy aku rasa macam. Oh, kenapa duniawi yang aku terkejar-kejarkan ni?

Aku sedikit terkilan sebab aku terlepas waktu berkualiti bersama keluarga. Ada satu waktu tu aku rasa sangat rindukan family dan rumah walaupun aku memang duduk rumah family. Faham tak feeling begitu? Macam, owh, sampai bila aku akan begini?Balik kerja, penat, tidur, tiada komunikasi yang banyak. Satu hari nanti aku akan berkahwin, sebenarnya cita-cita sebenar aku, aku nak jadi suri rumah sepenuh masa jek. Siapkan makan pakai suami, melihat anak membesar depan mata, memasak untuk family, kemas rumah, gardening. Tahu tak, seperti menjadi seorang bini dan ibu yang hot (perlu ke?) dan hebat serta mithali dan solehah di mata suami dan anak-anak tu sebenarnya impian aku. Tapi dalam masa yang sama juga kita sebagai perempuan memerlukan back up plan.Kalau jadi pape, kalau suami tu nak tinggalkan kita dah taknak kita dah, at least kita tak gentar kalau ada back up. So itulah yang aku cuba usaha. Untuk ada sesuatu dalam tangan.

Ohya, umur aku dah genap 23 tahun baru-baru ni. Mungkin sebab tu kot jiwa aku celaru sikit sekarang. Menuju kedewasaan. Urghh~  Kelakar bila pikir balik masa umur aku 17 tahun, target aku nak kahwin adalah pada umur 23 tahun kerana beranggapan just nice lah tu, nanti umur 24,25 dah ada baby.. wakaka.. Tapi bila umur betul-betul dah 23 tahun. Gulp~ takutnya. Jauh lagi kot..

Kalau fikir pasal perancangan hidup, agak keliru sekarang. Sebab banyak benda aku nak buat. Perkara wajib adalah sambung belajar. Keinginan besar pula ialah untuk memiliki perniagaan sendiri yang aku sedang study dan plan sekarang. But at the same time, I just can't get rid of the swimming pool. Mak aku dah marah dah sebab weekend masih pergi buat part time lepas tu call Mama dari office mengadu penat padahal pagi tu dah jumpa dah.. Tapi, tak boleh buat apa. Aku akan jiwa kacau kalau tak pergi pool at least seminggu sekali. Rindu dengan life yang aku pernah ada. =)

p/s: Tak bermaksud nak jadikan blog ni macam dairi. Haha. Tapi monolog dalaman aku sekarang ni telah menjadi monolog luaran (kot..?) Aku cuma sedikit keliru dengan hala tuju aku sebab banyak benda nak buat tetapi aku tidak mahu hilang fokus. Hurm. Ok apa- apa jelah yang aku bebelkan. Ngantuk sangat dah ni. Esok nak kerja. Bye readers. Terima kasih sebab membaca sampai sini =) Sila bagi pendapat dan nasihat yang bernas kalau ada. Will appreciate it a lot. Thank you. =) =) =)



*gambar cilok dari blog LEMAU*

Jangan malu-malu nak baca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...